Dodaj do ulubionych

Słodki Konkurs

16.10.15, 17:26
Ogłaszamy konkurs na nazwę józefowskiego ciastka. Kazimierz ma koguty, Kraków bajgle, Poznań rogale marcińskie. Przyszedł czas na Józefów. Ciastko już jest. Józefowska cukiernia "Babcia Hela" zwyciężyła w majowym konkursie, którego celem było wyłonienie słodkości promującej miasto Józefów. Zwycięskie ciasto to krucha babeczka, wiśnie i wyjątkowa masa z orzechów laskowych. My już wiemy, że jest pyszne.
Szukamy teraz nazwy. Na zwycięzcę czeka atrakcyjna nagroda przygotowana przez Miejski Ośrodek Kultury - organizatora projektu oraz Cukiernię "Babcia Hela".

Propozycje nazwy prosimy przesyłać do 22.10 do godz. 16:00 na adres: agnieszka.jung@mokjozefow.pl podając propozycję oraz dane kontaktowe.

Premiera ciastka odbędzie się w dniu 07.11 (sobota) w Miejskim Ośrodku Kultury. Szczegóły niebawem na stronie www.mokjozefow.pl oraz historiajozefowa.blogspot.com
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Słodki Konkurs 16.10.15, 19:03
      Wysłałem.
      Pozdrawiam.
    • urszu.la75 Re: Słodki Konkurs 08.11.15, 09:55
      rozumiem że to nie mieszkańcy głosowali na nazwę lokalnego ciasteczka, tylko było to widzimisię jednej pani z moku? bardzo demokratyczny wybór, że nie wspomnę iż nazwa tak kojarzy się z Józefowem jak i np bajgle
      • jarecki_2 Re: Słodki Konkurs 08.11.15, 17:52

Nie rób scen, głosowali mieszkańcy............. Świdra.....

i teraz Józefów promuje ciastko o nazwie Świder.... cośtam...... buahahahahaha
        • surmia Re: Słodki Konkurs 08.11.15, 19:20
          jarecki, a co by było, gdybyś tak nie rozwlekał swoich postów? Z pewnością lepiej by się je czytało i w ogóle forum, po zmianach i tak trudne do czytania, byłoby bardziej przejrzyste.
          Mniej enterów proszę. Skup się po prostu.
          Taka prośba.
    • sapl Re: Słodki Konkurs 08.11.15, 18:12
      A mi się nazwa naszego ciastka podoba się, dlatego, że najbardziej charakterystycznym symbolem Józefowa jest właśnie rzeka Świder. To nad Świdrem właśnie powstawały pierwsze osady, które tworzą obszar dzisiejszego Józefowa. To rzeka Świder przyciągała letników do Józefowa. To nad tą rzeką pół miasta wylega się w lato. To brzegami Świdra przechadzamy się. Historycznie nazwa naszego ciastka jest trafiona. Józefinka to też ładna nazwa, tyle, tylko, że wszyscy starsi i średnim wieku mieszkańcy Józefowa, którzy mieszkali w mieście w czasach PRL pamiętają knajpę Józefinkę, która była tzw. mordownią. A zasłynęła z tego, że jak pijaczki chciały dostać się do więzienia na zimę, bo ich mieszkania były w strasznym stanie, chwytali kotleta z talerza milicjanta, który jadał tam obiady.
      • jarecki_2 Re: Słodki Konkurs 08.11.15, 23:42
        Przede wszystkim jestem pewien, że poza Józefinką było jeszcze kilka propozycji nawiązujących nazwą do Józefowa bardziej niż Świder, następnie nazwa ciastka ma promować Józefów jako miasto (cytat: "...Ogłaszamy konkurs na nazwę józefowskiego ciastka...") i ma to robić nie wśród mieszkańców, ci już nie potrzebują żeby ich zachęcać do odwiedzin (mieszkają tu i wiedzą, że jest Świder rzeka), a wśród tych co tu nie mieszkają. Tak więc ciastko promuje Świder (miejscowość) lub rzekę a nie Józefów. Nad Świdrem znajduje się jeszcze trochę innych miejscowości z których mieszkańcy "wylęgają się" lub przechadzają nad brzegami więc dla tych do których promocja jest skierowana nazwa nie jest trafna ani historycznie ani nijak w ogóle a jeszcze chciałbym wiedzieć coś na temat "bajerki", że niby mamy tu w Józefowie jakąś szczególną bajerkę na kształt Lwowskiej czy chociażby Praskiej? No chyba jednak nie.
        • m_miko23 Re: Słodki Konkurs 09.11.15, 15:31
          Także brałem udział w konkursie i moja propozycja miała w części potoczną nazwę Józefowa.Wygrany wariant bardzo mi się podoba, ale mam wątpliwości czy promuje nasze miasto czy może tylko pewną jego część (rzekę). Czas to pokaże.Bajgle, Marcińskie Rogale itd. jednoznacznie kojarzą się z konkretnymi miastami więc może u nas będzie podobnie.Inną sprawą jest cena tego ciastka.Mam nadzieję, że 6zł za sztukę to wersja w okolicznościowym opakowaniu, takim jakie widzieliśmy w sobotę w MOK-u.
      • michaszkowy Re: Słodki Konkurs 09.11.15, 20:44
        Rzeka Świder najbardziej charakterystyczna dla Józefowa? Oj chyba najbardziej charakterystycznym miejscem jest w chwili obecnej Skwer i fontanny, a nad Świdrem to nawet plaży nie ma po Józefowskiej stronie tylko PSZOK z którego latem taki zapach się roznosi że nawet sąsiednich kóz nie czuć. Nazwa świderbajerka jak sama nazwa wskazuje promuje Swider a nie Józefów i bajerkę świdrzańską. Ja pamiętam że Józefów tak kochał Swider ze jedni nie przechodzili na stronę drugich , że to była granica której się nie przekraczało. Miasto tak promuje rzekę że chce zrobić tam oczyszczalnię która będzie wpuszczała do rzeki krystalicznie czystą wodę więc może dlatego bajerka? Trudno zrozumieć ten wybór.
        • jarecki_2 Re: Słodki Konkurs 09.11.15, 23:31
          Józek ze Świdrem się kumał jak nas było na Otwock za mało... hahahahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka