10.05.07, 03:15
Witam,
Przegladam to forum, ale nie moge znalezc odpowiedzi na nurtujaca mnie
pytanie, pewnie naiwne dla fachowca.
Chcialabym zrobic profesjonalne strony internetowe dla swoich biznesow.
Wydaje mi sie, ze powinnam kupic na poczatek dwa programy, Flash do zrobienia
strony od strony graficznej i Dreamweaver po to, zeby ja zakodowac
odpowiednio na internecie. Czy to wszystko co jest potrzebne? A moze
polecacie jakies inne programy?
Z gory pieknie dziekuje.
Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • podinspector Re: Poczatki 10.05.07, 08:25
      witam,
      jeśli maja to być profesjonalne strony, a Pani jak sadze jest początkującym
      webmasterem, to radze zlecić to komuś innemu. będzie to pewnie dużo tańsze niz
      zakup flasha, no i może przynieść dużo lepszy efekt :) Jesli natomiast
      koniecznie chce Pani pracować sama, to oprócz tego o czym byla mowa polecam
      jeszcze cos do grafiki rastrowej (np. photoshop) i bardzo dobry - darmowy
      system zarządzania trescia witryn CMS (np joomla!).
      pozdrawiam
    • szczurek1983 Re: Poczatki 10.05.07, 08:30
      Flash'em możesz stwoerzyć prezentację osadzić ja w html(i do tego szkoda
      dreamweavera, bo trochę drogi jak na takie zadania) a co do samego kodowania to
      oczywiście ilu webmasterów tyle pomysłów na odpowiedni edytor.

Jednak skoro jak wnioskuję nie zajmowałeś się tym do tej pory, to nie jestem
      przekonany czy pierwsze strony wykonane przez Ciebie będą tak prefesjonalne
      jakbyś chciał. Może lepiej zatrudnić do tego kogoś kto się tym zajmuje na codzie
      ń i widać, że to co wychodzi spod jego ręki jest rzeczywiście profesjonalne.

Jeśli chcesz się uczyć sam to książek czy kursów flasha Ci nie polece zbyt mało
      go znam żeby się wypowiadać co jest dobrze. Do html, css na pewno
      kurs.browsehappy.pl/
      www.kurshtml.boo.pl/
      z kisiążek do css na pewno J. Zeldman'a i E. Meyer'a do html, hmm może ktoś
      podpowie coś dobrego ja głównie korzystałem z zasobów sieci, książki na które
      trafiałem nie były najlepsze.
    • tommy_from_cracow Re: Poczatki 10.05.07, 09:37
      Strone we flashu jest znacznie ciezej wypozycjonowac. Jesli zalezy Ci na miejscu w wyszukiwarce to polecam jednak zrobic strone w HTMLu i zwrocic uwage na semantycznosc kodu, madre rozplanowanie, wszystkie zabiegi poprawiajace zagadnienia zwiazane z SEO np przyjazne URLe, opisy linkow etc. O ile z flashem rzeczywiscie jest problem bo alternatywnych programow jest bodajze 1-2 o tyle popieram 100% Szczurka, Dreamweaver to kombajn ktory ciezko jest wykozystac. Jako caly pakiet Macromedii jest OK, tylko czy jest sens placic za niego skoro jest masa doskonalych programow?
      Polecam np Eclipsa, swietny dla programistow wszelkiego rodzaju. Chyba kazdy WYSYWIG jest zazwyczaj bardziej zawodny i tak czy inaczej trzeba kod poprawiac i optymalizowac recznie.

Pozdrawiam!
      • podinspector Re: Poczatki 10.05.07, 13:44
        to moze kolego polec cos o pozycjonowaniu, bo zupelnie z tym kuleje...
        • tommy_from_cracow Re: Poczatki 10.05.07, 16:22
          Jako ze nie jest to tak oczywieste jak np. jeden i tylko jeden sposob napisania poprawnego DOCTYPE dla konkretnego XHTML, trzeba sie zapoznac z masa info. Ja tez kuleje i wlasciwie nie interesuje mnie mocno to zagadnienie. Wiele info znajdziesz tu:
          forum.optymalizacja.com/Pozdrawiam!
          • podinspector Re: Poczatki 10.05.07, 19:50
            dzieki wielkie
    • self_starter Re: Poczatki 10.05.07, 16:22
      Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Zrozumialam ze najlepiej bedzie kupic Flash do
      zrobienia strony, ale lepiej nie uzywac jego funkcji HTML, lecz kupic Eclips do
      HTML, dzieki ktoremu latwiej bedzie uzyskac wysokie notowanie strony w
      wyszukiwarce. Dziekuje tez za informacje o ksiazkach.
      Piszcie prosze jak cos wam jeszcze przyjdzie do glowy.
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
      • tommy_from_cracow Re: Poczatki 10.05.07, 18:53
        No niestety nienajlepiej zrozumialas.
        Zaden program nie zastapi czlowieka i wiedzy. Eclipse nie poprawi wynikow wyszukiwania jesli strona bedzie zle zrobiona. Zeby wykonac ja dobrze przeczytaj info na stronach ktore podal szczurek. Poza tym Eclipse jest darmowy, nie musisz go kupowac. Dalej podtrzymuje swoje zdanie ze nie ma programu ktory pozwoli zrobic dobra strone osobie nie majacej na ten temat wiedzy. Mozesz posilkowac sie jak ktos pisal gotowymi CMSami, ale tak czy siak staniesz przed problemem instalacji na serwerze i chocby podstawowa wiedza odnosnie stron jest Ci potzrebna...
        • self_starter Re: Poczatki 10.05.07, 20:10
          Dzieki. Biore sie do nauki :)
          Pozdrawiam cieplutko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka