donalonso 21.02.11, 17:12 Słodyczy nie kupuję ze względu na oszczędzanie oraz zdrowie. Czasem jednak chciałoby się przegryźć coś słodkiego,ale niedrogiego. Macie jakieś patenty na tanie ale pyszne ciasta domowe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: tanie ale pyszne ciasta 21.02.11, 19:18 Najprostsze, bez pieczenia, pyszne: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67668177,67668177,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link
marya5 Re: tanie ale pyszne ciasta 22.02.11, 11:05 Szybki i w miarę tanio - ostatnio robił u nas za tort na imprezie. Rolada - kupiona w biedronce, gotowy krem karpatka, banany w promocji i kremówka z biedtonki. Polecam , efekt niezły, nakład pracy i kasy nieduży, pyszny. mojewypieki.blox.pl/2011/02/Kremowe-ciasto-na-roladzie-z-bananami.html Odpowiedz Link
amarulla Re: tanie ale pyszne ciasta 25.02.11, 21:05 kurcze, cytujesz fajny przepis i podajesz gotowce do wykorzystania? nie lepiej już upiec ten biszkopt zgodnie z przepisem Doroty? chyba taniej zresztą wyjdzie, podobnie jak krem Odpowiedz Link
dorota_11 Ciasto z niczego 22.02.11, 14:20 Moje ulubione - niczego nie musisz kupować , składniki zazwyczaj są w domu CIASTO Z NICZEGO 3 jaja, 3/4 szkl.cukru, 150g jogurtu Jogobella o dowolnym smaku,ja dałam brzoskwiniowy, cukier waniliowy . 1/3 szkl.oleju, 1i1/2 szkl.mąki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, Jaja ubić (mikserem) z cukrem i cukrem waniliowym . na gęstą masę. Powoli dodawać olej, jogurt(cały czas ubijać mikserem). Dodać na końcu mąkę ( przesiana przez sito) z proszkiem do pieczenia, mieszać drewnianą łyżką. Blaszka 25x30, piec 190 stopni, ok.30-40 min. Odpowiedz Link
basia_34 Re: Ciasto z niczego 27.02.11, 17:32 zrobiłam ciasto z niczego + maliny mrożone i wyszło bombowe! Odpowiedz Link
moj-lunch.pl Re: tanie ale pyszne ciasta 24.02.11, 01:18 Polecam banalnie proste i tanie ciasto marchewkowe: moj-lunch.pl/pliki/deser/ciasto_marchewkowe.html czy te rownie prosta babke cynamonowa: moj-lunch.pl/pliki/deser/babka_cynamonowa.html Smacznego!! ------------------- www.moj-lunch.pl Odpowiedz Link
amoremio7 Re: tanie ale pyszne ciasta 24.02.11, 09:02 ja polecam roladę biszkoptową z jabłkami ,jest łatwa w przygotowaniu i nietucząca Odpowiedz Link
donalonso Re: Amoremio 24.02.11, 17:31 Wypróbowałam ciasto marchewkowe - pyszota,w niedzielę upiekę jogurtowe,dzięki za przepisy Odpowiedz Link
amarulla Re: Amoremio 25.02.11, 21:04 np. taki ja zazwyczaj daję więcej jabłek, tak z póltorej cm grubości na dnie blachy. polecam, bo robi się banalnie, zwija się tez bezproblemowo, a smakuje wyśmienicie :0 Odpowiedz Link
coco.nut Re: tanie ale pyszne ciasta 26.02.11, 11:00 prosta, tania i szalenie smaczna szarlotka: mojewypieki.blox.pl/2010/09/Szarlotka-sypana.html tanie, szybkie i proste ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego: mojewypieki.blox.pl/2010/11/Cynamonowe-palmiery.html oba przepisy wypróbowałam, polecam! Odpowiedz Link
anatefka Re: tanie ale pyszne ciasta 09.03.11, 13:42 Widzę, że blog Doroty króluje To i ja dorzucę jeszcze jeden rewelacyjny i rewelacyjnie tani przepis na Banana Bread - chleb to on tylko z nazwy, bo to po prostu przepyszne, wilgotne, niesamowicie aromatyczne ciasto. mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html A na dodatek robi się je z tego, co zostanie ... czyli z nakrapianych bananów U mnie zostają zawsze takie nieszczęsne sierotki. Wczoraj uratowałam życie trzem piegowatym gościom i przerobiłam je bardzo tanim kosztem na ciasto. Koszt: 3 banany ( 5 sztuk kupiłam za 4 złote więc te 3 powiedzmy..) - 2,50 masło - ca 1,50 cukier - 0,50 jajko - 0,40 mąka, sól, soda - ca 0,50 koszt składników to ok. 5,60 zł. Wychodzi średnia keksówka ( 30x12). I jest naprawdę przepyszne! Bardzo polecam Odpowiedz Link
basia_34 torcik piankowy 09.03.11, 16:07 potrzeba nam: 2 galaretki np. malinowe 2 galaretki np. cytrynowe 2 śnieżki mleko paczka biszkoptów okrągłych galaretkę np. malinową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia. w tym czasie układamy na dnie tortownicy biszkopty równo żeby przykryły całe dno. jak galaretka malinowa ostygnie, ubijamy mikserem 2 śnieżki z mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu dodajemy do tego ostygniętą galaretkę i calą taką masę wylewamy delikatnie na biszkopty. dajemy do lodówki. jak masa stężeje w lodówce przygotowujemy drugą galaretkę wg przepisu, zostawiamy do delikatnego stężenia i wylewamy na masę. i znów do lodówki do stężenia, pyszny, delikatny deser ja zawsze robię różne kolory wybierając różne smaki galaretek Odpowiedz Link
martha666 Re: torcik piankowy 13.03.11, 19:02 ja zamiast śnieżki daęj do galaretki serek homogenizowany 2 małe lub 1 duży i tak 2 lub 3 warstwy i sernik gotowy. na wierzch mozna jakieś owoce i zalać samą galaretką. Odpowiedz Link
anatefka CIASTO Z DŻEMEM 28.03.11, 15:16 Polecam proste, pyszne i bardzo aromatyczne ciasto z dżemem. Jest świetne, bo nie dość, że naprawdę smaczne to jeszcze rozwiązuje problem p.t.: co zrobić z zalegającymi w spiżarni dżemami Nadają się do tego ciasta różne dżemy, ale ja najbardziej lubię z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Choć z wiśniowym też boskie Aha, i robi się JE tak szybko, że piekarnik nie zdąży się nagrzać a już jest gotowe. CIASTO Z DŻEMEM 2 szklanki mąki ( ok. 350 g) – 0,60 zł 3 jaja – 1,20 zł szklanka mleka ( 250 ml) – 0,60 zł szklanka cukru – ( 160 g) – ca. 0,80 ½ szklanki oleju ( 125 ml) – ca. 0,60 zł ½ - ¾ słoiczka dżemu ( miałam własnej roboty z czarnej porzeczki, koszt słoiczka mikry, bo porzeczki za darmo, ale powiedzmy, że …już z naddatkiem) – 1 zł po łyżeczce kakao, sody oczyszczonej, cynamonu – 0,60 zł Razem koszt użytych składników ok. 5,50 zł Zmiksować jaja z cukrem, dodać pozostałe składniki, porządnie zmiksować. Piec w 180 C przez 50 minut do 1 h. Sprawdzić patyczkiem czy się dobrze dopiekło. Wychodzi duża keksówka. Ciasto jest wilgotne, a jak dżem był z czarnej porzeczki czy wiśni to są w nim takie fajne kawałki owoców, jak bakalie – a przecież nie dodaliśmy bakalii Odpowiedz Link
taba18 Re: CIASTO Z DŻEMEM 28.03.11, 18:02 Właśnie upiekłam i polecam Bardzo szybkie i smaczne. Odpowiedz Link
anatefka Re: CIASTO Z DŻEMEM 28.03.11, 19:41 taba18 napisała: > Właśnie upiekłam i polecam Bardzo szybkie i smaczne. No proszę, co za tempo Prawda, że proste i smaczne? Na wielką galę się nie nadaje, ale na zwyczajną rodzinną sobotę jest super. Zdarzało mi się je polać polewą czekoladową i ozdobić połówkami orzechów. Jeszcze pyszniejsze. Odpowiedz Link
ogromna_carla Re: CIASTO Z DŻEMEM 29.03.11, 13:29 taba18 napisała: > Właśnie upiekłam i polecam Bardzo szybkie i smaczne. Właśnie upiekłam i ... mam całą blache zakalca potwierdzam robi się je błyskaicznie. Odpowiedz Link
sylwiam_m Re: tanie ale pyszne ciasta 28.03.11, 16:48 Ciasto to piecze samodzielnie moja 11-letnia córka: 1 kubek jogurtu wszystko jedno jakiego wrzucamy do miski i myjemy kubek.Kubeczkiem odliczamy: 3 kubki mąki 1,5 do 2 kubków cukru 1 kubek oleju 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wymieszać widelcem, piec ok.30-40 min. w 180 stopniach Można podzielić i dodać kakao, można dodać owoce albo cynamon albo dżem lub skórkę kandyzowaną.Zawsze wychodzi i jest smaczne. Odpowiedz Link
anatefka Re: tanie ale pyszne ciasta 28.03.11, 19:43 Znam to jogurtowe - faktycznie dziecinnie proste Mój nastoletni syn z kolei nauczył się robić muffinki, bo je uwielbia Łakomstwo jest bardzo dobrą motywacją Odpowiedz Link