Dodaj do ulubionych

POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwolenia

05.05.11, 08:04
https://m.onet.pl/_m/7a2670711a9d68b1938a0caaaadc3f28,14,53.jpg

Zapadła decyzja środowiskowa dla południowej obwodnicy Warszawy na odcinku od ulicy Puławskiej do wsi Majdan w gminie Wiązowna. Na Ursynowie droga zostanie poprowadzona tunelem pod metrem. Uwzględniono też nowy most przez Wisłę. Kiedy powstaną - nie wiadomo.

więcej i źródło informacji tutaj

Zgodnie z programem budowy dróg, nakreślonym przez ministerstwo infrastruktury, ten odcinek przewidziany jest do realizacji po 2013 roku. Urzędnicy uchylają się od odpowiedzi, jaką datę w praktyce to oznacza.
Wiemy natomiast, że aktualny pozostaje deklarowany termin ukończenia odcinka węzeł Konotopa-węzeł Lotnisko. To maj 2012 rok. Miesiąc wcześniej ma być gotowy fragment od węzła Lotnisko do węzła Puławska wraz z odnogą do węzła Marynarska.

Cała obwodnica południowa połączy dwa wyloty autostrady A2, która stanowi część europejskiej trasy E30 z Cork w Irlandii do Omska w Rosji. Obwodnica w ogromnym stopniu uwolni Warszawę od ciężarówek przejeżdżających tranzytem przez miasto.

Pozdrawiam
Mariusz
Obserwuj wątek
    • jozee Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 05.05.11, 10:44
      Przeczytałeś na jakimś portalu informację i rzucasz hasło.To ja ci powiem,że twoja
      kadencja radnego dobiegnie końca a obwodnicy w Majdanie nie będzie.Jak na razie to nie
      ma nawet Gierkówki czyli Trasy Katowickiej bo już przed Mszczonowem zaczęły się remonty i jest dużo odcinków z jednym pasem ruchu.W kwestii A2 to naocznie obserwuję jej budowę
      w Łyszkowicach czyli już kawał drogi za Strykowem w stronę Warszawy.Niby robota idzie
      ale optymizmu to raczej nie ma.Moja propozycja jest następująca:niech radni zajmą się
      lokalnym podwórkiem i za tej kadencji doprowadzą do wybudowania rond przy torach oraz przynajmniej jednej kładki dla pieszych.Wczoraj o ósmej rano autobus pracowniczy miał kolizję z osobówką właśnie na skrzyżowaniu Sikorskiego z przejazdem kolejowym.
      Albo włącz się do ruchu przy Dębach w Nadwiślańską w godzinach szczytu.Tam też
      należałoby przyspieszyć rozmowy z zarządcą drogi.Sadziliście farmazony przed wyborami o
      tunelu pod torami,piszę w liczbie mnogiej bo Kołodziej też o tym smędził,a teraz siedzicie cicho.Pisałeś o trzecim torze,o likwidacji stacji,o tym,że nawet jak ja się położę na tych torach to i tak zajdą zmiany.Zmiany są takie,że ty pobierasz uposażenie radnego a ja narażam życie swojego dziecka przeprawiając się przez te cholerne tory.
      • surmia pesymizm na wiosnę? 05.05.11, 11:02
        jozee, weź głęboki oddech, taaaak, jeszcze raz...policz do dziesięciu, rozejrzyj się - jak pięknie jest na świecie. Jak się wszystko zieleni, i jak to dobrze, że ominął nas mróz. Ciesz się tym.

A ja dziękuję Mariuszowi za tę informację. Fakt, nic z niej nie wynika (raczej nie z winy Mariusza, co?), ale i tak podniosła mnie na duchu. Bo zaczyna się zaczynać mówić o obwodnicy, to też jest jakaś informacja i też można znaleźć w tym coś pocieszającego. Obwodnica dotyczy także nas - józefowian. Mnie akurat przydałaby się bardzo. To jak najbardziej jest temat na to forum.

Ktoś już to kiedyś proponował - jozee, a może podczas następnych wyborów spróbujesz kandydować na radnego? Może taka rakieta w zarządzie miasta posunie do przodu wszelkie inwestycje? Może to jest lek na całe zło?
        • 0bywatelx Surmia, to chyba ja 05.05.11, 12:44
          ale ja proponowałem, że został burmistrzem. Bo Kruszewski nie będzie już startował, więc droga wolna, konkurencji praktycznie żadnej. A Józefów wreszcie się rozwinie cudownie, jak za dotknięciem różdżki. Ponadto mam nadzieję, że jozee jako burmistrz zakręci się żeby nie padał śnieg poza okrsem 23.12-02.01. zrobi nam taką małą Kalifornię.
      • jozefowmichalin Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 05.05.11, 11:21
        to ja tak może z innej beczki (kolejowej)
        miłego dnia
        m.

www.siskom.waw.pl/kp-kolej-wawa-dorohusk.htm
        • jozee Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 05.05.11, 16:54
          Grodzki ma rację pokazując te zestawienia.Mój szwagier robi w szeroko pojętych unijnych
          biurokratycznych sprawach i przy każdej rodzinnej nasiadówie opowiada jak Natura 2000
          blokuje ich pracę.
          • grzeg_sz_1 Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 06.05.11, 11:25
            hmm..........zawsze to lepiej winę zwalić na innych.
            A kto wpisuje obszary w program Natura 2000? czyż nie polscy urzędnicy?
            • jozee Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 06.05.11, 12:20
              hmm,a kto wygrał lokalne wybory nie zbadawszy tematu barier w rozwoju kolei w naszej okolicy? Kto linkował co się dało,żeby zaistnieć i zbić kapitał?Kto klepnął decyzję o płaceniu
              za nieskończone jeszcze parkingi?Kto podatki gruntowe oszacował według wyższej inflacji?
              Farmazony,farmazony i jeszcze raz farmazony.Obaj radni czyli Batorski i Kołodziej zaistnieli
              tylko i wyłącznie dlatego,że spłodzili dzieci i odpowiednio wykorzystali ten fakt marketingowo.
              • marius68 Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 06.05.11, 13:16
                jozee napisał:
                Kto klepnął decyzję o płaceniu za nieskończone jeszcze parkingi?

Oj mijasz się z prawdą coraz częściej.
                Wykonawca parkingów zobaczy pierwszą złotówkę dopiero po zakończeniu całości prac.

Nie wysilaj się, nie zniechęcisz mnie do pisania tutaj. Jeżeli znajdę coś ciekawego, czym mógłbym się podzielić z forumowiczami z Józka, to tu napiszę. Jeżeli nie interesuje to Ciebie to nie czytaj.

Mariusz
                • 0bywatelx Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 06.05.11, 13:47
                  przykro się czyta takie oszczerstwa, chociaż mnie nie dotyczą. Zupełnie przez przypadek wiem, że jest na 100% tak jak mówi Mariusz, wykonawca nie dostał ani złotówki za parkingi, zapłata nastapi po zakończeniu inwestycji. Szkoda, że takie posty, jak wieczne pretensje jozee zaśmiecają to forum.
                  • jozee Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 08:57
                    to jest oczywiście misunderstanding.Parkingi nie skończone a decyzja o poborach zapadła.Jedno nie zaprzecza drugiemu.Nie mijam się z żadną prawdą i proszę mnie nie
                    pomawiać.Płacenie za nieskończone parkingi to właśnie interpretacja moich słów przez
                    Batorskiego.No to pogratulować takiego radnego.Ja na szczęście w okolicach cmentarza nie
                    mieszkam i bardziej interesują mnie dokonania radnego Kołodzieja.Poza tym Mariuszu moja
                    krytyka może ci w przyszłości pomóc.Tylko pomóc.Ustosunkój się lepiej do Natury 2000.Albo inaczej:W którym roku będzie trzeci tor kolejowy i które stacje będą zlikwidowane?
    • feelek Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 11:49
      Mariusz:
      Zgodnie z programem budowy dróg, nakreślonym przez ministerstwo infrastruktury, ten odcinek przewidziany jest do realizacji po 2013 roku. Urzędnicy uchylają się od odpowiedzi, jaką datę w praktyce to oznacza.Planowane lata rozpoczęcia i zakończenia robót budowlanych: IV kw.2013r. - IV kw.2016r.
      strona Gddkia:
      www.gddkia.gov.pl/mapa-stanu-budowy-drog_mazowieckie
      a tam:
      S2 Puławska – Lubelska
      Budowa drogi ekspresowej S-2 (POW) na odcinku od węzła „Puławska" do węzła „Lubelska"
      Podstawowe informacje o inwestycji
      Kategoria inwestycji: w przygotowaniu
      Stan przygotowania i realizacji na dzień 28.03.2011r.
      Planowane lata rozpoczęcia i zakończenia robót budowlanych: IV kw.2013r. - IV kw.2016r.

obie informacje mają swoje źródło ... w gddkia
      no ja w każdym razie jestem optymistą
      umiarkowanym
      • feelek Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 11:54
        b. przepraszam ale cytat:
        "..Planowane lata rozpoczęcia i zakończenia robót budowlanych: IV kw.2013r. - IV kw.2016.."
        nie jest z wypowiedzi Mariusza tylko się tam złośliwie dokleił
        • jozee Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 13:22
          Jesteś inteligentny i wiesz zapewne,że tempo rozwoju Polski w 2013 będzie na poziomie 1.5%.
          Teraz jest ponad 4% i wiele rozgrzebanych unijnych robót drogowych.
          GDDKiA podobnie jak PKP jest tworem,który w internecie zamieszcza informacje delikatnie rzecz ujmując niepotwierdzające się w praktyce.
          Najbardziej rozśmieszył mnie przepisany tekst przez Batorskiego o trasie A2 jako kontynuacji
          szlaku z Irlandii do Rosji.Niejeden urzędas zjadł zęby z trwogi jak rozładować korki pod Głownem oraz pod Błoniem.I to jest wariant optymistyczny.Bo z reguły tworzą się także pod
          Łowiczem oraz na obwodnicy Sochaczewa.A tu radny z podwarszawskiej mieściny oznajmia
          rychły koniec tej udręki.Nawet gdyby...Nawet gdyby,panie Kozłowski w ciągu 5 lat przejedzie się Strykowa do Warszawy i dalej na wschód to będzie to przelot płatny.I to słono płatny.
          Ja jednak wciąż zachęcam do pociągnięcia do odpowiedzialności Batorskiego za słowa
          o likwidacji przejazdów kolejowych na naszej trasie i budowę trzeciego toru.
          • feelek Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 14:11
            coś się kolego przyczepił do Mariusza?
            jakby chciał go obciążyć za całe zło tego Świata?
            on tylko nas niewinnie poinformował o tym co sam gdzieś przeczytał
            jeszcze nie daj Boże będzie go kiedyś rozliczał za niepowstanie tej drogi?
            pisać się odechciewa
            i zabierać tu głos
            a o anonimowości forum słyszał?
            to co po nazwiskach lata?
            pls.
            PLS.
            PLS.
            w końcu zostaniesz tu sam
            ja w każdym razie takiemu Juzee odpowiadam po raz ostatni
            • feelek Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 14:14
              i jeszcze do meritum:
              chętnie zapłacę za ten przejazd
              z Falenicy do Berlina
              już mam na ten cel sumę stosowną w portfelu
              • jozee Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 20:18
                Nie rób mi tego.To z kim będę pisał?Z nieletnimi czy można na motorkach wjeżdżać do lasu?
                Z matkami o wyższości jednej placówki wychowawczej nad drugą?Z nieznajomym na temat
                bieżącego wypadku lub innego rozboju?Człowieku!Jesteś tu przez zasiedzenie.Czyli dłużej
                niż żyje mój syn.Zweryfikuj swoje poglądy na mój temat i zacznij rzeczowo wymieniać
                poglądy.I nie broń łysiejącego drukarzyny tylko dlatego,że jest miły i uprzejmy.Spójrz surowo
                na infrastrukturę Józefowa i powiedz co się zmienia na lepsze.
                • 0bywatelx feelek 07.05.11, 22:06
                  nie pisz więcej proszęsmile. Może faktycznie znudzi się jozee. Pisanie ad personam - poniżej krytyki, inwektywy, insytnuacje, patent na mądrość. Rozliczanie radnych po 5 miesiącach działalności...

A tak na poważnie, jozee jeśli chcesz rozmawiać, a nie tylko mówić to potrenuj trochę, bo teraz mówisz jeno.

To czy ktoś jest drukarzem, piekarzem, czy ma włosy, czy ich nie ma, tak samo nie ma znaczenia, jak narodowość, kolor skóry. Ludzie dzielą się na miłych i nie, na mądrych i głupich odpowiedz sobie gdzie jest twoje miejsce. Jeśli masz coś do M.Batorskiego, to może udaj się na jego dyżur radnego, powiedz mu, a daj sobie spokój na forum. Chyba, że pójdziesz dalej i jak w jednym ze swoich ostatnich wpisów i powiesz jeszcze kilka ciekawostek na jego temat - mam nadzieję, że wiesz do czego piję. /to ostatnie słowo to drogowskaz/.

mariusz, mam nadzieję, że nie znikniesz, bo jest kilka osób, które szanuje to że jesteś jedynym radnym, który po kampani wyborczej tu zagląda.

• nie_ma_znaczenia Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 22:07
                  A mi się wydaje, że jozee ma prawo wymagać. Ja na jednym z posiedzeń komisji ochrony środowiska widziałem Pana Mariusza, wydawało mi się mocno znudzonego tematami przedstawianymi, a był omawiany miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Szkoda że nie było ludzi, którym zostanie zagarnięta część działki na poszerzenie ulicy Granicznej, bo o takich zapisach w planie zostaną poinformowanie dopiero jak się ten plan wyłoży, czyli generalnie już za późno.

Ja się cieszę, że Pan Mariusz informuje nas o sprawach ważnych, tylko szkoda że nie mówi szczegółowo o tym co się dzieje na naszym podwórku i co ustalają nasi radni, co jest ustalane na komisjach.

Panie Mariuszu, skoro już miasto wydało pieniądze na kamery w sali obrad to może by udostępniać nagrania ze wszystkich posiedzeń?
                  • marius68 Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 22:50
                    jozee napisał:
                    “Zweryfikuj swoje poglądy na mój temat i zacznij rzeczowo wymieniać poglądy.
                    I nie broń łysiejącego drukarzyny tylko dlatego,że jest miły i uprzejmy.
                    Spójrz surowo na infrastrukturę Józefowa i powiedz co się zmienia na lepsze.”

Wiesz Jozee ciężko z tobą rzeczowo wymieniać poglądy. Bo sam nie stosujesz się do tej zasady.
                    Zamiast wymieniać się argumentami starasz się obrazić. A jednocześnie nie zauważasz zmian, bo już to uznałeś za oczywiste lub celowo je pomijasz.

Piszesz o braku zmian w infrastrukturze, wiem na Nowej gdzie mieszkasz kanalizację i wodę masz już od dawna, ale dla wielu mieszkańców Józefowa jest to bardzo ważna zmiana.

Czepiłeś się trzeciego toru, jak bym miał na to jakikolwiek wpływ. Tak wpływ miałem czynnie protestując przeciwko wyburzeniu przedwojennych dworców i zastąpieniu ich obskurnymi wiatami jak te w Sulejówku, ale na tym mój wpływ się kończy.
                    https://www.jozefow.org/PKP_Sulejowek2.jpg

Czepiłeś się braku 3 szkoły. W Komisji Ładu Przestrzennego omawialiśmy plan Zagospodarowania Przestrzennego dotyczący terenu zarezerwowanego na ten cel. Ale do wybudowania szkoły jeszcze długa droga. Nie sądziłeś chyba że następnego dnia po wyborach zaczną ją budować.

Masz pretensje o bezpieczne przejścia przez tory. Udało się zarezerwować pieniądze na projekt ronda przy przejeździe w Józefowie. Trochę cierpliwości, rondo powstanie.

Mógłbym tak dalej wymieniać, ale po tym jak się do mnie odnosisz, nie chce mi się z Tobą gadać jozee.

Mariusz
                    • ktosiek81 Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 07.05.11, 23:29
                      marius68 - oby tak dalej!
                      Twoje konkrety przedstawiane na forum są zauważalne i żaden jozee tego nie zepsuje, gdyż prowokować i pseudo "wymagać" jest najłatwiej... Szczególnie anonimowo
                    • nie_ma_znaczenia Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 08.05.11, 10:15
                      Panie Mariuszu super pomysł z tym rondem! Tylko żeby się udało zbudować takie jak w Radości, to nowsze. Przejeżdżam tamtędy przez tory codziennie i prawie zawsze czekam, aż przejedzie pociąg. Mimo to rondo jest tak zbudowane, że mimo oczekujących samochodów ruch przez rondo odbywa się bez zakłóceń.
                      • jozee Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 08.05.11, 17:53
                        Z takim rondem jak w Radości to może być kłopot.Kiedyś spytałem Mariusza dlaczego nasze
                        sławetne parkingi nie przypominają tego z Anina.Wiecie co mi odpowiedział?Że ten aniński
                        stoi pusty a nasze są zapełnione.I tak w kolo Macieju.Niby Kruszewski przeznaczył parę
                        groszy na wysepkę przy przejeździe,ale będzie to prowizorka podobna do tej w Międzylesiu.
                        Podejrzewam,że nie będzie mowy o wyburzeniu sklepu społemowskiego oraz domku z płaskim
                        dachem po stronie przeciwnej.Ktoś pisze,że się czepiam po 5 miesiącach kadencji.
                        Mogę sobie po prostu pozwolić na to by radnym patrzeć na ręce.
                        • feelek Re: POW - Obwodnica i most Południowy - są pozwol 12.05.11, 02:21
                          "...Kiedyś spytałem Mariusza dlaczego nasze sławetne parkingi nie przypominają tego z Anina.Wiecie co mi odpowiedział? Że ten aniński stoi pusty a nasze są zapełnione.I tak w kolo Macieju..."
                          no to rzeczywiście skandal, że za jedną n-tą ceny tamtego parkingu, te nasze są i to na dodatek zapełnione!
                          I ten radny, żeby taki tupet mieć, żeby tak odpowiedzieć!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka