Dodaj do ulubionych

Świdermajer - remontować czy budować nowe

18.05.10, 12:13
Jestem fanką drewnianej zabudowy w stylu świdermajer. Bardzo podobają mi się nowe bloki czy budynki, które mają elementy w stylu świdermajer. Czy mając wybór zdecydowalibyście się na:
- remont starego świdermajera,
- postawienie nowego budynku w tym stylu,
- postawienie nowoczesnego domu nie nawiązującego do stylu, zrywającego z tradycją i tworzącego nowe oblicze miasta.
Zastanawiam się czy mieszkańcy chcieliby kontynuować tradycję, czy nadać nowy charakter miastu.
Ciekawa jestem jaki Otwock chcielibyście widzieć w przyszłości?
Obserwuj wątek
    • 05420.pl Re: Świdermajer - remontować czy budować nowe 18.05.10, 12:25
      do Otwocka to odrobinkę na południowy wschód proszę się kierowaćsmile

pozdrawiamy
      05420.pl
      kontakt@05420.pl
      • shelmahh budowac nowe :) 18.05.10, 17:57
        wejście w remont takiego budynku to pewnie jedna z najdroższych opcji ze względu
        na zaniedbania w opiece i dbaniu o drewniana architekturę..

te ornamenty, którymi zdobione są budynki pewnie można w tej chwili uzyskać
        prostszymi metodami i koszt budowy stanie się dużo niższy niż gdyby wziąć się za
        remontowanie..

• patsik Re: budowac nowe :) 18.05.10, 20:34
          Remont - w zależności od stanu budynku.
          Budowa nowego - w zależności od pomysłowości osoby odpowiedzialnej za budowę. I
          wiedzy o stylu świdermajer.

Ja mieszkam w wyremontowanym przez siebie. Uwielbiam go smile Ale gdyby nie był w
          takim dobrym stanie, pewnie bym się nie zdecydowała.

W 100% nowy dom stoi w Soplicowie, ul. (bodajże) Tadeusza. Śledziłam jego
          powstawanie krok po kroku i mówię: "szacuneczek!". Bardzo dobrze uchwycony styl.

Elementy ozdobne wykonuje cieśla z Józefowa, gdyby przegrzebać forum, można
          pewnie trafić na namiary.
          • kierzkoa Re: budowac nowe :) 24.05.10, 16:22
            Widziałam to cudo w ten weekend. Jestem zauroczona smile

Oby takich więcej!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka