Dodaj do ulubionych

Woda-pomocy!

30.06.11, 18:39
Dzis odczytano zuzycie wody w mieszkaniu wynajmowanym przez corke.Mieszka od poczatku lutego,sama,przez ok.miesiac ja u niej pomieszkiwalam.Jest studentka,malo gotuje,malo zmywa,prysznic codziennie,od czasu do czasu pranie(pralka z automatycznym doborem wody).Zuzycie 130m3sad.Czy ktos jest w stanie to wytlumaczyc?!Byl pan ze spoldzielni,podobno licznik jest w porzadku..Chodza mi po glowie rozne dziwne mysli..
Obserwuj wątek
    • exellence Re: Woda-pomocy! 30.06.11, 20:49
      Skoro to jest wynajmowane mieszkanie to czy czasami poprzedni najemcy nie zostawili do zapłaty zaległej wody?
      Macie umowę najmu?
      Gdy ja wynajmowałam mieszkanie to w umowie wpisane były aktualne stany licznika prądu, gazu i wody.
      U mnie też spisywali wczoraj liczniki: u mnie 3 osoby, przez pół roku zużyły 30m3.
    • sonia-3 Re: Woda-pomocy! 30.06.11, 21:14
      Nie ma takiej możliwości, aby zużyła tyle wody. Coś jest nie tak, ale co???
      • agata688 Re: Woda-pomocy! 01.07.11, 19:18
        sonia-3 napisała:

> Nie ma takiej możliwości, aby zużyła tyle wody. Coś jest nie tak, ale co???

Jak to nie ma mozliwości?od poczatku lutego do końca czerwca to jest całych 5 mies.wychodzi po 26m.Normalnie,nie oszczędzając wody mogła tyle zuzyć.
        • jagoda85 Re: Woda-pomocy! 01.07.11, 21:10
          Chyba z lekka przesadzasz. 1 osoba 26 m miesięcznie? U mnie 2 dorosłe osoby przy normalnym trybie życia, z gotowaniem, praniem, myciem, i zmywarką zużywamy 35 m w ciągu pół roku.
          • agata688 Re: Woda-pomocy! 01.07.11, 22:39
            Ja nie pisze,ze to mało tylko,ze to mozliwe.Nas troje(1 małe dziecko),przeszło pól dnia poza domem,zuzywamy srednio 20m na miesiac.
            Moze dziewczyna w ogóle nie przykreca wody np.przy myciu zebów,moze bierze 20-sto minutowy prysznic,gdzie woda leci cały czas(a moze bierze ten prysznic rano i wieczorem),moze czesto urzadza w mieszkaniu spotkania ze znajomymi,itp. tego nie wiemy.Ale mozliwe jest zuzycie 26metrow na miesiac.(moj znajomy co 2 miesiace placi za 50-60 metrow)
            • sisi40 Re: Woda-pomocy! 01.07.11, 22:55
              Prysznic raz dziennie,ale z myciem wlosow,wiec troche wody zuzywa.Nie mam pojecia czy zakreca wode podczas mycia zebow..Tlumy w mieszkaniu sie nie pojawiaja,a gotowanie i zmywanie w ilosciach sladowych.Nie twierdze,ze zuzywa malo wody,ale te 130m3 to jednak przesada.Wlasciciel mieszkania zaplacil i wyjechal na wakacje.Po powrocie ma,jak powiedzial,"powaznie zajac sie sprawa",wiec mysle,ze raczej nie bierze pod uwage tego,ze corka zuzyla az tak duzo..
    • muumucca Re: Woda-pomocy! 30.06.11, 21:33
      Koleżanka miała taki problem, rachunek był koszmarny. A okazał się, że winna była spłuczka, z której woda sobie cieniutkim ale stałym strumyczkiem wyciekała...
    • linn_linn Re: strzezonego.... 01.07.11, 14:15
      Rada niestety na przyszlosc: trzeba wyrobic w sobie nawyk comiesiecznego spisywania stanow licznikow. Pilnujemy portfeli, kontrolujemy stan kont bankowych, a liczniki niefrasobliwie zostawiamy samym sobie. 1 osoba w ciagu miesiaca moze zuzyc kilka metrow szesciennyh wody. Kontrolujac zuzycia wody, gazu i pradu juz po miesiacu mozna sie zorientowac, ze cos jest nie tak i zglaszac problem nie dopuszczajac do akumulacji ponad 2-letniego zuzycia wody. Taka mala "strata" czasu pozwoli nam uniknac nerwow, straty pieniedzy, zapasow z biurokracja itp.
    • milenka966 Re: Woda-pomocy! 01.07.11, 16:24
      Odwołam się do poprzedniego postu , gdzie mowa była o spłuczce w ubikacji. Ja wynajmując mieszkanie miałam podobną sytuację i dostałam po kieszeni. Warto sprawdzić spłuczkę, może jakiś kran .
      • monisia900 Re: Woda-pomocy! 01.07.11, 21:11
        W wynajmowanym mieszklaniu tez dostalam po kieszeni. okazalo sie ze przecieka jakas rurka pod wanna-cale szczescie ze nie zalalo sasiadow. ale i tak nie ulecialo az tyle metrow! szok!
        ja obecie zuzywam z rodzina 4 osobowa ( +pies dlugowlosy, ktorego ssie czesto kapie) max na miesiac 8-9 metrow. wczesniej bylo ok 6-7, ale teraz jest maluiszek w domu to i wody wiecej idzie.
        • linn_linn Re: Woda-pomocy! 01.07.11, 23:01
          8-9 na 4 osoby, 2 najwyzej 3 na 1 osobe: to sa normalne poziomy zuzycia wody. 5 m3 na osobe miesiecznie to juz znka, ze byc moze sa jakies straty. 130 m3 w 5 miesiecy na 1 osobe to jest po prostu niemozliwe. Zakladam, ze wynajmujaca w ogole zna stan licznika na poczatku. Moze jednak nie zna i dopiera teraz sie obudzila.
          • 0oo.oo0 Re: Woda-pomocy! 02.07.11, 00:04
            jako studentka, w 2-osobowym mieszkaniu, jakoś specjalnie nie oszczedzając wody, pranie raz w tyg, naczynia w zlewie, codziennie prysznic zużywam ok. 5-6 m^3.
            I kiedys faktycznie ciekła nam spłuczka w toalecie, ale 30 m to ona nie przepusci, musiałaby leciec ciagle na pełnym spłukiwaniu, a to by było widac,
    • paluszki38 Re: Woda-pomocy! 02.07.11, 00:10
      > Dzis odczytano zuzycie wody w mieszkaniu wynajmowanym przez corke.Mieszka od po
      > czatku lutego,sama,przez ok.miesiac ja u niej pomieszkiwalam.Jest studentka,mal
      > o gotuje,malo zmywa,prysznic codziennie,od czasu do czasu pranie(pralka z autom
      > atycznym doborem wody).Zuzycie 130m3sad.Czy ktos jest w stanie to wytlumaczyc?!B
      > yl pan ze spoldzielni,podobno licznik jest w porzadku..Chodza mi po glowie rozn
      > e dziwne mysli..

Znam ten problem.... Po kilku miesiącach mieszkania w wynajmowanym mieszkaniu mieliśmy dopłatę ok. tysiąca. Nie robiliśmy prania, na weekendy wyjeżdżaliśmy, brak dzieci... Liczniki oczywiście się zgadzały... A my czuliśmy się oszukani...

Chodziło o to, że ludzie przed nami nigdy nie wpuszczali nikogo do liczników, tylko zostawiali kartkę w drzwiach, wpisywali oczywiście dużo zaniżone sumy, żeby mieć niższe rachunki. My w swojej naiwności wpuściliśmy pana i zostało to spisane w końcu uczciwie...

Wprowadzając się, spisałam liczniki i wg tych liczników mieliśmy nadpłatę więc niedopłata mnie troszkę zdziwiła. Niestety nie zostało to zrobione przy wynajmującym a tłumaczenie, że nie mieliśmy pralni w mieszkaniu i w ciągu 5 miesięcy mieć niedopłatę na tysiaka to przesada, nie docierało. Zapłaciliśmy połowę i wyprowadziliśmy się w stanie wojny.

Niestety wiele osób wynajmujących mieszkanie stosuje ten patent, że sami wypisują kartki ile wyszło na liczniku. Jedyny sposób to spisywanie liczników przy wynajmującym...
    • linn_linn Re: Woda w domu blog 02.07.11, 08:44
      Tu mozna znalezc sporo informacji:
      blog.dlakieszeni.pl/
      • lolka.77 Re: Woda w domu blog 02.07.11, 23:00
        U mnie na 4 osoby dorosłe + dziecko (w tym jedna bierze prysznic 3 razy dziennie) ostatni rachunek mamy na 36m (2 miesiące). Woda używana jest również do podlewania ogrodu. Wychodzi niecałe 4m na osobę, przy zerowej oszczędności.
    • happy_time Re: Woda-pomocy! 03.07.11, 19:05
      Mało prawdopodobne, że tyle zużyła. U mnie największe zużycie było 20 m3. Przy dwóch osobach i nie oszczędzaniu, a po prostu marnowaniu wody wink Mniej więcej raz dziennie prysznic i raz dziennie kąpiel w dosyć dużej wannie, a do tego kilka razy w tygodniu pralka i zmywarka raz - dwa razy dziennie.
      Napisz jeszcze jak się rozkłada te 130 m tzn ile ciepłej ile zimnej. Jeżeli zimna to może rzeczywiście spłuczka jak wcześniej pisano. Poza tym sprawdź licznik. Zapisz stan licznika i sprawdź np. za tydzień korzystając tak samo z wody jak do tej pory. Sprawdzałyście czy przy nie odkręcaniu kranu licznik się nie kręci? Może rzeczywiście gdzieś przecieka.
      Znajomi mieli kiedyś taki przypadek, że licznik był źle zamontowany i nagle zaczął się kręcić wstecz smile
      • anyx27 Re: Woda-pomocy! 03.07.11, 20:12
        U nas tylko zimna woda (mamy piec do grzania wody), rodzina 2+1, miesięcznie wychodzi ok. 22m wody (bez oszczędzania).
      • ula27121 Re: Woda-pomocy! 05.07.11, 11:43
        A może termin wymiany wodomierzy minął? Nam wodomierze oszalały po pięciu latach. Wymieniliśmy i wszystko wróciło do normy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka