Dodaj do ulubionych

zatoki i ból ucha

05.09.04, 06:39
Nie mogę nic znaleźc na forum na temat zatok i związanego z tym bólu ucha .
Moja mała meczy się już od kilku tygodni i co się polepszy to znowu gorzej ,
ostatnio doatała Thuya 15ch i Kalium Bichromicum 9ch i troszkę było lepiej
ale znów nos zatkany i ucho pobolewa , szukałam czegoś na ten temat na forum
żeby jej w końcu ten nos odetkać i zatoki wyczyścic ale nie mogę nic
znaleźć , szkoda mi małej , może ktoś pomoże ?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • astria1 Re: zatoki i ból ucha 05.09.04, 09:07
      ebab napisała:

> Nie mogę nic znaleźc na forum na temat zatok i związanego z tym bólu ucha .
      > Moja mała meczy się już od kilku tygodni i co się polepszy to znowu gorzej ,
      > ostatnio doatała Thuya 15ch i Kalium Bichromicum 9ch i troszkę było lepiej
      > ale znów nos zatkany i ucho pobolewa , szukałam czegoś na ten temat na forum
      > żeby jej w końcu ten nos odetkać i zatoki wyczyścic ale nie mogę nic
      > znaleźć , szkoda mi małej , może ktoś pomoże ?

Ebab najprawdopodobniej albo leki są zle dobrane albo działają za slabo albo
      też coś przeszkadza Twojej małej w powrocie do zdrowa. Czasem bywa tak ze po
      podaniu leku homeopatycznego organizm zareaguje bardzo prawidłowo m.in.
      poprzez zaostrzenie pierwotnych objawów w tym wypadku moze to być reakcja ze
      strony ucha i zatok a mama dziecka mysli ze to znów powrot infekcji, i zaczyna
      działać w odwrotnym kierunku aby zatrzymac ten proces. Powiedz , jak to było u
      Was ? jeszcze, kto dobieral Twojemu maluszkowi te leki ? Zeby cos móc więcej
      powiedzeic musiałabym więcej wiedzieć ale napewno namawiałabym Cię na wizytę u
      homeopaty który dobiera pacjentowi lek o wysokiej potencji a przy tym potraf od
      początku do konca małego pacjenta poprowadzić.

Dopiero wróciłam na forum, moze jakies fakty mi umknęly ale jesli masz
      cierpliwość to pisz

pzdr
      Anna
      > pozdrawiam
    • beba2 Re: zatoki i ból ucha 05.09.04, 09:10
      Ebabku, napisz dokładniej, na czym polega to zapchanie nosa. Czy jest to
      spowodowane obrzękiem śluzówki ( wydaje się jakby coś tam sidziało i nie dało
      się wydmuchać - przy czym tak naprawde nic tam nie ma, ale cięzko oddychać
      przez nos).
      Czy może faktycznie zalega w zatokach jakas ( pewnie gęsta) wydzielina, której
      mała nie może się pozbyć i to ona powoduje to zatkanie.
      I czy jest w ogóle jakiś wyciek z nosa czy nic? Jeśli tak, to jaki?
      Czy mała może skonkretyzować czy np. ma uczucie u nasady nosa, jakby siedziały
      na nim ciasne oprawki okularów?
      • ebab Re: zatoki i ból ucha 05.09.04, 09:27
        ona na pewno cos tam ma , bo uda jej się wydmuchać mi się wydaje , że to jest
        tak , iz jak podaje jej te leki często , np Kalium podawałam jej co 3 godziny
        to pomagają a jak już zaczynam podawać coraz rzadziej żeby odstawic to objawy
        powracaja i tak w kółko , wydaje mi się , że te leki pomagaja tylko może
        faktycznie np Thuja powinna być podawana częściej a ja podaję ja tylko raz 10gr
        rano , może podawać ja częsciej , żeby z tego nosa wreszcie wyleciało
        wszystko , co tam zalega , a może to jest alergia ia potrzebne są inne leki bo
        ile mozna podawac te same granulki ? A może mozna długo aż do skutku ?
        tak jak napisałam , widze działanie tych leków tylko dlaczego jak je odstawiam
        to powracaja poprzednie objawy ? nie wiem co robić ...
        • beba2 Re: zatoki i ból ucha 05.09.04, 09:50
          To oznacza, ze leki są niezbyt dobrze dobrane.
          Idź do lekarza. Niech zmieni leki ( albo sposob dawkowania czy ich potencje).
          Nie ma innego wyjścia.
          • ebab Re: zatoki i ból ucha 05.09.04, 10:05
            no tak i znowu 50zł :-((( a ja bezrobotna ...a może wystarczy zadzwonić do
            niej ..
        • astria1 Re: zatoki i ból ucha 05.09.04, 10:23
          ebab napisała:

> faktycznie np Thuja powinna być podawana częściej a ja podaję ja tylko raz
          > 10gr rano , może podawać ja częsciej ,

10 graulek ? czy o 10 rano ? jesli to 10 granulek to odrazu spokojnie mozesz
          podawac tylko DWIE granulki, to z ekonomicnego rozumowania a lek tak samo
          działa jak ta wielka ilosc i na dłużej wystarcza :-)

>żeby z tego nosa wreszcie wyleciało

Wcale nie jest powiedziane ze wyleci więcej, wytłumaczenie praktycznie masz w
          moim pozniszym poscie

> wszystko , co tam zalega , a może to jest alergia ia potrzebne są inne leki

i to powinien ten homeopata wlasciwie stwierdzić...

> ile mozna podawac te same granulki ? A może mozna długo aż do skutku ?

Własnie ze nie mozna, homeopatia to terapia bodzcowa która polega na tym ze
          organizmowi podaje się odpowiedni bodziec w tym wypadku np. kalium bich. i w
          tym momecie orgaznim przy prawidłowo dobranym leku zaczyna prawidłowo reagować
          a to doprowadza do zdrowienia.
          Jednak działając często i zle z lekiem homeopatycznym mozna wywołać coś co
          okeślamy jako wywołanie obrau próby lekowej.

> tak jak napisałam , widze działanie tych leków tylko dlaczego jak je
          odstawiam
          > to powracaja poprzednie objawy ? nie wiem co robić ...

Prawdopodobnie dzieje się to co napisałm poprzednio.

Pozostanę przy poradzie Beby, powinnaś udać się do homeopaty ponownie, jednak
          doradzam Ci wybór homeopaty z którym będziesz miała doskonały kontakt - to
          homeopata prowadzący powinien rozwiać Twoje watpliwości a tak naprawdę
          zaplaciłaś za wizytę i poradę i nic z tego nie zostało wyniesione.
          Wiedz ze taki kontakt jest naprawdę potrzebny, bo często homeopata nie wie czy
          nastapiła jakś reakcja organizmu i nawet nie ma mozliwosci modyfikacji leku.

Chciałabym wołać PACJNCIE !! płacisz więc żądaj od lekarza zainteresowania ale
          równiez chciej byc z nim w kontakcie.

pzdr serdecznie
          Anna
          • ebab Re: zatoki i ból ucha 05.09.04, 10:32
            oki rozumiem i juz dzwonie , zawsze udawało sie tej moje Pani doktor dobrze
            dobrać lek , zawsze jej ufałam , dzwonię i zobaczę co mi powie , innego
            homeopaty w Zielonej nie znam ... dziękuję za pomoc :-))
    • ebab jestem załamana 12.09.04, 18:00
      zgodnie z Waszymi radami poszłam do mojej pediatry i zmieniłysmy jeden lek na
      Lachesis MUtus 15ch , Kalium Bichromicum pozostało. Nastąpiło pogorszenie
      objawów więc uznałam , że lek trafiony , faktycznie potem sie polepszyło ale
      dziś znów narzekała na ucho a Pani Doktor powiedziała , że jak te leki nie
      pomogą to da antybiotyk ... zcy jeżeli faktycznie znów wróci ból ucha i córka
      dostanie antybiotyk to na jakiś czas leki homeopatyczne przestaną działac ?Nie
      ma innego lekarza homeopaty , nie chce antybiotyku ,jestem załamana , nie wiem
      co jeszcze mogę zrobić
      • beba2 Re: jestem załamana 12.09.04, 18:20
        Ja mogę tylko powiedzieć : szkoda, ze nie ma innego homeopaty pod ręką.
        A może jeszcze znajdzie się tu ktoś, kto coś doradzi.
        • ebab Re: jestem załamana 12.09.04, 20:46
          dziekuję Beba :-) mam nadzieję , że ktoś mi pomoże ..
    • jacekoczkowski Re: zatoki i ból ucha 12.09.04, 20:53
      Napisałem wcześniej, ale coś widać się skasowało? Na zatkanie ucha - kalium
      muriaticum /wydzielina zatykająca ucho/. Ból ucha - kiedy, jaka reakcja
      dziecka - płacze żałośnie /jakby się żaliła/, krzyczy, rzuca przedmiotami,
      kiedy - w dzien nocą. Proszę o więcej danych. zawsze przy zapaleniu ucha można
      podać capsicum - lecz poważne stany zapalne, uzasadnieniem może być
      profilaktyka zapaleń tego typu.
      • ebab Re: zatoki i ból ucha 12.09.04, 22:19
        myślę , że to nie jest stan zapalny , tylko od tych zatok i kataru , boli ja
        najbardziej w nocy i bardzo sie wtedy rzuca przez sen . A ma 8 lat to ta
        cebulka może byc ?
        • jacekoczkowski Re: zatoki i ból ucha 13.09.04, 11:47
          Można spróbowac chamomilla lub pulsatilla. 3 x dziennie.
        • marek.dubielowski Re: zatoki i ból ucha 13.09.04, 14:10
          tak, mozna sprobowac, tylko bardziej bym to rozrobila 1:4, moze 1:5
    • marek.dubielowski Re: zatoki i ból ucha 12.09.04, 21:33
      Ja tak trochę odbiegając od homeopatii na zatoki zwłaszcza na czołowe moge
      polecić specyfik, który robi się samemu, tylko nie wiem ile ma córeczka i czy
      nie jest zamła na to. Sama kiedyś miała ogromne problemy z zatokami i mi to
      bardzo pomogło. trzeba kupic w kwiaciarni, fiołka afrykańskiego (najlepiej z
      jaknawiększa cebulką, bo o nią nam chodzi). Wyciąć cebulke, dokładnie ją wymyć,
      zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Przecisnąć to przez gaze i otrzymany
      sok rozrobić z woda w stosunku 1:3, dla osoby dorosłej, dla dziecka bardziej, i
      zapuszczac do noska. radzę uważac, zeby nie poszło na gardło, bo to nie jest za
      miłe uczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka