IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:23
Czy prawdą jest , że miejsca w hostelach mogą wynająć tylko osoby, które nie
ukończyły 35 roku życia i czy można wynająć miejsca na okres np, 2-ch
tygodni/ ? Chciałbym wynająć hostel w Nicei, proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • loiterer Re: Hostele 17.02.05, 09:52
      Nigdy o takim zastrzezeniu nie slyszalam.
      Najlepiej bedzie jak sprawdzisz na stronie internetowej konkretnego hostelu czy
      maja takie "progi".
      Jesli zamawiasz hostel np na 2 tyg. to bedziesz musial jakas czesc kasy zaplacic
      wczesniej (najczesciej karta kretytowa).

Hostel 14 rue Francois Guisol, Port Nicea nie ma takich ograniczen wiekowych.
      • eirinn Re: Hostele 17.02.05, 14:23
        W Belgii tez się nie spotkałam z takim ograniczeniem, a miałam dobrze ponad 35
        jak mieszkałam w hostelu :)
    • Gość: bah7 Re: Hostele... IP: 213.192.80.* 17.02.05, 14:58
      "Hostel" jest rodzajem schroniska z pokojami wielołóżkowymi i wspólnym
      wyposażeniem, czyli cóś dla miłośników poznawania i spania w jednej sali z
      przygodnymi ludźmi.
      A specjalnie dla młodzieży służą "Youth hostels".

Przykładowe oferty z Nicei:

www.reservations.bookhostels.com/air-europa.pl/findabed.php?ChosenCountry=France&ChosenCity=Nice&DateStart=2005-03-
      20&NumNights=1&Currency=PLZ&Language=English&source=ESP

bah7
      • loiterer Re: Hostele... 17.02.05, 16:23
        Pokoje wielołóżkowe nie sa zasada :)
        Najczesciej w hostelu spotykalam pokoje 2-,3- i 4-osobowe.
        Wysunelabym przypuszczenie, ze wlasnie schroniska mlodziezowe (tlumaczone na
        agnielski jako Youth Hostels) maja raczej pokoje wieloosobowe. Dwuosobowych maja
        niewiele (2-5 pokoi) i trzeba za nie duzo wiecej zaplacic. Mialam doswiadczenia,
        ze za cene, ktora chcialo schronisko mozna juz bylo wynajac dwojke w pensjonacie
        (Lizbona).

A wogole to nawet w Youth hostelu nie spotkalam sie z ograniczeniami wiekowymi.
        Jedynie roznica cenowa :) Starci niz 26 lat placa wiecej.
        Wyjatek: schroniska w Bawarii / Niemcy. Tam obowiazuje zakaz przyjmowania
        starszych niz 26 lat.
        • Gość: bah7 Re: Hostele... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 17.02.05, 19:25
          Myślałem, że wyraziłem się jasno, ale skoro nie...
          W powodzi pytań na Forum prawie wyłącznie o bardzo tanie noclegi, tak właśnie
          (może błędnie?) odczytałem ten wątek.
          Jeśli ktoś szuka bardzo tanich noclegów, to właśnie idea "hostelu" (schroniska)
          to umożliwia, poprzez:
          #1. Wspólne wyposażenie, wspólne łazienki itd.
          #2. Możliwość dokwaterowywania np. 2 osób do 2 osób zajmujących pokój 4-osobowy.
          #3. Bardzo tanie są łóżka właśnie w pokojach wielołóżkowych, np.:
          - w "Dizzy Daisy Hostel Pędzichów": łóżko w pokoju 2-osobowym kosztuje o ok.
          50% więcej niż w pokoju 16-osobowym;
          - w "Dizzy Daisy Hostel Krakowska": łóżko w pokoju 2-osobowym kosztuje o ok.
          60% więcej niż w pokoju 10-osobowym;
          itd.
          Więc _bardzo tani_ nocleg jest zasadą w pokoju wielołóżkowym w hostelu...
          A w schronisku młodzieżowym _bardzo tani_ nocleg jest zasadą, która dotyczy
          młodzieży.

bah7
          • loiterer Re: Hostele... 17.02.05, 23:05
            Autorka pytala tylko o ograniczenia wiekowe.
            Wyglada na to, ze dyskusje o rozklad pokoi w hostelu sami rozpetalismy :-)

A najfajniesze jest to, ze oboje mamy racje. Mamy doswiadczenia z roznych
            hosteli i dlatego.

Pozdrawiam
            Loiterer
            • Gość: bah7 Re: Hostele... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 17.02.05, 23:28
              > dyskusje...rozpetalismy... :-)

Może i tak...
              Ale czy to źle?

Pamiętam, jak kiedyś miła Orchidea27 napisała na Forum:
              "Przeciez każda dyskusja jest ciekawa i prowadzi do zdobywania wiedzy. :))"
              Dodam tylko: rzeczowa, więc chyba taka jak ta... :-)

Pozdrawiam serdecznie

bah7
          • ankats Re: Hostele... 20.02.05, 00:08
            Wieloosobowe sale nie są regułą w hostelach. Bywałam w takich, w których były
            tylko 2 i 3 osobowe pokoje w składzie (i w każdym pokoju telewizor z kablówką)
            + prysznic i wc. I był to tańszy nocleg niż cokolwiek innego rezerwowalnego
            przez internet. Zawsze jednak trzeba sprawdzić i oczywiście porównać ceny. No i
            wiadomo - czystość i jakość hosteli jest baardzo różna. To chyba związane jest
            z ogólnie pojętą tradycją kraju. Np. we Włoszech nie odważyłam się mieszkać w
            hostelu. Ale może niesłusznie.
            Z ograniczeniami wiekowymi się nie spotkałam. Córka wszędzie ma zniżkę - my z
            mężem nie. Mogą być ograniczenia w ilości noclegów. W Polsce kiedyś były, nie
            wiem jak teraz.
            • Gość: bah7 Re: Hostele... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20.02.05, 14:38
              Witaj Ankats!

> Wieloosobowe sale nie są regułą w hostelach.

Widocznie ja mam po prostu wyjątkowego pecha... :(

www.lollishome.de/pl/hostele.html

www.air-europa.pl/hotele-hostele.php

> tylko 2 i 3 osobowe pokoje w składzie (i w każdym pokoju telewizor z
              > kablówką) + prysznic i wc. I był to tańszy nocleg niż cokolwiek innego
              > rezerwowalnego przez internet.
              > To chyba związane jest z ogólnie pojętą tradycją kraju.

Jestem osobiście bardzo zainteresowany, w jakim kraju europejskim regułą są
              takie porządne i tanie pokoje 2-osobowe w hostelach.

Pozdrawiam

bah7
              • ankats Re: Hostele... 07.03.05, 21:28
                W Wiedniu na przykład spałam w przyzwoitej trójce. Nie wiedziałam, że można
                zarezerwować z prysznicem, więc był wspólny z kilkoma pokojami - ale
                estetyczny. Czysto. W cenę wliczone obowiązkowo obfite śniadanie.
                W Tallinie była rzeczona dwójka z TV, ale wc i prysznic (w składzie z drugim
                pokojem) - masakrycznie zaniedbane.
                Nie twierdzę, że hostele to wymarzone miejsce na nocleg, ale czasem cena ma
                znaczenie - bo to dodatkowy dzień w podróży kosztem mniejszego komfortu.
                Czsem hostele zamykane są w ciągu dnia na kilka godzin - trzeba wyjść.
                Ogólnie należy zwrócić uwagę, czy są nastawieni na rodziny - w takim
                przypadku na pewno jest coś poza salami wieloosobowymi.
                Informacje można uzyskać w polskich schroniskach (w Krakowie na Oleandry),
                maja spis wszystkich. Może tu coś się znajdzie:
                www.ptsm.org.pl/index.php?option=content&task=view&id=51&Itemid=86
                albo tu
                www.hihostels.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka