radiotkaa 10.03.05, 13:45 Witam. Potrzebuję PILNEJ pomocy z zakresy metodologii :( Informacji dotyczącej technik pomiatu - TESTY... ich rodzaje, krótka charakterystyka, przykłady itp. Może ktoś mi pomoże? :(( Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skrzydlaczek Re: POMOCY! Metodologia bad.nauk.! TESTY:( 10.03.05, 19:10 Polecam jakikolwiek podrecznik metodologii. A na przyszlosc - zwroc uwage na notke pod naglowkiem forum, OK? Odpowiedz Link
coalla Re: POMOCY! Metodologia bad.nauk.! TESTY:( 10.03.05, 20:08 a kto Ty jesteś? może u mnie zdajesz ;) nie wiem nic o Tobie, więc na wszelki wypadek mimo bezgranicznej życzliwości nie pomogę, sama rozumiesz, bo co na to reszta grupy... Odpowiedz Link
radiotkaa Re: POMOCY! Metodologia bad.nauk.! TESTY:( 11.03.05, 11:04 coalla napisała: > a kto Ty jesteś? > może u mnie zdajesz ;) > > nie wiem nic o Tobie, więc na wszelki wypadek mimo bezgranicznej życzliwości > nie pomogę, sama rozumiesz, bo co na to reszta grupy... Hahaha :) Ale dzięki za słowa otuchy :) Egzaminu teraz z metodologii nie znaję akurat i to raczej małoprawdopodone, żebym zdawała u Pani :) Polska jest zbyt dużaaaaa :))))) 2 razy przeczytałam książkę dotyczącą technik pomiarów no i chyba to pojęłam :) Dzięki za te słowa :) Naprawdę odebrałam je bardzo pozytywnie :))) Serdecznie pozdrawiam i proszę chociaż kciuki 3mać :) Odpowiedz Link
coalla Re: otucha 11.03.05, 11:35 będę trzymać kciuki, nie ma problemu jeśli przeczytałaś jakąś książkę, na pewno sobie poradzisz, chodzi przecież głównie o uchwycenie pewnej idei myślenia naukowego i warsztatu metodologicznego, odróżniania badań ilościowych od jakościowych... no chyba że chcesz się tym na serio zajmować, to wtedy mogę Ci polecić kilkanaście książek powodzenia :) Odpowiedz Link
radiotkaa Re: otucha 11.03.05, 11:41 coalla napisała: > będę trzymać kciuki, nie ma problemu > > jeśli przeczytałaś jakąś książkę, na pewno sobie poradzisz, chodzi przecież > głównie o uchwycenie pewnej idei myślenia naukowego i warsztatu > metodologicznego, odróżniania badań ilościowych od jakościowych... > no chyba że chcesz się tym na serio zajmować, to wtedy mogę Ci polecić > kilkanaście książek > > powodzenia :) Nie, nie chcę się tym zajmować :) Muszę to przygotować do zreferowania.... odnośnie rodzajów zadań testowych <szkoda, że nikt nie skonkretyzował, czy te rodzaje zadań mają dotyczyć testów PRAKTYCZNYCH czy PISEMNYCH... więc mówię i o jednych rodzajach i o drugich <Praktycznych - próba pracy itp., a pisemnych - OTWARTE I ZAMKNIĘTE - no i tu już typy otwartych - rozprawka itp. i ZAMKNIETYCH - prawda - fałsz itp.> W ogólnym zarysie jest ok coalla ? Odpowiedz Link
coalla Re: otucha 11.03.05, 12:24 ogólnie ok, cieszę się że podejmujesz samodzielne starania :) pamiętaj, że każde zadanie/badania testowe jest elementem postępowania diagnostycznego, dobierane ze względu na cel badania-diagnozy i etap postępowania diagnostycznego > odnośnie rodzajów zadań testowych ja tu bym raczej mówiła o charakterze zadań i różnych podziałach rodzajów testów np. werbalne vs niewerbalne (np. "podać definicję, synonim, dokończyć zdanie" vs. "połączyć punkty, narysować coś, ułożyć historyjkę z kawałków, opowiedzieć coś o rysynku, znaleźć relację pomiędzy liczbami...") albo zadania na szybkość vs na dokładność albo testy aparaturowe - np. do badania kandydatów na kierowców (reagowanie na światełka, ustawianie głębi czy ostrości, koordynacja wzrokowo-ruchowa) albo zadania z jedną prawidłową odpowiedzią tzw. diagnostyczną, albo pytania o fakty/wiedzę vs zadania bez prawidłowej odpowiedzi jak np. z dokańczaniu zdań ("moja matka...."), badania projekcyjne, pytania o postawy to co piszesz o pytaniach otwartych czy zamkniętych z kafeterią odpowiedzi do wyboru to raczej jest o budowaniu kwestionariusza, formułowaniu pytań powodzenia - do widzenia :) Odpowiedz Link
radiotkaa Re: POMOCY! Metodologia bad.nauk.! TESTY:( 11.03.05, 11:26 coalla napisała: > a kto Ty jesteś? > może u mnie zdajesz ;) > > nie wiem nic o Tobie, więc na wszelki wypadek mimo bezgranicznej życzliwości > nie pomogę, sama rozumiesz, bo co na to reszta grupy... Chociaz jak teraz czytam forum to raczej nie jestem Pani studentką... <skoro ma Pani TESTY EGZAMINACYJNE 40/40 :))) U mnie ta forma zdawania zupełnie inna :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
22pagoda ja mysle ze ta Pani nie zda, nie zaliczy i wogole 10.03.05, 21:12 ta Pani nie wie jaki czeka na Nia ocean wiedzy, tego sie nie da sprzedac w pigulce, z calego serca, szczerze, zycze chocby minimum postepu, zgroza! Odpowiedz Link
radiotkaa Re: POMOCY! Metodologia bad.nauk.! TESTY:( 11.03.05, 12:43 A jeszcze jedno... jakie są WADY i ZALETY testów? Odpowiedz Link