Dodaj do ulubionych

jak zużyć - cz.2

04.11.12, 21:40
jak zużyć poniższe produkty? ale tak z sensem i głową...

- siemię lniane (niemielone), pestki dyni (próbowałam pochrupać ale jakoś mi nie smakują tak jak własnoręcznie łuskane)
- granulat sojowy (imitacja mielonego mięsa)
- słoik pesto czerwonego
- soczewica zielona
- gorczyca i kolendra w kulkach
- wino - słodki tokaj (dostaliśmy, próbowaliśmy wypić ale to nie wchodzi w grę)
Obserwuj wątek
    • ula-35 Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 21:44
      Siemię i pestki dodaję do chleba który piekę,wino do różnego rodzaju sosów.
    • marzeka1 Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 22:04
      Pesto: ugotuj ulubiony makaron i wymieszaj z pesto- najprostsze makaronowe danie.
    • niusowo Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 22:05
      pestki dyni, uprażone,dodaje do sałat. Bardzo pasują do prostych salat z winegretem. Mozna tez dodac do ciastek owsianych, robionych samodzielnie. Pesto, to do makaronu, albo jako sos do pizzy wlasnorecznie robionej.
    • aaagataaa1 Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 22:07
      Pestki dyni uprażyć, soczewicę ugotować i zmiksować (albo rozgotować), siemie lniane zmielić, ulepić kotleciki. Można zrobić panierkę z całego siemienia.
      Z granulatu sojowego i pesto sos do makaronu albo też coś w stylu kotlecików
      Do takich składników na pewno znajdzie się coś na puszce
      Puszka
    • iwona402 Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 22:10
      Z gorczycy można zrobić domową musztardę: pozytywnakuchnia.pl/musztarda/ . Pesto używać jako przyprawa do kanapek. Z granulatu sojowego proponuję przygotować kotleciki podobne do mielonych z mięsa, dodać do sosu a'la mięsnego z makaronem. Z siemienia warto zrobić kruche ciasteczka: znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/kruche-ciasteczka-z-siemieniem-lnianym.html . Soczewicę proponuję wykorzystać na zupę: www.wielkiezarcie.com/recipe25939.html , lub pasztet: kolorowakuchnia.blogspot.com/2011/04/pasztet-z-zielonej-soczewicy.html , kolendra dobrze komponuje się z soczewicą.
    • miziu_miziu Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 22:34
      wow! dziękuję za propozycje smile i szybką reakcję!
      • verdana Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 23:09
        To ja jeszcze propozycję mam na pesto. Jest IDEALNE do gulaszu. Do mięsa na gulasz dodajesz cebulę , pesto i dusisz. Można też dodać dowolne warzywa, jeśli sie lubi. Od lat kupuję pesto specjalnie po to - gulasze są swietne.
    • xxxtabxxx Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 23:28
      Ja z zielonej soczewicy gotuję oszukaną grochówkę bez grochu. Szybciej się gotuje, a jak się przyprawi identycznie to prawie nie ma różnicy w smaku.
    • magdagg2 Re: jak zużyć - cz.2 04.11.12, 23:29
      pierogi z soczewica

gorczyca do wlasnorecznie robionej kielbasy
    • kreola Re: jak zużyć - cz.2 05.11.12, 09:06
      Pestki dyni do dyniowego ciasta drozdzowego - www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_dyniowe/przepis.html
      lub do chleba jesli pieczesz sama.
      Siemie lniane w wersji zmielonej moze sluzyc jako zagestnik do zup lub sosow, jesli pieczesz sama chleb, to po prostu dorzuc garsc calego ziarna do ciasta chlebowego - smacznie i bardzo zdrowo.
      Kolendra w ziarnach swietnie wspomaga trawienie, dodawaj ja zwlaszcza do dan miesnych i zup. Ja dorzucam do mlynka z czarnym pieprzem i uzywam do przyprawiania wszelkich potraw. Po prostu do mlynka dosypuje troszke ziaren kolendry razem z ziarnami pieprzu.
      Slodkie wino zuzyj do jakiegos deseru. kotlet.tv/wina-slodkie-do-ciast-i-deserow

Pesto uwielbiam i moge jesc w roznych postaciach, ale wiem, ze nie kazdy je lubi w oryginalnej formie, wiec proponuje w takiej formie - miesow kurczaka lub indyka pokroic w kostki, podsmazyc na lekko rumiano. Na patelnie wrzucic pesto, dodac smietanke i ewentualnie starty parmezan, dokladnie wymieszac wszystko z miesem. Podawac z makaronem lub dowolnymi kluskami. Smietana nieco lagodzi smak pesto i naprawde dobrze smakuje.
    • czekolada72 Re: jak zużyć - cz.2 05.11.12, 10:47
      Ja siemie lniane mielone lub nie - dokladam sobie po lyzeczce do prawie kazdej potrawy smile
      • el-an Re: jak zużyć - cz.2 05.11.12, 11:48
        Pestki dyni upraż na suchej patelni. Trzeba uważać, bo strzelają i robią się okrągłe, takie nadmuchane poduszeczki. Przepyszne, 100 x lepsze niż surowe. Czerwonym pesto można smarować chleb do kanapek, zielonym szczególnie domowym także. Soczewica do zupy zimowej jarzynowej. Zimą prawie codziennie gotuję zupę – pokrojone: cebula, marchew, pietruszka por podsmażyć, zalać woda. Listek laurowy, zioła. I coś dodatkowo, np. wczoraj dodałam dynię. Albo kalarepę, rzepę, kapustę, fasolkę, bób. Do tego trochę fasoli lub soczewicy. Wersja z kapustą i podpieczonym chlebem to włoska ribolita. Możesz wsypać trochę granulatu sojowego, wyjdzie bardziej białkowa.
        • cilantre Re: jak zużyć - cz.2 05.11.12, 13:21
          Z wina i np. 7up zrób drinki, do tego limonka lub cytryna ( wyciśnięty sok plus plasterek do szklanki ). Ja tez nie lubię słodkich win, brrr tongue_out
          • haneczka_p Re: jak zużyć - cz.2 07.11.12, 13:17
            pestki dyni uprazyc i jesc z zupa pomidorowa wink (jako namiastke ryzuwink)
    • miziu_miziu Re: jak zużyć - cz.2 07.11.12, 14:21
      dzięki jeszcze raz!
    • ofelia1982 Re: jak zużyć - cz.2 07.11.12, 20:37
      > - siemię lniane (niemielone), pestki dyni (próbowałam pochrupać ale jakoś mi ni
      > e smakują tak jak własnoręcznie łuskane)
      Ja dodaję namiętnie pestki dyni do sałatek

> - granulat sojowy (imitacja mielonego mięsa)
      Spróbuj zrobić a la klopsiki mielone z fetą w środku

> - słoik pesto czerwonego
      Pierś kurczaka, na to pesto, przyprawy, mozzarella i na 30 min do piekarnika w folii aluminiowej. MNIAM

> - soczewica zielona
      Pasztet z soczewicy

> - gorczyca i kolendra w kulkach
      nie znam się

> - wino - słodki tokaj (dostaliśmy, próbowaliśmy wypić ale to nie wchodzi w grę)
      grzaniec. podgrzać z goździkami i pomarańczami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka