Dodaj do ulubionych

trombocyty - morfologia

09.01.07, 16:46
Poradźcie czy niepokoić się dziwnym spadkiem w ciagu dwóch tygodni trombocyty spadły synkowi z 320 na 193 niby jeszcze norma ale zaniepokoił mnie ten spadek. Syn ma też obnizona hemoglobinę 10, 7 co poradzić, czy myslicie że tel do homeo czy coś?? Synek czuje sie dobrze. Morfologia kontrolna po infekcji. proszę o radę..
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: trombocyty - morfologia 09.01.07, 17:59
      Ja tam nie interpretuję wyników badań, bo do tego trzeba miec naprawdę łeb na
      karku. To nie jest tak, że mozna każdy składnik krwi rozpatrywać osobno.
      Zachodzą tam zależnosci o jakich nam się nie śniło. Trzeba wszystko ogarnąc
      globalnie, a to moze z racji doswiadczenia tylko lekarz.

Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że liczba płytek wzrasta w czasie wysiłku i w
      czasie niektórych zaburzeń wywołanych: infekcjami, zapaleniami, nowotworami i
      usunięciem śledziony, a maleje na krótko przed miesiączkowaniem. Normalna
      liczba płytek waha się od 150 000 do 400 000/μl krwi. Liczba poniżej 50 000
      może powodować spontaniczne krwawienia, a poniżej 5 000 groźne krwawienia
      zagrażające życiu.
      Ale u was po infekcji spadły ?
      Tak czy inaczej są w normie, więc nie ma co się martwić.

A hemoglobina nie jest zła. Moze w ostatnim czasie za mało pokarmów bogatych w
      żelazo i wit C ?
      • gniadus Re: trombocyty - morfologia 09.01.07, 20:44
        Bebo! zawsze mozna na Ciebie liczyć. nie wytrzymałam i zadzwoniłam do naszego pana M. i powiedział dokładnie to samo. Jest Ok , nic nie nalezy podawać - a wartości są po 2 tygodniach po ostatniej infekcji zapisanej w sukcesach!!! Dzięki!( sukcesem jest równiez to, iż za każdym razem jak dzwonię to pan dr odbiera!!! Hej:)
        • gniadus Re: trombocyty - morfologia 09.01.07, 20:48
          Jeszcze z tymi płytkami zdenerwowałam się, bo jak robilismy morfologię tuz po infekcji - prawie na drugi dzień to tych płytek było 300 a dzisiaj jak chłop już całkiem zdrowy to one sobie do 193 zjechały...:(
          • beba2 Re: trombocyty - morfologia 10.01.07, 10:22
            No, bo tak ma być ! One w czasie infekcji wzrastają. Tuż po infekcji spadają,
            ale nadal są podniesione, a potem spadają do swojego poziomu przypisanego danej
            osobie.
            • beba2 Re: trombocyty - morfologia 10.01.07, 10:47
              < sukcesem
              jest równiez to, iż za każdym razem jak dzwonię to pan dr odbiera!!! Hej:)

Czyżby podczytał nasze forum ? :))))
              • gniadus Re: trombocyty - morfologia 10.01.07, 10:58
                "Czyżby podczytał nasze forum ? :))))"
                Wisz że ta mysl też przyszła mi do głowy ;)
                A te płytki to on na wszystkich poprzednich bad ma ponad 300 wiec dlatego ten spadek przyprawił mnie o dreszcz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka