Dodaj do ulubionych

Lazurowe Wybrzeze

IP: *.sympatico.ca 12.01.02, 06:16
Potrzebuje praktycznych rad co do organizacji wypoczynku w tym zakatku Francji
Obserwuj wątek
    • macek Re: Lazurowe Wybrzeze 13.01.02, 09:37
      A o co Ci chodzi?
    • Gość: Sven Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 62.233.147.* 15.01.02, 13:11
      Jazda samochodem po Lazurowym jest dosc trudna. W sezonie
      jest to jeden wielki korek. Polecam podroz koleja - szybko i
      wysiadziesz zawsze w centrum.

Jezeli juz autem, to autostrady sa kapitalne, ale maja swoja
      cene. Mozna korzystac z tzw. nacjonalek, ale te bywaja
      zatloczone (takze Francuzi sa oszczedni). Warto miec zawsze
      kilka monet, bo wokol duzych miast sa krotkie platne odcinki,
      np. wokol Nicei

Najlepiej brac hotel oddalony od ruchliwej drogi lub poprosic o
      pokoj od 2giej strony. Wbrew pozorom to b.wazne. No i klima -
      ulatwia zycie.
      Wrzesien o wiele tanszy.

Wracajac, zadzwon na lotnisko i upewnij sie na ile wczesniej
      przed odlotem musisz byc na lotnisku. Kontrole w Nicei sa
      b.dlugie i drobiazgowe.

Formalnosci zwiazane z wymeldowaniem dobrze jest zalatwic
      dzien wczesniej. Ostatniego dnia moze byc tlok.

Pozdrawiam.
    • Gość: Sawa Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 157.25.128.* 22.01.02, 12:48
      Najlepiej jest pojechać we wrześniu. Cisza, spokój, a morze jeszcze bardzo
      ciepłe i jest gorąco. Ja byłam już po 10 września w miejscowości Le Lavandou.
      Wynajęliśmy domek campingowy (drewniany) 2-pokojowy z kuchnią (z pełnym
      wyposażeniem) i łazienką. Jedzonko (na ogół) robiliśmy sobie sami, ale bez
      problemu mozna za nieduże pieniądze zjeśc pyszności na miejscu (w porcie pyszne
      małże i ostrygi i inne dary morza), mnóstwo knajpek. W pobliżu carefour - wiec
      z podstawowymi zakupami nie bylo jakichkolwiek problemów. Blisko do pobliskich
      kurortów - do St. Tropez zaledwie 30 km. Wypoczynek był cudowny. Polecam
      Pozdrawiam
      Sawa
      • Gość: pakuz Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 18:04
        Gość portalu: Sawa napisał(a):

> Najlepiej jest pojechać we wrześniu. Cisza, spokój, a morze jeszcze bardzo
        > ciepłe i jest gorąco. Ja byłam już po 10 września w miejscowości Le Lavandou.
        > Wynajęliśmy domek campingowy (drewniany) 2-pokojowy z kuchnią (z pełnym
        > wyposażeniem) i łazienką. Jedzonko (na ogół) robiliśmy sobie sami, ale bez
        > problemu mozna za nieduże pieniądze zjeśc pyszności na miejscu (w porcie pyszne
        >
        > małże i ostrygi i inne dary morza), mnóstwo knajpek. W pobliżu carefour - wiec
        > z podstawowymi zakupami nie bylo jakichkolwiek problemów. Blisko do pobliskich
        > kurortów - do St. Tropez zaledwie 30 km. Wypoczynek był cudowny. Polecam
        > Pozdrawiam
        > Sawa
        bylem na tym samym kempingu 3 tygodnie w lipcu , jest super!!
        ciekaw jestem czy jezdzilas na te plaze po drugiej stronie polwyspu ??
        sa fantastyczne !
        polecam tez wycieczki wglab ladu , przelomy rzeki verdon , swiatynia krzyzowcow
        i wszystkie te male miasteczka po drodze - naprawde warto
        pozdrowienia - pakuz

• Gość: Kasia Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 213.77.106.* 13.03.02, 12:27
        Czy mogłabyś podać więcej szczegółów na temat kempingu w Le Lavandou. A może to
        jedyny kemping w tej miejscowości?
      • Gość: Kasia Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 213.77.106.* 13.03.02, 12:28
      • Gość: Kasia Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 213.77.106.* 13.03.02, 12:28
        • Gość: pakuz Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 15:38
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Czy mogłabyś podać więcej szczegółów na temat kempingu w Le Lavandou. A może to
          >
          > jedyny kemping w tej miejscowości?

czesc
          z tego co wiem to jedyny kemping w le lavandou
          do plazy miejskiej (zatloczonej ale czystej) 10 minut piechota
          tyle samo do centrum miasteczka , ktore zreszta lezy wlasnie przy plazy :)
          kilka domkow kempingowych , duze parcele dla przyczep i namiotow
          dobrze zacienione
          sama miejscowosc jest extra ,wieczorem rozne koncerty ,masa restauracyjek i
          kawiarni wszedzie cos graja
          super port jachtowy
          najwazniejsze: brak pijanych niemcow i angoli !!!!
          po drugiej stronie polwyspu super plaze ( 10 min samochodem , zacienione parkingi
          oplata za parking na caly dzien 40 ffr,na parkingach laweczki i miejsca grilowe )
          poszperam po kwitach to moze znajde numer telefonu
          wlascicielka - patricia, niezle mowi po angielsku
          pozdrowienia
          pakuz
          • Gość: Sawa Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 157.25.128.* 14.03.02, 08:08
            Ja proponuje camping "Parc Camping de Pramousquier" - 5 km od Le Lavandou tel.:
            (0-033) 04.94.05.83.95. Ten camping jest także w ofercie Interhome (oni tez
            proponuja inne miejsca w pobliżu Le Lavandou).
            Pozdrawiam
            Sawa
            • Gość: pakuz Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 08:59
              Gość portalu: Sawa napisał(a):

> Ja proponuje camping "Parc Camping de Pramousquier" - 5 km od Le Lavandou tel.:
              >
              > (0-033) 04.94.05.83.95. Ten camping jest także w ofercie Interhome (oni tez
              > proponuja inne miejsca w pobliżu Le Lavandou).
              > Pozdrawiam
              > Sawa
              o tak ,tez bylem , tylko 3 lata temu
              fajne zejscie na plaze korytem wyschnietej rzeki - b. blisko
              bardzo dobra plaza ,camping o.k.
              jedyna wada - wieczorem na wino tylko samochodem :(

• Gość: pakuz Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 09:03
                i jeszcze jeden w miejscowosci Cavalaire sur Mer
                camping "bonporto" - albo jakos tak podobnie
                polozony przy samym wjezdzie do miasteczka , z oddzielna plaza (mała)
                wieczorem na wino mozna piechota :)
                jedyna wada - mrowki faronki - ale bylem tam 5 lat temu to juz moze sobie poszly
                pozdro - pakuz
              • Gość: Sawa Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 157.25.128.* 14.03.02, 09:31
                Winka mozna sie napic w resteuracyjce (bardzo cichej) na terenie campingu lub
                we wlasnym zakresie na tarasie domku kampingowego. Domki te maja nazwy malarzy.
                My mieszkalismy w Van Gogh'u. Są tam oczywiscie miejsca na przyczepy i
                namioty. Kamping ma polożenie tarasowe i domki są najwyzej usytuowane. My
                mielismy widok na morze. Domki te posiadaja pełne wyposażenie (ale o tym to
                chyba juz pisalam).
                Pozdrawiam
                Sawa
                • Gość: Kasia Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 213.77.106.* 15.03.02, 13:03
                  B. dziękuję za informacje. Spróbuję poszukać oferty Interhome'u w internecie.Co
                  warto zobaczyć w Prowansji, poza okrzyczanymi kurortami? I gdzie są skaliste
                  plaże i urokliwe zatoczki?
                  • pakuz Re: Lazurowe Wybrzeze 15.03.02, 14:06
                    Gość portalu: Kasia napisał(a):

> B. dziękuję za informacje. Spróbuję poszukać oferty Interhome'u w internecie.Co
                    >
                    > warto zobaczyć w Prowansji, poza okrzyczanymi kurortami? I gdzie są skaliste
                    > plaże i urokliwe zatoczki?

skaliste plaze sa praktycznie na calym lazurowym - w koncu to przeciez alpy
                    warto zobaczyc:
                    miasteczko st.paul - zachowany sredniowiczny uklad , mury , kamienice - fajne
                    przelomy rzeki verdon - widoki sa naprawde extra (na zakonczenie wizyta w marie
                    st.claire - miasteczko ze swiatynia krzyzowcow i zlota gwiazda wiszaca na
                    lancuchach miedzy szczytami)
                    ukryte w gorach winnice oferujace degustacje (uwaga - b.mocne i ciezkie wina)
                    no i oczywiscie wszystkie cannes,nicea,monte carlo,frejus,st.raphael,st.tropez
                    jesli jedziesz na dwa tygodnie to i tak czasu ci zabraknie
                    pozdro-pakuz
                    • Gość: Kasia Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 213.77.106.* 18.03.02, 10:27
                      Chciałabym spłynąć Verdon chociaż kilka kilometrów.Czy nie ma problemu z
                      wypożyczeniem kajaka i jaki to jest koszt?
                      • pakuz Re: Lazurowe Wybrzeze 19.03.02, 09:38
                        czesc
                        nie wiem czy splywy sa w ogole organizowane , bo verdon jest b. plytka
                        na koncu przelomow jest duze sztuczne jezioro , gdzie mozna bez problemu
                        wypozyczyc rower wodny, kajak czy zaglowke i poplynac troche w gore rzeki
                        niestety cen nie znam
    • mla Re: Lazurowe Wybrzeze 21.02.02, 15:47
      Ja kilka razy bylam w Nicei w hotelu, ktory polozony jest prawie w samym
      centrum miasta (do plazy ok.500 metrow). Hotel jest klasy turystycznej (bardzo
      przyzwoity). Mozna wynajac tam apartament (pokoj + aneks kuchenny - bardzo
      dobrze wyposazony).Nicea jest bardzo fajnym miastem. Bardzo polecam. Dojechac
      mozna samochodem (bez problemow) lub autobusem. Po regionie najlepiej
      podrozowac pociagiem. Co 15 minut pociagi odchodza do Monte Carlo i do Cannes.
      Bezplatne rozklady jazy mozna dostac na dworcu. Ja bylam zarowno w sierpniu jak
      i we wrzesniu. Oba miesiace sa super. Ceny sa takie same jak w Polsce.Pogoda
      znakomita.
    • mla Re: Lazurowe Wybrzeze 21.02.02, 15:48
      Ja kilka razy bylam w Nicei w hotelu, ktory polozony jest prawie w samym
      centrum miasta (do plazy ok.500 metrow). Hotel jest klasy turystycznej (bardzo
      przyzwoity). Mozna wynajac tam apartament (pokoj + aneks kuchenny - bardzo
      dobrze wyposazony).Nicea jest bardzo fajnym miastem. Bardzo polecam. Dojechac
      mozna samochodem (bez problemow) lub autobusem. Po regionie najlepiej
      podrozowac pociagiem. Co 15 minut pociagi odchodza do Monte Carlo i do Cannes.
      Bezplatne rozklady jazy mozna dostac na dworcu. Ja bylam zarowno w sierpniu jak
      i we wrzesniu. Oba miesiace sa super. Ceny sa takie same jak w Polsce.Pogoda
      znakomita.
      • Gość: Michal Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.sympatico.ca 23.03.02, 16:42
        Czy pamietasz za ile bylo wynajecie tego apartmentu w Sierpniu?
        Czy byly problemy z miejscami?
        Dzieki za odpowiedz.

• Gość: michal Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.sympatico.ca 07.04.02, 20:31
      kto jeszcze cos doda?
    • Gość: bazyl Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 213.77.106.* 08.04.02, 14:52
      A jakie porady masz na myśli?
      • Gość: pakuz Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 09:41
        polecam strone www.lelavandou.com - sa zdjecia,adresy,mapki itp
        a ja wlasnie zarezerwowalem sobie miejsce na kempingu saint pons na poczatek
        lipca - spotkam kogos z was ??
        • Gość: Kasia Re: Lazurowe Wybrzeze IP: 213.77.106.* 11.04.02, 15:24
          Gość portalu: pakuz napisał(a):

> polecam strone www.lelavandou.com - sa zdjecia,adresy,mapki itp
          > a ja wlasnie zarezerwowalem sobie miejsce na kempingu saint pons na poczatek
          > lipca - spotkam kogos z was ??

Będę do 8 lipca na kempingu koło Royal i szukam miejsca na jeszcze 3 dni.
          Koniecznie namiot lub domek z pełnym wyposażeniem. czy to jest możliwe. Jak dotąd
          spotkałam się z możliwością rezerwacji na cały tydzień.
    • Gość: kuku Re: Lazurowe Wybrzeze IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 12:16
      czy we Francji jest LGP gaz jako paliwo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka