Dodaj do ulubionych

Cocculine dla psa

29.04.14, 10:32

Witam,
zamierzam trochę pomóc mojemu psu podczas podróży. Nie ma on wymiotów ale bardzo się ślini i piszczy. Pewnie z czasem się przyzwyczai bo nie ma jeszcze roku, jednak żal nam go jak jedziemy ok 4-5 godzin. Oczywiście robimy przystanki, przed podróżą jest wybiegany i raczej ma pusty brzuszek. Czy Cocculine może mu pomóc? Jak dawkować? Czy przed podróżą czy też dzień wcześniej. Pies waży 2,5kg, karmiony Barfem, zdrowy.
Obserwuj wątek
    • akownik Re: Cocculine dla psa 29.04.14, 13:41
      Możesz jeszcze raz podać nazwę leku o jaki pytasz?
      • julajka Re: Cocculine dla psa 29.04.14, 14:09

Lek to Cocculine Boiron. Lek dla ludzi na kłopoty przy jeździe samochodem. Gdzieś czytałam, że psy też dobrze na to reagują. Chyba, że polecisz coś innego. Po moim innym pytaniu na tym forum i Twojej odpowiedzi definitywnie zmieniłam psu żywienie i mam zdrowego szczęśliwego i bardzo silnego psiaka. Przy okazji więc bardzo dziękuję.
        • akownik Re: Cocculine dla psa 29.04.14, 14:23
          A nie masz przypadkiem na myśli leku o nazwie COCCULUS?
          To ten lek jest stosowany, jako jeden z kilku, u ludzi i psów, gdy mają tzw chorobę lokomocyjną.
          Boiron to nazwa jednej z wielu firm produkujących leki homeopatyczne. Nazwa firmy nie wchodzi do nazwy leku. Nie ma znaczenia, jaka firma wyprodukuje lek homeopatyczny. Wszystkie leki homeopatyczne produkuje sie w ten sam sposób.
          • julajka Re: Cocculine dla psa 29.04.14, 14:33

Na pewno taka nazwa. To kompleks.
            • akownik Re: Cocculine dla psa 29.04.14, 14:42
              Napisz jaki jest skład tego kompleksu.
              • julajka Re: Cocculine dla psa 29.04.14, 14:51

1 tabletka zawiera:
                cocculus indicus 4 ch 0,375mg
                nux vomica 4ch 0,375mg
                tabacum 4ch 0,375mg
                petroleum rectificatum 4ch 0,375mg
                • akownik Re: Cocculine dla psa 29.04.14, 15:06
                  Daj w przeddzień podróży trzy razy po jednej tabletce do pyska lub rozdrobnione w niewielkiej ilości wody.
                  W dniu podróży, przed podróżą, daj jedną tabletkę. Gdyby w podróży zaczął się ślinić to znowu daj jedną tabletkę. Gdyby objawy nie ustępowały to następną tabletkę po następnych dwóch godzinach.
                  Cocculine może pomóc, ale nie musi. Nie napisałaś zbyt wiele o psie. Waga psa nie wpływa na sposób dawkowania leku.
                  Napisz jak pies zareagował w podróży na ten lek. Może sięokazać konieczne podanie innych leków.
                  Składniki Cocculine nie wyczerpują wszystkich leków homeopatycznych mających zastosowanie w tzw chorobie lokomocyjnej. Konieczna jest znajomość wszystkich objawów i więcej informacji o psie.
                  • julajka Po podróży 05.05.14, 13:38

Lek zastosowałam wg zaleceń. W czasie jazdy nie podawałam. Pies w obie strony przejechał bez problemów. Była to odległość ok 400km i zajęła nam z przystankami 6 godzin. Pies nie ślinił się i nie piszczał. Szczęśliwy raczej nie był ale podróż minęła spokojnie. Zaobserwowałam że w dniach podawania leku więcej pił i stracił apetyt. Po podróży wszystko wraca do normy. Polecam i bardzo dziękuję akownikowi za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka