Dodaj do ulubionych

uporczywy kaszel

24.11.06, 20:20
Mój synek ( 10 lat) już od trzech dni gorączuje(38 stopni) i kaszle. Kaszel
jest na zmianę to suchy to mokry-chociaż teraz, jak go słyszę-to raczej
mokry. Kaszle co kilka minut, nawet w nocy. Zażywa Phosphorus 200 ( 3
granulki na 1/2 szklanki wody, po 5x dziennie- 1 lyżeczka) oraz agropyron
comp. 3x po 3 granulki dziennie- to na katar. Nie wiem co zrobić dalej z
uporczywą podwyższoną temperaturą ( w ciągu dnia -w granicach 37i5 kresek)i
tym koszmarnym kaszlem?
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 20:33
      Jestes moze z Krakowa ?
      • beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 20:34
        tak
        • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 20:40
          Nie jestem jasnowidzem :)
          Po prostu poznaję po sposobie terapii i zaleconych leków ( dr M - prawda ?).

Beatko, jeśli mamy się nad tym pogłowić ( nie każę ci dzwonić, bo i tak się
          nie dodzwonisz), to do dzieła: opis choroby jak na wizycie. Łatwiej będzie
          według schematu:

Kaszel:

. suchy/mokry?
          2. latwo/trudno kaslac? W ogole sie da?
          3. swiszczacy?
          4. w gardle drapie/kluje/swedzi/laskocze? Jesli tak, po korej stronie?
          5. ciagly, czy falami?
          6. cichy/glosny?
          7. kiedy lepiej/ gorzej? (pora dnia, po jedzeniu, po wypiciu (zimne?cieple?) w
          cieple, w zimnie, po nawilzeniu, przy mowieniu, przy zmianie pozycji, ucisku
          gardla, sen?)
          8. krztuszenie?

Katar:
          1. Początek, czy już zaawansowany?
          2. Kichanie?
          3. Nos – zatkany? Cały czas? Jeśli nie, to kiedy (w nocy, w dzień?)
          4. Pogorszenie/ poprawa? (w nocy, w cieple, w wilgoci, na powietrzu, w zimnie?)
          5. Pragnienie?
          6. Clue sprawy... :) Jaki to katar? Skąpy, obfity, wodnisty, śluzowaty, gęsty,
          lepki, ciągnący się? żółtozielony, zielony, żółty? Drażniący, palący?
          7. Jakieś dodatkowe objawy? Dreszcze, bóle głowy (jeśli tak, to gdzie), poty,
          łzawienie, światłowstręt, kaszel, uczucie suchości w ustach, utrata smaku?
          8. Nos: zaczerwieniony, obrzęknięty, podrażnienie nosa i dolnej wargi?
          9. Czy jest jeszcze coś, co wydaje Wam się ważne, a co ja pominełam?

Gorączka:
          1. wysoka?
          2. dreszcze?
          3. poty?
          4. z czym prawdopodobnie zwiazana (infekcje, zapalenia roznego rodzaju, urazy,
          inne)?
          5. zimno czy goraco (w srodku:) )? czy na zmiane?
          6. bole miesni?
          7. kiedy objawy sie nasilaja (pora dnia, na powietrzu, w zimnie, w cieple, pod
          koldra, inne?)
          8. kiedy sie pogarszaja (jw)
          9. cos jeszcze? :)

• beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 21:12
            beba2 napisała:

> Nie jestem jasnowidzem :)
            > Po prostu poznaję po sposobie terapii i zaleconych leków ( dr M - prawda ?-
            Tak!
            >
            > Beatko, jeśli mamy się nad tym pogłowić ( nie każę ci dzwonić, bo i tak się
            > nie dodzwonisz), to do dzieła: opis choroby jak na wizycie. Łatwiej będzie
            > według schematu:
            >
            > Kaszel:
            >
            > . suchy/mokry? - raczej mokry
            > 2. latwo/trudno kaslac? W ogole sie da? -aż za łatwo
            > 3. swiszczacy? - nie
            > 4. w gardle drapie/kluje/swedzi/laskocze? Jesli tak, po korej stronie?-brak
            takich objawów
            > 5. ciagly, czy falami?-falami, co kilka minut
            > 6. cichy/glosny?-głośny
            > 7. kiedy lepiej/ gorzej? (pora dnia, po jedzeniu, po wypiciu (zimne?cieple?)
            w
            > cieple, w zimnie, po nawilzeniu, przy mowieniu, przy zmianie pozycji, ucisku
            > gardla, sen?)- przy mówieniu
            > 8. krztuszenie?-wczoraj podczas kaszlu omal nie zwymiotował
            >
            > Katar:
            > 1. Początek, czy już zaawansowany?-właściwie już końcówka
            > 2. Kichanie?-nie
            > 3. Nos – zatkany? Cały czas? Jeśli nie, to kiedy (w nocy, w dzień?)-troczę
            zatkany, bo mówi "przez nos"
            > 4. Pogorszenie/ poprawa? (w nocy, w cieple, w wilgoci, na powietrzu, w
            zimnie?)-poprawa
            > 5. Pragnienie?-w notmie
            > 6. Clue sprawy... :) Jaki to katar? Skąpy, obfity, wodnisty, śluzowaty,
            gęsty,
            > lepki, ciągnący się? żółtozielony, zielony, żółty? Drażniący, palący? -
            przeźroczysty, ale to chyba dlatego, że trochę popłakiwał-bo wcześniej,
            wydzielina musiała być gęsta, nawet przy wycieraniu "puściła" mu się krew z
            nosa
            > 7. Jakieś dodatkowe objawy? Dreszcze, bóle głowy (jeśli tak, to gdzie), poty,
            > łzawienie, światłowstręt, kaszel, uczucie suchości w ustach, utrata smaku?-
            raczej nie
            > 8. Nos: zaczerwieniony, obrzęknięty, podrażnienie nosa i dolnej wargi?-nos
            trochę zaczerwieniony
            > 9. Czy jest jeszcze coś, co wydaje Wam się ważne, a co ja pominełam?-nie
            >
            > Gorączka:
            > 1. wysoka?-ponad 39 stopni
            > 2. dreszcze?-nie
            > 3. poty?- dwa dni temu tak, w nocy
            > 4. z czym prawdopodobnie zwiazana (infekcje, zapalenia roznego rodzaju,
            urazy, -po wcześniejszej infekcji, było już dobrze, ale w poniedziałek mieli wf
            na polu i chyba coś "złapał"
            > inne)?
            > 5. zimno czy goraco (w srodku:) )? czy na zmiane?-normalnie
            > 6. bole miesni?-brak
            > 7. kiedy objawy sie nasilaja (pora dnia, na powietrzu, w zimnie, w cieple,
            pod
            > koldra, inne?)-pod kołdrą
            > 8. kiedy sie pogarszaja (jw)-ok.17-tej godziny
            > 9. cos jeszcze? :)-nie
            > Dziękuję, chwilę trwało to pisanie.
            • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 21:43
              Jeszcze kilka pytań:
              1. czy jest chrypka, jesli tak to kiedy: rano czy wieczorem ?

Tego nie rozumiem:
              > 4. Pogorszenie/ poprawa? (w nocy, w cieple, w wilgoci, na powietrzu, w
              > zimnie?)-poprawa
              Musisz napisac kiedy dziecku jest lepiej, w jakich godzinach, pozycji ciała,
              cieple lub zimnie kaszel się nasila.

2. czy pomaga wypicie czegoś w czasie ataku kaszlu? Ciepłe czy zimne czy bez
              wpływu?
              • marciszonka Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 21:49
                Wtrącę się z jednym pytankiem, aczkolwiek bardzo istotnym, jak mi się zdaje : od
                jak dawna Twój synek bierze te leki?
                • beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 21:53
                  Od środy . Wiem, że to krótki okres, ale wczoraj wieczorem znacznie mu się
                  pogorszyło-mam na myśli kaszel, zażywał ferrum phosphoricum 30CH, ale zgodnie z
                  zaleceniem lekarza- w przypadku pogorszenia mialam mu podać phosphorus 200.
              • beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 21:49
                beba2 napisała:

> Jeszcze kilka pytań:
                > 1. czy jest chrypka, jesli tak to kiedy: rano czy wieczorem ?-chrypka pojawia
                się rano.
                >
                > Tego nie rozumiem:
                > > 4. Pogorszenie/ poprawa? (w nocy, w cieple, w wilgoci, na powietrzu, w
                > > zimnie?)-poprawa-je/sli dotyczy kataru, bo miał znacznie intensywniejszy
                > Musisz napisac kiedy dziecku jest lepiej, w jakich godzinach, pozycji ciała,
                > cieple lub zimnie kaszel się nasila.
                > Kaszel nasila się-zdecydowanie w cieple, w leżącej pozycji i gdy mówi, ale i
                tak właściwie cały czas kaszle!
                > 2. czy pomaga wypicie czegoś w czasie ataku kaszlu? Ciepłe czy zimne czy bez
                > wpływu?- trochę pomaga, gdy napije się wody-temp.pokojowa, bo taką lubi.
                • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 21:53
                  No to chyba mamy obraz causticum, a nie fosforu panie doktorze :P
                  Jak najszybciej daj causticum 30 CH - 3 kulki. I zobaczysz jaka będzie reakcja.
                  A fosforu juz nie dawaj.
                  Dołoż tez coccus cacti 5 CH - 4 x dziennie i aconitum 15 CH ( rozpuśc w wodzie
                  5 kulek i podawaj co 15 minut w czasie gorączki).
                  I koniecznie bądź w kontakcie informując o każdej dupereli jaką zauważysz.
                  • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 21:56
                    Jak sie kaszel zmieni na mokry i nie taki duszący to zaczniesz podawać
                    petasites D6. Ale to jak dobrze pójdzie z lekami wcześnie wspomnianymi. Leć do
                    apteki z rana - najlepiej na Studencką.
                    • beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 22:00
                      Czyli nie zamartwiać się aż tak bardzo i czekać na poprawę-może rzeczywiście
                      trochę panikuję, ale zbliza się sobota i niedziela-a z doświadczenia wiem, że
                      wtedy coś się pogarsza!
                      • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 22:02
                        No, samo czekanie na pewno nie pomoże.
                        • beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 22:04
                          Czekanie z podawaniem wcześniej wymienionych leków-oczywiście, ale czy narazie
                          można mu jakoś "ulżyć", ten kaszel jest taki męczący.
                          • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 22:11
                            No, niestety. Bez leków to chyba modlitwa...
                            A poza tym: mozesz postawić bańki, weź dziecko do łazienki, nalej do wanny
                            bardzo gorącej wody i zróbcie sobie inhalacje parowe przez 15 minut, oczywiscie
                            bez wchodzenia do wrzątku :). Ręczniki mokre na kaloryfer.
                            Jakie leki masz w ogóle w domu?
                            • beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 22:18
                              petasites D6, coccus cacti 9CH,bromum 9CH,kalium muriaticum 9CH, nux vomica
                              30CH, causticum 30 CH, silicea 9CH,, poumon histamine 30 CH.
                              Ja mam zawsze jeden problem-nie wiem, które leki można stosować razem, a które
                              nie!
                              • beata120668 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 22:25
                                Dziękuję bardzo za rady-poczułam się pewniej-już wiem co robić dalej. Jeszcze
                                raz dziękuję. Beata
                                • beba2 Re: uporczywy kaszel 24.11.06, 23:03
                                  No to pięknie. Daj więc dziecku te leki ktore napisałam.
                                  • beba2 Re: uporczywy kaszel 25.11.06, 12:36
                                    No nie ! Jeszcze Cię nie ma z wieściami po nocy ? Mam nadzieję, ze brak
                                    wiadomosci, to dobre wiadomości.
                                    • beata120668 Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 10:42
                                      Dziękuję. Nie miałam "głowy"-okazało się, że to atopowe zapalenie płuc.
                                      Znalazłam szybko(dzięki znajomej) adres lekarki, która mogła nas przyjąć w
                                      sobotę-bo było już bardzo źle- i teraz dalej walczymy, ale jest już poprawa.
                                      Beata
    • dominika1975 Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 10:52
      nie ma czegoś takiego jak "atopowe zapalenie płuc",to normalne zapalenie
      płuc.Przesłałam link Twojego wątku mojej znajomej lekarce(jest pulmonologiem)-
      złapała się za głowę.Zrobisz jak zechcesz.
      • marciszonka Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 11:02
        Dominika, a kto Cię upoważniał do konsultacji w imieniu Beaty?? Sensacje
        sprzedajesz, nic więcej. Dla mnie zagranie conajmniej niskie.
        Gdybyś miała trochę wiedzy to byś wiedziała, ze chodziło o ATYPOWE a nie atopowe
        i nie czepiała się słów. A gdybyś wiedziała na czym to atypowe polega, to byś tu
        durnej sensacji z tego nie robiła, bo ma ono to do siebie ze poza rtg żaden
        posiadacz stetoskopu sobie go nie wysłucha. Więc pohamuj się z łaski swojej, bo
        to nie wina Beaty.
        • dominika1975 Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 11:19
          No bardzo Cię przepraszam ale to forum ma charakter otwarty,mogę sobie
          konsultowac do woli z kim chce i pisac swoje opinie również.Tu kwitnie
          towarzystwo wzajemnej adoracji,ja nikogo za nic nie winie.Wy
          przedstawiacie "zaocznie" swoje "diagnozy",tylko żadna z Was nie widziała
          dziecka i nie zbadała go-ja nie odważyłabym się brać odpowiedzialności za
          zdrowie czyjegoś dziecka.
          • marciszonka Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 12:28
            Jaką tu Ty w tym wątku zobaczyłaś postawioną diagnozę, co??
            Ty byś się nie odważyła brać odpowiedzialości... hmm. Odpowiedzialnośc za
            dziecko ponosi matka i do niej należy decyzja, jak i kogo szukać porady i nie
            Tobie to komentować.
            A jeśli Ty przekazujesz ploty, bo niczym innym nazwać tego nie można, a napewno
            nie pomocą i uważasz, ze to moralnie ok to nie mamy o czym gadać.
            Owszem, towarzytwo wzajemnej adoracji polega tu na tym, że nie tolerujemy np.
            takich zagrań.
            Bez odbioru.
            • dominika1975 Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 14:03
              To co piszesz samo świadczy o Tobie,taka odpowiedź kojarzy mi się z sektą,do
              której nie można wtrącać się ani komentować bo ciężko pożałuję.Żenujące.
              • beba2 Re: uporczywy kaszel 27.11.06, 10:33
                Żenująca jestes Ty. Bo ani wiedzy medycznej, ani kultury forumowej nie
                posiadasz. W jakim celu się odzywasz? Załóż własna sektę, a nas tu nie obrażaj,
                bo sobie tego nie życzymy.
                • very.martini Re: uporczywy kaszel 27.11.06, 10:41
                  > posiadasz. W jakim celu się odzywasz? Załóż własna sektę, a nas tu nie obrażaj,
                  >
                  > bo sobie tego nie życzymy

Oooo przepraszam, a może ja sobie życzę? Pozwólmy Dominice poszpanowac, uważam,
                  że skoro Dominika ma iloraz inteligencji 1975, to jeśli komuś czegoś tu brakuje,
                  droga Bebo, to zapewne Tobie.
                  • beba2 Re: uporczywy kaszel 01.12.06, 21:16
                    Martini, chodź do domu, piątek jest jest przeca.
            • 5_monika Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 15:02
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=52889969&wv.x=2&a=52889969
              • marciszonka Re: uporczywy kaszel 26.11.06, 15:08
                Tia.... nic dodać, nic ująć.
                • very.martini Re: uporczywy kaszel 27.11.06, 10:41
                  A nie wzrusza Was, że ktoś się nami tak przejmuje, że aż wątek zakłada?
                  • beba2 Re: uporczywy kaszel 28.11.06, 11:38
                    Poryczałam się ze wzruszenia. Żal mi tych "ilorazów" niektórych mamusiek.
                    • beata120668 Re: uporczywy kaszel 01.12.06, 18:58
                      Kochani!!! Naprawdę nie warto się tak denerwować. Nie było mnie kilka dni(
                      przepraszam, bo konczyłam z kolegami projekt konkursowy), a tu taka awanturka.
                      Na szczęście z moim Łukaszem wszystko dobrze się skończyło. Zmieniłam z
                      konieczności lekarza( bo nie mogłam się z poprzednim skontaktować), ta też jest
                      homeopatą, ale zdecydowała się na antybiotyk, bo naprawdę nie było już na co
                      czekać(Łukasz już się zaczynał dusić!). Teraz będziemy go uodparniać vita
                      glucanem. Zobaczymy! Dziękuję za ciepłe słowa i zrozumienie. Pozdrawiam. Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka