korniz 24.02.10, 18:07 U nas na każdym osiedlu taki sklep powstaje.Czasem wejde z ciekawości.A wy wchodzicie i zdarza się coś kupić?.Ostatnio kupiłam skarpetki dziecku za dwa zlote i ma je do dzis. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miska_malcova Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 24.02.10, 19:22 Przeciez chińska odzież jest w Smyku, Reserved, Zarze i innych. O jakich więc sklepach mówisz? Odpowiedz Link
korniz Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 24.02.10, 20:13 Właśnie mam na myśli markety z chinskimi ciuchami tanimi .Nawet chinczycy je sprzedają.Pamiętam że na targach sprzedawali teraz chyba sie zbogacili bo tworzą markety z ich odzieżą. Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 24.02.10, 20:42 to ja nie byłam nigdy w takim markecie, w Krakowie nie wiem gdzie takowy jest. Na pewno wylęgarnie chińszczyzny, to krakowska Tandeta Odpowiedz Link
emwu55 Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 24.02.10, 19:40 u nas jest bardzo duży jak na nasze miasto chiński supermarket oraz ich filia - chinski market. Śmierdzi klejami i jakoś tak nieciekawie jest. Ale mają tanie art. gospodarstwa domowego, art. dla zwierząt np. budki, talerze etc. Ubrań mnóstwo i nawet widziałam fajne dżinsy dla siebie ale nie wzięłam. Do tego buty, pseudoperfumy, kosmetyki, zabawki i wiele wiele innych. NA razie nie kupiłam nic. Odpowiedz Link
gggaaaddd Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 24.02.10, 19:57 Witam. Większość odzieży w sklepach to tzw. chińszczyzna. Ja jak najbardziej kupuje odzież pochodzącą z Chin. Staram się jedynie sprzęt do kuchni kupować niechiński. Generalnie z moich obserwacji wynika, że wszystko jest uzależnione od ceny. Widziałam świetnej jakości chińskie produkty, natomiast w sklepach typu wszystko po 4 zł jakoś jest proporcjonalne do ceny. To oczywiście nie znacy, że nie korzystam z tego typu sklepów, bo jest tam mnóstwo tanich i potrzebnych drobiazgów. Odpowiedz Link
ewusia13 Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 24.02.10, 20:31 niedawno kupiłam dżinsy. Fajny krój, niska cena a na jakości mi chwilowo nie zależy bo właśnie zrzucam "ciążowe" kilogramy więc te spodnie to taki ciuch przejściowy ale... jeśli wytrzymają jakiś czas to pewnie kupię tam kolejne bo naprawdę fajne a zapłaciłam 45 zł Odpowiedz Link
asia.asz Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 24.02.10, 20:55 w moim miescie jest ich od groma, zreszta w kazdym miescie tu w pt jest ich duzo, takie typowe sklepy od a do zet, bez zywnosci kiedys zdarzalo mi sie kupowac od jakiegos czasu nie kupuje nic raz ze placi sie za cos taniej ale nie oszukujmy sie jakosc sporo gorsza (mam przyklad przedluzacza, ten z chinskiego spalil sie po podlaczeniu farelki - grzejemy na prad- potem kupilismy drozszy, nadal dziala, nawet jesli odwizlacz jeszcze podlacze oprocz farelki czy kaloryfera na prad) dwa- maz jest przeciwny kupowaniu rzeczy produkowanych w chinach jesli mam wybor i moge kupic podobna rzecz produkowana w europie trzy - o ile firmy zlecajace produkcje w chinach maja jakies tam kontrole jakosci o tyle tego typu rzeczy sprzedawane w sklepie chinskim raczej jej nie maja, a jesli juz to slaba nawet europejskim firmom zdarzaja sie wpadki (patrz: zabawki z farba zawierajace trucizny itp) ale one dbaja tez o imie, o to zeby nie byly zle kojarzone, stad bardziej im zalezy na jakosci wiec jesli kupujemy to najpierw europa, potem prod w chinach ale znanych firm, potem mniej znanych firm itd chinski sklep jest na szarym koncu odpowiadajac na pytanie: tak, unikamy tego typu sklepow Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: Unikacie -tak 25.02.10, 08:57 raz weszłam ...i zaraz wyszłam . Był tam taki specyficzny zapach ... chemiczny natomiast faktem jest ,ze chińska odzież jest wszedzie Jesli wyczuwam ten specyficzny ostry zapach - to odkładam ,jesli nie -to kupuje ... Odpowiedz Link
joana.mz Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 25.02.10, 09:10 do typowych chińskich sklepów nie wchodzę. odrzuca mnie zapach. Odzież i przedmioty agd kupuję rózne - patrzę przede wszystkim na jakość. niektóre ciuchy już po samym dotyku odkładam na półkę. Odpowiedz Link
emkaska Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 25.02.10, 10:26 A ja nie unikam, zaglądam co jakiś czas - ostatnio kupiłam sweterek z krótkim rękawem i golfem za 18 zł, a wcześniej dżinsy za 35 zł, które po kilku praniach nie straciły koloru ani nic. Wiadomo, że część rzeczy to tandeta, ale nie oszukujmy się, jak wchodzę do Reserved i mam zapłacić 100 zł za sweterek, który na moje oko po kilku praniach będzie wyglądał jak szmata, to dziękuję. Jakość rzeczy w sklepach "markowych" jest często przeceniania. Odpowiedz Link
niemogewtouwierzyc Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 25.02.10, 10:52 Gdybym nie miala kasy na drozsze, lepszej jakosci nowe ubrania, to na pewno nie kupilabym niczego z bazarowej chinszczyzny, tylko cos malo uzywanego i bardzo dobrej jakosci w szmateksie. Odpowiedz Link
jagoda_pl Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 25.02.10, 11:14 Mam kilka par chińskich majtek - nie narzekam, noszę od ponad roku. Tylko stringi wywaliłam, bo były nie elastyczne i mi się w boki wrzynały. Mam też kilka cienkich swetrów z chińskimi metkami kupionych na bazarze i nie widzę różnicy między nimi a H&M... Odpowiedz Link
hebdzia81 Re: Unikacie sklepów z chińską odzieżą? 25.02.10, 12:30 kupiłam w takim sklepie tunike i jestem bardzo zadowolona, a mąż tam kupował ciuchy robocze typu dżinsy za 40 zł czasami można trafić fajne tanie rzeczy i w tym gąszczu dziadostwa coś lepszego Odpowiedz Link
marta-zs unikam 26.02.10, 16:45 Ja unikam, omijam z daleka Chodzác do liceum dorabialam sobie w lato pracujac u chinczyka, oczywiscie bez umowy, bez kibelka i umywalki, 3zl za godzine ;P ale dla takiej 16letniej dziewczyny to byla przyjemnosc zarobic swoje pierwsze pieniadze. Podczas pracy tam dostalam strasznej wysypki na rekach, dekoldzie i innych miejscach,ktore mialy stycznosc z tymi ubraniami. Po powrocie do szkoly wszystko ustapilo. W Nastepne wakacje znow sie tam zatrudnilam i wysypka wrocila. Nie wiem czym te ubrania sá nafaszerowane, ale to musi byc bardzo szkodliwe. Odpowiedz Link
anyx27 Re: unikam 26.02.10, 19:30 Kupuje w Next, H&m, Kappahl, Zara itd., a więc chińskie, tajwańskie itd. jak najbardziej Odpowiedz Link
black_magic_women Re: unikam 26.02.10, 20:03 anyx27 napisała: > Kupuje w Next, H&m, Kappahl, Zara itd., a więc chińskie, tajwańskie itd. jak > najbardziej ok,ale KOMPLETNIEinnego sortu,jakości,tkaniny,wykończenia itp. Odpowiedz Link
stworzenje Re: unikam 02.03.10, 17:58 unikam jak ognia, nie dość,że śmierdzi to jeszcze jest to badziewie. Zdecydowanie popieram polską gospodarkę . Odpowiedz Link
hala24_2 Re: unikam 02.03.10, 20:13 Czasem zaglądam i nawet coś kupie, mam z tamtąd body bardzo fajne, swetro-tunikę jestem zadowolona i może jeszcze kilka rzeczy. Przed zakupem oglądam bardzo dokladnie czy jest warte kupna podobnie robie z ubraniami w droższych sklepach. butów u chinczyka nie kupuje przeraża mnie ten zapach. Na moich bazarkach jest duzo chinszczyzny i tam kupuje ubrania które moge zniszczyć lekką ręką(pies,środki czystości czy inne tego typu), na bazarku jest oczywiście trochę taniej niż w sklepiku. Niezapomnę mojego rozczarowania gdy to kupilam sobie w Zara bardzo fajną bluzę polarową po powrocie do domu czytam made in china, zasmucilam się tak jakbym kupiła kupkę w złotym papierku. Była to moja pierwsza rzecz kupiona w Zarze z Chin. Obecnie często na metkach zary widze made in china i wtedy nawet za darmo tego nie chcę, czuję się oszukiwana przez Zarę . Odpowiedz Link
only_marcopol Re: unikam 02.03.10, 20:21 hala24_2 napisała: Obecnie często na > metkach zary widze made in china i wtedy nawet za darmo tego nie > chcę, To chyba masz generalnie problem z zakupami bo teraz 99 % towarów jest "made in china " Odpowiedz Link
black_magic_women Re: unikam 02.03.10, 20:49 only_marcopol napisała: To chyba masz generalnie problem z zakupami bo teraz 99 % towarów jest "made in > china " nawet CZOSNEK! Odpowiedz Link
miska_malcova Re: unikam 02.03.10, 21:07 black_magic_women napisała: > only_marcopol napisała: > > To chyba masz generalnie problem z zakupami bo teraz 99 % towarów jest "made i > n > > china " > > > nawet CZOSNEK! nawet laleczki krakowianka i krakowiak Odpowiedz Link
black_magic_women Re: unikam 02.03.10, 21:29 miska_malcova napisała: > > > nawet laleczki krakowianka i krakowiak to mnie przebiłaś! Odpowiedz Link
hala24_2 Re: unikam 03.03.10, 15:27 > only_marcopol napisała: > To chyba masz generalnie problem z zakupami bo teraz 99 % towarów jest "made in > china " Niestety mam problem z zakupami lub najzwyczajniej w świecie patrze dokladnie co napisane na metce i albo się decyduję na chińszczyznę albo nie . Najgorszy jak dla mnie czas zakupów przedświątecznych czyli kup coś co jest ładne i nie opisane made in china . Odpowiedz Link
hala24_2 Re: unikam 03.03.10, 15:48 Przepraszam skłamałam w trakcie ostatnich wyprzedaży nie zwracałam uwagi na metki i przed chwilą je oglądałam. Powiedzmy kupiłam 10 rzeczy z tego tylko dwie są z Chin, reszta to Bangladesz. Ten sukces zawdzięczam temu iż staram się kupowac ubrania 100% bawełny, te z dodatkami były z Chin. Te z Chin były również wysoko przecenione od 50 do 80%, a te z Bangladeszu do 50%. Odpowiedz Link