Dodaj do ulubionych

Aqaba-Wadi Rum jak?

IP: 85.219.140.* 26.11.06, 19:31
Jak zorganizowac wypad do Wadi Rum z Aqaby?
Znacie jakies dobre miejscowe biuro?
Ile trzeba przeznaczyc na taki wyskok?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: arad Re: Aqaba-Wadi Rum jak? IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.11.06, 15:26
      Witaj,
      Na dworcu autobusowym wsiadasz do busa i jedziesz do Wadi Rum ok 0,5JD, płacisz
      wejściówkę do Wadi Rum chyba ok 3-5JD, idziesz na pole namiotowe i za namiot(z
      grubą gąbką i kocem) płacisz 2JD/noc i łazisz sobie po pustyni, studni Lawrenca
      z Arabii,wspinasz się na skałki itp. Możesz także za 25JD wyjechać na
      całodniową wycieczkę jeepem z noclegiem na pustyni. Wszystko załatwisz na
      miejscu, a koniec języka za przewodnika :) A później do Petry :) W Jordani dużo
      więcej ludzi mówi po angielsku niż w Syrii więc łatwiej się porozumieć.
      Jeśli potrzebujesz więcej info, a będę w stanie pomóc pisz: arad.1304@poczta.fm
      Pozdrawiam
      Arek
      • Gość: Gosiella Re: Aqaba-Wadi Rum jak? IP: 85.219.140.* 27.11.06, 18:50
        Dzieki Arku!
        Moje pytanie wynikalo z tego ze podczas jezdzenia po Syrii i Jordanii z biurem
        -ok 16 dni- mamy trzy dni w Aqabie na odpoczynek i chcielibysmy zeby na maxa
        wykorzystac czas i myslelismy o jakims miejscowym biurze z jeepami.Niestety
        chyba nie uda sie nocowac na pustyni-za malo czasu...
        Petre i inne super atrakcje mamy w programie a Wadi rum jako fakultet po drodze
        z Petry do Aqaby a ja nie chce tam byc chwile.
        Napisz co jeszcze ciekwaego mozna zobaczyc z Aqaby, co oferuja miejscowe biura.
        Slyszalam o Wyspie Faraona ?!? Wiesz cos o tym miejscu?
        • Gość: anka Re: Aqaba-Wadi Rum jak? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.11.06, 23:36
          Pustynia jest rewelacyjna! proponuję żeby nie jechać z biurem do Akaby tylko
          zostac w Wadi Rum (wracając z Petry), połazić, wynająć jeepa na miejscu,
          przenocować 1-2 noce w namiocie na pustyni i potem dojechać busem (codziennie
          rano) do Akaby na umówione miejsce. Odpoczynek na pustyni lepszy niż w Akabie.
          • Gość: arad Re: Aqaba-Wadi Rum jak? IP: *.is.net.pl 29.11.06, 19:02
            Witaj,

W Akabie byłem tylko 2 dni i to mi wystarczyło na pluskanie się w morzu.
            W zasadzie Akaba to słaby punkt wypadowy.
            Anka dobrze radzi, aby zostać w Wadi Rum na noc po drodze z Petry do Akaby i na
            drugi dzień rano, chyba o 7:00 jest autobus (insz allach oczywiście :) do Akaby
            właśnie. Jeśli jeździsz z biurem i macie w planie pustynię to radzę zostać,a
            następnie dojechać autobusem(tani jak barszcz) na drugi dzień do reszty
            wycieczki.
            Pamiętaj o czymś ciepłym do ubrania bo w nocy jest chłodno.

A z innej beczki to Petra jest,dla mnie, nacudowniejszym miejscem na Bliskim
            Wschodzie.Łaziłem po niej 2 dni i dalej mi mało :)

Pozdrawiam
            Arek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka