18.03.04, 00:57
Mam pytanie w związku z powyższym.
Czy ktoś może mi powiedzieć ,jakie są koszty jazdy 8-9 latkiem?
Awaryjność ,wymiana i dostęp do częsci,w razie awarii czy tylko serwis?
Obserwuj wątek
    • flc99 Re: Lexus 18.03.04, 10:25
      Koszty to trudno tak na gorąco określić, bo to zalezy tez jaki jest to Lexus, a
      przede wszystkim jaki ma motor. Ja jeździłem Lexusem 400, 8 cylindrów rocznik
      1992 i koszty nie były jakies strasznie wysokie. Paliwo w mieście przy
      normalnej jeździe to jakies 14 do 15 litrów na 100, poza miastem 10 litrów,
      choć to przy prędkości 120-130 km/h. Ale to żadna sensacja sądzę przy tej
      pojemności i mocy. Oczywiście jego apetyt będzie większy przy agresywniejszym
      stylu jazdy. Z częściami nie ma żadnego kłopotu (przynajmniej w Warszawie), ale
      też nie ma na nie większego zapotrzebowania. To auto nie bardzo chce odmawiac
      posłuszeństwa. Silnik 3000 to ten sam co w Camry więc tym bardziej bez
      problemu. Można go robić w serwisie Toyoty - ceny jak to w serwisie, ale mozna
      tez robic poza ASO. W Warszawie jest taka alternatywa, a jeden z mechaników ma
      b. dobrą markę (bodaj ul. Modlińska) i cała grupa Lexusów tam zjeżdża. Ceny
      części eksploatacyjnych w normie, choc pamiętam że za klocki hamulcowe płaciłem
      nieco taniej niz za klocki do... Corolli. Poza tym niewiele więcej moge
      powiedzieć bo z autem nie miałem żadnych kłopotów, nie musiałem nic kupowac
      poza cześciami eksloatacyjnymi. Pozdro
      • lexus400 Re: Lexus 18.03.04, 13:46
        Mogę tylko potwierdzić słowa przedpiszcy:))
        Pzdr.
        • jepat Re: Lexus 18.03.04, 23:12
          Dzięki
          • Gość: kuzyn Re: Lexus IP: *.fastres.net 18.03.04, 23:36
            Kit ci wciskaja a ty polykasz.......
            ...Naucz sie ze to sa posiadacze rowerka na gaz lub Panda jak to hienio
            pisze....

...Lex bedzie cie kosztowal troche kasy na paliwo bo juz ten rocznik dobija do
            20-l w miescie.Dochodza tez koszty przegladu klimy(chyba ze chcesz wdychac
            jasna cholere zamiast tlenu).......Delikatne zawieszenie tez polecam
            przeanalizowac w serwisie i wiele innych dupereli......
            Ceny czesci sa wysokie szczegolnie jak na polskie warunki wiec odradzam zakup.
            Pa.
            • sympatico.ca Re: Lexus 19.03.04, 00:42
              Chyba nie jest taki zly skoro Leksiu testuje coraz to nowe odcinki z
              predkosciami 270km/h,co prawda na gazie,bo na benzynce za duzo by to
              kosztowalo,hehe
              • Gość: kuzyn Re: Lexus IP: *.fastres.net 19.03.04, 01:12
                Jedyne odcinki leksia to ...24h.....rurociag jamalski-trzebina.....270km/h i
                wycie syren policyjnych na karku za podkradanie gazu.......

• jepat Re: Lexus 19.03.04, 01:22
                  Obecnie jeżdżę acordem kombi 2.2,tez nie narzekam ale lexus jakoś mi
                  podchodzi.Jeżeli tylko dostęp do części jest dobry za rozsądną cenę ,to czemu
                  nie.Za sprężynę w serwisie lubelskim zapłaciłem ok 500 zł.i to jest cena do
                  przyjęcia.
          • lexus400 Re: Lexus 20.03.04, 22:14
            Przykładowe ceny:
            oryginalne łożysko koła przedniego w serwisie Toyoty 380 PLN, to samo łożysko
            125 PLN poza serwisem:))
            łożysko koła tylnego w serwisie 340 poza serwisem około 50% taniej
            zestaw uszczelnień przekładni kierowniczej (tylko serwis) 480 PLN (taniocha)
            filtr powietrza - serwis 105-120 ale ten sam kupisz za 60
            tarcze hamulcowe, klocki, elementy zawieszenia kupując poza serwisem ale
            japońskie oryginalne kosztują mniej niż np. analogiczne elementy do Fiata Punto
            i jemu podobnych.Kupowałem części w serwisie, raz przypadkiem natknąłem się na
            części poza serwisem w tych samych opakowaniach np.łożyska NASHI lub NASCHI
            (nie pamiętam)wcale nie jest drogo a problemu z dostępnością nie ma
            absolutnie.Wiadomo, że nie będą to ceny części do F-125p :)))))
            Pzdr.
            • Gość: TR najtaniej IP: *.cable.mindspring.com 21.03.04, 07:38
              najlepiej mają posiadacze RX i ES, po prostu szukamy analogicznych części do
              Toyoty camry v6 z tego samego roku, bywa ze są o jakieś 10 - 15 procent
              tańsze...nalezy sie tylko zorientowac co Camry ma identyczne, w wypadku modelu
              ES 1996-2001 inne sa dżwi ( lexus nie ma ram okiennych ) i tylne światła, w rx
              róznic jest wiecej, ale świece, filtry , cały osprzęt silnika, skrzynia biegów
              elektryka, klima jest ta sama. Co do filtra powietrza polecam K&N wkładke +
              zestaw do czyszczenia, wychodzi najtaniej. Świece NGK, filtr oleju - orginalny,
              filtr paliwa - bez znaczenia powinien kosztowac około 120 PLN. Jeżeli ktos chce
              dodaż mocy lexusowi to ES 300 i rx 300 jest najtańszy, sprężarka mechaniczna
              dodajaca około 100KM kosztuje 3500$ i jest dostarczana przez Toyota Racing
              Division. Teoretycznie powinna być dostepna u kazdego dilera toyoty (
              oczywiście pytamy o Camry )jesli nie w Polsce to napewno w Niemczech,
              analogiczna przeróbka dla modeli gs i is kosztuje już 7000$.
    • Gość: TR Re: Lexus IP: *.cable.mindspring.com 20.03.04, 20:55
      miałem pare LS'ów i ES'ów, roczniki 1993, 1996, 1997, 1998, 2000, mogę
      powiedzieć ze to są auta bezawaryjne, ale należy o nie dbać, modele ES mają
      bardzo delikatny system wtryskowy i moga wystąpić pewne problemy jeżeli trafisz
      na "uszlachetniane" paliwo. Powiem Ci co jakie do tej pory miłem awarie:
      głównie nie zaleznie od modelu przepalały się zarówki z tyłu i to bardzo
      czesto, w starszych modelach pojawia się rdza na szynach foteli, dlatego należy
      to miejsce od czasu do czasu konserwować, zeby nie popalic silniczków, w
      modelach ES niekonserwowana skóra moze po paru latach pekac, modele LS tego nie
      maja bo skóra jest duzo lepszej jakości. W dwoch zepsuł mi sie przy przebiegu
      jakies 150 tyś wyswietlacz ciekłokrystaliczny do radia. Co do zużycia paliwa to
      v6 w ES i v8 w LS maja podobne apetyty, V8 zuzywa jakieś 10% paliwa niz v6. W
      normalnej jeździe jest to jakieś 11-12 litrów, ale przy delikatnej nodze,
      jezeli lubiss bardziej dynamiczną jazdę to 18-20 litrow nie bedzie
      niespodzianką, podobnie jesli chodzi o jazdę w korku. Za to na autostradzie
      zuzycie spada w zaskakujacy sposób, przy włączonym tempomacie i pretkosci 130
      km/h ES potrafi spalic jakies 8,5 litra. Jezeli chodzi o części zamienne to
      najtańsze są do ES i RX ponieważ to te same części co do toyoty camry,
      analogiczne części dla modeli LS i GS bywaja około o 50% droższe. Najwazniejsza
      zaleta lexusa? To najcichsze samochody na świecie, a to pomaga po cięzkim dniu
      w pracy odpocząć jadąc do domu....
      • jepat Re: Lexus 20.03.04, 22:14
        Dzięki TR ,właśnie o takie informację mi chodziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka