smutaska3 01.09.05, 19:52 stoswoalam juz swietlika i dwa antybiotki w kroplach i nic,moze macie jakis pomysl? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 01.09.05, 19:57 Opisz co Ci się dzieje z okiem. 1. Zaczerwienienie? Powiek, rogówki? 2. Wrażenie suchości, gorąca, palenia, szczypania, opuchnięcia? 3. Wrażenie piasku pod powiekami, gniecenia w gałkach ocznych, pulsujący ból gałek ocznych? 4. Łzawienie? Obfite, czy łzy są gorące? 5. Ropna wydzielina? 6. Do tego zapalanie brzegów powiek (pęka i się sączy:))? 7. Do tego katar? 8. Co potęguje powoduje pogorszenie objawów: zimny wiatr, dotyk, chłód, ciepło 9. Powieki: owrzodzone na krawędziach, obrzęk, palenie, ból 10. Światłowstręt? 11. Coś jeszcze, o czym nie wspomniałam? Skopiuj i dopisz odpowiedzi, bedzie bardziej przejrzyste. Odpowiedz Link
smutaska3 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 09:42 1. Zaczerwienienie? Powiek, rogówki? tak 2. Wrażenie suchości, gorąca, palenia, szczypania, opuchnięcia? tak 3. Wrażenie piasku pod powiekami, gniecenia w gałkach ocznych, pulsujący ból gałek ocznych? dwa pierwsze tak 4. Łzawienie? Obfite, czy łzy są gorące? tak,ale nie gorace 5. Ropna wydzielina? tak 6. Do tego zapalanie brzegów powiek (pęka i się sączy:))? tak,peka skora 7. Do tego katar? 8. Co potęguje powoduje pogorszenie objawów: zimny wiatr, dotyk, chłód, ciepło raczej nic 9. Powieki: owrzodzone na krawędziach, obrzęk, palenie, ból nie 10. Światłowstręt? nie 11. Coś jeszcze, o czym nie wspomniałam? nic prosze o syzbka odpowiedz bo normalnie zdycham Odpowiedz Link
granna Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 09:50 A alergi TY czasem nie masz na cos? Beba Ci cos wynajdzie na te oczy, ale tak sobie pomysłam o tej laergii bo to czeste źródło zapalenia spojówek... Odpowiedz Link
granna Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 09:51 granna napisała: > A alergi TY czasem nie masz na cos? Beba Ci cos wynajdzie na te oczy, ale tak > sobie pomysłam o tej laergii bo to czeste źródło zapalenia spojówek... Ta alergii rzecz jasna, jak sie człowiek spieszy to sie ..... Odpowiedz Link
smutaska3 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 10:42 nie no jets bakteryjne,a nie alergiczn przy alergicznych nie robi sie ropa Odpowiedz Link
beba2 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 11:08 Przy alergicznych też się robi ropa. To tak na marginesie. Na to co masz spróbuj argentum nitricum 9 CH - 4 x dziennie i euphrasia 5 CH 4 x dziennie. Na przemian. Odpowiedz Link
beba2 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 11:08 A jak Ci nie pomoze to mozesz przyjść mi nastukać, albo wybić oczy. Odpowiedz Link
very_martini Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 11:21 Albo nasłać Młodzież Wszechpolską. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
granna Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.09.05, 11:08 Jesli masz alergie to ona moze byc podłozem do bakteryjnego, co nie zmienia faktu, ze w obecnej chwili nie ma to znaczenia, potrzebna Ci pomoc doraźna na podstawie opisanych objawów. Odpowiedz Link
rosanna Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 02.06.06, 22:10 beba2 napisała: > Opisz co Ci się dzieje z okiem. > > 1. Zaczerwienienie? Powiek, rogówki? zaczerwienienie rogowki > 2. Wrażenie suchości, gorąca, palenia, szczypania, opuchnięcia? mysle, ze tak > 3. Wrażenie piasku pod powiekami, gniecenia w gałkach ocznych, pulsujący ból > gałek ocznych? nie wiem > 4. Łzawienie? Obfite, czy łzy są gorące? nie > 5. Ropna wydzielina? nie > 6. Do tego zapalanie brzegów powiek (pęka i się sączy:))? nie > 7. Do tego katar? nie > 8. Co potęguje powoduje pogorszenie objawów: zimny wiatr, dotyk, chłód, ciepło nie wiem > 9. Powieki: owrzodzone na krawędziach, obrzęk, palenie, ból nie wiem > 10. Światłowstręt? nie wiem > 11. Coś jeszcze, o czym nie wspomniałam? trudno powiedziec, maly ma dopiero rok, potwornie swedza go oczka:( bactrim nie pomogl, wrocilo zapalenie po tygodniu. Odpowiedz Link
5_monika Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 03.06.06, 12:41 wzięłabym pod uwagę Belladonnę i Apis. Belladonna co 2 godz 1 kulka. Aps wtedy gdy jest obrzęk, swędzenie, kłujący ból i zmniejsza się pod wpływem zimnych(chłodnych okładów) a nasila się w cieple. To wszystko zanim zerknie Beba. Odpowiedz Link
smutaska3 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 03.09.05, 19:46 Po ile granulek mam brac? Odpowiedz Link
virginia1 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 03.09.05, 20:05 wystarczą 3, wezmiesz 5 - nic się nie stanie Odpowiedz Link
virginia1 Re: jaki lek na zapalenie spojowek?? 03.09.05, 20:17 kuleczki należy ssać , nie łykać.Przed i po zażyciu nie nalęży niczego jeść i pić.Nie używaj w tym czasie niczego z mięta, uciekaj daleko od kamfory i odpuść sobie kawę.Jeżeli już naprawdę musisz, to zrób sobie przerwę około 3 godzin ( tak mnie instruowano) Odpowiedz Link
anawa99 Pomocy - straszne zapalenie spojówki 23.11.05, 11:14 Pomocy, polećcie, proszę, jakiś lek mojemu mężowi, bo od niedzieli wygląda tak, że się boję na niego patrzeć. Ale od początku. W niedzielę rano coś mu wpadło do prawego oka. Zaczął trzeć, tarł oko nieświadomie chyba cały dzień, wieczorem miał już zaczerwienione. W poniedziałek rano się go wystraszyłam, miał zapuchnięte prawie pół twarzy, a oko wyglądało, jak krwawa galareta. Poszedł do lekarza, dostał antybiotyk w kroplach i maści i 4 dni zwolnienia, ciała obcego już nie było. Mąż jutro ma iść do kontroli, ale chyba nie ma żadnej poprawy. Poniżej wklejam jego odpowiedzi na szczegółowe pytania: 1. Zaczerwienienie? Powiek, rogówki? odp: TAK 2. Wrażenie suchości, gorąca, palenia, szczypania, opuchnięcia? odp: TAK 3. Wrażenie piasku pod powiekami, gniecenia w gałkach ocznych, pulsujący ból gałek ocznych? odp: TAK 4. Łzawienie? Obfite, czy łzy są gorące? odp: Lzawienie bardzo obfite, ale lzy nie sa gorace 5. Ropna wydzielina? odp: TAK 6. Do tego zapalanie brzegów powiek (pęka i się sączy?) odp: NIE 7. Do tego katar? odp: TAK, ale nie pojawił się teraz, już był przedtem, głównie rano, po wstaniu 8. Co potęguje powoduje pogorszenie objawów: zimny wiatr, dotyk, chłód, ciepło odp: zimny wiatr, dotyk, cieplo 9. Powieki: owrzodzone na krawędziach, obrzęk, palenie, ból odp: powieki: obrzek, palenie 10. Światłowstręt? odp: TAK 11. Coś jeszcze, o czym nie wspomniałam? odp: Rano budzi się z bardziej spuchniętym okiem i zaschniętą ropą na twarzy, oko jest pół przymknięte, białko czerwone, tęczówka wygląda jakby była zagłębiona w gałce ocznej, jakby na białku była warstwa przezroczystej galarety. To chyba wszystko, proszę o pomoc. Pozdrawiam anawa Odpowiedz Link
beba2 Re: Pomocy - straszne zapalenie spojówki 23.11.05, 12:10 Moze spróbować ARGENTUM NITRICUM 9 CH i BELLADONNA 30 CH. Na przemian co godzinę po dwie kulki. Odpowiedz Link
idylla4 Re: Pomocy - straszne zapalenie spojówki 26.11.05, 16:59 W med.chińskiej oczy są odzwierciedleniem watroby, często właśnie przez zapalenie spojówek oczyszcza się watroba. Myślę, że problem leży gdzieś indziej....... pozdrawiam Odpowiedz Link
rosanna Re: Pomocy - straszne zapalenie spojówki 02.06.06, 21:28 Idylla: nie wiem czy masz racje, moj roczny synek ma wlasnie zapalenie spojowek, z watraba problemu nie ma. Dokladnie dwa tyg.temu podalam mu bactrim, pomoglo na chwile. Dokladnie na tydzien. Wczoraj znow to samo. Okulista zapisal chibroxin, nie wiem co to za cholerstwo, ale malemu tak to dokucza, ze juz nie mam sil. Jest rozdrazniony i potwornie swedza go oczy. Na razie nie ropieja, sa czerwone jak u krolika. Czy cos homeo wspomagaka moge mu podac? Odpowiedz Link
marta.gora Re: Pomocy - straszne zapalenie spojówki 03.06.06, 17:51 Jesli nie ropieja, to nie jest to zapalenie bakteryjne, tylko wirusowe albo alergiczne (albo jedno i drugie- teraz mamy okres pylenia różnego cholerstwa). Samo może przejdzie,jesli wirusowe, chociaż jakoś doraxnie trzeba pomagać, np. zakupić zwykły Oftarinol w takich małych pojemniczkach (nie jednorazowe!) i zakraplać co kilkanascie minut. To zwykły "płyn łzowy", w dodatku prawie bez konserwantów, więc idealny nawet dla alergików. Pozwoli wypłukiwać wirusy i likwiduje suchość, wrażenie pieczenia itp. Jesli dostaniesz cokolwiek od okulisty, to zwróć uwagę, czy po kilku założeniach do oczu nie ma pogorszenia- jesli jest zrezygnuj z kontynuacji, bo to przemawia za alergizacją np. na składnik podłoża maści, konserwant czy inny składnik maści albo kropli. Aha, często uczula np. rumianek czy świetlik (przemywania, krople). Może w domu zakwitły jakieś kwiaty? Ja ostatnio miałam oczy czerowne jak i królika- okazało się, że drazniły je własnie rozkwitające lilie. Po przeprowadzce lilii na balkon oczy ozdrowiały :) Odpowiedz Link
elpasz jak długo leczyć 05.06.06, 08:27 Obecnie podaję na zapalenie spojówek krople oculoheel. Po drugiej dawce było zdecydowane pogorszenie, oczy okropnie przekrwione i łzawięce, jedno bardziej, od niego się zaczęła choroba.Teraz tzn po 3 dniach jest coraz lepiej. Ale chciałabym zapytać jak długo stosować, czy do momentu aż oczy będą wyglądały normalnie. Chodzi o moją suczkę, ona mi nie powie, mogę tylko obserwować. Doradźcie mi proszę. pozdrawiam Odpowiedz Link
beba2 Re: jak długo leczyć 05.06.06, 09:52 Jesli widzisz poprawę po tych kroplach to dawaj, dopóki nie przejdzie całkowicie. Odpowiedz Link
elpasz Re: jak długo leczyć 05.06.06, 10:19 idylla4 napisała W med.chińskiej oczy są odzwierciedleniem watroby, często właśnie przez zapalenie spojówek oczyszcza się watroba. Czy w przypadku gdy lek homeo zadziałał to mimo wszystko należy sprawdzić wątrobę Odpowiedz Link