Dodaj do ulubionych

Czy tego singla stać na kredyt ??

12.09.10, 20:57

No właśnie, czy singla zarabiającego 2000 netto stać będzie na kredyt hipoteczny 150 000 złotych, na okres 30 lat ?
Wyszło mu, że rata miesięczna wyniesie ok. 1000 złotych.
Mieszkanie 55 metrów. Nie wiem jakie opłaty dokładnie ale coś ok. 300 złotych pewnie wyjdzie........Zdecydowalibyście się ?
Obserwuj wątek
    • iberia.pl IMHO nie 12.09.10, 21:08
      Taka rata przy tych zarobkach to...wegetacja....bedzie pracowac tylko po to zeby splacic kredyt, masakra jakas.

IMHO rata na poziomie 20% pensji jest ok.
      • b-b1 Re: IMHO nie 12.09.10, 21:52
        Kredyt, czynsz, prąd, gaz, media , telefon , internet...(benzyna-jesli ma samochód,)a co on będzie jadł?
        Nie wierze, że są tacy kamikadze.
        Nie wierzę również, że jakikolwiek bank udzieli takiego kredytu.
        • re_ni73 Re: IMHO nie 13.09.10, 10:21
          Udzielają.Nam półtora roku temu chcieli udzielić.Łączny dochód 3,5 tyś na 5 osób.Rata 1500.W pore uświadomiliśmy sobie,że nie pociągniemy długo.Banki cwane,kobieta ofem nam powiedziała po tym jak zrezygnowaliśmy.Że bank udzieli bo zabezpieczeniem byl dom.Oni nic nie straciliby jakbyśmy dajmy na to niemie z czego płacić za 5 lat.Bank bierze nieruchomość.Teraz to się bardzo ciesze,bo niestać by mnie było na luksus wybierania zdrowie albo kasa.
    • kasiorekk Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 12.09.10, 21:16
      Nie zdecydowałabym się + mam wątpliwości, czy jakikolwiek bank by udzielił takiego kredytu.
      • ctryna Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 00:24
        ja zarabialam 2,5 gdy dostalam kredyt na 230tys
        gdybym wtedy nie wziela to bylabym w czarnej dupie, zrobilam wszystko zeby podniesc dochody i moja rata nie przekracza 1/4 pensji a wszelkie inne oplaty i kredyty (stud) nie przekraczaja polowy pensji
        • kasiorekk Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 08:13
          > ja zarabialam 2,5 gdy dostalam kredyt na 230tys

Rata przy takim kredycie, wziętym w walucie na 40 lat, to jakieś 900zł, więc nijak się ma to do przedstawionej raty 1000zł do 2000zł dochodu (50%).
          • aga90210 Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 19.09.10, 13:47
            Raczej bliżej 1500. A żeby dstac kredyt w walucie trzeba mieć az 20% wkladu wlasnego.
    • sav83 NIE! 12.09.10, 21:55
      zagadnienie czysto hipotetyczne, bo obecnie przy takich dochodach żaden bank nie udzieli takiego kredytu
    • joana.mz Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 12.09.10, 21:56
      nie wygląda to za ciekawie - 1 tys zostaje na życie
      ale z drugiej strony
      -pewnie singiel przez cały okres spłaty kredytu nie będzie singlem
      -nie będzie wiecznie zarabiał 2tys, zresztą zalezy jakie są są perspektywy w jego zawodzie, mieście itd
      -może podnająć komuś pokój
      -może ma jakieś możliwości dorobienia
      • alba.alba Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 18.09.10, 17:32
        > ale z drugiej strony
        > -pewnie singiel przez cały okres spłaty kredytu nie będzie singlem

Masz rację, może mu się trafi dziecko i niepracująca żona

> -nie będzie wiecznie zarabiał 2tys, zresztą zalezy jakie są są perspektywy w je
        > go zawodzie, mieście itd

Masz rację, może dostać awans, a może także dostać wypowiedzenie.

> -może podnająć komuś pokój

Masz rację. Ale po co brać kredyt na mieszkanie po to, by dzielić je z kimś obcym? To już lepiej, żeby to autor wątku wynajął u kogos pokój i nie miał widma egzekucji banku na karku. Albo zdecydował się na tak pogardzane na tym forum mieszkanie z rodzicami, w końcu zawsze lepiej mieszkać z rodziną niż z kimś obcym.

> -może ma jakieś możliwości dorobienia

Masz rację. Ale w budżetówce często jest zakaz podejmowania dodatkowej pracy, w sektorze prywatnym zaś zakaz konkurencji. Na co komu pracownik, który po godzinach odbiera firmie potencjalnych klientów.
    • alina.walkowiak Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 12.09.10, 23:06
      Miałam prawie identyczną sytuację. Podobne zarobki,ta sama wysokość kredytu 150 tys. . MBank nie widzi problemów, kredyt z pocałowaniem reki smile Raty faktycznie w granicach 1000zł. Ja się nie zdecydowałam. To byłoby samobójstwo smile
    • ofelia1982 Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 07:50
      Nawet jeżeli bank udzieli takiego kredytu - to 700zł na życie? Przecież to tylko na jedzenie i chemię starczy. A gdzie samochód/karta miejska, gdzie ubrania, kosmetyki, jakieś wyjazdy (chociażby na święta do rodziny), wakacje, gdzie prezenty na wesele, wyjście na piwo, do kina czasem, zakup czegoś do mieszkania, jakieś nieprzewidziane wydatki? To jest naprawdę TYLKO wegetacja.
    • mia_siochi Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 07:56
      Nie stać.
      Tym bardziej, że założenie, że opłaty będą na poziomie 300zł to naiwność.

W mieszkaniu ok 50 m płace:
      -co miesiąc 150 zł opłaty na wspólnotę
      -co 2 miesiąc ok 160 zł za prąd
      -co 2 miesiąc od 130 do 280 za ogrzewanie
      -co miesiąc 80 zł za kablówkę+internet

• rudyocicat Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 09:25

> W mieszkaniu ok 50 m płace:
        > -co miesiąc 150 zł opłaty na wspólnotę

chyba koszty eksploatacji, właściciele tworzą wspólnotę i chyba bez sensu jest płacić sobie... ale zgadzam się, że 300 zł za opłaty to pobożne życzenie...

a co w sytuacji utraty pracy?
        • mia_siochi Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 11:43
          W skład tej opłaty wchodzi: woda, śmieci, opłata za użytkowanie części wspólnej (ogrzewanie, światło, konserwacja domofonu), opłata na sprzątaczkę, fundusz remontowy. Koszty które tak czy siak trzeba ponieść.
      • ofelia1982 Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 10:23
        > W mieszkaniu ok 50 m płace:
        > -co miesiąc 150 zł opłaty na wspólnotę
        > -co 2 miesiąc ok 160 zł za prąd
        > -co 2 miesiąc od 130 do 280 za ogrzewanie
        > -co miesiąc 80 zł za kablówkę+internet

Czyli płacisz 375-450zł miesięcznie. Moim zdaniem da sie mieć tych opłat 300zł, bo są różne wspólnoty. Ale opłaty to nie tylko czynsz, prąd, ogrzewanie i tv/internet. Co z komórką? Na pewno rzeczony singiel też chce mieć komórkę..
        • mia_siochi Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 11:44
          Już wyżej napisałam co wchodzi w skład opłat na wspólnotę. Jeśli nawet opłata za wodę czy śmieci nie będzie wliczona do tej opłaty, to ten koszt i tak trzeba ponieść.
    • pani.simpson Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 10:41
      Tak, ale pod warunkiem, że to mieszkanie wynajmie,
      przy założeniu, że:
      - ma za co je urządzić
      - ma gdzie mieszkać.
      Byłam w podobnej sytuacji. Początkowo zakładałam, że będę mieszkać z rodzicami.
      Nie musiałam. Dochód z wynajmu, pozwolił mi na wynajęcie mniejszego i tańszego mieszkania i pokrycia wszystkich opłat z tym mieszkaniem związanych. Tym samym dochód nie był uszczuplony o koszty utrzymania mieszkania i mogłam spokojnie kredyt spłacać.
      Moje wynagrodzenie wzrosło, kredyt dalej spłacam, ale mieszkam już w swoim mieszkaniu smile
      • patysia00 Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 11:26
        Mając mieszkanie we wspólnocie też się płaci i to różne kwoty. Rodzina 4 osobowa w 70m mieszkaniu płaci 750zł samego "czynszu" z wodą i ryczałtem za ogrzewanie.
        Ja mam mieszkanie w spółdzielni i rachunki przedstawiają się tak (mieszkanie 50m):
        czynsz 550zł
        co drugi miesiąc prąd 180zł
        do tego kredyt hip. 1100zł
        komórka miesięcznie 50zł (są w domu dwie, moja i męża to już 100zł)
        kablówka 70zł
        internet 60zł
        Na razie dochodu mamy 2700zł, ja wychowuję dziecko i jest bardzo ciężko (niebawem otwieramy swój sklepsmile).
        Do tego doliczyć eksploatację samochodu+ gaz (całe szczęście jeździ na gaz), jedzenie, na dziecko też idzie sporo...
        Mieszkam w dużym mieście i pewnie u nas opłaty są o wiele większe niż w tych mniejszych, ale tu za 300 czy 400zł to można zapłacić sam czynsz za 20m kawalerkę...
    • johana75 Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 13.09.10, 11:55
      Jesli mieszkanie za 150 tys. 55 m2 to zakladam ze miasto okolo 100 tys.Wiec za wynajem mieszaknie spokonie splaci kredyt, lub jesli sa to 3 pokoje moze je wynająć, Dostałby ok 1000zl, jesli jest to mieszkanie 2 pokojowe to tylko 500zł.
      powinno sie udać jesli podnajmie, bo bez tego nie ryzykowalabym...
      • alba.alba Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 18.09.10, 17:47
        johana75 napisała:

> Jesli mieszkanie za 150 tys. 55 m2 to zakladam ze miasto okolo 100 tys.Wiec za
        > wynajem mieszaknie spokonie splaci kredyt

No pewnie, chętni na wynajem teraz walą drzwiami i oknami... i to w cenie raty kredytuwink
    • adsa_21 Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 19.09.10, 11:34
      ja mam tyle samo na reke i nie mam szans na zaden kredyt. Do tego nie jestem singlem,mam dziecko na utrzymaniu. Mozna pomarzycsad
      • miaaa2 Re: Czy tego singla stać na kredyt ?? 19.09.10, 12:10
        witam wszystkich smile
        ja wlasnie mialam taki sam dylemat, brac kredyt, nie brac... i 2 tygodnie temu kupilam w koncu mieszkanie, przy dochodzie 2700 na reke dostalam z trudnoscia kredyt na 180 tys w EUR na 40 lat (w PLN dostalabym wiecej wiadomo), no i mialam duzy wklad wlasny ponad 60 tys. Rate bede miala okolo 700-750, oplaty za mieszkanie to okolo 320 zl/mies - kawalerka. I tak przeraza mnie laczna wielkosc oplat na pewno >1000 zl + internet, bilet, komorka. Przy mniejszym dochodzie na pewno bym sie nie zdecydowala na kredyt, bo nie potrafie zyc odmawiajac sobie wszystkiego, no ale na szczescie za miesiac zapowiada sie zwiekszenie dochodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka