Dodaj do ulubionych

Różnica trójka/czwórka

02.02.17, 23:29
Hej dziewczyny. Jak odczułyście różnice między trójką a czwórką? Dla mnie największa różnica organizacyjna była między jednym dzieckiem a dwójką. Między dwojka a trójką już luzik. Dzieciaki ogarnięte, czuję że z każdym mam kontakt i choć chwilę dziennie na obgadanie problemów. Czy to się uda przy czwórce?
Wiadomo - większy samochód (to jest pewien problem ale chyba do ogarnięcia).
Jak z relacjami między rodzeństwem?
Przyznam że teraz układ mam super, relacje między dzieciakami fajne. Boje się żeby tego nie popsuć...
I chciałabym i boję się... No i wiek...
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Różnica trójka/czwórka 07.02.17, 13:07
      Różnica podstawowa jest taka, że trzeba większe auto, chyba że jest się samotną matką, to wtedy ten problem jet dopiero przy piątce smile

Innych znaczących różnic nie zauważyłam.
    • sabina211 Re: Różnica trójka/czwórka 07.02.17, 14:00
      Auto jest oczywistością. Reszta zależy od różnicy wieku między rodzeństwem, metrażu (i rozkładzie) mieszkania/domu. U nas czwarte pojawiło się, gdy starsze miały 13,12 i 8. Dziś synek ma 2,5, a my uważamy, że jego narodziny były jednym z najlepszych rzeczy, które mogły naszej rodzinie się zdarzyć. Dorastające dzieci zamiast zamykać się w swoich pokojach uczestniczą w życiu Małego (wręcz kłócą się, kto mu coś pokaże itd), a my po raz kolejny poczuliśmy się młodymi rodzicami i chyba bardziej świadomie przeżywamy to rodzicielstwo niż kiedy mieliśmy troje maluchów jednocześnie. Wtedy byliśmy młodsi, ale bardziej zmęczeni (zwłaszcza, że nasze najstarsze dzieci nie były "promocyjne", a dwójka młodszych taka jest). Teraz każdy dzień życia synka przeżywamy z pełnym zaangażowaniem, ale i dystansem do pomysłów 2-latka. Więc przy większej różnicy między 3 a 4 ja bardzo polecam...Nie wiem, co bym napisała mając 4 rok czy dwa po 3...Ale tak jak jest jest super.
    • grrrrw Re: Różnica trójka/czwórka 08.02.17, 16:18
      Istotna róznica dotyczy dziecka, które urodziło sie jako drugie.

Dostaje czytelniejsze komunikaty. Z chwila urodzenia czwartego, awansuje do "starszych".

Do tej pory raz słyszało, że jest na coś jeszcze za małe, a raz , że jest już za duże.
    • natalia433 Re: Różnica trójka/czwórka 09.02.17, 21:43
      nasze czwarte pojawiło się gdy starsze mialy 6, 8 i 10 lat i było tak jak pisze Sabina, powiew świeżości, rodzina odżyła, dzieci były braciszkiem zachwycone. Dla mnie jednak ten przeskok był najbardziej odczuwalny w sensie organizacji, przestawienia się z dzieci starszych na maluszka itd. Przy piatym z kolei praktycznie nie odczułam, po prostu urodził się kolejny człowieczek i życie toczyło się dalej swoim rytmem wink
      • blueish Re: Różnica trójka/czwórka 13.02.17, 09:56
        Na etapie czwartego półrocznego jest odczuwalna różnica między trójką, a czwórką. Zwłaszcza, że Nr Cztery aktualnie wstaje w nocy 6-7 razysmile Z czasem pewnie ta różnica się zatrze... Tak czy siak, jest co - i z kim - robićsmile
        • e_le_n_a Re: Różnica trójka/czwórka 28.02.17, 21:38
          Dla mnie różnica wydaje się mała,miałam trójkę co dwa lata a między drugim a trzecim 18 mc więc swoje ogarnęłam-teraz czekam na czwarte i nie boję się jak to będzie jakoś smile Poza tym dzieci są juz większe ,dziewczynki fajnie ogarnięte,młodsza jeszcze trochę lubi mamę powykorztstywać ,synek z orzeczeniem,straszny cycuś ale myślę,że będzie ok smile Wyjdzie w praniu jak przyjdzie lato wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka