Gość: Poldolot IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 19:00 Jeżdżę poldolotem na oponach R13 175/70, chcę na wiosnę kupić sobie alufelgi o trochę większym rozmiarze. Nie chcę przesadzić. Czy R15 to dużo za dużo? Czy R14 to najlepszy pomysł? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: M@rio Re: felgi IP: 213.25.143.* 29.11.01, 13:48 Poldek ma duże wnęki nadkoli wiec felgi o rozmiarze 15" spewnością wejdą. Ważniejszym faktem jest dobór opon - w poldku na 15" wejdą najwyżej kapcie z profilem 55. Jeżeli jeżdzisz po wmiarę dobrych jakościowo jezdniach ( ha ha gdzie takich szukać w Polsce ) to niepowinieneś mieć przygód z "cyckami" na oponach. Jeżeli jednak w okolicy po której się poruszasz jest gąszcz dziur to lepszym zakupem będą 14" z oponami o wyższym profilu - np. 60 lub 65. Efekt wizualny będzie ciut gorszy - ale nie dasz często zarabiać wulkanizatorowi no i producentowi opon gdyż bąble z opon są niedousunięcia. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Poldolot Re: felgi IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 19:43 Dzięki za głos. Z moich "badań" wynika (tabela z Auto Świat 45/2001), że zamiennikiem zalecanym dla opony R13 175/70 na felgę R15 jest op0na o profilu 50 i szer 195, na czternastkę 185/60. Raczej zdecyduję się na R14. Pewnie opór toczenia na 195 jest już odczuwalnie większy, a krawężniki dla profilu 50 zbyt wysokie...? Interesują mnie tanie felgi ( 210-250zł ) polskiej firmy Supra. Niektóre wzory są całkiem niezłe. Nie mam pojęcia co to są "cycki-bąble " na oponach? Markowe gumy też na to cierpią? Link Zgłoś
Gość: gak Re: felgi IP: *.*.*.* 03.12.01, 17:07 Sugeruję zapomnieć o alufelgach pt. "Supra". Ich jakość wykonania, wyważenie, itd. jest po prostu dyskwalifikujące. Założyłem takie felgi na próbę i szybko podziękowałem - jednej z nich nie dało się nawet skutecznie wyważyć ... Link Zgłoś
Gość: cinek Re: felgi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 10:33 Gość portalu: M@rio napisał(a): > Poldek ma duże wnęki nadkoli wiec felgi o rozmiarze 15" spewnością wejdą. > Ważniejszym faktem jest dobór opon - w poldku na 15" wejdą najwyżej kapcie z > profilem 55. Jeżeli jeżdzisz po wmiarę dobrych jakościowo jezdniach ( ha ha > gdzie takich szukać w Polsce ) to niepowinieneś mieć przygód z "cyckami" na > oponach. Jeżeli jednak w okolicy po której się poruszasz jest gąszcz dziur to > lepszym zakupem będą 14" z oponami o wyższym profilu - np. 60 lub 65. Efekt > wizualny będzie ciut gorszy - ale nie dasz często zarabiać wulkanizatorowi no i > > producentowi opon gdyż bąble z opon są niedousunięcia. > Pozdrawiam witam !! M@rio wneki w kolach to nie wszystko, wieksza srednica kol niz zalozyl to producent spowoduje obcieranie o nadkole w trakcie zakretow, nastepnym elementem jest konicznosc zachowania fabrycznego obwodu kola, ostatnim jest fakt ze polonez ma bardzo miekki i ciezki przod tak wiec nurkuje przy hamowaniu (wielka przestrzen w nadkolu znika natychmiast). Poldolot, felgi mozesz zalozyc i 15 tylko musisz o odpowiednia wartosc obnizyc profil opon, a jak chcesz zlikwidowac wneki w kolach to lepiej obniz i utwardz zawieszenie, a z doswiadczenia powiem ci tylko ze profil opony 55 jest za maly na nasze polskie krawezniki, przy kazdym wyzszym krawezniku bedziesz walczyl zeby nie zniszczyc felg. pozdrowka Link Zgłoś
Gość: M@rio Re: felgi IP: 213.25.143.* 03.12.01, 08:48 "Cycki - bąble " jest to niefachowe określenie uszkodzenia opony spowodowane najechaniem na ostrą krawędź. W praktyce uszkodzenie to spowodowane jest wjechaniem w dziurę lub na krawężnik ( oczywiście przy nieodpowiedniej prędkości . Objawy - na probilu opony ( czyli na jej boku ) powstaje coś w rodzaju bąbla, który obniża odporość opony na uszkodzenia ( coś w rodzaju balona z gumy ). Jeżeli opona posiada już takie "coś" permanentnie podlega wymianie. Taki purchel może zostać przebity nawet przez zmarznięty śnieg lub lód. Problem ten tyczy się również opon markowych. W swoim autku w ten sposób załatwiłem już jedną oponę ( mam naadzieję że 1 i ostania )a jeżdzę na gumach firmowych ( tak mi się wydaje ) 1 komplet Barum a drugi Continental o rozmiarze 195/ 50 R15. POzdr@wiam Link Zgłoś
Gość: Mietold Re: felgi IP: 10.129.136.* 04.12.01, 11:52 Gość portalu: M@rio napisał(a): > "Cycki - bąble " jest to niefachowe określenie uszkodzenia opony spowodowane > najechaniem na ostrą krawędź. W praktyce uszkodzenie to spowodowane jest > wjechaniem w dziurę lub na krawężnik ( oczywiście przy nieodpowiedniej > prędkości . Objawy - na probilu opony ( czyli na jej boku ) powstaje coś w > rodzaju bąbla, który obniża odporość opony na uszkodzenia ( coś w rodzaju > balona z gumy ). Jeżeli opona posiada już takie "coś" permanentnie podlega > wymianie. Taki purchel może zostać przebity nawet przez zmarznięty śnieg lub > lód. > Problem ten tyczy się również opon markowych. W swoim autku w ten sposób > załatwiłem już jedną oponę ( mam naadzieję że 1 i ostania )a jeżdzę na gumach > firmowych ( tak mi się wydaje ) 1 komplet Barum a drugi Continental o rozmiarze > > 195/ 50 R15. > POzdr@wiam > Moge polecac opony Barum (czeskie, ale firma należy do Continentala), tez wlasnie jezdze na 195/50/15 (na Clio), i przez 1.5 roku nie mialem najmniejszego problemu z krawężnikami itd. Kosztowaly po 200zl, a zachowuja sie bez zarzutu. Co do montowania do Poloneza, to jest to dokladny zamiennik do 175/70/13, co do mm. Ja jeżdże po Wawie, gdzie drogi, no nie są najlepsze, a jak pisałem nie mam jeszcze ani "cycków" ani rys na felgach. A, jeszcze jedno - co do felg Supra, to omijając sprawę jakości, po prostu kiepsko wygladąją, widać, że to taniocha. Unikać! Pozdrowiam Link Zgłoś
auto_dzis_i_jutro Re: felgi 14.12.01, 11:38 Witam Proponujemy felgi w rozmiarze 5,5 lub 6x14 cali z oponami 185/65 lub 195/60 (Polonez seryjnie miał 165/80 R13 lub 185/70 R 13) i stąd proponowane zamienniki. Proponowana zamiana to najlepsze połączenie wyglądu, przyczepności i najważniejsze ceny. Link Zgłoś