Dodaj do ulubionych

szkarlatyna

17.12.04, 14:53
Tak, dopadła Adsia szkarlatyna. Jedynym odstepstwem od klasycznej postaci
jest brak wysokiej gorączki. Bierzemy lek konstytucyjny z wody. No i jak się
uda, to wpiszemy sie w sukcesy. Czy ktos z Was przechodził już szkarlatynę na
homeopatii?
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: szkarlatyna 17.12.04, 19:08
      Nas nie dopadła, ale w przedszkolu młodego zebrała żniwo.
      Ciekawe, bo przecież wiekszość dzieci była szczepiona :) i w poprzednich
      latach takich chec nie było.
      • flaska Re: szkarlatyna 17.12.04, 21:18
        yyyyyyyyyyyy, przeciw szkarlatynie to chyba nie ma szczepionki, czy nie wiem o
        czyms odkad przestalam szczepic dzieci ;-) ?????????
        • mamaadama4 Re: szkarlatyna 17.12.04, 21:49
          Pewnie, że nie ma takiej szczepionki beba, cos ci sie pokręciło. Mamy wodę z
          glukozą hehe pić jeszcze do poniedziałku. Wygląda nieźle, tylko węzły
          podżuchwowe jeszcze powiększone i gardło paskudne. Wysypka schodzi, ale marny
          ten mój syn. Nie tyle obawiam się samej szkarlatyny co powikłań. Dlatego moje
          pytanie - bo antybiotyki troche tego paciorkowca wytłuka a magiczne kulki? Ale
          jak widac porządna ze mnie pacjentka i tylko wywnętrzam sie na forum a
          zalecenia dr Kowalskiej wypełniam sumiennie. No nic, mam nadzieję, że dopiszemy
          się w sukcesach.
          • beba2 Re: szkarlatyna 17.12.04, 22:13
            Tiaaa i pani beba przysrała z grubej rury, hihi...szkarlatyna = płonica, a ja
            mówiłam o błonicy. A u nas w przedszkolu była właśnie błonica ( postać
            krtaniowa) i dzieciaki lądowały w szpitalu. Mam nadzieję, ze młody tego już nie
            przywlecze, bo strach, brr...
          • flaska Re: szkarlatyna 17.12.04, 23:33
            Czy leczycie się bez antybiotyku? Pytam z ciekawości , bo moja cora wlasnie ma
            37,5 i juz ja oglądalam pod kątem wysypki ;-). A lekarke mamy ta sama zdaje sie.
            pozdr , ewa
            • flaska Re: szkarlatyna 17.12.04, 23:36
              no dobra już wiem, przeczytalam w pierwszym poscie - refleks szachisty po trzech
              zawalach. w takim razie trzymam kciuki.
              ewa
              • beba2 Re: szkarlatyna 18.12.04, 07:59
                No, to przy szkarlatynie najlepiej od razu zacząć podawać belladonnę 9 CH, po 2
                kulki co dwie godziny ( zaczerwieniona , bolesna, rozpalona, chropowata skóra,
                język malinowy, gardło czerwone ).
                Inne leki będą podane jeśli będzie wysypka grudkowo - obrzękowa, dziecku nie
                będzie się chciało pić itd. Albo jeśli występuje wysoka gorączka, widoczne
                powiększenie węzłow chłonnych.
                W okresie złuszczania mozna podac arsenicum album 9 CH 2 x dz. A jesli doszło
                do powstania grubych warstw to arsenicum iodatum.
                Nie da się dobrać leku mając tylko nazwę choroby, bo u kazdego ta sama choroba
                przebiega inaczej, a i na pewnych etapach tej samej choroby podaje się inne
                leki, bo zmienia się jej obraz.
                • mamaadama4 Re: szkarlatyna 18.12.04, 14:07
                  No widzisz beba, u nas zaczęło sie od lekko czerwonego gardła, kaszlu i bólu
                  głowy. Wysypka była dopiero 4-tego dnia i to sucha, lekko swędząca. Gorączki
                  nie było. Opuchlizna "podgardlana" nastąpiła w 5 dniu, lekka biegunka przez 2
                  dni. I bierzemy sobie Lycopodium z wody. To już ósmy dzień choroby, wysypki nie
                  ma, biegunki tez nie. Własciwie został kaszel ale jakby się nasilił z tym, że
                  łatwiej mu odkszlnąć. Nawet zrobił się głodny.
                  Wygląda na to, że antybiotyku znowu unikniemy z czego ogromnie się cieszę.
                  W sumie to tylko wirus Rota i angine leczone miał za pomoca innych leków niz
                  konstytucyjny. Ale widocznie tak ma być.
                  A co do konstytucyjnego to chyba kiedys cos skrobnę bo mam parę pytań.
                  • beba2 Re: szkarlatyna 18.12.04, 16:58
                    Ano, bo Wy przeca macie konstytucyjny. Belladonka to jako objawowy ( czasem sie
                    niestety zdarza, ze konsty nie zadziała przy niektórych infekcjach i trzeba coś
                    dorzucic, ale nad tym niech się lepiej Wasz lekarz głowi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka