abepe 18.12.08, 18:33 Czytam zawsze te opowiadania chanukowe w okolicy Bożego Narodzenia. Znacie? Chyba w tym roku przeczytam je pięciolatkowi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anchen Re: "Moc światła" Singera 18.12.08, 19:32 Znamy, ale dzieciom jeszcze nie przeczytamy. Piękny tekst i faktycznie świąteczny, ale dla naszego czterolatka jeszcze zdecydowanie za wcześnie, pomijając już, że on dociekliwy jest i musiałabym mu tłumaczyć, co to jest druga wojna światowa, getto, łapanki, partyzanci. BTW, "Opowiadania dla dzieci" grają w Narodowym, podejrzałam, że w styczniu są dwa spektakle, ale to znów raczej dla Ciebie niż młodego. Odpowiedz Link
abepe Re: "Moc światła" Singera 18.12.08, 23:56 Między czterolatkiem a pięciolatkiem w tych sprawach bywa przepaść, widzę po moim. Rok temu na pewno jeszcze był za mały. Ale masz rację, przeczytam jeszcze raz sobie i sprawdzę, że nie przesadzam. Tematy wojenne już przerabialiśmy, więc pytań się nie boję a książka taka ciepła, że chce się z dzieckiem przeżyć. Hmmmmm, w styczniu do Warszawy nie dam rady:(( Na jednym Singerze w Warszawie byłam dawno, dawno temu:) Odpowiedz Link
abepe Re: "Moc światła" Singera 27.11.13, 23:47 "Moc światła. 8 opowieści chanukowych" Książka dzięki której wygrałam 3 lata temu nasz forumowy konkurs od czapy;) Wyciągnęłam ją dzisiaj po tym jak usłyszałam, że właśnie dziś rozpoczyna się Chanuka. Przeczytałam z 6,5 latkiem pierwsze opowiadanie i musiałam odpowiadać na pytania dlaczego tata nie pozwalał dzieciom się bawić (wychowanie w różnych kulturach) i musieli oddawać wszystkie swoje pieniądze biednym. Syn od niedawna dostaje kieszonkowe i temat posiadania pieniędzy i zbierania na coś bardzo go frapuje. A tutaj taka zagwozdka. Mam nadzieję, że uda nam się, po jednym dziennie, przeczytać do końca. Ktoś się przyłączy? Odpowiedz Link
abepe Re: "Moc światła" Singera 27.11.13, 23:50 :)) Tym 6,5 latkiem, któremu czytam jest ten Kacperek, którego spłaszczenia obawiał się w sygnaturce z pierwszego postu Starszy Brat;) Odpowiedz Link