violettav 15.04.07, 13:06 Piszę pracę magisterską na temat fenomenu popularnosci Harrego Pottera, i mam w związku z tym pytanie: czym wyjaśnić ten fenomen, za co ludzie na całym swiecie i w róźnym wielu kochają ta postać? Dziękuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: Czemu Harry? 15.04.07, 13:10 Bo ksiazki sa dobrze napisane, zarazem trafiaja w ogolnoludzka potrzebe oderwania sie od rzeczywistosci, a jednoczesnie maja wiele do tej rzeczywistosci nawiazan. To troche jak ogladanie carrolowskiego swiata po drugiej stronie lustra. Odpowiedz Link
anqouleme Re: Czemu Harry? 15.04.07, 13:56 Jest łatwa w odbiorze,postacie są proste,nieskomplikowane a jednoczesnie bardzo żywe. To wszystko sprawia,że ja nie bedąc już dzieckiem moge bezkonsekwencji znów poczuć się nastolatką, marzyć o swiecie magii i to znajduje w świecie Harrego Pottera. Poza tym Harry to przeciętny chłopak,który odkrywa że jest niezwykły.Kto o tym nie marzy? Prawie każde dziecko. Odpowiedz Link
mrowka75 Re: Czemu Harry? 15.04.07, 23:21 dla mnie to powrót w świat basni - każda kolejna częśc co prawda bardziej dorosła, mniej dla dzieci, jednak autorka bardzo się napracowała tworząc zupełnie basniowy świat uwzględniając jak najwięcej szczegółów. Nie wiem, czy chodzi o sam fenomen głównego bohatera, ja mam wiele ulubionych postaci, i harry Potter nie jest na szczycie w tym względzie. Cała powieść, pomysły wykorzystane w tej książce ściągaja moją uwagę. Sam Harry.. no cóż jego fenomen jest raczej dowartościowany innymi postaciami, sytuacjami, całością, utrzymywanie w napięciu czytelnika, wymyślanie coraz to nowych tajemnic i sekretów związanych z Voldemortem, Harrym i innymi postaciami wciąga czytelnika i zmusza do zakupywania kolejnych części. Odpowiedz Link