Dodaj do ulubionych

niedrożność jajowodów

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 11:03
Miałam badanie HSG, które wykazało niedrożność jednego jajowodu. Nie udało sie
go udrożnić podczas badania. Jakie badania muszę robić, aby został udrozniony -
laparoskopię, histeroskopię, czy jeszcze coś innego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: niedrożność jajowodów IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 21.03.02, 14:14
      Cześć Iwona! Podpisuję się pod Twoim pytaniem. Ja też mam niedrożny jeden
      jajowód. Lekarz powiedział że na razie nie ma sensu nic z tym robić, raczej
      trzeba liczyć na jajowód który jest drożny. Powiedział mi też że udrożnienie
      jajowodu raczej nic nie daje, owszem robi sie w nim "dziura", ale niekoniecznie
      przywraca się funkcję jajowodu. Sama nie wiem czy mam w to wierzyć i co mam
      robić. Pozdrawiam serdecznie, Joasia.
      • Gość: Tina Re: niedrożność jajowodów IP: *.chello.pl 21.03.02, 16:03
        Też słyszałam, że udrożnienie jajowodu nie zawsze przynosi skutek. Nie
        wystarczy, żeby w świetle jajowodu nie było zrostów, musi on jeszcze
        odpowiednio "przesuwać" jajeczko do celu, a tego (chyba) przy laparoskopii
        zrobić się nie da. Mnie HSG wykazało niedrożne oba jajowody, lekarz powiedział,
        że dla samego udrażniania nie ma sensu robić laparoskopii, bo jest mała szansa
        powodzenia. Laparoskopię jednak miałam ze względu na cystę na jajniku i aby
        potwierdzić diagnozę endometriozy, której ogniska mi wyczyszczono podczas
        zabiegu udrażniając jeden jajowód (drugiego się nie dało). Jednak skutku w
        postaci ciąży nie widać, więc trudno powiedzieć, na ile to było skuteczne.
    • Gość: anna Re: niedrożność jajowodów IP: *.abo.wanadoo.fr 21.03.02, 15:49
      Gość portalu: Iwona26 napisał(a):

> Miałam badanie HSG, które wykazało niedrożność jednego jajowodu. Nie udało sie
      > go udrożnić podczas badania. Jakie badania muszę robić, aby został udrozniony -
      >
      > laparoskopię, histeroskopię, czy jeszcze coś innego?

Po badaniu HSG rowniez stwierdzono u mnie niedrozny jajowod , oraz PCO.
      W listopadzie 2001 poddalam sie laparoskopii / w sumie ok 3 dni bolu pepka/.
      Nie wiem dlaczgo nie zawsze lekarz kieruje na laparoskopie. Ja chce zajsc
      w ciaze, mam troche lat i w moim przypadku nie ma na co czekac.Sadze ze szansa
      na ciaze z dwoch jajowodow jest wieksza / chociaz jak na razie nie widze
      efektu/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka