maszkagaz 07.11.03, 08:51 Czy ktoś rzucił palenie (bądź próbował) przy pomocy Zybanu? Jak to się bierze, jak to działa i czy pomaga? Noszę się z zamiarem rzucenia tego świństwa i bardzo bym prosiła o informacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AgaRN Re: Zyban IP: *.sympatico.ca 07.11.03, 17:58 Ja rzucilam palenie z Zybanem - 19 listopada minie 6 miesiecy bez papierosa. Dla mnie Zyban jest bezkonkurencyjny, przeszlam odwyk lagodnie, bez chodzenia po scianach i rwania wlosow z glowy. Wada: cena, w Polsce jest bardzo drogi z tego co slyszalam (ja mieszkam za granica i lek pokrywa moje ubezpieczenie wiec nie place). Po 3 miesiacach Zyban odstawilam ale od paru tygodniach znowu zaczelam go brac - z powodu samopoczucia ("doly", czarne mysli, nerwy, agresywnosc, itp.). Tak wiec w moim przypadku to raczej dlugofalowa kuracja. Z drugiej strony nie mam zadnych objawow ubocznych i Zyban dobrze toleruje, mam zamiar teraz nie spieszyc sie z odstawieniem, moj lekarz tez poradzil zebym nawet brala i rok, jezeli ma mi to pomoc nie wrocic do palenia. Dodam ze palilam przez 20 lat, po 30 papierosow dziennie. Pozdrowienia, AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszkagaz Re: Zyban IP: *.crowley.pl 07.11.03, 18:57 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Ja palę 13 lat i też bardzo dużo 30-40 papierosów dziennie. Z myślą o rzuceniu chodzę już jakiś czas, ale i tak co rano sięgam po papierosa. Mam możliwość przejścia miesięcznej refundowanej kuracji Zybanem i chcę z niej skorzystać, bo rzeczywiście gdybym miała sama za to płacić to bym się nie zdecydowała. Nurtuje mnie to, czy trzeba od razu ostawić papierosy, czy nie? I jakie mogą być skutki uboczne brania Zybanu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgaRN Re: Zyban IP: *.sympatico.ca 08.11.03, 15:41 Przede wszystkim nie wiem czy tylko miesiac na Zybanie bedzie skuteczny - wyczytalam ze najczesciej rekomenduje sie kuracje 6-12 tygodniowa. Papierosow nie nalezy odstawiac od razu - Zyban trzeba brac okolo tygodnia aby osiagnal poziom terapeutyczny w organizmie - dlatego poleca sie wybrac date rzucenia papierosow gdzies w drugim tygodniu kuracji (8-14 dni). Do objawow ubocznych nalezy glownie suchosc w jamie ustnej bezsennosc czasem podwyzszone cisnienie wysypki skorne drgawki Dlatego najlepiej przed podjeciem dezyzji o kuracji porozmawiac z lekarzem. Jezeli Twoja glowna motywacja jest fakt ze dostaniesz Zyban za darmo na miesiac, a w innym wypadku bys sie tego nie podjela - to raczej nie wroze powodzenia. Zyban nie rzuci za Ciebie palenia - do tej decyzji trzeba dojrzec, a potem pomyslec w jaki sposob ulatwic sobie wprowadzenie tego w zycie. Dla mnie Zyban jest warty kazdej zlotowki, bo nie pale juz prawie 6 miesiecy, i do papierosow mnie w ogole nie ciagnie. Ja do swojej decyzji "dojrzewalam" okolo 2 miesiecy, i jak rzucalam to bylam juz bardzo zdeterminowana. Z drugiej strony - moj maz bral Zyban przez 2 lub 3 tygodnie - rzucil palenie, i po tygodniu przestal brac Zyban. Nie pali juz od 5 miesiecy. Wiec jest to mozliwe :-) Pozdrowienia, i zycze podjecia madrej ;) decyzji Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Zyban IP: 154.11.98.* 13.11.03, 02:18 Palilem jakies 50, 60 dziennie. Zyban pomogl mi za pierwszym razem . Dwa lata nie palilem. Teraz pale 10 do 15, probowalem drogi raz z zybanem ale nie wyszlo. Podobno najtrodniejsze sa pierwsze 3 lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Alternatywa IP: 217.153.60.* 13.11.03, 12:12 Ja nie palę ponad rok. Pomógł mi TABEX. Moim zdaniem jest to b. ciekawa alternatywa. Opakowanie leku kosztuje ok 10-12 zł. Zawiera 100 tabletek i jest to pełna kuracja. Ja paliłem ok. 20 dziennie ok 10 lat. Nie miałem zadnych objawów związanych z odstawiem. Generalnie lek jest dostępny na receptę ale słyszałem opinie, że w niektórych aptekach można go kupić bez. Chyba warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz47 Re: Alternatywa IP: *.itcomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.03, 14:05 Dziś rano mineło 7 miesięcy bez papierosa. Mnie też pomógł wspaniały TABEX ZA 18 ZŁ. Paliłem prawie 30 lat ok 40 szt dziennie i udało mi się po TABEXE przestać palić. Też nie miałem żadnych obiawów związanych z odstawieniem.Czasami przychodziła ochota na papierosa ale myśl,że się już tyle nie pali była motywacją.Ala skutki uboczne żucenia zdaniem mojej rodzinki i znajomych to nerwy. Podobno jestem bardziej nerwowy,częściej wybucham, mnie wydaje się,że jestem bardziej niezdecydowany dłużej myśle jaką podjąść decyzje,jestem bardziej rozkojażony ale ważne,że nie pale.Chociaż nie wiem czy nigdy nie zapale.Dalej podoba mi się jak ktoś pali i dym z papierosów mi mie przeszkadza.Ale myśl o wydawaniu 9 zł dziennie i to że już 7 /siedem/ miesięcy nie paliłem jest wspaniałą motywacją. Ale zdaje sobie sprawe,że musze cały czs być świadomym,że jak zapale jednego to nałóg może powrócić. Mam nadzieje,że w grudniu uda mi się na tym wspaniałym forum napisać ,że nie pale. palacz47 który narazie nie pali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Zyban IP: *.cpu / *.cpu-zeto.com.pl 14.11.03, 13:21 Właśnie 11 listopada minęło 3 lata od mojego ostatniego papierosa.Rzucic palenie mogłam tylko dzięki zybanowi.Jego cena też może wpływać na skuteczność kuracji.Moja kuracja zybanem trwała około 5 tygodni.Nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych.Palenie rzuciłam lekko i bez wyrzeczeń ,a też paliłam długo (20 lat) i dużo. Ale mojemu znajomemu zyban nie pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś