Dodaj do ulubionych

Poziom cukru we krwi?

01.04.05, 00:32
Mam pytanko do Was, moi drodzy, bo jak jestem u lekarza to zawsze
zapominam :) Co to moze byc - gdy mam dluzsza przerwe w jedzeniu (czasem sa
to dwie, trzy godziny, a czasem szesc czy siedem) zaczynam odczuwac duzy
dyskomfort - drza mi rece, nogi mam jak z waty i serce zaczyna szalec, wiem
wtedy intuicyjnie ze musze cos natychmiast zjesc i jeszcze dobrze jest, gdy
jest to cos slodkiego. Kilka lub kilkanascie minut po zjedzeniu objawy
mijaja? Czy zwiazane jest to z poziomem cukru we krwi??? Czy to choroba???
Obserwuj wątek
    • akownik Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 00:39
      widzialem ostatnio takie sytuacje.dotyczylo to 60-letniej kobiety.jej rece i
      nigi wykonywaly nieskoordynowane ruchy,prezyla sie i kurczyla na zmiane.byla
      cukrzyczka/to zreszta byl ktaj z ogromna liczba chorych na cukrzyce.to co
      opisujesz jest trovhe podobne.trzeba by jednak zmierzyc poziom cukru w momencie
      wystepowania dolegliwosci.tamta kobieta miala poziom cukru:38.pomogl jej sok z
      pomaranczy/duze ilosci/.to moze,choc nie musi,byc juz choroba.i niekoniecznie
      zaraz trzeba uzywac insuline.
    • granna Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 07:51
      Nie trzeba byc cukrzykiem, zeby miec hipoklikemie. JA mam tak po 5 godzinach,
      drżenie, poty i krótki oddech. CZasem szybciej jak zjem cos o wysokim indeksie
      glikemicznym i potem niczym go nie zbiję. Cukier mam ok, po obciążeniu glukozą
      (co prawda w ciązy) tez, choc jak z brzuchem chodziłam, to nosiłam ze sobą
      kanapkę i co 2 godziny bez bata zjeśc musiałam, nawet na ulicy bo inaczej znane
      objawy ;)
      Pilnuj po prostu jakiejś regularności w jedzeniu bo po 7 godzinach to nawet muł
      moze sie przewrócic z wyczerpania :))
      To, co opisał Akownik to splątanie u cukrzyków, zaraz potem moze nastąpic
      śpiączka.
      • akownik Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 08:12
        nazwa jest nieistotna.nic z niej nie wynika.a objawem warto zainteresowac
        homeopate.i zmierzyc poziom cukru w takiej chwili.nie bagatelizuj.
        • malootka2 Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 12:23
          Tak, tylko jak to zrobic??? Jak zbadac cukier akurat w tym momencie? Troche to
          niewykonalne :)
          • beba2 Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 14:34
            Najlepiej zrobisz jak pójdziesz na badanie na czczo, potem dadzą Ci do wypicia
            glukozę i w ciągu godziny kilkakotnie znów pobiorą krew. W ten sposób sprawdzą
            czy prawidłowo przetwarzasz cukier w określonym czasie :)
            • akownik Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 15:14
              sa aparaty do samodzielnego badania poziomu cukru.wystarczy nakluc palec.jest
              tam tez pasek,na ktory nanosisz krople krwi a urzadzenie natychmiast podaje jaki
              jest poziom cukru.nie trzeba pobierac krwi,mozesz to zrobic sama w domu,nie
              potrzebujesz pielegniarki do pobrania krwi.chyba,ze drzenie rak i palcow jest
              tak duze,ze nie panujesz nad tym.
              • beba2 Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 15:28
                Nie rozumiem, po co coś takiego kupować. I tak wierniejszy wynik da badanie
                laboratoryjne. To akurat wiem z doświadczenia.
                • malootka2 Re: Poziom cukru we krwi? 01.04.05, 18:13
                  Nie, drzenie rak nie jest az tak duze :) Aparatu to chyba nie bede kupowac bo
                  mam nadzieje, ze na dluzej sie nie przyda. Moze rzeczywiscie zrobie to badanie,
                  o ktorym mowi Beba :)
    • monia1974 ja mam inaczej 10.04.05, 09:45
      u mnie jest tak zjem obiad czuje ,że jestem najedzona i jest ok i za chwile
      mam taką ochotę na słodkie choć jedną kosteczkę czekolady.
      zjem i wszystko przechodzi .
      • granna Re: ja mam inaczej 11.04.05, 08:42
        To wszytsko jest powiązane, ja tez tak miałam :))
        • malootka2 Re: ja mam inaczej 14.02.06, 18:56
          Bylam w ostatnim czasie u lekarza z grypa zoladka i przy okazji spytalam tez o
          te objawy. Powiedzial, ze "to nic powaznego, po prostu trzeba czesciej jesc
          jesli sa takie objawy". Inny lekarz tez podobnie sie wypowiedzial. A czy to nie
          moga byc np. objawy cukrzycy????
          • granna Re: ja mam inaczej 15.02.06, 07:47
            Nie, do objawów cukrzycy należy wzmożone pragnienie, zwiększone oddawanie moczu
            i senność, nie mniej jak sie juz jest cukrzykiem to trzeba uwazac, zeby nie
            doprowadzic do spadku cukru bo moze to byc niebezpieczne.
            I jeśli takie osłabienie zdarza się po 7 godzinach to mnie to nie dziwi.
            Zmartwiłabym sie, gdyby sie to działo po 2 godz. :)
            Poza tym na to jak reagujemy ma tez wpływ dieta. Mechanizm jest dość prosty.
            Zjadamy coś o wysokim indeksie glikemicznym, np coś slodkiego, trzustka musi
            wyprodukowac wtedy więcej insuliny by to strawić, kiedy juz się z tym upora,
            insulina zostaje i nie ma co robic. W związku z tym woła: jeść:)) Najczesciej
            wtedy znów jest ochota na słodkie bo tym najszybciej można trzustkę zająć i tak
            w kólko. Zneutralizować to mozna zjedzeniem czegos o niskim indeksie
            glikemicznym, np owoc albo razowy chleb.
            • very_martini Re: ja mam inaczej 15.02.06, 10:50
              święta racja co Granna napisała, sprawdzone na sobie.

16%VOL
              22%VAT
              • kotek5050 Re: ja mam inaczej 23.02.06, 10:51
                Małolata to Ty rzeczywiście jesteś.A do cholery zarządaj od lekarza skierowanie
                na badanoe poziomu glukozy(cukru).Proste.
                Podaj nazwisko tego kretyna,lekarza !!!!To kompletny ignorant.
                Granna(?) napisała coś, chyba przez pomyłke niewłaściwego.Insulina nie trawi,
                insulina"otwiera"komórki dla dostepu węglowodanów.Ale to inna sprawa.
                A Ty Małolata pędź na badania, bo np.podczas uniesień nazwę to miłosnych możesz
                paść w ramionach Jego.Pomyslności
    • oktisek Re: Poziom cukru we krwi? 28.02.06, 14:07
      malootka2 napisała: > Mam pytanko do Was, moi drodzy, bo jak jestem u lekarza
      to zawsze zapominam :) Co to moze byc - gdy mam dluzsza przerwe w jedzeniu
      (czasem sa to dwie, trzy godziny, a czasem szesc czy siedem) zaczynam odczuwac
      duzy dyskomfort - drza mi rece, nogi mam jak z waty i serce zaczyna szalec,
      wiem wtedy intuicyjnie ze musze cos natychmiast zjesc i jeszcze dobrze jest, gdy
      jest to cos slodkiego. Kilka lub kilkanascie minut po zjedzeniu objawy
      mijaja? Czy zwiazane jest to z poziomem cukru we krwi??? Czy to choroba???<
      Cześć jestem tu przypadkowo .Identyczne objawy miała moja żona ileś tam lat
      temu.Byłoa szczupła ,by nie powiedzie chuda.Gdy się zdenerwowała lub dłużej nie
      jadła to musiała wziąć chciaz małego cukierka inaczej była na granicy
      omdlenia.Oczywiscie badania cukru i krzywa cukrowa wychodziła w normie. Więc
      odpuściliśmy, a ja chociaż bardzo było mi to nie wsmak godziłem się z tym że
      ona musi miec coś słodkiego pod ręką. Dzisiaj ma cukrzycę IIrodz bierze
      tabletki i co tu mówić jest uzalezniona od cukru.Jak tego uniknąć?Dzisiaj już
      wiem. Należy ograniczyć węglowodany( mąkę skrobię cukier glukozę fruktozę) do
      72gramów na dobę. Wygląda to na paradoks brak cukru we krwi leczyć obniżonym
      spożyciem węglowodanów.Pisze o tym w swojej książce "Życie bez pieczywa" dr
      W.Lutz uzasadnia, pokazuje na wykresie .Niestety nie mam książki pod ręką by
      podać nr strony i czas takiej kuracji. Spróbuj zdobyć książkę.Przeczytać całą
      lub chociazby interesujący cię rozdział i Broń Cię Boże brać przykład z mojej
      żony, lub z koleżanki która w czasie ciąży musiała dojadać co trochę ,dgyż
      inaczej....omdlenie Pzdr.
      • kawka37 Re: Poziom cukru we krwi? 01.03.06, 19:22
        Czasami powodem hipoglikemii jest przerost candida albicans w jelice. grzybek
        też chce żyć i podkrada wówczas cukier na zasadzie najpierw ja a potem mój
        nosiciel. Jeśli miewasz oprócz hipoglikemii wzdęcia zaparcia lub biegunki,
        stany depresyjne lub lekowe, pobolewanie brzucha lub zaburzenia hormonalne,
        warto sprawdzic ten trop i stosować jak podano wyżej dietę niskocukrowa a
        bogatą w warzywa i tłuszcze. k

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka