alexsc 11.05.09, 15:41 jakoś nie złożyło się, żebym wczesniej kupiła dzieciom te ksiazki. Teraz to nadrobiłam i powiem szczerze że jestem rozczarowana. Co to za dialog z użyciem słowa 'głupi' nie podoba mi sie to. a wam? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agisek Re: Lotta, i rozczarowanie 11.05.09, 16:55 Czy to rozczarowanie wynika tylko z użycia słowa "głupi"? Odpowiedz Link
adota Re: Lotta, i rozczarowanie 11.05.09, 19:10 To chyba zależy od kontekstu? Jeśli jest to zapis rozmowy między dwojgiem dzieci (tak przypuszczam), które sie kłócą, to myślę, że użycie słowa "głupi" jest zupełnie na miejscu. Co innego gdyby użyła go ciocia Berg na przykład. Ja na ogół jestem zadowolona kiedy moje dziecko ma możliwość usłyszenia słów, które padają między dziećmi i wyrażają negatywne emocje, a nasze dziecko mieszkające za granicą i chodzące do obcojęzycznej szkoły ich nie zna. Czytanie jest okazją do rozmowy na temat używania takich słów. Niektóre zachowania Lotty są świetną okazją do dyskutowania o emocjach, złości, konwenansach itp. A którą część Lotty czytaliście? adota Odpowiedz Link
bbkk Re: Lotta, i rozczarowanie 11.05.09, 22:19 Ja z moim 3-latkiem czytałam tylko Lottę rowerową i bardzo nam się obojgu podobała. Odpowiedz Link
katrio_na Re: Lotta, i rozczarowanie 11.05.09, 23:14 A ktora czesc Lotty czytaliscie? My Lotte uwielbamy, to jedna z nielicznych ksiazek jakie przypadly do gustu mojemu Malemu a ktore moge czytac i czytac. Lubie ja glownie za te dialogi - ilez tam mozna sie napracowac glosem i emocjami ;) A dialogi sa dla mnie bardzo realistyczne. Nie zapominajmy, ze Lotta ma tez 2 starszego rodzenstwa ;) No i mam wrazenie, ze slowo glupi jest dosc czestym obrazliwym okresleniem w ustach kilkulatka. Nie tak dawno, bo dzis slyszalam niewinna parafraze piosenki o kotku gdzie 2 razy wystepowalo owo slowo ;) Ha, a my w koncu mamy Niska choc ostatnio podpatrzylam, ze gral role Pirackiej swinki i szukal skarbu dla piratow ;) Ale jest sliczny, piekielnie drogi jak za taka maskotke ale warto. Odpowiedz Link
abepe Re: Lotta, i rozczarowanie 12.05.09, 09:44 Słowo "głupi" bardzo dobrze wyraża wiele dziecięcych uczuć - gniew, rozczarowanie, rozpacz, z którymi dzieci muszą sobie jakoś radzić. Czasem wystarczy, że wykrzyczą, że coś jest "głupie" i już im lepiej. Zadaniem dorosłych jest rozwijanie w dzieciach umiejętności innego, bardziej dojrzałego radzenia sobie w tymi uczuciami. Odpowiedz Link