rodan777 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 20.01.15, 07:10 Zmienic! I to natychmiast! Najlepiej na {starooopolskie} -Madonna,Ciociolina ew. Eulalia {tyz piknie}.rodan. ps.Ale bedzie wesolo w szkole! {Bedzie niestety musiala chodzic w pokrowcu, ale nic to!} r. Odpowiedz Link
cieplydom Re: córka moja postanowiła zmienić imię 21.01.15, 15:46 Czy wy wszystkie już do końca "ocipiałyście"?.Wpierw chcecie mieć "oryginalne" imię dla dziecka a potem są z tym problemy.Poza tym jako nastolatka dopiero może mieć problem jak z Imienia Antonina będą się z niej nabijać w szkole.Jest tyle ładnych imion typowo polskich to wymyślają udziwnienia.Chcesz żeby córka miała "ciekawe" imię to nazwij ją Kunegunda,Tekla lub coś w tym stylu.Spróbuj przez jakiś czas mówić do córki Antonina.W końcu w dorosłym życiu tak się będą do niej zwracać.Swoją drogą ciekaw jestem kiedy każe zmienić sobie kolor włosów,nos,powiększyć biust ew.zmienić płeć.Jeżeli już zaczniesz ulegać to może za kilka lat będzie z niej Antoni.Zawsze łatwiej niż "zmęższczyć Kingę.A za lat 10 zmieni sobie mamusię na nowszy model bo kto jej zabroni. Życzę przemyślenia przyszłym rodzicom przed wybraniem imion dzieci. Dla niewtajemniczonych Mam dwóch synów Jakub- Konrad i Michał -Karol.Nie mamy problemów z odmianą. Imiona fajnie się zdrabniają i dzieci nie mają problemu z utożsamieniem. Odpowiedz Link
plater-2 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 21.01.15, 23:46 Uwazam, ze imie Antonina jest bardzo ładne. Michal, Konrad, Jakub i Karol nie sa to imiona typowo polskie www.google.pl/search?q=antonina+krzyszto%C5%84&biw=1280&bih=878&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rivAVPviGJfXatjagugN&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg Odpowiedz Link
jacek226315 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 25.01.15, 17:57 plater-2 napisała: > Uwazam, ze imie Antonina jest bardzo ładne. > Michal, Konrad, Jakub i Karol nie sa to imiona typowo polskie > > > www.google.pl/search?q=antonina+krzyszto%C5%84&biw=1280&bih=878&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rivAVPviGJfXatjagugN&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg A bo to musza byc tyowo polskie? A Maria jest polskie,a Anna jest polskie? Odpowiedz Link
kasia.m1 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 23.03.15, 14:24 Mysle ze warto poczekac do 18, bo wtedy bedzie dorosla i bedzie mogla sama decydowac. Odpowiedz Link
ann.27wola Re: córka moja postanowiła zmienić imię 21.01.15, 19:31 ja bym porozmawiala z nie aby to przemyslala jeszcze Odpowiedz Link
jacek226315 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 25.01.15, 18:00 ann.27wola napisał(a): > ja bym porozmawiala z nie aby to przemyslala jeszcze Porozmawiala z 7latka ,a o czym? Siedmiolatka nie pojdzie sama do USC,musi to zrobic rodzic Odpowiedz Link
drop.s18 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 27.01.15, 13:01 z tego co wiem to wcale nie jest prosta sprawa z tą zmiana imienia, najlepiej zadzwonic do USC i dowiedzieć sie u źródła. Moja koleżanka z liceum posługiwała się swoim drugim imieniem, nauczyciele też tak do niej mówili, a jak skończyła 18 lat to załatwiała formalności Odpowiedz Link
plater-2 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 27.01.15, 14:44 Bardzo prosta, bo robilismy. Po to nadajesz dwa imiona, zeby mozna bylo poslugiwac sie nimi zamiennie. Przesylka zaadresowana na drugie imie, bedzie wydana, umowy podpisuje sie oboma imionami. Kolezanka czekala do 18 lat prawdopodobnie dlatego,ze nie miala zgody rodzicow. Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 23.03.15, 15:02 ann.27wola ja bym porozmawiala z nie aby to przemyslala jeszcze słuszna uwaga i święte ,mądre słowa , bowiem szczera i rzeczowa rozmowa , polegająca na wzajemnej empatii (współodczuwaniu emocjonalnym ) ,potrafi zażegnać w porę każdy problem osobisty ,prywatny i zawodowy , a szczera rozmowa bez pozorów ,udawania ,masek ,aktorstwa ,prowokacji i sarkazmu , sprawia u ludzi przemianę na poziomie komórkowym ( wewnętrznym ) następuje reakcja chemiczna ,która zmienia obie osoby na lepsze . Odpowiedz Link
k.laryska Re: córka moja postanowiła zmienić imię 03.04.15, 15:35 ja bym przeczekala ten bunt, przeciez i tak wszyscy zwracaja sie do niej Tosia. teraz jej sie to podoba, a gdy bedzie nastolatką, cos moze jej sie odwidzic ibedzie miala do was pretensje o to, ze pozwoliliscie jej zmienic imie. zreszta kurcze ona jest jeszcze dzieckiem, za jakis czas znowu cos sobie ubzdura, zobaczy, ze robicie to czego ona chce. wtedy zaczna sie problemy... Odpowiedz Link
elizka51 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 31.01.15, 13:31 Jeśli dziecko chce zmienić imię można mu na to pozwolić , ale to tylko chwilowe . W szkole trzeba uprzedzić n-li, wychowawcę i dzieci, aby zwracali się do niego z drugiego imienia. 30 lat temu mój brat dowiedział się jak wyrabiał dowód, ze jego 1 imię jest 2. Po to są dwa imiona , aby była możliwość wyboru moje dzieci też tak mają. Jedno nawet z tego korzysta. Odpowiedz Link
millionegirl Re: córka moja postanowiła zmienić imię 10.02.15, 13:20 Ja zmieniłam sobie sama w wieku 18 lat Odpowiedz Link
razydwa Re: córka moja postanowiła zmienić imię 12.02.15, 13:24 Dorośli mieszają, dzieci cierpią. Opiszę sytuację niejako odwróconą. Nadano mi piękne, rzadko spotykane imię. Lubiłam je bardzo, mama ślicznie je zdrabniała i wszystko było OK do czasu gdy jedna z autorytatywnych ciotek uznała moje imię za brzydkie. "Nadała" mi inne imię przez siebie wybrane i sprawiła, że cała rodzina ( oprócz mamy) ochoczo zaczęła mnie tym nowym imieniem nazywać. Na nic były moje protesty, pięcioletnie dziecko mogło sobie...I tak w rodzinie oraz środowisku przez dziesiątki lat jestem nazywana nie swoim, paskudnym imieniem, którego nie cierpię, które odbiera mi tożsamość i do dzisiaj mam ciarki, jak je słyszę, a rodzina nie chce używać mojego własnego, lubianego, nadanego przez matkę. Na szczęście w moim najbliższym otoczeniu używam swoje prawdziwe imię, które jest MOJE. Odpowiedz Link
donek112 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 17.02.15, 09:57 Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uznać wolę dziecka. Warto dzieciom pokazywać, że w takich kwestiach mogą decydować, bo to dotyczy ich tożsamości, ich lepszego samopoczucia, kontaktu ze sobą. Jeśli z jakiegoś powodu (właśnie, z jakiego??) czuje się lepiej z drugim imieniem to czemu nie? Odpowiedz Link
jacek226315 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 23.02.15, 18:54 O tak najwazniejsze uznac wole dziecka,jutro dziecko zmieni zdanie i co znowu,bedzie zalozony nowy watek. Niektorym rodzicom naprawde w du...ch sie poprzewracalo Odpowiedz Link
aawwaa Re: córka moja postanowiła zmienić imię 22.02.15, 18:26 Kur...czę, dlaczego moja matka nie myślała podobnie?! Dali mi 2 imiona a później używali tylko drugiego. Wszystkie świadectwa szkolne przed uzyskaniem pełnoletności są na drugie imię i tylko ostatnie, wystawione na podstawie dowodu osobistego jest na pierwsze. W wojsku na początku nie reagowałem na swoje imię, odwracałem się natomiast gdy ktoś wołał kolegę który nosił takie samo imię jak moje drugie. Koszmar, nienawidzę tego imienia, a nie chce mi się zmieniać. Ludzie, nir róbcie dzieciom krzywdy, nadajcie imię jakie uważacie za stosowne, ale jedno, a jak już chce wam się drugiego to przynajmniej nie róbcie z dziecka wariata i nazywajcie go pierwszym imieniem. Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 01.03.15, 21:31 serio. Dziecię moje nosiło imiona Kinga Antonina, od kilku lat w domu jest Tosią, od zeszłego roku kiedy poszła do pierwszej klasy oznajmiła że nie jest żadną Kingą a na imię ma Antonina. W tym roku zapytała "czy człowiek może zmienić imię jeśli mu się nie podoba". No i problem mam, póki co wszyscy mówią do niej Tosia (w szkole większość dzieci nie wie że w dokumentach ma inaczej), obiecałam jej że jeśli skończy 13 lat i nadal będzie chciała zmienić imię to to zrobimy. W sumie to tylko zamiana miejscami imion które nosi od urodzenia. Myślicie że czekanie do 13 wystarczy żeby potem nie miała pretensji że pozwoliłam jej na zmianę imienia ?? Oczywiście imię ma znaczenie dla puźniejszych lat człowieka ,imię to , że tak powiem , wibracja energetyczna ,która jest jakby podpisem w niewidzialnym / niematerialnym świecie duchowym trzeba uszanować wolę dziecka , jeśli po dłuższym czasie dziecko mówi że źle się z tym czuje . Co 7 lat zmienia się charakter ludzki ,więc dojrzewając , człowiek nieraz może zmieniać swoje poglądy i zapatywania oraz myślenie i wierzenia . Rodzice mają święte prawo dane od Boga Stwórcy , wychowaĆ DZIECKO W DUCHU WZAJEMNEJ WSPÓŁPRACY Z RÓWIEŚNIKAMI ,SZACUNKU DLA BLIŹNIEGO SWEGO I OSÓB STARSZYCH I SCHOROWANYCH , a rodzice winni przymykać oczy na błędy młodości swoich pociech ,gdyż kiedy dziecko poczuje na własnej skórze że popełniło błąd ,wtedy samo najlepiej zrozumie swój problem , i będzie się w ten sposób uczyć na władnych błędach . Poza tym szczera i otwarta rozmowa bez fałszu ,hipokryzji i pozorów ,potrafi rozwiązać nawet najbardziej dręczący i zdawało by się palący problem nie do rozwiązania . Odpowiedz Link
mmagi Re: córka moja postanowiła zmienić imię 05.03.15, 11:52 Rodzice mają święte prawo dane od Boga Stwórcy....................jak z ambony Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 05.03.15, 12:14 Rodzice mają święte prawo dane od Boga Stwórcy....................jak z ambonyuncertain Odpowiedz Link
xxlxx63 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 11.03.15, 00:28 małe dziecko mały problem . przy takim podejściu to prawdziwe problemy zaczną ci się jak córka dorośnie Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 11.03.15, 02:16 małe dziecko mały problem . przy takim podejściu to prawdziwe problemy zaczną ci się jak córka dorośnie Jak małe dziecko dorośnie ,to będzie raczej , lub powinno być na tyle dojrzałe ( że powinno być świadome tego że same jest odpowiedzialne za swoje problemy i czyny /działania i wierzenia ( i nie powinien jako dorosły człowiek obwiniać ,każdego w koło ,nikogo ,za swoje niepowodzenia i klęski życiowe bo dojrzałość ,dorosłość ,to ogromna odpowiedzialność ) psychicznie odczuwa się dorosłość ,jak taką depresję popoprodową u kobiety po urodzeniu dziecka i samotność oraz strach przed śmiercią ,wielu ludzi więc woli pozostać niedojrzałymi dziećmi ,bo to bezpieczniejsze ,stwarza jakąś bezpieczną przystań , ,bo w co wierzyli dorośli już ludzie jako dzieci ,przykładowo w jakiegoś Boga gdzieś tam w niebie ,to jako dorośli ,dalej swych poglądów nie zmieniają ,wyrastają tylko Fizycznie ,nie Duchowo / Psychicznie / Umysłowo , chwaląc się głupim wiekiem metrykalnym, ,a czas to pojęcie względne , lecz czasy są bezwzględne ,to czasy drapieżników ,gdzie przetrwają tylko najsilniejsze gatunki . Dlatego dziecko powinno być wychowywane w świadomości swego dojrzewania chormonalnego i seksualnego ,bez fanatyzmu religijnego ,lecz w celu poskromienia jego / jej nadmiernych ambicji ,pychy ,chuci ,przemądrzałości , egoizmu , strasząc dziecko , wymyślonym Bogiem ,lecz z czasem powinno się mu uświadamiać po co było wymyślać jakiegoś Boga , Ponieważ Bóg To Największa Trucizna Psychiczna / Umysłowa /Duchowa W Dziejach Ziemi ,dla zaciemnienia duszy i wprowadzenia chaosu emocjonalnego . Odpowiedz Link
kosmitka_a Re: córka moja postanowiła zmienić imię 19.03.15, 19:12 koniecznie powinnaś jej zmienić... Pamiętaj, że jak jej się znudzi w przyszłości szkoła, też pozwól jej zmienić... Tylko co jak ją wkurzą rodzice... To trochę nie w porządku używać dla dziecka dwóch imion przez oboje rodziców... nie sądzisz że mieszasz trochę dziecku w głowie, ja bym się czuła dziwnie będąc dla mamy Krysią, a dla taty Zosią Odpowiedz Link
cegielka612 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 25.03.15, 12:33 Teraz mała ma 7 lat i imię Tosia jest jak najbardziej dla niej ok. Ale - za niedługo - będzie mieć lat 20 i 25. Wtedy się może okazać, że "Pani Antonino" brzmi jeszcze gorzej niż "Pani Tosiu". Oczywiście to nie córka chce zmienić imię, tylko rodzic je zmienił dawno temu nie używając tego pierwszego. Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 25.03.15, 13:08 cegielka612 25.03.15, 12:33 Teraz mała ma 7 lat i imię Tosia jest jak najbardziej dla niej ok. Ale - za niedługo - będzie mieć lat 20 i 25. Wtedy się może okazać, że "Pani Antonino" brzmi jeszcze gorzej niż "Pani Tosiu". Oczywiście to nie córka chce zmienić imię, tylko rodzic je zmienił dawno temu nie używając tego pierwszego. Pamiętajmy ! Charakter człowieka , zmienia się co 7 lat . Odpowiedz Link
ro6ertro6ert Re: córka moja postanowiła zmienić imię 27.03.15, 17:16 Wiem dobrze gdyż sam zmieniałem imiona w PRLu, być może do teraz prawo w tym temacie jest łatwiejsze, ale nie sądzę by komuś chciało się je zmieniać. Jeśli wymogła na rodzicach używanie nowego imienia (a to jest najtrudniejsze)to myślę, że jej wybór jest zdecydowanie ostateczny. 1. Dziecko pewnie ma ważny powód do zmiany imienia, spróbuj się zorientować jaki. 2. Nie zmieniaj imienia dziecku, niech ona to zrobi sama, a ty tylko wyraź zgodę do sądu (w takim przypadku dziecko nie będzie mogło mieć do ciebie żadnych pretensji). 3. Niech napisze wniosek do sądu (ustawa o zmianie imion i nazwisk). Warunki: a. niekaralność; b. odpowiednie umotywowanie zmiany; c. udowodnienie używania innego imienia(podać wszystkie imiona)/nazwisk d. czas rozpraw sądowych około roku, w tym opinia dzielnicowego na temat wnioskodawcy. Policja będzie sprawdzać opinię w otoczeniu zamieszkania/szkole. Zmiana jest praktycznie nieodwracalna w 99%. Zostaną zmienione wszystkie dokumenty począwszy od "aktu urodzenia" (ale w akcie urodzenia znajdować się będzie odpowiedni wpis - widoczny tylko w "odpisie zupełnym") W wieku około 12 lat twoja córka uzyska ograniczone prawa obywatelskie i twoja zgoda nie będzie już potrzebna, a tylko Bóg wie co jeszcze zmieni. OSTRZEŻENIE: Szczególnie w przypadku osób zdeterminowanych może mieć miejsce (W prawie polskim osoba poniżej 18 lat może uzyskać "pełnoletność" a więc wygaśnięcie "władzy rodzicielskiej" na skutek zawarcia małżeństwa w Izraelu w wieku 12 lat-nowe prawo małżeństw cywilnych) taki przypadek, że córka wytnie ci taki numer. Odpowiedz Link
olusia19 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 08.04.15, 10:57 Syn mojej przyjaciółki Karol w wieku 5-7 chciał mieć na imię "Bibek". Szkoda, że mu nie zmieniła? Teraz ma prawie 20 lat i bardzo się śmieje ze swojego dziecięcego uporu. Upór mija, drogie Mamy Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 08.04.15, 11:26 Syn mojej przyjaciółki Karol w wieku 5-7 chciał mieć na imię "Bibek". Szkoda, że mu nie zmieniła? Teraz ma prawie 20 lat i bardzo się śmieje ze swojego dziecięcego uporu. Upór mija, drogie Mamy Imię ma znaczenie na całe życie drogie mamy ,to jakby wibracja /podpis w świecie niewidzialnym /duchowym Odpowiedz Link
zenobi11 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 09.04.15, 16:13 Formalnie zmieniłabym dziecku dopiero po 13 roku życia, ale już teraz możecie używać nowego imienia. Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 09.04.15, 16:42 Formalnie zmieniłabym dziecku dopiero po 13 roku życia, ale już teraz możecie używać nowego imienia. Tak , okres do 13 - tu lat to - okres dojrzewania duszy w człowieku ,wewnętrznego dziecka z psychologii , rozwoju jego / jej Ducha / Boga / Jaźni / Umysłu , czyli wewnętrznego - prawdziwego człowieka ,to kształtowanie się osobowości /charakteru ludzkiego ,wewnętrznej mocy - z Szamanizmu ,ten czas to burza hormonalna ,która mija ,gdy dziecko , stanie się dorosłym , w pełni dojrzałym człowiekiem , z ukształtowanym światopoglądem , mentalnością ,wierzeniami i charakterem ,czyli pełną osobowością . Odpowiedz Link
rudamaruda1949 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 01.05.15, 15:57 To żaden problem. Znam prawnika, który dla wszystkich to Olek, przedstawia się jako Aleksander ..., takie też ma wizytówki, miedzianą tabliczkę przed wejściem do kancelarii, a wszędzie na dokumentach, paszporcie i w dowodzie osobistym, itp. ma inne imiona. Twierdzi, że już kilka razy mu to uratowało trochę majątku. Kiedyś ktoś na niego wziął kredyt, bo sobie oszust pomyślał, że jak prawnik, to zamożny. Komornik odbił się od banku. Sfałszowane ksero dowodu osobistego, które miał lichwiarz, zawierało oczywiście imię powszechnie używane, a nie prawdziwe. Odpowiedz Link
serena989 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 03.05.15, 19:45 Jak to dzieci w klasie nie wiedzą jak ma naprawde na imie?To niemożliwe!Przecież nauczyciele sprawdzają obecność,wołają do odpowiedzi.Znają jej imie tylko go nie używają. Odpowiedz Link
mojaradocha Re: córka moja postanowiła zmienić imię 12.05.15, 15:30 moim zdaniem większość dzieci w ramach buntu nie lubi swojego imienia moja kuzynka ma na imię monika. Od przedszkola wolają na nią monia, a ona sie złosci ze nie jest zadna monia, bo monia to kojarzy jej się ze smoczkiem rodzice zawsze do niej mowili, monia chcesz monia - takli zart a ona po latach mowi, ze nienawidzi jak sie tak do niej mowi, ze moze być monisia, monika ma na imie a nie monia sronia nie przeszlo jej ale juz teraz sie usmiecha, ze monika to takie twarde a monia juz zdrobnienie a zawołajcie do niej moniczka to dopiero się wkurza ja bym nie zmieniala, za kilka lat moze byc dumna ze swojego imienia. a teraz ma takiu okres akceptacji siebie. Lecz porozmawiałabym z nia, aby ustalić jak chce zeby do niej mowic i poinformowac szkole. Spokoj naszych dzieci jest najwazeniejszy czyż nie? Odpowiedz Link
mika8001 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 31.05.15, 15:43 Możliwe jak najbardziej. Byłam zapisana do szkoły, co prawda pod właściwym imieniem, ale za to pod niewłaściwym nazwiskiem (odstawiłam histerię, że nie pójdę do szkoły pod prawdziwym nazwiskiem i nie wiem jak dziadek to załatwił). Nazwisko zmieniłam dopiero w wieku 16 lat. Odpowiedz Link
plater-2 Re: córka moja postanowiła zmienić imię 31.05.15, 20:04 Nie panikuj, prawdziwy problem maja do rozwiazania rodzice, ktorych dziecko chce zmienic płec. Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 31.05.15, 21:39 plater-2 Nie panikuj, prawdziwy problem maja do rozwiazania rodzice, ktorych dziecko chce zmienic płec. Płeć człowieka to tak naprawdę stereotyp ,bo jeśli przestudiować nauki dalekiego wschodu - buddyzmu i teorię o rerinkarnacji ,w poprzednim życiu np .mężczyzna żył w ciele kobiety ,będąc czułym i opiekuńczym ,w tym życiu żyje kobieta w ciele mężczyzny ,sam widziałem nieraz jak dziewczyny i kobiety miały za wiele testosteronu i genów męskich Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 01.06.15, 06:55 I istnieje również odwrotna strona medalu ,obecnie geny ludzkie i płeć się mieszają - kobiece z męskimi i vice versa , np .przez pocałunki ,stosunek seksualny ,rozmowy damsko-męskie , wymianę spojrzeń ,itp. ,istnieje jeszcze poziom rozwoju duchowego/osobistego dojrzewania tak subtelny ,że różnice płci się zacierają ,jakby się było nad-człowiekiem ,Bogiem lub Aniołem ,i istnieje tylko jedna energia w człowieku kobieco-męska ( jestem tego najlepszym przykładem ) Odpowiedz Link
plater-2 będę uważac ! 03.06.15, 11:00 Dzieki za info, nie wiedziałam, ze geny ludzkie i płeć mogą się mieszać przez pocałunki, stosunek seksualny, rozmowy damsko-męskie i wymianę spojrzeń. Odpowiedz Link
woxilo Re: będę uważac ! 03.06.15, 11:12 plater-2 Dzieki za info, nie wiedziałam, ze geny ludzkie i płeć mogą się mieszać przez pocałunki, stosunek seksualny, rozmowy damsko-męskie i wymianę spojrzeń. Proszę bardzo ,zawsze do usług ,ja żyję tylko po to aby móc kochać .pomagać i być kochanym i lujbianym ,niestety żyję w wielkim stresie ,i nerwach i piekle emocjonalnym ,z chwilami spokoju ,ale to cisza przed dalszą bitwą duchową ,osamotniony , nierozumiany i nie mam normalnego życia przez głupie plotki i pomówienia ,w bardzo toksycznym, środowiksku , terrorystów emocjonalno-psychicznych Odpowiedz Link
karola_rr Re: córka moja postanowiła zmienić imię 04.06.15, 14:05 Poczekałabym, aż będzie pełnoletnia i wtedy niech robi, co chce Odpowiedz Link
woxilo Re: córka moja postanowiła zmienić imię 05.07.15, 21:30 Znalazłem na pewnej stronie w internecie , artykuł o tzw . " Dieciach Indygo " są to ludzie tacy jak każdy ( sam należę do dzieci indygo -ery wodnika -prawdziwej duchowości ) są to ludzie całkowicie nie rozumiani przez otoczenie ( powiedział Jezus Chrystus ,a sam był dzieckiem wodnika - Żaden Prorok Nie Jest Mile I Poważnie Traktowany W Swoim Kraju ) . Dzieci Indydo -Ludzie Uduchowieni - odznaczają się wyższą inteligencją od rówieśników , dojrzałością duchową i większą wrażliwością sensytywną - psycho -emocjonalną ,czyli mają parapsychiczne / nadprzyrodzone / paranormalne -tzw 6-zmysł duchowy -Oko Boga , krótko mówiąc Szyszynkę Bardziej od innych lepiej rozwiniętą . Jak wychowywać takie dzieci : W swoim czasie jedna z moich koleżanek stwierdziła, że jej zdaniem Adooshka jest dzieckiem Indygo. Po raz pierwszy usłyszałam o takim pojęciu i postanowiłam poszukać na ten temat więcej informacji. Okazuje się, że jest to pseudoteoria, która twierdzi że są dzieci, które rodzą się ze specyficznymi zdolnościami paranormalnymi. Są to osobowości przeświadczone, że pojawiły się na świat z wyjątkowymi zdolnościami i nie uznają żadnych autorytetów. Z tego powodu trudniej im jest być zdyscyplinowanymi i pracować w grupie. Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że jest to kolejna teoria na usprawiedliwienie błędów wychowawczych ale kiedy przeczytałam zalecenia jakie metody wychowawcze sprawdzają się w przypadku takich dzieci okazało się, że mogą się sprawdzić właściwie w przypadku każdego dziecka. Najważniejsze zasady: Ogromny szacunek wobec dziecka Pomoc w podejmowaniu ich własnych decyzji odnośnie ich dyscypliny Dziecko zawsze powinno mieć prawo wyboru Nigdy nie poniżać dziecka Należy zawsze wytłumaczyć dziecku dlaczego powinno to zrobić. Raczej unikamy zdań typu ?Bo tak Ci każę?. Warto uczynić dziecko partnerem w kwestii jego wychowaniu Tłumaczyć dziecku wszystko co robimy. Być może nie zawsze zrozumie ale pozna kierunek myśli rodzica i będzie miało poczucie, że jest dla niego ważne. Gwarantowanie poczucia bezpieczeństwa. Należy wyzbyć się tendencji do krytykowania i oceniania. Wtedy dzieci będą bardziej otwarci i pewni siebie w swoich poczynaniach Należy pomóc dziecku znaleźć własną drogę na podstawie jego zainteresowań, a nie narzucanie zainteresowań bądź niespełnionych marzeń rodzica W wychowaniu powinny być jasno wytyczone granice ale również nie powinno zabraknąć twórczego podejścia Pozwolenie dziecku się wyszaleć. Np. jeżeli nie pozwalamy mu skakać na łóżku, to musimy zakupić trampolinę Należy traktować dziecko jak dorosłą jednostkę ale oczywiście nie narzucając zbyt wiele obowiązków na które jeszcze przyjdzie czas Konieczne uwzględnianie zdania dziecka przy podejmowaniu różnego rodzaju decyzji Ważne aby słowa i gesty rodzica były spójne. Jeżeli mówimy dziecku że jest dla nas ważne i bardzo kochane ale przy tym nigdy nie przytulamy to dziecko od razu wyczuwa fałsz. Odpowiedz Link