IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 19:00
Jeżdżę poldolotem na oponach R13 175/70, chcę na wiosnę kupić sobie alufelgi o
trochę większym rozmiarze. Nie chcę przesadzić. Czy R15 to dużo za dużo? Czy
R14 to najlepszy pomysł?
Obserwuj wątek
    • Gość: M@rio Re: felgi IP: 213.25.143.* 29.11.01, 13:48
      Poldek ma duże wnęki nadkoli wiec felgi o rozmiarze 15" spewnością wejdą.
      Ważniejszym faktem jest dobór opon - w poldku na 15" wejdą najwyżej kapcie z
      profilem 55. Jeżeli jeżdzisz po wmiarę dobrych jakościowo jezdniach ( ha ha
      gdzie takich szukać w Polsce ) to niepowinieneś mieć przygód z "cyckami" na
      oponach. Jeżeli jednak w okolicy po której się poruszasz jest gąszcz dziur to
      lepszym zakupem będą 14" z oponami o wyższym profilu - np. 60 lub 65. Efekt
      wizualny będzie ciut gorszy - ale nie dasz często zarabiać wulkanizatorowi no i
      producentowi opon gdyż bąble z opon są niedousunięcia.
      Pozdrawiam
      • Gość: Poldolot Re: felgi IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 19:43
        Dzięki za głos. Z moich "badań" wynika (tabela z Auto Świat 45/2001), że
        zamiennikiem zalecanym dla opony R13 175/70 na felgę R15 jest op0na o profilu
        50 i szer 195, na czternastkę 185/60. Raczej zdecyduję się na R14. Pewnie opór
        toczenia na 195 jest już odczuwalnie większy, a krawężniki dla profilu 50 zbyt
        wysokie...? Interesują mnie tanie felgi ( 210-250zł ) polskiej firmy Supra.
        Niektóre wzory są całkiem niezłe. Nie mam pojęcia co to są "cycki-bąble " na
        oponach? Markowe gumy też na to cierpią?
        • Gość: gak Re: felgi IP: *.*.*.* 03.12.01, 17:07
          Sugeruję zapomnieć o alufelgach pt. "Supra". Ich jakość wykonania, wyważenie,
          itd. jest po prostu dyskwalifikujące. Założyłem takie felgi na próbę i szybko
          podziękowałem - jednej z nich nie dało się nawet skutecznie wyważyć ...
      • Gość: cinek Re: felgi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 10:33
        Gość portalu: M@rio napisał(a):

> Poldek ma duże wnęki nadkoli wiec felgi o rozmiarze 15" spewnością wejdą.
        > Ważniejszym faktem jest dobór opon - w poldku na 15" wejdą najwyżej kapcie z
        > profilem 55. Jeżeli jeżdzisz po wmiarę dobrych jakościowo jezdniach ( ha ha
        > gdzie takich szukać w Polsce ) to niepowinieneś mieć przygód z "cyckami" na
        > oponach. Jeżeli jednak w okolicy po której się poruszasz jest gąszcz dziur to
        > lepszym zakupem będą 14" z oponami o wyższym profilu - np. 60 lub 65. Efekt
        > wizualny będzie ciut gorszy - ale nie dasz często zarabiać wulkanizatorowi no i
        >
        > producentowi opon gdyż bąble z opon są niedousunięcia.
        > Pozdrawiam

witam !!

M@rio wneki w kolach to nie wszystko, wieksza srednica kol niz zalozyl to
        producent spowoduje obcieranie o nadkole w trakcie zakretow, nastepnym elementem
        jest konicznosc zachowania fabrycznego obwodu kola, ostatnim jest fakt ze polonez
        ma bardzo miekki i ciezki przod tak wiec nurkuje przy hamowaniu (wielka
        przestrzen w nadkolu znika natychmiast). Poldolot, felgi mozesz zalozyc i 15
        tylko musisz o odpowiednia wartosc obnizyc profil opon, a jak chcesz zlikwidowac
        wneki w kolach to lepiej obniz i utwardz zawieszenie, a z doswiadczenia powiem ci
        tylko ze profil opony 55 jest za maly na nasze polskie krawezniki, przy kazdym
        wyzszym krawezniku bedziesz walczyl zeby nie zniszczyc felg.

pozdrowka
        • Gość: M@rio Re: felgi IP: 213.25.143.* 03.12.01, 08:48
          "Cycki - bąble " jest to niefachowe określenie uszkodzenia opony spowodowane
          najechaniem na ostrą krawędź. W praktyce uszkodzenie to spowodowane jest
          wjechaniem w dziurę lub na krawężnik ( oczywiście przy nieodpowiedniej
          prędkości . Objawy - na probilu opony ( czyli na jej boku ) powstaje coś w
          rodzaju bąbla, który obniża odporość opony na uszkodzenia ( coś w rodzaju
          balona z gumy ). Jeżeli opona posiada już takie "coś" permanentnie podlega
          wymianie. Taki purchel może zostać przebity nawet przez zmarznięty śnieg lub
          lód.
          Problem ten tyczy się również opon markowych. W swoim autku w ten sposób
          załatwiłem już jedną oponę ( mam naadzieję że 1 i ostania )a jeżdzę na gumach
          firmowych ( tak mi się wydaje ) 1 komplet Barum a drugi Continental o rozmiarze
          195/ 50 R15.
          POzdr@wiam
          • Gość: Mietold Re: felgi IP: 10.129.136.* 04.12.01, 11:52
            Gość portalu: M@rio napisał(a):

> "Cycki - bąble " jest to niefachowe określenie uszkodzenia opony spowodowane
            > najechaniem na ostrą krawędź. W praktyce uszkodzenie to spowodowane jest
            > wjechaniem w dziurę lub na krawężnik ( oczywiście przy nieodpowiedniej
            > prędkości . Objawy - na probilu opony ( czyli na jej boku ) powstaje coś w
            > rodzaju bąbla, który obniża odporość opony na uszkodzenia ( coś w rodzaju
            > balona z gumy ). Jeżeli opona posiada już takie "coś" permanentnie podlega
            > wymianie. Taki purchel może zostać przebity nawet przez zmarznięty śnieg lub
            > lód.
            > Problem ten tyczy się również opon markowych. W swoim autku w ten sposób
            > załatwiłem już jedną oponę ( mam naadzieję że 1 i ostania )a jeżdzę na gumach
            > firmowych ( tak mi się wydaje ) 1 komplet Barum a drugi Continental o rozmiarze
            >
            > 195/ 50 R15.
            > POzdr@wiam
            >
            Moge polecac opony Barum (czeskie, ale firma należy do Continentala), tez wlasnie
            jezdze na 195/50/15 (na Clio), i przez 1.5 roku nie mialem najmniejszego problemu
            z krawężnikami itd. Kosztowaly po 200zl, a zachowuja sie bez zarzutu. Co do
            montowania do Poloneza, to jest to dokladny zamiennik do 175/70/13, co do mm. Ja
            jeżdże po Wawie, gdzie drogi, no nie są najlepsze, a jak pisałem nie mam jeszcze
            ani "cycków" ani rys na felgach. A, jeszcze jedno - co do felg Supra, to omijając
            sprawę jakości, po prostu kiepsko wygladąją, widać, że to taniocha. Unikać!

Pozdrowiam
    • auto_dzis_i_jutro Re: felgi 14.12.01, 11:38
      Witam
      Proponujemy felgi w rozmiarze 5,5 lub 6x14 cali z
      oponami 185/65 lub 195/60 (Polonez seryjnie miał 165/80
      R13 lub 185/70 R 13) i stąd proponowane zamienniki.
      Proponowana zamiana to najlepsze połączenie wyglądu,
      przyczepności i najważniejsze ceny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka