laemmchen79
18.03.18, 15:13
Będę Wam bardzo wdzięczna za podpowiedź dotyczącą pomocy do nauki ortografii. Mam obawy, że starszy syn może mieć dysortografię (przede wszystkim robi mnóstwo błędów przy bezpośrednim przepisywaniu tekstów, mimo, że je wcześniej omawiamy, ma w tym tekście popodkreślane trudne miejsca, potrafi bez problemu wyjaśnić zasadę ortograficzną no i dość sporo czyta, ale nie przekłada się to na umiejętność poprawnego, samodzielnego pisania). W jego szkole poprawnej ortografii nie wymaga się aż do 3 klasy (nauczycielka wprost powiedziała, że przed ukończeniem przez syna 2 klasy nie będzie rozmawiać na ten temat), zresztą diagnoza, a przede wszystkim terapia takich zaburzeń według informacji wielu rodziców w naszym mieście jest dość kiepska, do tego dochodzi nam fakt, że nie mieszkamy w Polsce i pracę nad polską ortografią i tak muszę przejąć sama.
Nie chcę katować syna dyktandami, które według większości informacji w tym przypadku są kontraproduktywne, szukam raczej list z wyrazami, obowiązującymi w danym roku szkolnym i idei na pomysłowe zadania na utrwalenie ich pisowni. Pomyślałam, że będziemy robić z synem fiszki i się nimi bawić, segregować je, układać zdania i w ten sposób utrwalać. Czy taka metoda ma szansę powodzenia?
I gdzie znaleźć listy słówek obowiązujących w danej klasie, czy w ogóle istnieją takie listy? Na rynku jest istny zalew zeszytów ćwiczeń, czy są jakieś, które posiadają listy, gdzie uwzględnia się progresję? Może znacie sprawdzone materiały do pracy z dziećmi z zaburzeniami? Zależy mi zwłaszcza na ćwiczeniach, szkolących spostrzegawczość, umiejętność przyglądania się objektowi i potem go odtwarzaniu.
Mam w domu pozycję wydawnictwa Harmonia Metodyka nauczania ortografii, ale nie do końca mi się ona podoba - część teoretyczna jest opracowana całkiem obszernie i sensownie (o ile w ogóle jako laik mogę to ocenić), natomiast część praktyczna bardzo rozczarowuje - zero progresji, ćwiczeń dość mało, nie sposób oprzeć się tylko na tej jednej publikacji.
Jak zwykle będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.