Dodaj do ulubionych

Ortografia klasy 1-3

18.03.18, 15:13
Będę Wam bardzo wdzięczna za podpowiedź dotyczącą pomocy do nauki ortografii. Mam obawy, że starszy syn może mieć dysortografię (przede wszystkim robi mnóstwo błędów przy bezpośrednim przepisywaniu tekstów, mimo, że je wcześniej omawiamy, ma w tym tekście popodkreślane trudne miejsca, potrafi bez problemu wyjaśnić zasadę ortograficzną no i dość sporo czyta, ale nie przekłada się to na umiejętność poprawnego, samodzielnego pisania). W jego szkole poprawnej ortografii nie wymaga się aż do 3 klasy (nauczycielka wprost powiedziała, że przed ukończeniem przez syna 2 klasy nie będzie rozmawiać na ten temat), zresztą diagnoza, a przede wszystkim terapia takich zaburzeń według informacji wielu rodziców w naszym mieście jest dość kiepska, do tego dochodzi nam fakt, że nie mieszkamy w Polsce i pracę nad polską ortografią i tak muszę przejąć sama.

Nie chcę katować syna dyktandami, które według większości informacji w tym przypadku są kontraproduktywne, szukam raczej list z wyrazami, obowiązującymi w danym roku szkolnym i idei na pomysłowe zadania na utrwalenie ich pisowni. Pomyślałam, że będziemy robić z synem fiszki i się nimi bawić, segregować je, układać zdania i w ten sposób utrwalać. Czy taka metoda ma szansę powodzenia?

I gdzie znaleźć listy słówek obowiązujących w danej klasie, czy w ogóle istnieją takie listy? Na rynku jest istny zalew zeszytów ćwiczeń, czy są jakieś, które posiadają listy, gdzie uwzględnia się progresję? Może znacie sprawdzone materiały do pracy z dziećmi z zaburzeniami? Zależy mi zwłaszcza na ćwiczeniach, szkolących spostrzegawczość, umiejętność przyglądania się objektowi i potem go odtwarzaniu.

Mam w domu pozycję wydawnictwa Harmonia Metodyka nauczania ortografii, ale nie do końca mi się ona podoba - część teoretyczna jest opracowana całkiem obszernie i sensownie (o ile w ogóle jako laik mogę to ocenić), natomiast część praktyczna bardzo rozczarowuje - zero progresji, ćwiczeń dość mało, nie sposób oprzeć się tylko na tej jednej publikacji.

Jak zwykle będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • zielonakrasnoludka Re: Ortografia klasy 1-3 18.03.18, 21:54
      W Polsce nie ma takich list. U mojego syna w ogóle pani nigdy nie podawała słówek do dyktand, u córki nauka bardziej przypominała model anglosaski - czyli pani pisze zdanie na tablicy, po czym ją zasłania i dzieci przepisują zdanie.
      Robienie błędów i literówek jest dość naturalne na tym etapie.

Zeszyty ćwiczeń ortograficznych mnie rozczarowały - zarówno idea wpisywania samej litery/ dwuznaku, jak i całego słowa.
      Amoże ćwiczenia dla dzieci z zaburzeniami koncentracji i uwagi?
      Mieliśmy z wydawnictwa Harmonia. Jednego tytułu w ogóle nie widzę, pozostałe dwa:
      www.harmonia.edu.pl/pl/p/UWAGA-KONCENTRUJE-SIE-Cwiczenia-na-koncentracje-i-spostrzegawczosc-dla-najmlodszych/697
      www.harmonia.edu.pl/pl/p/DYKTANDA-GRAFICZNE/245

• laemmchen79 Re: Ortografia klasy 1-3 19.03.18, 22:25
        Dzięki za odzew - ja też jestem rozczarowana zeszytami ćwiczeń do ortografii, ale u nas chyba bardziej wynika to z tego, że nauka poprzez wypełnianie takich ćwiczeń w przypadku mojego syna po prostu praktycznie nic nie daje - z wypełnianiem ćwiczeń nie ma problemu, natomiast nie przekłada się to na przyswojenie sobie pisowni danego słowa już bez ćwiczeń, nawet, gdy pisze to słówko bezpośrednio po tym, jak rozwiązał zadanie w zeszycie (błędy pojawiają się mniej więcej w 50% - wydaje mi się, że to dość sporo).

Jasne, że robienie błędów i literówek na tym etapie jest normalne, ale mnie najbardziej martwi problem z błędami, które powstają w trakcie przepisywania tekstu z książki do zeszytu. H. przepisuje teksty, które sam wybrał i które go interesują (w naszym przypadku o dinozaurach), najpierw czytamy tekst, podkreślam mu słowa z trudnościami, on tekst wciąż ma przed sobą, tylko go przepisuje (3-4 zdania), a mimo to w zeszycie potem pełno błędów - to już chyba wykracza poza normę? Chcę mu pomóc, bo tu nawet nie chodzi o ortografię, tylko o naukę obserwacji wzoru i jego odtwarzania - jeżeli to opanuje, to możliwe, że ortografia, np. poprzez czytanie, sama się wypracuje. Dlatego dzięki za podpowiedź z dyktandami graficznymi i ćwiczeniami na koncentrację - obejrzę sobie dokładniej przy najbliższej okazji.
    • magdalenka79k Re: Ortografia klasy 1-3 19.03.18, 09:29
      Nie ma takich list w Polsce i chyba w ogóle jakiegoś wielkiego hallo się nie robi w tej chwili z ortografii. Starszy syn pisze bezbłędnie ortograficznie młodszy ma zaleconą obserwację w kierunku dysortografii. Tak jak piszesz przepisuje z błędami, nie rozróżnia niektórych głosek. Logopeda zaleciła pewne ćwiczenia które właśnie dziś odbiorę z poczty ale to nie są typowe na ćwiczenie ortografii typu dyktanda. Mogę cyknąć parę zdjęć i ci przesłać napisz mi na priv jakiś kontakt na facebooka albo tel.
      • laemmchen79 Re: Ortografia klasy 1-3 19.03.18, 21:31
        Wysłałam - dzięki za taki pozytywny odzew.
      • magdalenka79k Re: Ortografia klasy 1-3 20.03.18, 09:16
        wysłałam
    • quistista Re: Ortografia klasy 1-3 19.03.18, 10:39
      Czy ktoś miał karty ortomagiczne?Warto?
    • mama-ola Re: Ortografia klasy 1-3 19.03.18, 12:34
      Mogę polecić książkę do ortografii, która ma ciekawe ćwiczenia oraz listy słówek:
      gwo.pl/ksiegarnia/ksiazka/638,lokomotywa-3-ortografia-cwiczenia-dla-dzieci-w-wieku-8-10-lat
      Na stronie, do której kieruje link, jest m.in. zakładka "Zobacz fragmenty książki".
      • laemmchen79 Re: Ortografia klasy 1-3 19.03.18, 22:13
        Dzięki - pierwsze wrażenie bardzo przyzwoite - są i listy i ćwiczenia dużo bardziej twórcze i aktywizujące aniżeli mechaniczne wstawianie literek.

Zwróciłam jeszcze uwagę na PUS - mamy już kilka książek (świetnie sprawdziła się ta do nauki zegara i z rebusami) i syn dość chętnie rozwiązuje tego typu zadania, może i do ćwiczeń ortografii się przydadzą? Czy ktoś z Was już korzystał przy nauce ortografii?

I ostatnie znalezisko "Statki ortograficzne", wyd. Harmonia - wydaje mi się, że będzie to świetna forma utrwalania. Z jednej strony w książce są gotowce i tym samym swgo rodzaju słowniczek/lista, z drugiej możemy sami potem tworzyć sobie plansze z wyrazami, których akurat się uczyliśmy, a poprzez ich przepisywanie i samą grę wybrane słowa będą w bardzo intensywnym użyciu, połączonym z pozytywnymi emocjami - wypróbuję w weekend i jestem bardzo ciekawa, czy się sprawdzi, ale intuicja mi podpowiada, że ta metoda powinna świetnie trafić do H.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka