27.01.09, 13:52
Mam dwie córeczki 6lat i 2 latka.Starsza choruje ciągle,wiele przynosi z przedszkola.Zaczyna się katarem,potem kaszel suchy,potem wilgotny,ciągle antybiotyki.Podejrzenie o alergie,ige powyżej 600.Od prawie trzech tygodni jest na homeopatach sankombi d5,sanprobi,calcarea carbonica 9 ch 5 kulek,natrum muriaticum 15 ch raz na tydzień 10 kulek,tuberculinum15 ch raz na trzy tygodnie,oscillococcinum raz dziennie.Zjadła całe opakowanie drosera30ch.Była odrobaczona zentelem.Poza tym bierze Singulair i Aerius.Specjalnych efektów nie widzę.Teraz ma rano zatkany nos,dalej kaszle,zgłasza bóle brzucha.Homeopata zleciła sticta pulmonaria 5 ch dwa razy 5 kulek,luffa compositum,antimonium tartaricum 15 ch dwa razy 5 kulek.Czekam,co wy na to?Młodsza łapie infekcje od starszej.Od listopada kaszle mokro,było zapalenie oskrzeli,wzięła kilka antybiotyków.Nadal kaszle,oskrzela czyste.Pediatra zlecił kolejny antybiotyk,nie dałam,postawiłam bańki,daje flavamed,biostymine.Z małą nie byłam u homeopaty,nie wyrabiam z kasą.Co robić?
Obserwuj wątek
    • mirabelka10 Re: Co dalej? 27.01.09, 14:47
      poszukaj homeopaty klasycznego,bo jak dla mnie za dużo tego
      dobrego...
      • very.martini Re: Co dalej? 27.01.09, 14:56
        Zgadzam się z Mirabelką. Już nie mówię, że
        klasycznego, bo to nie takie proste, ale tyle leków, i
        jeszcze do tego niektóre kompleksowe, to leczenie
        średnio homeopatyczne, niestety:(

16%VOL
        22%VAT
        • alexkieszek Re: Co dalej? 27.01.09, 15:15
          starsznie tego dużo bierzecie.
          U nas jest tak, że jest konstytucja i w razie choroby coś objawowo.
          Calc.carb. 30ch jako podstawa u dwulatka który też bardzo mocno alergiczny jest.
          i nic poza tym.
    • a_haak Re: Co dalej? 27.01.09, 16:28
      Nie znam się na tym,pierwszy raz stosuje homeopatię.W mojej okolicy to podobno
      najlepszy lekarz,alergolog homeopata,innego zresztą nie znam a i tak jadę na
      wizytę jakieś 100 km.Pani dr mówiła że tak będzie na początku,dużo leków żeby
      wyregulować organizm.Córka brała przez trzy miesiące pięć antybiotyków,ciągle
      był kaszel.Martwi mnie młodsza.Nie dałam jej antybiotyku,postawiłam bańki.Nadal
      kaszle,w nocy bardzo niespokojna,stan podgorączkowy.Dzisiaj też niewyrażna,może
      mogłam dać ten antybiotyk?
      • a_haak Re: Co dalej? 27.01.09, 16:33
        Ale gdybym dała kolejny antybiotyk,to byłby to 6 jaki wzięłaby od października.A
        nie ma zapalenia oskrzeli,tylko kaszel nie chce jej minąć,no i teraz ta
        gorączka.Co ja mam robić?
        • very.martini Re: Co dalej? 27.01.09, 16:47
          Czekaj czekaj, piszesz teraz o tej młodszej, która nie
          jest leczona homeopatycznie?

16%VOL
          22%VAT
        • a_haak Re: Co dalej? 27.01.09, 17:04
          Tak, młodsza nie była u homeopaty.Ma mokry kaszel od listopada.Wzięła pięć
          antybiotyków,przy piątym była czysta osłuchowo.Teraz pediatra przepisała
          szósty,którego nie dałam.Postawiłam małej bańki w piątek,daję
          flavamed,biostyminę.Nadal kaszle,ma podwyższoną temperaturę
          • very.martini Re: Co dalej? 27.01.09, 17:09
            To może kup jej któryś z syropów homeopatycznych. Ja nie stosuję, więc
            nie wiem, który jest na jaki kaszel, ale w aptece na pewno Ci doradzą.
            A badania na pasożyty miała robione?

16%VOL
            22%VAT
    • a_haak Re: Co dalej? 27.01.09, 17:42
      Młodsza nie miała badań na pasożyty.Starszą homeopa odrobaczyła na dzień dobry
      bez badan,po drugiej a zarazem ostatniej dawce leku na odrobaczenie,zaczęła
      więcej kaszleć i miała zatkany nos,homeopa mówiła że to może być reakcja na
      odrobaczenie.Może młodszą też odrobaczyć?
    • a_haak Re: Co dalej? 27.01.09, 18:05
      mogę postawić młodszej bańki drugi raz,jak gorączkuje?
    • a_haak Re: Co dalej? 27.01.09, 18:53
      Czy na ten mokry kaszel u 2-latka mogę podać antimonium tartaricum na przemian z
      bryonia.Jeśli tak to jak często i w jakich potencjach,bo nie znam się?
      • alexkieszek Re: Co dalej? 27.01.09, 20:10
        Odrobaczyć musicie się całą rodziną. Wyprać całą bieliznę pościelową, kocyki,
        majty itd. Na czas odrobaczania kup dzieciakom nową pościel, a Wam bieliznę.
        Odrobaczenie jednej osoby nie ma sensu.

Jeśli brała tyle antyboli to może mieć hmmm grzybicę w organizmie i będzie łapać
        wszystko (mój szanowny M. tak miał i chorował długo i namiętnie). Dobra jest
        dieta na candidę (zero cukru, sporo czosnku wpisz w google pojawi się). Dieta
        jest łatwa do realizacji. To też powinno poprawić jej stan.

A jak u Was z pszenicą? Mała jest uczulona? Może musicie odstawić wszystko co
        może ją uczulać? U nas ataki kaszlu paskudnego wywoływało mleko i jego przetwory
        (nawet najmniejsze ilości), a u mnie wywołuje pszenica (choć bułeczki bardzo hmm
        lubię).

Ja patrzę na swoje doświadczenie i u nas sporo załatwiła dieta, robale. Na
        kaszel dla dzieci jest specjalny syropek homeo (nie zdziałał u nas cudów ale
        może dlatego, że mały kaszlał alergicznie).

Bardzo faktycznie pomocne było antimonium. Tyle, że my stosujemy zawsze jeden
        lek. Nigdy nic nie zamieniamy i na ten temat nie wiem nic. Moja homeo też
        doradza, żeby podawać konst. jak tylko pogorszy się stan, więc Franio dostaje co
        ok. 4-5 dni a nie raz w tyg. a Stacho 3 razy na dzień. W temacie mieszania leków
        nie pomogę, za to z robalami i alergią znamy się dobrze.
        • a_haak Re: Co dalej? 27.01.09, 20:43
          6-latka która jest na homeopatach,była odrobaczona,ma dietę bezmleczną,bez
          bananów,mocno ograniczony cukier.Młodsza 2-latka,bez homeopatów,pije mleko NAN
          Junior 2 razy dziennie,inne mleczne przetwory usunęłam z diety,staram się też
          ograniczać jej cukier.To tej młodszej chcę podać antimonium tartaricum-może być
          15 ch?Starsza alergia stwierdzona z badania krwi,ale jesteśmy przed
          testami.Młodsza nie wiem czy ma alergię.
          • 5_monika Re: Co dalej? 28.01.09, 07:43
            antimonium tart.ma swoje objawy, równie dobrze może zupełnie nie
            pomóc.
            Powinnaś poszukać innego homeeopaty.
            To, że kaszle to nie jest tragedia, nawet jak kaszle 2 mies. ale
            osłuchowo czysto.Nie podoba mi się, że ma gorączkę.Nie napisałaś
            jaką.
            pzdr
            • alexkieszek Re: Co dalej? 28.01.09, 09:02
              Kaszel niestety może być od NAN ja podłuższym przemyśleniu doszłam nawet do tego
              że Franek kaszlał po bebilonie pepti. Nan zamień na mleko ryżowe i wyklucz mleko
              zupełnie i obserwuj. U nas pomogło. No i zmień homeo :)
              • a_haak Re: Co dalej? 28.01.09, 18:29
                Rano mała miała 38,4 stopnie.Zbiłam temp Ibufenem,dałam antimonium i spicta
                pulmonaris.Poza tym jak wcześniej Trilac i Biostyminę.Temp nie urosła,kaszlu
                jakby mniej i nie słychać tego okropnego rzężenia w oskrzelach.W razie czego
                antybiotyk czeka,ale może damy radę bez niego.Nie wiem tylko jak długo dawać
                antimonium i spictę?Kaszel myślę że nie będzie od NAN,pije je ponad rok i nigdy
                nic nie było
                • a_haak Re: Co dalej? 29.01.09, 07:33
                  Pospieszyłam się chyba z tą radością!Ok godz 22 temp 38,2,mała była strasznie
                  rozdrażniona.Narzekała że boli ją brzuszek.Zaczęło ropieć jej oko.Teraz to już
                  nic nie wiem.A homeopaty w okolicy nie ma,ech!
    • a_haak Re: Co dalej? 28.01.09, 18:33
      Ale dzięki wszystkim za komentarze,trochę mi się rozjaśniło,będę uważnie obserwować
      • mirabelka10 Re: Co dalej? 28.01.09, 23:29
        Sama w takiej sytuacji zrobiła bym tylko jedno-wyzyta u
        homeo.,pomyśl poważnie nad zmianą lekarza,oraz wykluczenia mleka z
        jadłospisu,moja ma 2lata i od roku zero mleka,dużo mniej uczuleń i
        chorób.Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka