Dodaj do ulubionych

Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc.

04.03.15, 20:51
Marzec będzie trudny. Szczerze mówiąc to nie pamiętam już tak źle zapowiadającego się, pod względem finansowym, miesiąca ( bardzo nie chcę naruszać oszczędności ). I tu wielka prośba do Was. Jak komponujecie menu, kiedy z finansami nie jest najlepiej, kiedy zmuszeni jesteście przeżyć za mniejszą niż zazwyczaj kwotę. Mam jakieś zapasy typu makaron, ryż, kasza, puszki ( kukurydza, fasola, ciecierzyca ). Trochę zamrożonego mięsa i warzyw. W tygodniu dzieci jedzą w szkole i przedszkolu więc musimy jakoś ogarnąć obiady dla nas + śniadania i kolacje dla całej czwórki. Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • only_marcopol Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 04.03.15, 21:00
      My np uwielbiamy warzywa a jakis czas temu w biedronce pojawiło sie sporo takich które można na parze zrobić -fasolka, kalafior, brokuły za 2 zł z groszami do tego np kasza czy ryż prażony z curry i mięsko mielone najlepiej własnoręcznie indyk lub ostatnio wyczaiłam chude z szynki chyba 100 % mięsa w mięsie
      Ale trudno doradzac tez jaknie wiem czym dysponujecie - w sensie sumy.
      Jemy czesto makaron z cukinią grzybkami np boczniak do tego chudy boczek albo szynka typu szwarcwaldzka albo wędzona delikatnie podane smietana i odrobinka wina białego co za aromat smile i full ziół według uznania smile
      Zupy wszelkiej maści, placuszki
      • dama-z-wachlarzem Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 04.03.15, 22:20
        Jestem ziemniaczana, więc wszystko z ziemniaków - to gzika, to plendze, jak nie lubisz, to racuchy. Tanio też wychodzą łazanki. Moja mama robiła często kluski parowane - też sycą. Pamiętam taką zupę z grochu - baaardzo długo trzymała. W ogóle zupy to jest to smile) Nie wiem, jak u Ciebie z podrobami, ale ja lubię wątróbkę, serca smile to też jest dość tanie. Na śniadanie nie mam pomysłu, jem zwykle kanapki, a gdy warzywa zimą są drogie, to nakładam na ser buraczki, żeby nie było tak sucho :p
        • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 13:21
          Co to są "plendze"?
          • jaszczur.ka_87 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 15:47
            Chyba jakas regionalna nazwa plinzy wink
            • agatazieba Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 19:55
              u nas to są plyndze...
              • czekolada72 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 06:58
                a co to sa plyndze?
                • nini6 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 08:10
                  Placki ziemniaczane.
                  • czekolada72 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 08:45
                    dzieki
      • misiald Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 04.03.15, 22:28
        Z fasoli i ciecierzycy możesz zrobić pasty do chleba lub kotlety, po prostu miksujesz razem z kaszą jaglaną, która jest świetnym wypełniaczem i wszystko razem lepi. Ja często robię takie dania z tego co akurat mam w domu, w twoim przypadku np. ryż, kukurydza, cebula, papryka/cukinia i pomidory z puszki. Makaron a do tego pesto (miksujesz oliwę, czosnek ,pietruszkę, chilli, pestki dyni, słonecznika, wybierasz to co masz w domu. Ale baza to olej, czosnek, pietruszka ,przyprawy. Do makaronu też najzwyklejszy sos pomidorowy, podsmażony czosnek i cebula i do tego przecier pomidorowy z kartonika za jakieś 2 zł. Polecam kaszę gryczaną z podsmażoną cebulką plus kefir lub jogurt. Super zupa krupnik, treściwa, wystarczy jako jedno danie. Zupa buraczkowa, zupa cebulowa, to są tanie rzeczy. No i kapusta. Kupujesz głowę wielką, gotujesz gar zupy, wielka micha surówki i jeszcze pewnie ci zostanie.
      • ssnival Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 10:39
        Cukinia obecnie kosztuje kilkanascie zł za kg...
    • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 04.03.15, 23:33
      U nas o tej porze roku królują zupy.
      Dobrze rozgrzewają, robię gęste, więc najadamy się, warzywa do zup nie są drogie.
      Ja nie gotuję zup na mięsie, ale jak tak gotujesz to jeszcze to mięso obrać, pokroić i dać z powrotem do zupy.
      • nadzieja05 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 11:22
        popieram tez pomysl zup, dodatkowo jak jest promocj ana kurczaka, biore 2 i albo trybuje piersi albo nie, z kurczakow mam rosolek - podstawe do innych zup, a z miesa robie pasztet, ktory albo pieke albo wkladam w sloiki i wekuje. W chudych miesiacach czesciej tez robie nalesniki, moja corka wprost za nimi przepada.
        • e-m-a-m-a Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 13:28
          Najważniejsze to chyba żeby nic się nie marnowało. Jeśli zostaje coś z obiadu, to często któreś z nas bierze do pracy na drugi dzień zamiast kanapek. Poza tym mięso gotowane też wykorzystujemy do kanapek, do tego ogórek kiszony - pycha smile Jeśli zostaje makaron, to do tego 2-3 dodatki i jest sałatka na kolację (też na drugi dzień)
          Sprawdź przetwory - dżemy, marynaty (jeśli robisz).
          Chyba bardzo tanio wychodzą też takie dania mączne - kluchy, placki i pierogi.
          Jako dodatki najlepiej o tej porze roku chyba wychodzą marchewka, buraczki (można kupić parowane) i kapusta.
          Najpierw wyczyściłabym to co mam w domu - puszki, mrożonki, przetwory. A potem może coś z dziennych promocji w marketach. Ostatni np. kupiłam pstrąga łososiowego w Lidlu w bardzo dobrej cenie - był pyszny, mimo że wychodził z daty ważności za dwa dni.
    • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 05.03.15, 13:29
      u nas też marzec i kwiecień to chude miesiące.
      Najpierw akcja denko wink zamiast warzyw kupowanych przeprosiłam się z tymi, które mam w spiżarni. Podobnie z przetworami owocowymi. Dzemy do naleśników czy ciasta - moje odkrcie ciasto "skubaniec" zwane też "szarpaniec".
      W menu pojawiło się mięso mielone - dla naszej 3 (2dorosłe + dwulatek) porcja 0,5 kg wystarcza na 2 dni. Mięsko mieszam z papryką, pieczarkami,cebulką-z tym co mam. Robię pulpeciki, do tego sos, ziemniaki lub kasza. Pycha! Dzisiaj w mięsnym była promocja na ćwiartki z kurczaka więc kupiłam - będzie rosół a później potrawka na drugie danie.
      Dzisiaj np w menu makaron z białym serem, moje chłopaki uwielbiają!
      Naszym odkryciem jest też risotto z suszonymi pomidorami wink
      • dama-z-wachlarzem Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 14:33
        Opowiedz więcej o makaronie z białym serem
        • korelia72 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 14:40
          i o rissotto z pomidorami smile
          • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 14:43
            risotto

u nas ze względu na synka w wersji bez wina wink
            i chwilowo ze względu na cenę cukinii też bez niej
            • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 14:45
              aaa i jeszcze - mój 2latek uwielbia to risotto! smile
              • korelia72 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 10:26
                dzięki, wygląda zachęcająco, może jutro się skuszę, jeśli nie zapomnę kupić pomidorów smile
        • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 14:41
          mojeukochane4katy.blogspot.com/2012/09/makaron-z-biaym-serem-na-sodko.html

u nas dodaje się jeszcze cynamon.
          Nie znałam tego przepisu do czasu, do czasu aż nie poznałam mojego męża wink
          Teściowa dużo gotuje różnego rodzaju pierogów leniwych, ruskich pierogów czy pyz.
          • dama-z-wachlarzem Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 14:54
            Dziękuję smile na pewno spróbuję!
            • kredka.zielona Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 15:38
              www.youtube.com/watch?v=ZHHOYmERmDc
              www.youtube.com/watch?v=e92YqxJHv0Q
              też mam chudy miesiąc przed sobą i znalazłam coś takiego w sieci (jw)
              • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 15:53
                5 sposobów na... PRZEŻYCIE ZA 5 ZŁ DZIENNIE - zajebiste smile)))))
                • kredka.zielona Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 16:04
                  też tak uważam smile

na youtube jest cała seria tych 5-ciu sposobów na... smile
                  • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 16:08
                    5sposobów na oszczedzanie

są moimi mistrzami smile
        • jaszczur.ka_87 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 15:54
          dama-z-wachlarzem napisała:

> Opowiedz więcej o makaronie z białym serem

Nie słyszałaś nigdy o makaronie z serem? A o kluskach z twarogiem?? tongue_out U mnie to zawsze jadło się z cukrem smile Po prostu na ugotowany makaron [jakieś świderki czy kolanka, raczej nie nitki] dajemy rozgnieciony [widelcem, palcami... big_grin] biały ser, posypujemy cukrem. Też uwielbiam smile
          • chocolate_cake Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 16:06
            Może nie z białym serem ale tzw serem białym typu włoskiego robimy takie szybkie danie. Trochę boczku wędzonego podsmażyć z czosnkiem, dodać ser typu włoskiego ( pokruszony), chwilkę podsmażyć i potem dodać do ugotowanego makaronu, wymieszać. Trochę tłuste wink ale smaczne.
          • dama-z-wachlarzem Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 16:13
            O kluskach z serem tak (ja pod pojęciem klusek rozumiem kulki, nie zaś to, co niektórzy zwą makaronem - dla mnie makaron to makaron, a kluski to kluski, czyli kopytka, aksamitki, śląski etc.), to mama często robiła, ale makaron zawsze jadłam na słono, czyli z jakimś pomidorowym ustrojstwem.
            • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 16:45
              A co to aksamitki?
              • dama-z-wachlarzem Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 16:48
                Ugniecione pyrki, mąka kartoflana, jajko.
                • joanna100-19 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 17:23
                  Ja polecam kasze kupowane na wagę(gryczana, jęczmienna, jaglana itp), kiszonki, domowe wyroby z mąki - naleśniki, gofry, babeczki, bułki itp. Do tego warzywa z ryżem, makrony z domowymi sosami- pieczarkowe, pomidorowe. Fasolka po bretońsku, grochówka. I dla mnie absolutnym hitem są kotlety sojowe - 2 zł za paczkę, a smakują prawie jak schabowe, jedna paczka wystarczy dla dwójki dorosłych i dwójki małych dzieci. Do tego ziemniaki(ok 3zł), buraczki (ok. 2zł)i obiad za niecałe 8zł dla wszystkich smile
                • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 18:28
                  Dzięki. Wypróbuję.
                  • beatrix_75 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 19:54
                    nie "aksamitki "a kluski ślaskie , he he
                    • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 05.03.15, 22:18
                      A do śląskich nie daje się zwykłej mąki?
                      • beatrix_75 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 12:45
                        są 2 szkoły , "puryści" kluskowi nie dodają , ja troszkę dodaję wink
                        takie mi bardziej smaują , bo bez dodatku sa wg mnie za twarde
                        • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 07.03.15, 00:57
                          Ale mi chodziło o to czy się daje zwykłą czy ziemniaczaną?
          • martini-7 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 09.03.15, 21:30
            jaszczur.ka_87 u nas też się jadło w domu makaron z serem ale w wersji na słono. Makaron polewało się podsmażoną na maśle cebulką, rozkruszało ser, doprawiało solą i pieprzem, mieszało i mniam smile
    • linn_linn Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 05.03.15, 18:58
      Sa na gorze 2 watki "przyszpilone": tanie obiady i posilki - pomysły na tanie i smaczne dania. Kopalnia pomyslow na tanie jedzenie.
      • beatrix_75 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 05.03.15, 19:55
        ale dzieki temu nowemu watkowi poznałam "5 sposobów na..."
        dzięki dziewczyny za linka smile
        • oasis331 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 05.03.15, 20:57
          Wielkie dzięki za wszystkie wpisy. Będę się przede wszystkim pilnować żeby niczego nie marnować ( chociaż w tym temacie jest już znacząca poprawa ). Po "kontroli" przetworów okazało się, że mam jeszcze 4 duże słoiki leczo! Przypomniałyście mi też o makaronie z białym serem. U nas występuje w wersji z polewą truskawkową ( rozgniecione truskawki+śmietana), a truskawek mam całą szufladę. Zupy też lubimy więc damy radę.
    • solejrolia Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 06.03.15, 20:23
      W tej chwili nie silę się na żadne wymyślne potrawy. Powoli wkraczam w gorący okres w pracy, zatem u mnie musi być szybko. A najczęściej gotuję na dwa dni.

Śniadania- unikam kanapek.
      Najlepsza jest owsianka albo kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem. Płatki z mlekiem.

Drugie śniadanie, no to faktycznie kanapki, to z pasztetem, to z serem żółtym, to z jajkiem i majonezem, robię pasty jajeczną, czy pastę z jajkiem i pieczarkami, albo sałatka z makaronu (jak mi zostanie makaron z dnia poprzedniego to dodaję np. tuńczyka, trochę kukurydzy i łyżka majonezu, mniam)
      a np. wczoraj kupiłam kaszankę, więc na ciepło i z kapustą kiszoną jako surówka- no wypas po prostu.

Obiady- różnie, ale królują zupy, np fasolowa,
      Jak drugie danie, to ziemniaki z jakimś mięskiem w sosie, albo kotlety mielone, jajka sadzone, ale jednak coraz rzadziej tak jadamy, bo więcej jadamy kasz,( np. z gulaszem plus ogórek kiszony, albo z warzywami ) lub makaronów, ulubiony to carbonara, albo z sosem serowym i brokułem (brokuł z mrożonki! za 2,50zł z biedronki)
      albo potrawy jednogarnkowe, leczo (częściowo ze słoika, mam trochę przetworów) to fasolka po bretońsku, jakieś zapiekanki (np. ryż, kilka pieczarek, kawałek kiełbasy, marchewka lub papryka czerwona, całość doprawiona łychą koncentratu pomidorowego, zapiec w piekarniku)
      Jak mam czas, to lepię pierogi, czy paszteciki - zawsze tyle, żeby mieć również do zamrażarki.

kolacje- no to juz różnie.
      dziś np. nie robię kolacji, bo upiekłam popołudniu placek z jabłkiem, no to każdy zjadł po kawałku- dwóch, i ja już dziś podziękuję, a córka za to przed chwilą wciągnęła miche płatków kukurydzanych z mlekiem.
      dość często na kolację zjadamy ryż z jabłkiem i kleksem śmeitany, dość często robię domowe hamburgery (bułka, kotlet z obiadu, do tego jakieś warzywka po plasterku ogórek kiszony, czy trochę sałatki colesław, na podobnej zasadzie robię hot dogi. Omlety, naleśniki- uwielbiamy.

W marcu to w sumie najgorzej jest z warzywami, bo są byle jakie, i drogie, zatem mrożonki oraz kiszonki, kiszonki i jeszcze raz kiszonki! wyciągam też swoje przetwory, to sałatka buraczkowa, to ogórki curry- latem narobiłam, to teraz wyjadamy.
      Kupuję też więcej białej kapusty-uważam, że dotąd tego warzywa nie doceniałam, a kapusta jest tania i wydajna, i naprawdę smaczna- polecam na ciepło (np na słodko-kwaśno) albo w różnych surówkach. Colesław to mój hit. Że nie wspomnę o gołąbkach (albo oszukanych gołąbkach)
      I żadnych słodkich napojów, soczków, jogurcików, serków, deserków.
      na słodko- proszę bardzo jabłka, albo własne wypieki.
      A skoro masz truskawki, to może zrobic koktajl ze śmietaną (bogactwo witamin i białka) albo ugotować kompot- ja uwielbiam od czasu do czasu zrobić taki kompot z truskawek, nawet jesli to poza sezonem i trochę szkoda owoców, albo knedle z truskawkami- SUPER! możesz upiec też placek biszkoptowy z truskawkami.
      Zresztą wypieki to nie zawsze na słodko, także od czasu do czasu jakies bułki nadziewane pieczarkami, czy mięskiem, albo pizza- super danie, bo domowa pizza wychodzi naprawdę niedrogo.

Ale naj, największą oszczędność to 1) zakupy w promocji - jak jest np. mięso w promocji, to biorę więcej i przerabiam, jak kurczak, to zawsze kupuję cały i porcjuję, (nigdy nie kupuję osobno filetów z piersi), czasem to jest np. twarógw promocji- wtedy wiadomo- nalesniki z serem, pierogi z serem, albo kluski leniwe polane masełkiem.
      po 2)- zawsze gotuję na 2-3 obiady- mam porcję na następny dzień, i mam porcję do zamrażarki.
      A 3) najważniejsza zasada, to żeby nic nie marnować.
      • linn_linn Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 20:32
        A cena dyni? Mozna z niej robic zupy, makaron z dyni, risottto. Makaron z dynia jest w dodatku bardzo szybki w wykonaniu.
        • solejrolia Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 06.03.15, 22:47
          Oczywiście! DYNIA, bardzo lubimy,
          kupiona w sezonie (na 1listopadawink) świetnie się przechowuje, ale jak rozkroję, to to, czego nie zużyłam od razu kroję w kostkę i wrzucam w tej formie do zamrażalnika.

my robimy zupy krem, z imbirem, mocno rozgrzewająca zupka z kleksem śmietany,albo z grzankami
          placuszki
          ciasto- wychodzi takie trochę jak marchewkowe.
          i mamy też kilka słoiczków marmolady (dynia plus pomarańcza- genialna do przesmarowania piernika czy murzynka)

a propo grzanek do zup kremów, robię tak, że jak mi zostanie bułka, a nawet chleb pszenny, to nie czekam aż sie pieczywo totalnie zeschnie, tylko kroje w kostkę i taką pokrojoną bułkę zamrażam.
          potem jak gotuję zupkę-krem wyciagam bułkę, przesmażam na maśle (w sumie to bardziej obsuszam ją) i mam gotowy dodatek do zupy.
          taki mój sposób, żeby nic nie marnować.
          • chocolate_cake Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 07.03.15, 07:35
            Właśnie wczoraj wyciągnęłam ostatnią porcję zamrożonej dyni z lata. Raz dwa zrobiłam szybką zupę krem. Niestety moja rodzina średnio to lubi więc były jeszcze naleśniki z serem.
      • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 07.03.15, 01:06
        A jak robisz sałatkę colesław? Kapusta, marchewka i ...?
        • solejrolia Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 07.03.15, 19:44
          mój colesław to kapusta i ...cokolwiek .smile
          w podstawowym przepisie jest kapusta, cebula, jabłko, i natka pietruszki, a ja po prostu mieszam to, co mam pod ręką, bo tak naprawdę kapusta i sos nadaje ton.
          (więc daję marchewkę, albo cebulę, albo marchewkę i cebulę, a czasem i jabłko,
          albo por, albo jabłko,
          por+jabłko- tez super,
          kukurydza i papryka czerwona
          cebula+ogórek kiszony
          marchewka+cebula+ogórek kiszony
          itd itd itd

sos do surówki colesław:
          majonez (1-2 łyżki) , łyżeczka musztardy, sok z cytryny, odrobina octu jabłkowego lub octu balsamicznego, sól, pieprz i cukier do smaku, wymieszać, połączyć z warzywami.
          • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 07.03.15, 19:49
            Dziękuję.
            Ja daję kapustę, marchewkę, jabłko i natkę pietruszki, sos majonezowo jogurtowy.
            Ale na pewno w oryginalnym nie ma tyle marchwi co ja daję, nie byłam też pewna jabłka.
            Ważne, że smakuje.
    • coralin Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 07.03.15, 12:28
      Nie muszę oszczędzać, ale przychodzi to samo. Dla mnie pomidory teraz są niejadalne, kupiłam i chcąc uratować je przed zmarnowaniem wkroiłam do sałatki. Nawet jak miałam kasze czy ryż w porcjowanych woreczkach to i tak je rozcinałam, kupuję te produkty w 1 kg opakowaniach. Jem sezonowo. Teraz mam fazę na rybę w porach, tadżin. Dziś będzie tadżin z wołowiny, którą kupiłam na rosół, ale mięsa w tych kawałkach było tak dużo, że je obkroiłam. Do tego mnóstwo marchewki, cebuli i daktyle (niekoniecznie, ale chcę zużyć) i wschodnie przyprawy. Można też zrobić tadżiny wegetariańskie ze strączkowymi. Tanie są risotta i makarony po włosku, ale one potrzebują odrobiny wyrazistego sera, którego cena za kg jest niby wysoka, ale kg takiego twardego sera ciężko porównywać z miękkim na" kanapki" jeśli chodzi o wydajność.
    • linn_linn Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 07.03.15, 18:04
      Dobry jest tez kuskus: mozna dodac to, co mamy.
      • beatrix_75 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 07.03.15, 19:24
        i szybki , to jeden z pomysłów na cieplejszy posiłek w pracy , gdy nie ma kuchenki , wystarczy czajnik wink
        • zuzula1976 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 09.03.15, 09:50
          Rewelacyjne rozwiązanie do miliona modyfikacji o ile możesz poświęcić trochę czasu.
          Czas to chyba generalna zasada w kuchni.

www.wielkiezarcie.com/recipe77502.html
          • zuzula1976 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 09.03.15, 09:53
            I jeszcze to.
            www.wielkiezarcie.com/recipe47144.html
            • kraina_lesnych_ludkow Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 09.03.15, 18:52
              ryba jest wyczesanasmilesmilesmile na dziś mam kolację - jutro zrobięsmile A to się mąż zdziwismile A jak ktoś robi kinderbal czy nawet duża rodzinna impreza ze stołem dla dziecismile

To tak o stronie estetycznej - a strona oszczędnościowa: od kiedy zaczęłam naprawdę dbać o wykorzystywanie wszystkiego (co nieoszukujmy się, trochę wysiłku wymaga, żeby zaplanować) to takie pomysły wykorzystuje: każda "resztka" ma swoje miejsce.
              • pani.jezowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 09.03.15, 20:09
                Ja też kupuję pomysł na rybę, tym bardziej, że może być i z innych sałatek, ta pokazana akurat nie bardzo mi pasuje, ale nawet zwykła jarzynowa się nada.
                Wypróbuję na wielkanoc.
    • zoria_polunocznaja Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 17.03.15, 10:57
      U mnie marzec też średni, chociaż liczę na zwrot podatku i przyjdzie też trzynastka
      ale w tym samym miesiącu płacimy za kolonie starszej i trzeba opłacić basen, więc wyjdzie "akurat"

Ja stawiam na "bogate" zupy - krupnik jest absolutnym hitem. Robię na prędze wołowej i kurzaku, potem mięso obieram i kroję i dodaję z powrotem do zupy. Najeść się można po uszy i zdrowo. Poza tym nie ma z tym wiele pracy.

Jest też zalewajka, zupa tajska, zupa gulaszowa, sam gulasz, sosy do makaronów (robię sama) - np. mielone ze startą cukinią, mój osobisty wynalazek.

Do takich potraw na biedny miesiąc dokładam też kluski leniwe (nazywane też pierogami leniwymi), pampuchy (kluski na parze) na mleku - ze śmietaną i rodzynkami, posypane odrobiną cynamonu, dzieci uwielbiają; pierogi z mięsem robione z mięsa z zupy - no i jakoś ten miesiąc przeleci... wink
    • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 13.07.15, 13:28
      Podbijam wink
      Może podacie pomysły na dania kuchni letniej wink
      • pulcino3 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 14:16
        Obecnie młode ziemniaki z masłem koperkiem popijane zimnym kefirem rządzą suspicious
        Ponad to warzywa w wszelakiej postaci. Nie wiem czy masz ogródek z własnymi jarzynami, czy kupujesz, ale po woli zaczynają się żniwa wszelakiej zieleniny- sałata, cukinia, kalarepa, ogórki itd., więc wybór i rozmaitość jest ogromna. U nas w lecie mięso trochę idzie w odstawkę, nie mamy po prostu ochoty. Jak już to grillowane piersi kurczaka, ryba, czy coś w ten deseń.
        U mnie dziś pomidorówka z ryżem i na drugie ziemniaki młode, szpinak, jajko( jak ktoś ma ochotę).
        Dziś wyjątkowo dwa dania, bo trochę pada i mam czas, tak na codzień jedno danie gotuję, a jak jest gorąco to w ogóle minimalizm totalny, bo każdy jedynie szuka czegoś zimnego, więc schodzą lody, jogurty, lekkie sałaty.
        Wczoraj miałam udka pieczone i michę sałaty w sosie jogurtowym.
        • pulcino3 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 14:23
          W piątek faszerowane (czym się na winie) cukinie. U nas z odrobiną mięsa mielonego i warzyw zapieczone z serem żółtym.
          • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 14:44
            Robiłam ostatnio placki z cukinii, pychota! Teraz przymierzam sie do lecza smile
            • pulcino3 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 15:04
              Lubię placki z cukini smile lecz nie za często bo "piją"strasznie olej, mimo, że odkładam bezpośrednio na ręczniki papierowe i tak są dosyć tłuste, wiec staram się je piec na patelni grillowej wcześniej marynuję w oliwie , czosnku. Leczo bardzo lubię, fajne jest też leczo z białej papryki, w sezonie jak jest najtańsza i niekiedy cen spadała do ok 2 zł,to takie leczo jest super oszczędne i pyszne smile
              • myszkowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 16:26
                Napiszesz coś więcej o tym leczo?
                To takie zwykłe tylko papryka biała czy zupełnie co innego?
                Ja do "zwykłego" daję paprykę (kolor jaki jest akurat dostępny), cebulę, pomidory (lub przecier), cukinię i pieczarki.
                • d.d.00 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 17:03
                  Papryka jaka się nawinie wink a resztę to tak, jak Ty. U nas czasem się robi z przecierem pomidorowym.
                • pulcino3 Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 17:58
                  Tak takie zwykłe, tylko papryka biała, której dużo wchodzi na kg bo jest lekka.
                  • myszkowa Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o po 13.07.15, 20:15
                    A w jakim miesiącu ona się pojawia?
                    Wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam.
      • linn_linn Re: pepronata balsamiczna 13.07.15, 17:18
        Peperonata balsamiczna
        1 kg miesistej papryki / czerwonej, zoltej i zielonej z przewaga czerwonej /
        500 g dojrzalych pomidorow / 300 g przecieru pomidorowego, NIE koncentratu /
        500 g cebuli
        1 szczypta cukru
        3-4 lyzki oliwy extravergine
        1 lyzka miodu
        1 lyzka octu balsamicznego / lub czerwonego winnego /
        sol
        ziola aromatyczne wg uznania / bazylia, oregano, tymianek /
        - cebule pokroic w poltalarki
        - papryke umyc, oczyscic i pokroic w paski
        - oliwe rozgrzac na glebokiej patelni, wrzucic cebule, posypac szczypta cukru i zeszklic
        - dodac papryke, przykryc i dusic przez 10 minut
        - doprawic modem i octem balsamicznym / winnnym /
        - przykryc i dusic przez dalsze 10 minut
        - dodac pomidory pokrojone w kostke / bez skorek i mozliwie bez pestek / lub przecier pomidorowy
        - dusic az do uzyskania odpowiedniej miekkosci papryki
        - doprawic sola oraz ziolami aromatycznymi
        - podawac na cieplo lub zimno / odgrzewana smakuje jeszcze lepiej /
        Warto zrobic jak najwieksza ilosc, gdyz nastepnego dnia jest jeszcze lepsza.
    • linn_linn Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 17:23
      Chyba juz wstawialam w watku przyszpilonym na gorze, ale od nadmiaru...
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,55402709,95043710,Re_Makaron_aromatyczny_z_surowymi_pomidorami.html
      • misiald Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 18:36
        A u was papryka jest już tania? Chyba się jeszcze sezon nie zaczął. Bo pomidory to dopiero w sierpniu. A jeżeli chodzi o leczo to można też dodać odrobinę czerwonej soczewicy, będzie bardziej pożywne.
        • d.d.00 Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 18:47
          papryka czerwona po 5 zł
          • chocolate_cake Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 14.07.15, 00:04
            U mnie papryka po 8 zł. W ogóle ceny warzyw i owoców bardzo wysokie.
        • roseanne Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 18:47
          leczo ogolnie u mnie to paryka, cebula czosnek, na oliwie
          dodatek pomidorow, cukinii, baklazanow dozwolony, ale nie niezbedny - zalezy co w sezonie na targu i w dobrej cenie
          we wrzesniu u mnie papryka tania, kupuje na kosze, leczuje i zamrazam porcjami
          teraz jak znalazl, bez magrzewania i tak upiornej kuchnii

do leczo w ramach bialka mozna dodac gotowane/pieczone mieso
          kielbaski,
          skwarki z boczku
          jajka na twardo
          gotowana/ pieczona rybe

spotkalam sie tez z fasola jas, choc bylo to dla mnie polaczenie troszke nietypowe
          • myszkowa Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 20:17
            Ja daję fasolę tylko nie jasia, taką mniejszą, i przyznam, że nam bardzo smakuje.
        • pulcino3 Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 20:02
          Papryka biała najtaniej wychodzi na przełomie lipca i sierpnia. Czerwona jest najtańsza końcem sierpnia/początkiem września, wtedy kupuję w dużych workach i marynuję na zimę. Fajnie w zimie smakuje taka słodko -kwaśna papryka w kanapce, czy do obiadu.
        • linn_linn Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 21:36
          Kupujesz pomidory i papryke tylko przez miesiac, czyli wtedy kiedy sa najtansze? Ja pomijam okres najwyzszej ceny i najgorszego smaku: w pozostalych miesiacach kupuje.
          • roseanne Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 21:48
            nie, kupuje na codzienne jedzenie czesto
            ale z mrozeniem czekam na pelnie sezonu
            • linn_linn Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 13.07.15, 22:05
              Ten watek dotyczy codziennego jedzenia, a nie przetworow, wiec i pomidory, i papryka jak najbardziej...
        • jaszczur.ka_87 Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 14.07.15, 20:36
          misiald napisała:

> A u was papryka jest już tania?

W NETTO aktualnie jest po 5zł, taniej nie będzie. Kupiłam zamarynowałam wink
          • d.d.00 Re: makaron aromatyczny z surowymi pomidorami 03.08.15, 14:05
            Teraz w netto papryka czerwona po 3,99 zł.
    • hamerykanka Re: Menu na "chudy" miesiąc - proszę o pomoc. 13.08.15, 02:08
      Pierogi. Pracochlonne, ale zapychajace i mozna je zrobic ze wszystkim. Ja w tej chwili, w pelni sezonu truskawkowego i borowkowego (borowka amerykanska) lepie je na tony i mroze.
      Na codzien mozna zrobic duzo ruskich, sa przepisy na pierogi z ziemniakami i skwarkami (mam zamiar wyprobowac), z miesem z kury, z ziemniakami i grzybami, kapusta i grzybami. Smazone w tluszczu, nadziewane warzywami. Pierogi z fasola, pierogi z kasza i roznymi dodatkami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka