Dodaj do ulubionych

pyt o bad CMV

11.12.04, 18:34
Dziewczyny, jesli 2XI robilam CMV i wyniki byly
IgG 206.2 ( norma max 15)
IgM 0.116 (ujemni ponizej 0.500)

Moje pytanie: co powinnam powtorzyc po 4 tyg? IgG?

Nigdy nie robilam bad w kierunku rozyczki. Powinnam sprawdzic IgG, czy mam p/ciala? tak?

Potwierdzcie prosze, bo nie chce wydawac kasy na darmo. Zwlaszcza ze jeszcze kilka badan
przede mna, no i Swieta smile))

Buziaki
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: pyt o bad CMV 11.12.04, 18:40
      Jesli chodzi o cytomegalię to masz przeciwciała i obecnie nie przechodzisz
      choroby.Według mnie ale nie dam sobie głowy uciać nie powinnaś nic
      powtarzać.Jesli chodzi o różyczkę to zrób sobie IgG ( badanie ilościowe)
      zobaczysz czy masz przeciwciała.Na pewno nie rób IgM rózyczki ,bo to nie ma
      sensu ,zrób tylko IgG.
      • maja744 Re: pyt o bad CMV 11.12.04, 18:45
        dzieki Madziu!
        jak bylam u lekarza ogolnego i pokazalam mu te wyniki CMV, to ona cos mi mowila o powtorzeniu
        tego badania, zeby sprawdzic czy te 206 IGG spada, czy nie.
        Lekarka sugerowala, jakoby to CMV moglo byc przyczyna obumarcia dzidziusia. Tyle ze zabieg
        mialam pod koniec VIII, a to bad zrobilam na pocz XI, wiec nie wiadomo jakie bylo np we IX. A
        jeszcze gdzies wyczytalam, tylko nie wiem juz czy to sie odnosi do CMV, ze te wyniki IGG i IGM
        pokazuja stan sprzed 4 tyg. Ale nie jestem pewna tej informacji, tyle tu tego, ze czasem cos mi
        umyka i musze szukac drugi raz.

Buziak!
        • olek771 Re: pyt o bad CMV 11.12.04, 20:14
          Przeciwciała IgG i IgM mówią o tym: czy masz przeciwciała przeciwko danej
          chorobie i czy zakażenia jest "świeże", ale nie wiem, czy na podstawie tych
          badań można stwierdzić, że jesteś w danym momencie chora. Ja robiłam teraz
          niedawno CMV i toxo metodą genetyczną - jest droższe, niż standardowe (140 zł
          za jedno badanie), ale pozwala stwierdzić, czy jesteś aktualnie chora (bo
          mozesz miec tylko przeciwciała, a chorobę już "przechorowałaś"). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka