eeeee1
13.12.10, 03:33
hej, przypadkiem odkrylem to forum i pomyslalem, ze podziele sie moim sposobem na zaoszczedzenie paru(dziesiat) zlotych miesiecznie;
otoz jesli ktos nosi szkla kontaktowe (miekkie, wysokouwodnione) to polecam zakup jednodniowych soczewek kontaktowych (30 sztuk najtanszych, najtaniej jest je kupowac w internecie, marka nie ma znaczenia, chociaz ja preferuje soczewki Zeis, bo latwo sie je zaklada) i ich noszenie przez dluzszy okres czasu niz jeden dzien; nie ma absolutnie zadnych problemow; sam nosze takie soczewki nawet do miesiaca czasu (przypominam - sa to soczewki jednodniowe);
jako plynu do mycia soczewek uzywam zwyklej soli fizjologicznej (sterylnej) ktora w aptece kosztuje mniej niz zlotowke; dzieki uzywaniu zwyklej soli fizjologicznej zamiast bog wie jakich wymyslnych (i drogich) plynow do plukania soczewek nie mam absolutnie zadnej alergii na soczewki ani czerwonych oczu ktore mialem przy uzywaniu plynow typu 7 w 1, 3 w 1 etc. (ktore myja czyszcza sterylizuja etc.);
codziennie sterylizuje pudeleczko na soczewki poprzez jego wygotowanie we wrzatku a potem je przeplukuje sterylna sola fizjologiczna;
sol fizjologiczna mozna tez uzywac zamiast kropli do oczu w momencie kiedy wydaje nam sie ze oko robi sie za suche; absolutnie nie ma sensu kupowac kropli do suchych oczu - to wszystko tylko kit marketingowy - zwykla sol fizjologiczna jest zbawienna dla oczu i mozna jej lac do oczu w ilosciach dowolnych;
i na koniec pare zasad:
1/. wieczorem ZAWSZE nalezy wyciagnac soczewki bo oko jest juz zmeczone i potrzebuje odpoczac;
2/. codziennie nalezy zmieniac spol fizjologiczna w pudelku z soczewkami;
3/. codziennie nalezy myc soczewki sola fizjologiczna przed zalozeniem; w momencie kiedy wkladamy soczewke do oka po raz kolejny nastepnego dniai mimo umycia w soli poczujemy swedzenie po zalozeniu to oznacza ze jest na niej osad bialkowy ktorego nie da sie juz tak latwo usunac i po prostu taka soczewke wyrzucamy i bierzemy nastepna z pudelka (jest ich 30 w pudelku wiec to zaden problem); absolutnie nie nosimy soczewki ktora wywluje pieczneie/swedzenie;
mam nadzieje ze komus sie te porady przydadza; jesliby to policzyc to oszczednosc jest dosc spora (na plynie i na soczewkach);