Dodaj do ulubionych

tygodniowe menu obiadowe - inspiracje

01.09.11, 09:37
Wątków na temat ukladnia menu było juz mnóstwo, wiekszość opierała się na dywagacjach czy warto takie menu robić czy nie. Wg mnie warto bo zaczynam przygodę z oszczedzaniem. Przeczytałam dziesiatki wątków na temat układania menu, ale żadnych konkretnych porad. Metodą prób i błędów ułożyłam własne, pewnie niezbyt doskonałe, ale wciaz szukam inspiracji by nie było nudno w kuchni, a zarazem smacznie, sezonowo i tanio. Proponuję wpisywać w tym wątku tygodniowe menu obiadowe smile

1 tydzień:

Wtorek - potrawka z kurczaka z ryzem, marchewką i groszkiem (ugotowalam rosół na warzywach i piersiach z kurczaka, czesc marchwi i większa czesc mięsa + mrozony groszek do potrawki)

Środa - Gęsta pomidorowa z ryzem i miesem (na rosole z dnia poprzedniego i świezych pomidorach)

Czwartek - Zupa krem z pomidorów z grzankami (zostało bardzo dużo zupy), pierogi z mięsem (własnoręcznie robione, mrożone)

Piatek - kotleciki rybne z marchewką i koperkiem, ziemniaki, surówka z kapusty

Sobota - kotleciki rybne z marchwia i koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, puree ziemniaczane z maslem

2 tydzień:

Niedziela - bitki w sosie własnym, ziemnaiki, surówka z marchwi, selera i jabłka

Poniedziałek - bitki w sosie własnym, kasza jęczmienna, buraczki

Wtorek - gęsty barszcz (coś jak barszcz zabielany ale z warzywami), paszteciki mięsne

Środa - Kotlety z piersi kurczaka, puree ziemiaczane z masłem, fasolka szparagowa

Czwartek - Gęsta zupa jarzynowa (jarska) na resztkach warzyw, kopytka z sosem

Piatek - Zupa z dnia poprzedniego, leniwe z cynamonem i cukrem

Podzielcie sie swoim tygodniowym menu smile
Obserwuj wątek
    • g1oska Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 01.09.11, 13:25
      Mogę podać swoje menu z ostatnich 3 dni, które polegało na wykorzystaniu wszystkiego co mam w lodówce i co psuło się w najlepsze:

wtorek - rosół (na ogromniastych udkach za dwa 6 zł zapłaciłam) i dużo makaronu
      środa - pomidorowa (czyli wykorzystanie puszki pomidorów leżącej w lodówce i rosołu z poprzedniego dnia), kurczak smażony z sosem afrykańskim (połowa słoika stała w lodówce) i kalafior
      czwartek - nadziewana papryka (4 papryki leżały w lodówce) + dokupić mielone (dodać wszystko co się ma w kuchni: ser, czosnek, pietruszkę, ryż)

Moje oszczędzanie w kuchni jak widać powyżej polega na wykorzystaniu zapasów, które zazwyczaj wyrzucałam do kosza.
      • mizi_mizi Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 01.09.11, 13:54
        Ja natomiast wczoraj zaszalałam tak:
        1) krupnik na skrzydełkach z indyka i szyjce (miałam zamrożone) + połowa włoszczyzny, która mi została z poprzedniej zupy
        2) racuchy: 4 brzydkie banany zalegające w lodówce, garść rodzynek, zmiksowany serek wiejski "nie pierwszej świeżości", słoiczek jogurtu + trochę mąki i jajko
        3) zapiekanka: 4 zalegające płaty lasagne + ratatouille zrobione rok temu i zamknięte w słoiku + sos do spaghetti j.w. + kulka mozzarelli + parówki sztuk 2
        4) beza Pavlovej z 6 białek - zbiór z całego tygodnia big_grin + brzoskwinie w syropie również własnej roboty suspicious
        to na najbliższe dni do pracy...

a na kolację udało mi się zrobić pizzę: mrożone ciasto własnej roboty (zawsze jak robię, robię x 3 i mrożę) + reszta w/w sosu do spaghetti + parówki sztuk 2 + ser żółty w ilości możliwie największej wink + cebula + papryka konserwowa...tak, tak, też własnej roboty wink

popiłam Karmi...to już niestety ze sklepu wink
        • zabeczka84 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 01.09.11, 16:58
          mizi_mizi z jakich białek robisz ta bezę? Bo czytałam ze nie można z mrożonych a ja własnie mrożę białka... A własnie, co można zrobic z mrozonych białek?
          • verdana Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 01.09.11, 17:41
            Przykładowe, bo obecny tydzień nietypowy, rodzina dopiero z wakacji zjeżdża
            Pon- Żurek
            Wtorek - pieczone nóżki kurczaka, ziemniaki, sałata
            środa - gulasz z pesto, kasza jeczmienna, groszek
            czwartek - omlet z grzenkami, pomidorami i szynka
            piątek - filety rybne w sezamie, kopytka, surówka z kalafiora (ryba w piątek zupełnym przypadkiem...)
            sobota - paella
            niedziela - obiad na zyczenie, kazdy z rodziny raz w miesiącu wybiera sobie, co chce zjeść
          • mizi_mizi Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 01.09.11, 20:19
            z mrożonych też kiedyś zrobiłam i wyszła smile a dlaczego nie mozna?
            • ardiss1 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 01.09.11, 21:50
              Ja zawsze robię Pavlovę z mrożonych białek. Wychodzi super. A na białka biorę zwykły czysty słoik i jak coś robię i zostaje mi nawet 1 białko to wrzucam do słoika i zamrażam. I później dobijam kolejne białka. Aż mi się uzbiera porcja.
              Trzeba tylko pamiętać ile ma się tych białek w słoikusmile)
              • naomi19 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 08:42
                Ale jajek nie można mrozić, prawda?
                • ardiss1 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 19:19
                  całych jajek?? nie wiem.. nie próbowałam...ale chyba sensu nie ma.. bo można zawsze kuić. a białaka mroże jak zostają "od czegoś".. tak, by nie wyrzucać po prostu.
                  • naomi19 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 04.09.11, 11:35
                    No tak, wydawało mi się, że nie można, ale doczytałam i to nieprawda, można mrozić. Wow. A zawsze wywalałam białka, które zostawały np z kremów do tortów. Dzięki za pomysł!
    • milenamamazuzi Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 10:52
      Ja się niestety tygodniowym menu nie mogę pochwalic, bo nigdy tego nie wypracowałam - najczęściej planuję na 2, 3 dni do przodu biorąc pod uwagę to co mam w lodówce i zamrażalniku, ale dopiszę, że u nas nie ma takiego tygodnia by nie pojawiło się SPAGHETTi - to jedno z niewielu dań które lubią wszyscy moi domownicy bez wyjątku. Z raz w tygodniu są też pieczone golonki z indyka - bo nie ma przy tym żadnej roboty smile
      • ewaam Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 12:18
        a jak się robi takie pieczone golonki??? Czy golonka to inaczej udziec?
        • mamagapka Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 16:17
          wszystko super, ale podajcie wartościowe menu z 2-gimi daniami. Wiem, wiem, ze zupą zapychacie się na maxa, ale dla nas zupa to NIE jest obiad. zaledwie przystawka na pierwszy głod. może być 2-gie danie bez zupy ale nie zupa bez drugiego...
          • verdana Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 16:59
            U mnie raz w tygodniu jest zawsze zupa bez drugiego - wszyscy lubią zupy, ale nikt dwoch dań nie zje.
            Czasem, jesli zupa jest Czysta, np. rosół, na drugie jest sałatka. bardzo rózna, ale z warzywami z zupy. Na przyklad z kuskusem.
            • marysia460 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 17:30

Poniedziałek - schab w sosie + ziemniaczki+ sałatka z pomidorów
              Wtorek - schab w sosie z poprzedniego dnia + ziemniaki+ ogórki kiszone wlasnej roboty
              Środa - Żurek z jajkiem i kiełbaską wiejską
              Czwartek - potrawka chińska ( ryż, warzywa smazone z piersią kurczka i sos azjatycki ostro słodki )
              Piatek - rosół z makaronem i sałatka wiosenna + chlebek ( jajka na twardo, pomidory, świeże ogórki, rzodkiewka, szczypiorek, wszystko pokrojone w większa kostkę, do tego majonez i dosmaczyc solą i pieprzem ) .
              Sobota - spaghetti bolonese
              Niedziela - kaczka nadziewana z jabłkami + ziemniaczki pieczone w piekarniku ( obok kaczki, w folii ). Pycha !

To sa dania z minionego tygodnia, oraz plan na jutro i niedzielę smile
              • lisia312 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 02.09.11, 18:29
                u mnie też wyłącznie dwudaniowe, jeżeli jednodaniowe, to :
                bogracz, bigos, fasolka po bretońsku
                • hellusia Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 04.09.11, 20:54
                  czytam i nie wierzę czy na samym żurku to da się wyżyć?
                  u mnie zawsze musi być dwa dania ! rodzina 2 plus 5 i dwu latek jedza tak jak dorośli,
                  zupa plus drugie danie 3-4razy w tyg mieso
                  • angazetka Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 04.09.11, 21:09
                    Przecież żurek z kiełbasą, jajkiem i zagryzany chlebem to pełny posiłek wink To trochę inna zupa niż rosołek bez niczego.
                    • zabeczka84 Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 05.09.11, 09:08
                      Dokładnie, a po za tym gdy sie pracuje w godzinach powiedzmy 8-16 a dziecko jest w przedszkolu, w domu sie jest około 17-18, jedzenie wtedy dwóch dań byłoby co najmniej niezbyt zdrowe.
                      U nas na przykład dwa dania o tej godzinie by po prostu nie "weszły". Dwa dania mam wtedy gdy na obiad jest zupa bezmięsna np. ogórkowa i naleśniki, barszcz i krokiety/pierogi/paszteciki itd.
                      • verdana Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 05.09.11, 09:22
                        U mnie nawet rosół jest pełnoprawnym obiadem. Co innego, jeli pracuje się fizycznie, ale jesli większość dnia przy biurku czy w szkole, to mozna się najeść jednym daniem.
                        • korniz Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 05.09.11, 13:10
                          czesm wchodze i korzystam na jakies przedszkole w necie i tam maja jadlospisy od pon do pt.
        • milenamamazuzi Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 05.09.11, 13:47
          Ewo, przyznam szczerze że nie wiem czy golonka indycza to to samo co udziec smile Jest to czesc nogi, wygląda tak jak golonka wieprzowa - z taką kością w środku.
          Przyrządzam dokładnie tak samo jak robi się pieczone udka z kurczaka (z tym że ja staram się kurczaków nie jadac) - smaruję przyprawami (pieprz, papryka ostra, kminek, majeranek i przyprawa do kurczaka) i wkładam do piekarnika. Z tym, że golonki indycze oczywiście pieczemy dłużej niż kurze - duże golonki ok. półtora godziny. Żadna filozofia, chodziło mi po prostu o przypomnienie w wątku czegoś przy czym nie ma żadnej roboty.
          • ewaam Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 05.09.11, 21:03
            No, dzisiaj byłam w mięsnym i się zorientowałam,że golonka indycza to nie to samo, co udziec.... smile
            a Twój przepis fajny, bo samoobsługowy..... i takie są najlepsze...
            pozdrawiam smile
    • lee-aa Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 06.09.11, 10:34
      U mnie będzie to wyglądać mniej więcej tak:
      Pn - tagiatelle z sosem pieczarkowo-śmietanowym, sałata z pomidorem
      Wt - Zupa pomidorowa z pulpecikami
      Śr - Curry z soczewicy
      Czw - Kuskus + indyk w sosie orzechowym
      Pt - Zapiekanka makaronowo-warzywna z tuńczykiem albo kasza gryczana z jajkiem sadzonym
      Sob - Dorsz zapiekany ze szpinakiem
      Nd - jeszcze nie wiem, zależy od pogody
      Warzywa sezonowe do oporu - papryka, pomidory, ogórki.
      Oczywiście nie jest to ścisłe menu, którego będę się zębami trzymać, pewnie kolejność potraw się zmieni.
      Planuję przeważnie 2-3 mięsne obiady w tygodniu, 1-2 rybne, jemy dużo warzyw. 2 bez dzieci, nie jemy obiadów w pracy/na mieście. Do pracy kanapki, serek-jogurt, warzywa, sałatka.
      • gat_t_a Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 06.09.11, 16:24
        lee-aa napisała:

> Śr - Curry z soczewicy

możesz podać przepis? z góry dziękuję
        • lee-aa Re: tygodniowe menu obiadowe - inspiracje 06.09.11, 19:22
          Pewnie :
          1 szklanka soczewica czerwona,
          2 średnie ziemniaki,
          2 średnie marchew,
          1 cebula,
          czosnek,
          asfetyda,
          śmietanka kokosowa,
          curry madras,
          1 łyzka pasta z tamaryndowca,
          ok3 łyżki olej roślinny,
          papryczka chili suszona,
          Sól
          Łaczymy curry madras z mniej więcej pół łyżeczki asfetydy, chilli i czosnkiem, ucieramy z olejem na gładką masę.
          Wrzucamy do rozgrzanego rondla i podgrzewamy tak długo aż olej się oddzieli z mieszanki.
          Warzywa kroimy w kostkę tej samej wielkości. Wrzucamy wszystko na raz do rondla, wsypujemy czerwoną soczewicę, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą (ok 1 l). Przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na ok pół godziny od czasu do czasu mieszając.

Gdy soczewica się rozgotuje a ziemniaki są miękkie dodajemy pastę z tamaryndowca i jeszcze raz doprawiamy do smaku. Do każdej porcji dodajemy około łyżki śmietanki kokosowej.

Zamienniki:
          Asfetydę można sobie darować
          śmietankę kokosową można zastąpić wiórkami kokosowymi dodanymi do rondla razem z warzywami i nieukwaszoną śmietaną na talerzu
          Pastę z tamaryndowca zastąpić można sokiem z cytryny
          • ella_nl Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 06.09.11, 20:34
            A mogę prosić przepis na sos orzechowy i sos pieczarkowo-śmietanowy?
            Dziękuję!
            • lee-aa Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 06.09.11, 21:27
              Możesz wink
              Sos orzechowy czyli sos satay:
              150 gram orzeszki ziemne,
              200 ml mleczko kokosowe,
              1 szt papryczka chili,
              0,5 łyżeczki curry,
              cukier brązowy,
              sok z limonki do smaku,
              1 mała cebula biała,
              czosnek,
              sos sojowy,

Orzeszki (najlepiej niesolone) wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Następnie wrzucamy cebulę, papryczkę chilli i mleczko kokosowe. Powstanie gęsty sos. Przekładamy go do rondelka - można dolać troszkę wody, podgrzewamy i doprawiamy curry, cukrem, solą, sokiem z cytryny/limonki, sosem sojowym.
              Oczywiście mleczko kokosowe można zastąpić słodką śmietanką.

Sos pieczarkowo śmietanowy
              250g pieczarek
              3 plastry boczku
              słodka śmietanka
              sól, pieprz, ząbek czosnku
              Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, pieczarki w plasterki. Gdy boczek się wysmaży dorzucamy pieczarki i podsmażamy je chwilę, solimy, pieprzymy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 10 minut, odkrywamy wlewamy ok 1/3 szklanki śmietanki, odparowujemy. Na koniec dorzucamy ząbek posiekany ząbek czosnku i ewentualnie listki świeżej bazylii. Przykrywamy. Mieszamy z makaronem.
              Ten sam sos świetnie pasuje do kaszy gryczanej.
              • ella_nl Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 06.09.11, 21:34
                lee-aa napisała:

> Możesz wink
                Dziękuję, na pewno wypróbujęsmile
                Małe pytanie - śmietana 18% czy 30?
                • lee-aa Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 06.09.11, 22:01
                  Jeśli _nl znaczy, że mieszkasz w Holandii, to spokojnie możesz używać holenderskiej śmietany 18 (slagroom), jeśli wolisz ostrzejszy smak, to creme fraiche, holenderski sour cream nie bardzo się nadaje.
                  • ella_nl Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 06.09.11, 22:16
                    lee-aa napisała:

> Jeśli _nl znaczy, że mieszkasz w Holandii, to spokojnie możesz używać holender
                    > skiej śmietany 18 (slagroom), jeśli wolisz ostrzejszy smak, to creme fraiche, h
                    > olenderski sour cream nie bardzo się nadaje.

Mieszkałamsmile
                    Teraz mieszkam w PL i tylko nick pozostał....
                    Czyli nasza polska 18 może być?
                    • lee-aa Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 06.09.11, 22:47
                      tak smile
                      • verdana Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 06.09.11, 23:12
                        Hm, a bez śmietany? Śmietany nie używam, a wygląda ten sos zachęcająco.
                        • lee-aa Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 07.09.11, 14:41
                          Bez śmietany też się da. Może być gęsty jogurt (ale już po zestawieniu z ognia), jeśli wcale zabielaczy nie używasz możesz dodać pomidory i też jest super.
                          • czekolada72 Re: tygodniowe menu obiadowe -lee-aa 14.08.12, 13:22
                            up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka