Dodaj do ulubionych

niedoczynnosc tarczycy

22.12.09, 21:44
Która z was zmaga sie z tym problemem? Czy to naprawde jest wielkie
utrudnienie w zajsciu w ciaże? U mnie wykryto nieiwelka niedoczynnosc po
stracie ( ktora nie byla tym spowodowana). Ft4 i ft4 mialam w normie ale tsh
na poziomie okolo 3 bralam przez 2 m-ce eutyrox 1/2 tabletki 25 mg.Po tym
czasie prawie weszlam w nadczynnosc i endo kaza odstawic lek. Teraz po
kolejnych 3 m-cach kolejne badanie-tsh na poziomie 4 norma <0,3-4,2> 4,2, ft4
1,1 norma <0,9-1,7>.Czy ktoras z was miala podobnie i moze podzielic sie
doswiadczeniami?
Obserwuj wątek
    • lenkau Re: niedoczynnosc tarczycy 23.12.09, 13:08
      Co to znaczy,że weszłaś w nadczynność,czy tylko tsh miałaś niskie,czy pozostałe
      hormony (ft3 i ft4)były wysokie?
    • luccy1 Re: niedoczynnosc tarczycy 23.12.09, 13:11
      ja tez mialam lekka niedoczynnosc. Tylko tsh bylo podwyzszone ok 4.5
      przy normie do 4.0. FT3 i FT4 w normie choc blizej dolnej granicy. W
      drugim cylku staran wlaczono mi eltroxin 50mg i po 2 tygodniach tsh
      zjechalo do 2. Na szczescie udalo sie zajsc w ciaze i kolejne
      badanie hormonow mam poczatkiem stycznia. Tez sie boje by nie
      przedobrzyc, czy oby nie za duza dawka.
    • thazin Re: niedoczynnosc tarczycy 23.12.09, 20:06
      Niestety niedoczynnosc tarczycy jest bardzo powaznym problemem bo powoduje np.
      brak owulacji przez wysoka prolaktyne (jak tsh idzie w gore to prolaktyna tez -
      bo obydwa hormony sa produkowane przez przysadke). Poza tym skoki hormonow (jak
      u Ciebie) moga sprzyjac poronieniom. Tym bardziej jest wazne zeby miec stabilne
      poziomy hormonow i tsh ponizej 2.
      Powinnas zdiagnozowac dlaczego masz takie skoki z nadczynnosci w niedoczynnosc,
      czy to jest choroba autoimmunologiczna czy moze jest jakis inny powod. Dawka,
      ktora mialas byla bardzo malutka - ja biore 175 mg a waze 50 kg. Dlatego nie
      powinnas miec nadczynnosci tylko przez taka malutka ilosc euthyroxu.

Jesli mialas poronienie to powinnas pomyslec kiedys o zbadaniu immunologii,
      czyli zbadac czy nie masz Hashimoto, autoimmunologicznego "zapalenia" tarczycy.
      Niestety przeciwciala tarczycowe wystepujace przy tej chorobie potrafia
      powodowac problemy z poronieniami.
      Nie ma jednoznacznego konsensusu w medycynie na ten temat czy same przeciwciala
      tarczycowe powoduja poronienia czy raczej wystepowanie jednych przeciwcial
      sprzyja wystepowaniu innych.
      Np. na forum o Hashimoto byly kobiety ktore zachodzily i rodzily bez problemu (o
      ile tylko hormony tarczycy byly stabilne i byly ok. dzieki odpowiednio dobranej
      dawce tyroksyny), a byly takie ktorym wystarczalo clexane (heparyna) a byly
      takie (np. JA) ze musialy oprocz heparyny, aspiryny jeszcze brac sterydy w
      pierwszym trymestrze. Zwykle mialam przeciwciala tarczycowe popodwyzszane ale
      w ciazy wychodzily mi tez przeciwciala antyfosfolipidowe.

Ja poszlam do immunologa po 4-ciej stracie. Tak naprawde to powinnam byla po
      drugiej ale mialam bardzo wczesne poronienia wiec sie ludzilam ze to jednak nie
      immunologia ale np. genetyka.

Moja rada - najpierw zrob dobre usg tarczycy, oraz przeciwciala tarczycowe.
      Jesli przeciwciala wyjda pozytywnie to polecam prywatne forum Hashimoto.
      I odradzam kogos takiego jak "ginekolog endokrynolog". Z problemami z tarczyca -
      tylko dobry endokrynolog. A jesli bys sie dowiedziala ze masz problemy z
      przeciwcialami to zeby uniknac poronien i donosic ciaze tylko - dobry immunolog
      (ja znalazlam swoja lekarke na forum na www.nasz-bocian.pl).

Ja najpierw trafilam na lekarza ktory chcial miec tylko tsh ponizej 2. Zwykle to
      wystarcza ale np. u mnie to nie bylo wystarczajace bo fT3 mialam wtedy zwykle
      ponizej normy. Dlatego z tymi normami i zaleceniami lekarzy trzeba uwazac. Przy
      poronieniach tez duzo sie naczytalam w internecie zanim wpadlam na pomysl ze
      moga byc przez immunologie. Lekarze do ktorych chodzilam, ignorowali immunologie
      i predzej chcieli mnie kierowac na badania genetyczne albo invitro ....

pozdrawiam i radze nie ignorowac tarczyc
      • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 24.12.09, 09:40
        Po tak malej dawce eutyroxu ft4 mialam 1,7 przy normie do 1,7 i endo kazal
        odtsawic lek bo lada moment mialabym nadczynnosc. Badalam przeciwciala-anty
        TPO mam w normie, anty Tg podwyzszone, usg tarczycy w pozradku- na tej
        podstawie nie mozna stwierdzic hashimoto. Poprzendiej ciązy nie poronilam
        samoitsnie-obumarla w 9 tc, ale ani gin ani endo nie doszukuja sie przycyzny w
        tarczycy.
        Prolaktyne mam w normie, mialam podwyzsozna po MTC ale po bromku wrocila do
        normy, a podstaowwa jest ok 6.
        Owulacje mam co miesiac-mialam wiele monitoringów, no i zawsze wiem kiedy mi
        pęka jajeczko- poprostu to czuję.
        • iskierka4 Re: niedoczynnosc tarczycy 24.12.09, 11:34
          Moje TSH wynioslo 3,5 gdzie norma jest do 4. Moja endo stwierdzila
          ze aby zajsc w ciaze TSH musi byc miedzy 1 a 2. Zaczelam brac
          letrox25 (teraz euthyrox 25 bo letrox wycofali). Biore go od maja i
          nie mialam jeszcze takich wahniec aby miec nadczynnosc.

U mnie okazalo sie ze tsh ma b. duzy wplyw na prolaktyne. Pomimo ze
          3 lata bire bromergon to wynik ciagle wynosil ok. 20 , a po
          odstawieniu leku szybko wynik wzrastal. Jak obnizylam tarczyce to
          prolaktyna jest super na poziomie 14.

Ja robie badania czesto co 2 m-ce a na poczatku nawet co miesiac aby
          nie przedobrzyc z lekami. Mialm tez zmieniane dawki i teraz wyniki
          mam idealne. Oby w kolejnym badaniu tez tak bylo, bo wkrotce
          podchodzimy do in vitro.
          • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 30.12.09, 08:50
            A czy któraś z was spotkałą się z tyroksyną w postaci leku-Novothyrol?
            Słyszałam, że podobno polecany jets zamiast eutyroxu młodym kobietom
            starającym sie o dziecko - ponieważ nie działa tak arptowanie. Ktoś coś wie na
            ten temat?
            • vittoria.vetra Re: niedoczynnosc tarczycy 02.01.10, 17:28
              Ja przyjmuję Novothyral 75 od momentu, gdy zdiagnozowano u mnie
              niedoczynność. Najpierw był sam Novothyral, a po 1/2 roku doszedł
              Euthyrox 25. U mnie przed podjęciem leczenia TSH wahało się od 3.5
              do 4.6 (norma do 4), ale miałam dodatkowo brak konwersji FT4 w FT3,
              tzn. FT4 było bardzo wysokie, a FT3 poniżej normy. Nie słyszałam,
              aby Novothyral był polecany zamiast Euthyroxu młodym kobietom
              starającym sie o dziecko (ponieważ nie działa tak raptownie ?).
              Natomiast prawdą jest, że najlepsze TSH dla starających się to 1-2.
              Piszesz, że przeciwciała anty TPO w normie, anty Tg podwyzszone,
              FT4 1,7 przy normie do 1,7, czyli za wysoko. Endo kazał odstawić
              lek, a nie wpadł na to by oznaczyć FT3? Nie rozumiem leczenia
              tarczycy tylko w oparaciu o TSH i FT4 (ja u takiej endo
              diagnozowałam tarczycę po raz pierwszy i dla niej hormony były do
              obserwacji, nie wprowadziła żadnego leczenia). FT3 także jest ważne.
              Radzę znaleźć dobrego, polecanego endo ( nie gina-endo, baza lekarzy
              endo jest na forum 'Choroby tarczycy') i pójść do niego z kompletem
              aktualnych badań TSH, FT4 i FT3, przeciwciała anty TPO, anty Tg i
              USG. Twoje hormony powinny być 'wyregulowane' do poziomu
              odpowiedniego do zajścia w ciążę, a potem ewentualnie (=wg zalecenia
              endo) monitorowane w ciąży, bo zbytnio 'skaczą'.
              • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 08:09
                FT3 rownież miałąm wysokie i zawsze bardziej w normie niż ft4.
                Tak,w lasnie idę do innego endo-mam nadzieję, że w koncu znajde odpowiendiego
                lekarza. Kurczę, przed ciązą nie miałam żadnych problemów z tarczycą, albo o
                tym nie wiedzialam...Teraz tez gdyby nie oznaczenia hormonów nie wiedzialabym-
                nie mam zadnych objawów- ani mi włsoy nie wypadają, ani nie tyję jakoś
                koszmarnie, zmeczenie czuję jedynie jak się zwyczajnie nie wyspię. Prolaktynę
                mam w normie-jedynie po obciążeniu wzrasta, owulację mam co miesiąc...
                • thazin Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 21:28
                  > Tak,w lasnie idę do innego endo-mam nadzieję, że w koncu znajde
                  > odpowiendiego lekarza. Kurczę, przed ciązą nie miałam żadnych
                  > problemów z tarczycą, albo o tym nie wiedzialam...

TO jest tez typowe dla Hashimoto. Bardzo czesto wystepuje PO ciazy.

> Teraz tez gdyby nie oznaczenia hormonów nie wiedzialabym-
                  > nie mam zadnych objawów- ani mi włsoy nie wypadają, ani nie tyję
                  > jakoś koszmarnie, zmeczenie czuję jedynie jak się zwyczajnie nie
                  > wyspię.

Przy twoim tsh, ft3 ft4 nie bedziesz sie zle czula - dopiero gdy wyraznie ft3
                  bedzie ponizej norm pojawiaja sie typowe objawy niedoczynnosci. Powinnas sie
                  cieszyc ze wczesniej wykrylas chorobe.
            • taniula Re: niedoczynnosc tarczycy 11.01.10, 23:14
              Ja ten lek - Novothyral - nazywam "cudownym" lekiem. Zaszłam w ciążę
              po pierwszym miesiacu zażywania. Wczesniej przez 5 lat staralam sie
              o ciążę bezskutecznie, nie mialam zdiagnozowanego Hashimoto. Po
              zdiagnozowaniu przez pół roku zażywalam Eltroxin (już nie pamietam
              dokladnej nazwy), przez miesiąc - Novothyral 75. Endokrynolog, który
              mi go zapisal wiedzial o moich kłopotach z ciążą, powiedział, ze ten
              lek będzie dla mnie dobry, no i był. Ciążę mialam zupelnie
              bezproblemową, poród jak z zegarkiem w ręku - w dniu wyznaczonym
              przez lekarza. Oprócz tego teku bralam tylko magnez (ponieważ
              wszystkie leki na tarczyce wypłukują go z organizmu) oraz potas (z
              tego samego powodu).
        • thazin Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 21:24
          > Po tak malej dawce eutyroxu ft4 mialam 1,7 przy normie do 1,7 i
          > endo kazal odtsawic lek bo lada moment mialabym nadczynnosc.

???
          Dziwne ze kazano Ci odstawic ten lek. Zaraz bedziesz miala znowu niedoczynnosc.
          Taka jest Hashimoto na poczatku choroby - skoki z nadczynnosci w niedoczynnosc.
          Maials wczesniej wyrazna niedoczynnosc + podwyzszone przeciwcial to JEST Hashimoto.
          Jesli lekarz endo czy ktorykolwiek inny powiedzial Ci inaczej to zmien lekarza.
          Nie ma innej definicji Hashimoto - ale wlasnie niedoczynnosc i przeciwciala. Na
          USG na poczatku choroby zwykle nic nie widac.
          Czasami tarczyca bywa mniejsza czasami bywa wieksza ... dopiero z czasem
          pojawiaja sie nacieki limfatyczne. No ale zeby to widziec trzeba tez dobrego
          radiologa.

Gdybys nie miala niedoczynnosci to skoki hormonow oraz obecnosc przeciwcial moze
          wiazac sie innymi chorobami. Ale niedoczynnosci niestety jest bardzo
          charakterystycznym objawem Hasnimoto.

> Poprzendiej ciązy nie poronilam
          > samoitsnie-obumarla w 9 tc, ale ani gin ani endo nie doszukuja sie > przycyzny w
          > tarczycy.

Poronienie to zwykle jest obumarcie ciazy. U mnie poronienia byly coraz
          wczesniej. B coraz szybciej w czasie ciazy odzywala sie immunologia.

Gin. czy endo nie beda sie doszukiwac przyczyn zanim nie bedziesz miala kilku
          poronien. A i wtedy wiekszosc lekarzy nie bedzie wiazac tarczycy z poronieniami.
          Jak zyje nie spotkalam endo ani ginekologa ktory by uwierzyl w to ze
          przeciwciala tarczycowe moga cokolwiek powodowac ... Do tego trzeba lekarza,
          ktory ma odpowiednia specjalizacje i ktory jest na biezaco z badaniami naukowymi.

> Prolaktyne mam w normie, mialam podwyzsozna po MTC ale po bromku
          > wrocila do
          > normy, a podstaowwa jest ok 6.

I co uwazasz ze ten bromek wszystko zalatwil?
          niedoczynnosc tarczycy = problemy z prolaktyna ...

Bromek chwilowo zbija prolaktyne i NIE LECZY PRZYCZYNY jaka jest nadmierna praca
          przysadki stymulowana przez chora tarczyce.

> Owulacje mam co miesiac-mialam wiele monitoringów, no i
          > zawsze wiem kiedy mi
          > pęka jajeczko- poprostu to czuję.

Wiesz jaki jest dowod owulacji? Ze kobieta zaszla w ciaze.
          Przy niedoczynnosci tarczycy - nawet monitoring nic nie wykryje bo pecherzyjki
          rosna puste - po prostu co miesiac ma sie cysty ktore "symuluja" owulacje.

• mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 08:39
      Odnalazłam swoje dotychczasowe wyniki, moze mi pomozecie w interpretacji zanim
      pojde do endo?
      Przy ponizszych wynikach dostałam 12,5 mg eutyroksu:
      ft 3 = 3 norma < 2-4,4>
      ft 4 =1,3 norma < 0,9-1,7>
      tsh =3,27 norma <0,3-4,2>
      anty TPO =10,5 norma <0-35>
      anty TG =728 norma <0-115>

2 m-ce po przyjmowaniue eutyroksu wyniki wyglądały tak:
      ft 3 = 3 norma < 2-4,4>
      ft 4 =1,7 norma < 0,9-1,7>
      tsh=0,497 norma <0,3-4,2>

i tu endo kazał przestac brać lek i powtórzyc badania po 3 m-cach. Badania
      wykonałam i hormony wyszły gorzej niż przed braniem leków...
      • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 08:41
        przepraszam za pomyłkę: po eutyroksie ft3 wynoiosło 3,5 a nie 3 jak podałam.
        • andziabuzka1 Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 10:47
          Witam.Ja robilam wynik Tsh dokładnie 17.08.2009 i wynosił 4,48(norma do 4,2),i
          prolaktyne 15,32(norma do 25).Po obejrzeniu wynikow 18.08 gin stwierdzil
          niedoczynnosc tarczycy i przepisal mi eltroxin 50mg.8wrzesnia 2009 na tescie
          ukazaly sie II upragnione kreseczki,dzis zaczynam 22tc i dalej biore eltroxin.
          • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 11:58
            Tak bardzo bym chciala, by umnie tez sie tak zdarzylo. Co prawda jak mialam
            wyrównane hormony nie udało się, ale ja mialam jeszcze jeden powód-mialam
            zrosty w jamie macicy po łyżeczkowaniu. Poddalam sie histeroskopii i mi je
            wycięto , mam nadzieje, ze tarczyca bedzie teraz jedynym powodem braku dzidzi.
            Za poprzednim razem udalo nam sie zajsc w 2 cyklu.
            • andziabuzka1 Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 12:47
              Ja równiez mialam łyżeczkowanie po obumarłej ciązy(8tc) w 2005r),hsg(kwiecien
              2008r-oba jajowody drozne),a o ta ciaze staralismy sie dokladnie 37cykli,wiec
              tez nie bylo łatwo.W cyklu w ktorym zaszlam byłam na CLO 2x1tabl od 5dc do 9dc i
              luteinie od 3wyzszej tempki.Powodzeniasmile
    • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 04.01.10, 13:58
      U nas wyglądało kolorowo, do 9 tc sad. Teraz w czwartek ide do nowego endo,
      pewnie dostanę eutyroks, tylko zeby znów nie przeskoczyło w druga stronę. Tak
      serio to mnie najbardziej zastanawia, czemu na mnie tak mala dawka hormonu
      dziala tak intensywnie, lekarz mowił, ze 12,5 mg to jest żadna dawka, a u mnie
      tak szybko zadzialala.
      • zajacowna Re: niedoczynnosc tarczycy 06.01.10, 16:01
        haj
        wiesz ty masz poprostu zlego endokrynologa.sorry ze tak z drubej rury pisze.
        zobacz sobie na forum hashimoto, pocztaj, poszkaj tam polecanego lekarza.
        Przy hashimoto - ktore ty masz nie odtawia sie lekow NIGDY nawet przy wysokim
        ft4 jakie ty mialas... bo wlasnie odstawienie lekow spowodoje wpadniecie w
        jesczcze wieksza niedoczynnosc, a wygramolenie sie z niej nie jest wcale takie
        latwe...
        Niestety swoje starania bedziesz musiala zaczac od leczenia tarczycy=
        znalezienia lekarza dobrego, ktory cie poprowadzi, a bedzie ci on dlugo
        potrzebny,,, szczegolnie wtedy jak zaciazysz... powodzeniawink
        • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 07.01.10, 19:30
          Widzisz, stwierdzenie przeciwcial to wcale nie hashimoto, jesli usg tarczycy
          jest ok to stara sie nie wpychac na sile hormonów, bo jak widac w moim przypadku
          tsh przy minimalnych dawach, okreslanych jako "żadne" dawki skacze za bardzo w
          dól a to dla kobiet starających sie rowniez nie jest dobre. Dwóch endo nie
          kazało brac leków, jedynie zwiekszona defake cefaselu, kontrolowac co 3 m-ce, a
          jak zajdę w ciaze wdrożyc eutyroks.
          • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 07.01.10, 19:42
            thazin moze gdybym miała jednorazowy monitoring to mogłabym się
            zatsnawiac czy nie robia mi sie cysty na skutek pustych owulacji, ale ja co
            miesiąc mam monitoringi i to sprawdzam systematycznie...Ja wiem, ze pewnie
            wróce do hormonów ale moze narazie jakos ta moja tarczyca powalczy na
            selenie-zwiekszylam dawke na 2 x dziennie i zaczelam brac Cefasel tak mocno
            polecany.
            • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 08.01.10, 08:04
              thazin kochana ja Ci bardzo dziękuję za cenne rady smile
              Wczoraj byłam u kolejnego endo ( podobno dobrego) i nie kazał wracać do
              hormonów. Przez 3 m-ce mam zwiększyć cefasel do 2 tabletek.Mam zmienic tryb
              zycia na mniej stresujący, bo wg endo najpewniej przeciwciala pojawiaja się
              własnie u mlodych kobiet, ktore sie za bardzo stresują, szczegolnie podczas
              staran o dzidzie. Lekarka jest swiadoma ze przeciwciala i niedoczynnosc moze
              przyczyniac się do braku ciąży, ale jest rowniez jak poprzednia ostrożna co,
              do przepisywanie eutyro-wahnięcia są u mnie wg nich takie, jak u zdrowych osób
              ktore by wzieły hormon. Jednakże jesli selen w zwieksoznej dawce nie pomoze
              wówczas spróbuje znowu z eutyro. Acha, jesli zajdę w ciąże to natychmiast
              badania i właczenie hormonów-to juz w ciązy bezwzględnie.
              Wiesz, ja w ciążę najprawodpodobnije nie zachodzę z innego powodu-po
              łyżeczkowaniu mialam zrosty w macicy, które 3 tyg temu mi usunięto podczas
              histeroskopii. Teraz mam wkładkę domaciczną i dopiero po jej wyjęciu znów
              zaczniemy starania.
    • thazin Re: niedoczynnosc tarczycy 08.01.10, 00:30
      Same przeciwciala to nie Hashimoto (i nigdzie tak nie pisalam).
      Ale jak rozumiem nie dostalas tyroksyny na piekne oczy.
      A niedoczynnosc tarczycy i przeciwciala to juz Hashimoto.
      Mialas szczescie ze dostalas tyroksyne przy tsh ok. 3 mnie dopiero dali jak bylo
      tsh porzadnie powyzej normy.

U mnie na poczatku po wykryciu (dzieki niedonczynnosci) NIKT na usg tarczycy
      choroby nie widzial (mimo ze mialam wyrazna niedoczynnosc tarczycy a wiec
      bezdysksyjnie mialam chora tarczyce) ale juz po roku brania tyroksyny to bylo co
      nieco widac.
      Na szczescie u mnie zaden lekarz na podstawie usg nie wystawial diagnozy.

Aha, jesli zaczynasz brac tyroksyne to jest sens robic badanie tylko: na czczo -
      bez tabletki oraz po zmianie dawki z badaniem sprawdzajacym trzeba odczekac min.
      4 tyg. (tak naprawde lepiej 6 tyg.).
      Na poczatku brania tyroksyny moze sie zdarzyc ze winiki by wskazywaly na
      nadczynnosc - bo poziomy hormonow sie wahaja. Dlatego wlasnie wtedy bardzo wazne
      jest odczekanie te 6 tyg.

Biorac odpowiednia dawke tyroksyny i selen - mozna zmniejszyc przeciwciala. Ale
      nie zapewna to ochrobny przed poronieniami.
      Ja bralam selen i przeciwciala spadaly ale nie wracaly do poziomu gdzie mozna by
      je traktowac jako "w normie". Selen jedynie zapewnia ze przemiana ft4 w ft3 jest
      efektywniejsza (czyli podwyzsza ft3) oraz obniza tsh.

Inna sprawa to jod. Jod niestety pobudza tarczyce i pogarsza stan choroby przy
      Hashimoto, dlatego lepiej unikac suplementow z jodem.

A jesli chodzi o monitoring owulacji ... nie zamierzam Cie przekonywac czy masz
      czy nie masz owulacji. Napisalam Ci jak u niektorych BYWA. Byc moze nie masz
      problemow z owulacja. Zaleznosc miedzy poziomem tsh i prolaktyna czy
      wystepowaniem owulacji zalezy od konretnego organizmu.
      • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 08.01.10, 08:11
        ( zjadło mi chyba posta więc go powtarzam)
        thazin kochana ja Ci bardzo dziękuję za rady smile
        To nie ejst tak, że endo nie widzi problemu w tarczycy i przeciwciałach,
        owszem tsh u takich kobiet jak ja powinno wynosić około 1 i to jets
        niezaprzeczalne. Jednakże tak szybkie wahnięcia jak ja mam po eutyro w
        minimalnej dawce 12,5 mg wygląda tak jak u zdowych osób które wziełyby
        hormon. Przez 3 mce mam brac podójne dawkę Cefaselu, zmienic tryb zycia na
        mniej stresujący-przeciwciala najpewniej pojawiają się włąsnie podczas stresu,
        a szczegolnie związanego z pragnieniem dziecka, roznego rodzaju
        zabiegach,operacjach itd.
        Jak zajdę w ciąży to natychmiast mam zrobić badania i wtedy bezwgzlędnie
        hormony.
        A tak z innej beczki- to powodem braku ciązy były u mnie zrosty w macicy,
        ktore pojawiły się po łyżeczkowaniu, a których hsg nie do konca wykryło.
        Dopiero histeroskopia pokazała, że po kleszczach otwierających szyjkę podczas
        zabiegu pojawiły się zrościki, które mi usunięto. Teraz mam wkładkę domaciczną
        więc się nie staramy....
        • samanta25 Re: niedoczynnosc tarczycy 09.01.10, 10:22
          Ja miałam problem z zajściem w ciążę właśnie m.in. przez
          niedoczynność tarczycy.
          Jeśli ktoś już zaczyna barać leki na tarczycę to nie ma czegoś
          takiego jak odstawianie tylko należy zmniejszyć dawkę, albo stosować
          lek co drugi dzień. Odstawiając leki wracacie do punktu wyjścia bo
          wyniki znowu się pogarszają.
          Nie wiem co to za lekarze, że zalecają odstawianie leków, mi endo
          powiedział że do końca życia powinnam brać euthyrox
          • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 09.01.10, 19:02
            Zgadzam się, tylko w moim przypadku hormony sa ok, tylko tsh czasem za wysokie,
            usg tarczycy rowniez ok,a przeciwciala prawie zadne. Moj organizm na minimalne
            dawki eutyroksu reaguje zbyt drastycznie-tak jakby nie potrzebowal tego. Wiec
            endo nie chce mi narazie zaserwowac hormonów poraz kolejny, zobaczymy...
            • vittoria.vetra Re: niedoczynnosc tarczycy 10.01.10, 12:40
              ....summa summarum, mam nadzieję, że trafiłaś w końcu na dobrego
              lekarza i życzę, aby twoje hormony tarczycy się uregulowały oraz
              sprzyjały ci w zajściu w ciążę; daj znać za 3 m-ce jak wyniki
    • thazin Re: niedoczynnosc tarczycy 12.01.10, 20:37
      Witam,
      Nie moglam sie powstrzymac, zeby nie napisac tego co ja sie nauczylam przez pare
      lat czytania o chorobach autoimmunologicznych (glownie artykuly naukowe).

Stres nie powoduje przeciwcial. Stres moze przyspieszyc rozwoj choroby
      autoimmunologicznej ale zwykle chodzi tu o stres dlugoterminowy. I tak jesli
      kobieta kolo 30tki przestanie sie stresowac to niestety nic to nie da. Stres
      jest trudny do zdefiniowana np. jesli definiowac stres jako poziom kortyzolu to
      dieta odchudzajaca jest dosc silnym stresem dla organizmu.

Przeciwciala anty Tg wiaza sie ze zmiana struktury tarczycy (np. niszczenia).
      Przy Hashimoto zwykle wiecej jest anty TPO, ale na forum o Hashomoto byly tez
      kobiety ktore najpierw mialy wiecej anty Tg a anty TPo dopiero pozniej "doganialo".

Na poczatku Hashimoto mozna miec bardzo dziwne wyniki hormonow.
      Np. wyniki moga sie zmieniac, wahac z miesiaca na miesiac. Gdy tarczyca zaczyna
      gorzej pracowac - spada poziom ft3 ft4 - podwyzsza sie tsh. Jak rosnie tsh to
      tarczyca pobudzana do pracy produkuje wiecej hormonow i zaczynaja rosnac
      poziomy ft3 i ft4. Poniewaz tsh reaguje z opoznieniem, w takim okresie "wahan",
      mozna wlasnie miec wysokie tsh i wysokie ft3 oraz ft4. Na forum Hashimoto byly
      kobiety/dziewczyny z podobnymi problemami jak u Ciebie.

Ale np. bywa ze mozna miec jeszcze inne przeciwciala, ktore powoduja ze bardzo
      dziwnie sie reaguje na nawet najmniejsza dawke euthyroksu (wtedy lepiej
      novothyral ale najpierw trzeba miec diagnoze).
      Kiedys sie udzielalam na forum o Hashimoto (pod innym nickiem ) i pamietam ze
      (dawno) byly wlasnie watki, z analogicznymi problemami.
      To moze byc cos innego (nieco bardziej skomplikowana choroba niz Hahsimoto) ale
      moze byc dosc agresywny (mniej typowy) poczatek Hashimoto.

pozdrawiam!
      • mwiha1 Re: niedoczynnosc tarczycy 13.01.10, 18:16
        thazin jakie inne przeciwciała masz na myśli?
        • jestemeco Re: niedoczynnosc tarczycy 22.02.10, 12:07
          polecam do poczytania:

forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html

www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    • annajustyna Re: niedoczynnosc tarczycy 22.02.10, 12:13
      Mialam TSH 2,96 - przez 3 meisiace bralam 37,5 (poltortej tabletki), teraz
      ejstem na granicy nadczynnosci i musialam zmniejszyc dawke.
      • rewolka404 Re: niedoczynnosc tarczycy 22.02.10, 15:36
        annajustyna napisała:

> Mialam TSH 2,96 - przez 3 meisiace bralam 37,5 (poltortej
        tabletki), teraz
        > ejstem na granicy nadczynnosci i musialam zmniejszyc dawke.

to znaczy? jakie miałaś wyniki?
        • annajustyna Re: niedoczynnosc tarczycy 22.02.10, 16:38
          Oprocz TSH wszytsko ok (USG wzorcowe), aktualnie lekka nadczynnosc. Dziwne, ze
          przy gorszych wynikach autorka watku miala brac tylko 12,5 (polowe tabletki), a
          teraz zupelnie odstawic.
          • rewolka404 Re: niedoczynnosc tarczycy 22.02.10, 18:58
            TSH a ft3 i ft4? Badanie hormonu przysadki nie jest miarodajne...szczególnie,
            gdy bierzesz tyroksynę.
            • lenkau Re: niedoczynnosc tarczycy 22.02.10, 19:09
              No właśnie,jeśli masz niskie tsh a ft4 w normie to nie popadasz w nadczynność.
              Lekarze są super,szkoda gadać...
              • annajustyna Re: niedoczynnosc tarczycy 23.02.10, 13:48
                Tzn. teraz nie wiem, czy reszta 100% w normie. Tego mi nie powiedziano. Jutro
                ide odebrac wyniki, to sobie zobacze (w zeszla srode mialam konsultacje
                telefoniczna).
                • annajustyna Wyniki 24.02.10, 12:03
                  TSH 0,12, FT3 3,40, a FT4 15,9. Anti TPO 7,8, TRAK human 0,30.

W pazdzierniku (niedoczynnosc) zas: TSH 2,96, FT3 2,7, FT4 12,2, Anti-TPO 5,0;
                  TRAK human 0,30.
                  • rewolka404 Re: Wyniki 24.02.10, 12:16
                    podaj jeszcze normy...i trak czy trab?
                    • annajustyna Re: Wyniki 24.02.10, 12:36
                      Normy sa zalezne od wieku i tego, czy planuje sie ciaze (gdyby nie to, nie
                      musialabym w ogole brac tyroksyny). Optymalnie dla zajscia w ciaze jest 0,1 -
                      1,0 (moja endokrynolog specjalizuje sie w nieplodnosci).
                      • annajustyna Re: Wyniki 24.02.10, 12:39
                        To bylo o TSH. I jest faktycznie TRAK, nie TRAB, ale to wyniki z Niemiec.
                      • rewolka404 Re: Wyniki 24.02.10, 13:05
                        chodzi o naormy labu, bo kazde ma inne.
                        • annajustyna Re: Wyniki 24.02.10, 13:15
                          Chyba w PL?
    • ewcia217 Re: niedoczynnosc tarczycy 23.02.10, 13:44
      Witam.
      Moja Przyjaciółka leczyła się na niedoczynność tarczycy.Lekarz endokrynolog
      mówił,że może mieć problemy w zajściu w ciąże.
      Teraz jest w 15 tygodniu ciąży.Leki ma odstawione.
      Także życzę powodzenia.smile)))
      • julia56 Re: niedoczynnosc tarczycy 23.02.10, 13:49
        leki na niedoczynność (hormon tarczycy) ma odstawione?
        ------------------------------
        Znam anioła. Spłodził mi syna.
        • annajustyna Re: niedoczynnosc tarczycy 23.02.10, 13:52
          Wlasnie. Podobno w ciazy wzrasta azpotrzebowanie na lewotyroksyne?
          • lenkau Re: niedoczynnosc tarczycy 23.02.10, 17:27
            W ciąży podwyższa się dawki,coraz bardziej ciekawi ci lekarze...
      • rewolka404 Re: niedoczynnosc tarczycy 24.02.10, 07:57
        ewcia217 napisała:

> Witam.
        > Moja Przyjaciółka leczyła się na niedoczynność tarczycy.Lekarz endokrynolog
        > mówił,że może mieć problemy w zajściu w ciąże.
        > Teraz jest w 15 tygodniu ciąży.Leki ma odstawione.
        > Także życzę powodzenia.smile)))

to niech przyjaciółka zmieni lekarza i modli się, żeby dziecko było zdrowe. Mi
        ciężko uwierzyć w takie rewelacje...
    • thazin Re: niedoczynnosc tarczycy 25.02.10, 02:53
      Odpisuje z opoznieniem bo rzadko tu zagladam.
      Napisalam w moim ostatnim "dlugim" poscie o jakie przeciwciala sie nalezy
      martwic przy niedoczynnosci tarczycy, mianowicie przeciwciala anty TPO i anty Tg
      (czasami nazwa sie je aTPO albo aTg). Takie sie zwykle bada w laboratoriach i
      zwykle nie ma problemu z ich nazwami - podaje sie tylko skroty bo nazwy i tak sa
      zbyt dlugie zeby je ktokolwiek na codzien uzywal.

Inne przeciwciala ktore np. moga powodowac dziwna reakcje organizmu na tyroksyne
      w tabletce - i tak raczej nie sa badane w Polsce (no przynamniej nie slyszalam o
      tym). Mozna ich nazwy wyszukac w literaturze np. na pubmed. Jesli to komus
      potrzebne to moge to kiedys zrobic.

A co do odstawiania lekow w ciazy to ...... mozna poronic albo krzywde dziecku
      zrobic. Juz chyba lepsza nadczynnosc niz niedoczynnosc (mniejsza krzywde dziecku
      sie robi i przy lekkiej nadczynnosci czesto mozna donosic ciaze). Tak naprawde
      to i przy niedoczynnosci i nadczynnosci robi sie krzywde dziecku i ryzykuje
      poronienie.
      Dlatego do czasu ciazy trzeba uregulowac hormony i uspokoic tarczyce. Jesli
      hormony skacza juz przed ciaza to w czasie ciazy niestety moze byc jeszcze gorzej.

Typowy problem to badanie hormonow tarczy PO wzieciu tabletki tyroksyny albo
      opieranie dawkowania tylko na poziomie tsh.
      Dopoki u mnie tak robil lekarz to nie bylo mowy o ustabilizowaniu hormonow. Aha
      jesli sa problemy z dawkowaniem tyroksyny (T4) - to niektorzy biora lek z T3+T4
      ale to naprawde trzeba umiec dawkowac wiec trzeba odpowiedzialnego lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka