Dodaj do ulubionych

Nowości targowe

19.05.07, 20:50
Duuużo się pojawiło nowego i ładnego.
Na początek zagadka - kto to napisał:
Jak pragne Boga,
Po co komu stonoga?
Gdy sunie po podłodze, setką nóg drobiąc z gracją,
Próba walnięcia w nią czymś kończy sie zawsze frustracją:
Albo się trafia nie w stonogę,
Albo też trzeba myć podłogę.

No zakochałam się ;-)))
Obserwuj wątek
    • uccello Druga zagadka 19.05.07, 21:50
      Nie wiem. Za to, dodam jeszcze jedną zagadkę. Stare, ale ładne. No i w temacie.

Po cholerę toto żyje?
      Nie wiadomo czy ma szyję,
      a bez szyi komu się przyda?

Pachnie toto jak dno beczki,
      jakieś nóżki, jakieś kropeczki-
      ohyda.

Człowiek zajęty niesłychanie,
      a toto, proszę, lezie po ścianie
      i rozprasza uwagę człowieka;

bo człowiek chciałby się skoncentrować,
      a ot, bożą krówkę obserwować
      musi, a czas ucieka.
      (...)

Więc upraszam entomologów,
      czyli badaczów owadzich nogów,
      by się na tę sprawę rzucili z szałem.
      • gopio1 Re: Druga zagadka 19.05.07, 21:59
        Gałczyński oczywiście ;-)

Satyra na bożą krówkę.
        To po przeczytaniu tego wiersza dowiedziłam się dopiero, że biedronka ma coś
        wspólnego z krową ;-)
        Edukacja moich dzieci zaczęłą się znacznie wcześniej, od sztywnostronicowej
        książeczki Brzechwy "Konik polny i boza krówka"
        • uccello Targi 20.05.07, 15:57
          Gopio1! Czy jako prawdziwy "badacz owadzich nogów" wiesz, kto jest autorem
          pierwszej zagadki?

O Wy Szczęśliwcy, którzy byliście na targach! Pochwalcie się łupami!
          • gopio1 Re: Targi 20.05.07, 19:36
            Nie wiem, ale chętnie się dowiem ;-)
    • gopio1 Re: Nowości targowe 22.05.07, 08:49
      Nowości bardzo dużo, choć przyznam szczerze, że dla bywalca tego forum większość tytułów jakoś
      znajomo wyglądło ;)
      Moją uwagę zwróciła głownie planowana na lipiec Gąska Balbinka, o której wspomniałam w wątku
      targowym - ukaże się w NK.
      Bardzo mnie zaskoczyło stoisko z książkami audio. Do tej pory nie zwracałam uwagi na takie pozycje,
      ale przy długich podróżach smochodem - cudo. Wybór książek audio przyznam całkiem spory.
      W dodatku można już dostać książki w wersjach mp3 - na przykład taki Idiota na jednej płytce (26
      godzin słuchania). Kupiłam dzieciom Piotrusia Pana (słuchowisko, bo było jeszcze czytane
      przez lektora). Sobie wybraliśmy Trzech panów na łódce, choć przyznam, że decyzja była trudna, bo
      było w czym wybierać.

Dla miłośników serii Było sobie życie i Był sobie człowiek - to my! ;) - dobra wiadomość. Już są wydani
      Byli sobie wynalazcy (choć ja znam to jako odkrywcy). Wydawnictwo negocjuje warunki z Życiem
      Warszawy i prawdopodobnie jak skończą serię Był sobie człowiek, zaczną wynalazców.

Ogólne podsumowanie - na targi warto pójść 2 razy, w tym raz bez dzieci. My się zatraciliśmy i
      choć dzieci były wyjątkowo cierpliwe, widać było po nich zmęczenie. A ja i tak mam niedosyt, bo
      chodząc z nimi grzebałam głównie w literaturze dziecięcej. Siebie potraktowałam po macoszemu ;(
      Kupiłam sobie jedynie Rio Anacondę Cejrowskiego - chodziła za mną ta książka od roku.
      Dzieci zachwycone - oprócz kilku nowych książek dostały flagi, kalendarze, masę nalejek, balonów,
      zakładek...

A! Jeszcze coś! Dla miłośników Muminków:
      Piękne, sztywnostronicowe wydania dla maluchów, do tego z mnóstwem otwieranych okienek.
      Naprawdę fajne - niestety nie u nas - wydanie tureckie.
      No, ale może i u nas kiedyś się doczeka.

P.S. Iwonko - dziękuję BARDZO ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka