annika4 22.04.12, 21:33 Czy jest jakis skuteczny lek homeopatyczny pomagajacy przy dyskopatii? Pytanie do zaawansowanych: Co to znaczy ze jestem "Sepia"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akownik Re: Dyskopatia 22.04.12, 23:19 W leczeniu dyskopatii najważniejsze są odpowiednie ćwiczenia, właściwy sposób jedzenia. Lekarstwo będzie zależeć od objawów. Odpowiedz Link
annika4 Re: Dyskopatia 23.04.12, 01:23 Cwiczenia to wiem, zle sposob jedzenia? Moglabym cos blizszego? Odpowiedz Link
akownik Re: Dyskopatia 23.04.12, 09:56 Napiszę ogólnie: złe jedzenie sprawia, że mięśnie nie potrafią utrzymać kręgosłupa we właściwej pozycji i kręgi ulegają przesunięciom. Odpowiedz Link
wiktor.online Re: Dyskopatia 23.04.12, 10:15 annika4 napisała: > Czy jest jakis skuteczny lek homeopatyczny pomagajacy przy dyskopatii? > Pytanie do zaawansowanych: Co to znaczy ze jestem "Sepia"? Tak, sa skuteczne leki homeopatyczny pomagajace przy dyskopatii. "jestem "Sepia" to znaczy ze symptomy z opisu homeopatycznego leku Sepia podobne do Twoich symptomow i ten lek moze byc skuteczny. Symptom "dyskopatia" dla Sepia jest w wysokim trzecim stopniu co podtwierdza to ze moze byc tak ze "jestes Sepia". Ale stwierdzic ze tak to jest mozesz tylko u lekarza-homeopaty pod czas konsultacji Odpowiedz Link
mmac007 Re: Dyskopatia 30.04.12, 09:18 A coś więcej o tej dyskopatii? Na prześwietleniu u ortopedy wyszło, czy tylko sądzisz po objawach? O "jestem Sepia" usłyszałaś jak rozumiem od lekarza homeopaty... Podczas pierwszej wizyty? Napisz coś więcej... Maciek. Odpowiedz Link
annika4 Re: Dyskopatia 10.05.12, 01:14 Sorry, dopiero tu zajrzalam po dosc dlugiej przerwie. Zatem, wiem ze to dyskopatia, bo mialam rezonans. Mialam go wprawdzie 9 lat temu, ale obecne objawy odbiegaja od tamtych tylko tym, ze sa znacznie silniejsze i dretwieje mi noga. Co zas do tego, ze "jestem Sepia" to jak najbardziej wiem to od homeopaty, od doktor Radwanowskiej, zostalo to stwierdzone po wielu wizytach. Niestety mieszkam teraz w europejskim kraju, gdzie homeopatia nie istnieje, albo jest uznawana za alchemie, zatem do homeopaty nie mam dostepu. Bede wdzieczna za wszelka pomoc. Odpowiedz Link
akownik Re: Dyskopatia 10.05.12, 06:40 Zacznij więc od terapii manualnej i odpowiednich ćwiczń Odpowiedz Link
wiktor.online Re: Dyskopatia 10.05.12, 08:43 annika4 napisała: > zatem do homeopaty nie mam dostepu. Dlaczego nie masz dostepu do homeopatii? A przez internet? Odpowiedz Link
annika4 Re: Dyskopatia 11.05.12, 00:23 Przez internet to owszem, ale najpierw musze wiedziec co zamowic. Do posiascia tej wiedzy przydalby sie ktos zorientowany. Odpowiedz Link
wiktor.online Re: Dyskopatia 11.05.12, 07:57 Chodzilo mnie o dostep do homeopaty przez internet. Przeciez, naprzyklad, przez skype moze byc absolutnie normalna konsultacja homeopatyczna Odpowiedz Link
annika4 Re: Dyskopatia 11.05.12, 19:11 WOW! zbyszekdziopa, jestem pod wrazeniem! Bardzo dziekuje za wprowadzenie. Nie mialam pojecia, ze tak kompetentna porade mozna tu od prawdziwych fachowcow otrzymac. Mialam dotad odczucie, ze wszyscy chca sie mnie stad pozbyc. Czy ludzikom sie zdaje, ze skoro mam dyskopatie od 10 niemal lat to nie cwicze i nic z tym nie robie? Skoro i te cwiczenia nie pomagaja, a w noge idzie to staram sie dotrzec do jakiejs pomocy. Pomimo malo cieplego przyjecia, wiedziona desperacja pytam: co ja, "sepia" (podobno) moge zrobic, zeby sobie w dolegliwosciach pomoc, zarowno tych ze strony kregoslupa, jak i innych??? Bede niezwykle zobowiazana Odpowiedz Link
akownik Re: Dyskopatia 11.05.12, 19:35 To, że ćwiczysz od 10 lat to nic jeszcze tu nie oznacza. Miałem wielu pacjentów z tzw dyskopatią. Cwiczyli latami i nic im to nie pomagało. Powodów było kilka. Czasami powodem jest rodzaj pracy a czasami problemem były same ćwiczenia. Były źle dobrane i przynosiły więcej szkody niż pożytku. Nie wiem jak jest u Ciebie. Samo stwierdzenie, że ćwiczysz to za mało. To żadna informacja. Ja wolałbym wiedzieć jakie to ćwiczenia. Odpowiedz Link
annika4 Re: Dyskopatia 11.05.12, 22:18 Cwicze metoda mckenzie. Do wyjazdu z Polski pod okiem wykwalifikowanego rehabilitanta, obecnie sama, ale nabralam wprawy. Odpowiedz Link
akownik Re: Dyskopatia 12.05.12, 07:39 Dlaczego właśnie ta metoda? Nie jest ona jedyną, która pozwala na usuwanie dyskopatii. Próbowałaś czegoś innego? Czy metoda ta sprawiała, że dyskopatia znikała choćby na jakiś czas? W jakich warunkach powraca? Których kręgów dotyczy? Odpowiedz Link
annika4 Re: Dyskopatia 12.05.12, 14:36 Nie probowalam innej metody. Moj rehabilitant, ktory wyprowadzil mnie ze stanu ostrego 10 lat temu, te wlasnie metode mi zalecil. Nie wiem ktorych kregow dotyczy obecnie przepuklina. W Skandynawii, gdzie mieszkam nie skieruja mnie na rezonans, dopoki nie podejma decyzji o operacji, lub "dopoki trzymaja zwieracze", jak wyrazil sie lekarz. Stan ostry mam po raz drugi w zyciu, poprzednio byl wynikiem wielogodzinnej jazdy samochodem, poprzedzony kilkumiesiecznym bolem w pachwinach. Rzecz jasna udalam sie z tym bolem pachwin do ortopedy, ktory naonczas zlecil rentgena miednicy i stwierdzil, ze przyczyna bolu w sa niedorozwiniete stawy biodrowe. Po dwumiesiecznym stosowaniu metody Mckenzie ustapil stan ostry przepukliny krazkowej, jak rowniez bole w pachwinach. Tym razem kucnelam sortujac smieci i pozostawalam w tej pozycji okolo 10-15 minut, gdy wstalam juz nie moglam sie wyprostowac. Ucisk na nerw w nodze byl znacznie silniejszy. Bol byl tak trudny do zniesienia, ze przez dwa tygodnie dostawalam Tramadol i lek przeciwzapalny. Po kilku dniach stracilam czucie w lewej lydce od strony zewnetrznej, w podeszwie stopy i dwoch srodkowych palcach u nogi. Jestem osoba bez zadnej nadwagi, bardzo sprawna fizycznie (silownia 3 razy w tygodniu, codzienne spacery 5 - 10 kilometrowe, bez wzgledu na pore roku), przez 10 lat pomiedzy wydarzeniami nie mialam zadnych problemow ruchowych. Odpowiedz Link
akownik Re: Dyskopatia 15.05.12, 07:10 annika4 - zaczęłaś od dyskopatii. Teraz dodajesz przepuklinę, niedorozwój stawów biodrowych (szkoda, że nie piszesz na czym on polega i czy jest tak samo jak kiedyś czy niedorozwój tych stawów zmniejszył się). Twój opis pozwala domniemywać, który krąg kręgosłupa jest poszkodowany. Warto by też sprawdzić czy obie nogi są jednakowej długości ( z dokładnością do milimetra), czy miednica jest ustawiona prawidłowo. Twój opis sugeruje także zastosowanie jakich leków homeopatycznych warto rozważyć. Nie napiszę tu jednak konkretnych nazw, bo nie wiem co jeszcze Tobie dolega. Czy nie obciążasz za nadto swojego organizmu? Dlaczego tyle siłowni? Czy wykonywane tam ćwiczenia na pewno są dla Ciebie właściwe? Swoim podopiecznym z reprezentacji Polski w pewnej siłowej dziedzinie sportu zawsze powtarzałem, że przez sport do kalectwa. Myślę, że Ty też powinnaś o tym pomyśleć. No i może warto pomyśleć by zmienić metodę jaką teraz stosujesz na inny zestaw ćwiczeń. Odpowiedz Link
annika4 do akownik 16.05.12, 22:51 Nie wiedzialam, ze dyskopatia to cos innego niz przepuklina krazkowa. mieszkam od lat za granica i myslalam, ze to jedna i ta sama przypadlosc tylko nazwa bardziej wyszukana. W opisie rezonansu sprzed lat pamietam ze wystepowala przepuklina krazkowa. czy tym razem zlapalo mnie to samo, nie wiem, wiem jedynie, ze bol jest znacznie dotkliwszy, sprawia wrazenie jakby mial mi rozsadzic miednice, a lydka boli, jakbym miala w nia wgryzionego psa. O ile pamietam miednica nie jest ustawiona prawidlowo, ale moj rehabilitant, o ktorym wczesniej wspominal pracowal nad tym. niestety zostal w Polsce. W kwestii obciazania organizmu nie moge sie zgodzic, uwazam ze robie absolutne minimum, zeby byc w jako takiej formie. Trzy razy w tygodniu silownia po 50 minut to zaden wysilek. Pamietna poprzednich doswiadczen z kregoslupem nie wykonuje zadnych cwiczen, ktore moglyby go obciazac. Mam nadzieje, ze pomoglam w postawieniu diagnozy. A wlasciwie dlaczego uwazasz, ze metoda mckenzie jest niewlasciwa? Czy znasz jakas inna skuteczniejsza? Ja osobiscie jestem dosc zadowolona z tej metody i wiem, ze nie ja jedna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
akownik Re: do akownik 18.05.12, 06:52 annika4- Homeopata nie stawia diagnozy. Od homeopaty nie dowiesz się, że np chorujesz na zapalenie płuc. Od homeopaty dostaniesz lekarstwo dobrane na podstawie występujących u Ciebie objawów. Nie powiem jakie lekarstwo powinnaś brać bo za mało o Tobie wiem. Zanim przepiszę pacjentowi lek przeprowadzam z nim wywiad homeopatyczny. Forum nie jest odpowiednim miejscem do tego. To się robi w ciszy i spokoju i nie opisuje tego innym. Wpisy zbyszekdziopa zamieszczone w tym wątku a dotyczące spraw intymnych uważam za niegodziwe. Jeżeli miednica nie jest ustawiona prawidłowo to należy zmierzyć długość nóg z dokładnością do milimetra. Jeśli będą różnice to należy dążyć do jej zniwelowania, np poprzez odpowiednią wkładkę w bucie. takiego pomiaru powinien dokonać każdy ortopeda, albo krawiec szyjący spodnie. Jeżeli jest przepuklina krążka to nieodpowiednie ćwiczenia mogą tylko zaszkodzić. Nie zgadzam się więc z Tobą, że Twoje ćwiczenia na siłowni nie mogą zaszkodzić Twojemu kręgosłupowi. Odpowiedz Link
medpolonia Re: Dyskopatia 24.07.13, 14:22 Szanowni Państwo, dyskopatii, potocznie nazywanej wypadnięciem dysku, nie można ignorować, w szczególności, jeśli jej objawy nie mijają lub często nawracają. To dla nas sygnał, że powinniśmy wybrać się do lekarza. Jeśli choroba ma łagodny przebieg, a krążek międzykręgowy nie uległ uszkodzeniu i tylko nieznacznie się przemieścił, zwykle wystarcza zastosowanie leczenia zachowawczego – pozostanie w łóżku i przyjmowanie zaleconych leków, a po ustąpieniu bolesnych dolegliwości rehabilitacja i fizykoterapia. W przypadku ostrzejszej postaci dyskopatii lub jej częstych nawrotów konieczna może być interwencja chirurga. Dziś dostępne już są małoinwazyjne zabiegi (m. in. przezskórna laserowa dekompresja dysku czy mikrodysektomia endoskopowa), które pozwalają leczyć tę bolesną dolegliwość i nie wymagają długiego pobytu w szpitalu. Ze względu na to, że dyskopatia może nawracać, warto też wprowadzić w życie zmiany, które zmniejszają ryzyko jej rozwoju. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, by nie przeciążać kręgosłupa, zadbajmy o właściwą postawę i utrzymywanie prawidłowej wagi, a także wzmocnienie mięśni pleców i brzucha. Zespół poznańskiego Szpitala Med Polonia Odpowiedz Link
m.war do annika4 18.05.12, 22:08 jako moderator forum przepraszam Cię za przykrość, która Cię spotkała. obiecuję, że zbyszekdziopa nie napisze na tym forum ani jednego zdania. a od siebie życzę zdrowia :) nie zrażaj się tylko szukaj dalej. Odpowiedz Link
bonimed11 Re: Dyskopatia 17.07.12, 23:53 Polecam przeczytać link o homeopatycznym leczeniu przepukliny dysku . Pozdrawiam lekarz 20 lat starzu www.bonimed.pl/artykul/obserwacja-chorych-z-przepuklina-krazka-miedzykregowego-leczonych-manualnie_-lekami-homeopatycznymi-i-organopreparatami.,13,107.html Odpowiedz Link