01.03.06, 09:32
Na allegro są np. takie:
www.allegro.pl/item88370001_licytuj_w_naszej_ksiegarni_muminki_w_super_cenie.html
muminki. Czy warto je kupić?
W ogóle chciałam kupić córce muminki (5.5lat) . Mnie za młodu ta książka nie
kręciła, nie mam do niej sentymentu,więc nie jestem w temacie. Może córce
spodoba się, które książeczki z muminkami mogę jej kupić na start?
Ania
Obserwuj wątek
    • alistar1 Re: Muminki 01.03.06, 09:56
      Oryginalne Muminki to nie są... Jak się przyjrzysz, to zobaczysz informację-
      "wg Tove Jansson"...
      Ale podobno już w maju ma się ukazać specjalne, "kolekcjonerskie" wydanie
      wszystkich (oryginalnych) części Muminków. Sama nigdy nie byłam ich
      zwolenniczką, może byłam uprzedzona, zobaczymy... bo do majowych Muminków się
      naprawdę przymierzam...
      Pozdrawiam ciepło
      • abepe Re: Muminki 01.03.06, 10:15
        Zastanawiam się, na czym polega "kolekcjonerskość". Czy chodzi o oryginalne
        okładki? Nie wiem, jak się tez ma ilość ilustracji w oryginalnych do tych
        wydanych teraz (też są w ofercie na allegro), też przecież z oryginalnym
        tekstem. Mam nadzieję, że nie chodzi głównie o cenę?
        Kupiłam tydzień temu te nieoryginalne z NK (ale inny tomik) za radą Beaty i moje
        dziecię się wciągnęło. Sympatyczne, krótkie opowiadanka z dużą ilością
        kolorowych ilustracji. A ten śpiewnik dodawany gratis...szkoda gadać. Teksty
        dziwne jakieś - ani rytmu, ani rymu. Nie wiem, czy takie rzeczywiście były w
        dobranockach i filmach o Muminkach. Nie próbowaliśmy jeszcze odszyfrowac melodii
        z nut w celu sprawdzenia jak te teksty brzmią jako piosenki.O "fałszywych"
        Muminkach było już tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=35307925&a=35671300
        • alistar1 Re: Muminki 01.03.06, 10:37
          Myślę, że w tym wypadku "kolekcjonerskość" polega chyba właśnie na powrocie do
          dawnych okładek, które większości czytelników się z Muminkami kojarzą.
          Podobnie rzecz się ma z charakterystyczną okładką i ilustracjami pani Hanny
          Czajkowskiej, które nieodmiennie kojarzą się z "Dziećmi z Bullerbyn" i niemal
          wydają się być do nich przypisane:)
          Osobiście lubię pewną pieczołowitość w wydawaniu książek dla dzieci. Podobnie
          jak lubię ładne ilustracje, dobre tłumaczenia etc. Nie lubię natomiast "sztuki
          dla sztuki", "przerostu formy nad treścią".
          Moim zdaniem jednak za "ładne" i "oryginalne" okładki nie powiniśmy więcej
          płacić. Mam nadzieję, że będzie tak i w tym przypadku.

• night-watch Te koszmarne nowe okładki... 02.03.06, 12:33
            Niedawno mój 5-letni syn zaczepił mnie o Muminki. Bardzo się ucieszyłem i kiedy
            przymierzałem się do zakupu w księgarni internetowej, włosy stanęły mi dęba.
            Spodziewałem się zobaczyć te stare, dobrze znajome okładki, które doskonale
            oddawały klimat kolejnych przygód Muminków, tymczasem Nasza Księgarnia
            zafundowała nam prymitywne koszmarki w tandetnych kolorach i tylko w
            broszurowej oprawie. Komuś w wydawnictwie musiało pociemnieć przed oczami, gdy
            zatwierdzał je do druku.

No, ale jest nadzieja w postaci tej edycji kolekcjonerskiej. Niestety w
            zapowiedziach na stronie NK nic o tym nie ma. Może ktoś poda jakiś odsyłacz do
            bardziej szczegółowej informacji w tym temacie?
            • alistar1 Re: Te koszmarne nowe okładki... 02.03.06, 12:39
              Informację o nowym wydaniu zaczerpnęłam z broszury informacyjnej NK dołączonej
              przez wydawnictwo do zamówionych na allegro książeczek. Na stronie internetowej
              NK rzeczywiście na razie cisza na ten temat.
              • alistar1 Wznowienie Muminków już w sierpniu:))) 21.06.06, 14:41
                Wydanie specjalne Muminków już w sierpniu, jest już konkretna zapowiedź na
                stronie Naszej Księgarni:

www.nk.com.pl/nasza/index.php?cid=4
                Pozdrawiam
    • olamaja Re: Muminki 01.03.06, 10:52
      Ja myślę, że Muminki są dosć specyficzną lekturą dla dzieci. Ja ich nie lubiłam
      a moja córka (6 lat) je uwielbia. Wciągnęło ją słuchanie kaset z agencji mtj
      (mają stronkę www). Na kasetach są czytane fragmenty książek. Uważam, że
      świetnie dobrali lektora, chociaż piosenki na początku sa takie sobie. Przez te
      kasety musiałam kupić książki i doczytać Mai resztę. Dodam jeszcze, że teraz i
      ja muminki bardzo lubię.
    • bea-sjf Re: Muminki 01.03.06, 12:05
      Mój 5,5 latek słucha Muminków tych "prawdziwych" i je uwielbia :) Ale ja jestem
      zagorzałą fanką Muminkowego świata ( tylko komiksy wydaja mi sie ciut dziwne
      i "dorosłe" ) ,więc moje dzieci są skazane ;)
      • aaniaaa Re: Muminki 01.03.06, 13:42
        Dzieki za odzew, poczekam do maja...to tylko 2 misiączki. Za to kultowe muminki
        wypożyczę z biblioteki by wkręcić córę ;) Powiedźcie mi jeszcze kochane od
        której części zacząć , czy trzeba koniecznie od pewnego tomiku , czy dowolnie??
        • gopio1 Re: Muminki 01.03.06, 14:11
          To pytanie wraca jak bumerang, a wystarczy skorzystac z wyszukiwarki ;-):
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=34313132&v=2&s=0
      • kamilla14 Re: Muminki 01.03.06, 23:20
        >tylko komiksy wydaja mi sie ciut dziwne
        > i "dorosłe" ) ,

czy chodzi o te niedawno wydane Muminki w wersji komiksu? Wlasnie zamierzalam je
        kupic i jestem ciekawa, jakie masz konkretnie zastrzezenia i czy warto
        proponowac je 5 latce?

>Mój 5,5 latek słucha Muminków tych "praw>dziwych"

czy to zanczy, ze wersja audio tez jest w dwoch wersjach - prawdziwej i wedlug
        T.Jansson?
        Bede wdzieczna za odpowiedz,
        K
        • olamaja Re: Muminki 02.03.06, 08:26
          Myślę, że chodzi o wersje. Można jeszcze, chociaż trudno, dostać na CD starą
          wersję, która była na analogu. To słuchowisko ew doskonałej obsadzie. Kasety z
          Agencji MTJ to są czytane fragmenty książek. Moja córka woli nawet te kasety od
          słuchowiska.
        • bea-sjf Re: Muminki 02.03.06, 10:58
          Mamy i słuchowisko i fragmenty na kasecie ,nawet płytę z piosenkami ,która
          ukazała się po filmie "Kometa nad Doliną Muminków ", ale dzieci słuchają mojego
          czytania .Komiksy kupiliśmy z miłości do Tove Jansson ,ale mają inny klimat niż
          książki ( już wiem skąd Bobek czy niektóre historie w filmie japońskim się
          wzięły ), ale i Sara i Jędrek czytają je sobie i znajdują w nich coś co je bawi
          lub przeraża .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka