pati3 13.12.06, 14:21 Witam chetnie do was zaglądam i podczytujeSwięta już niedługo i stąd moje pytanie o potrawy ktore przygotujecie oczywiście tanie i pyszne.Może zrobimy wspólnie Śiąteczne menu? Poozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apapon Re: Swięta:))))))))) 13.12.06, 17:17 u mnei tradycyjnie (pewnie jak u wszystkich) -kutia (bez pszenicy ale z obważankami) -uszka z grzybami - pieczone -barszcz -pirogi z kapustą i grzybami - pieczone -ryba (moja rodzina bardzo lubi rybę po japońsku) -ryż z wiśniami (dla dzieci-one twierdzą,że w Wigilię to nie mają co jeść) A tak wogule to na jedzeniu nie oszczędzam, tzn. wolę produkty dobre jakościowe ale najwyżej w mniejszych ilosciach. Nieraz się przekonałam, ze oszczędzając i kupując np. wykrojone jablak taniej, traciłam wiecej niz przy kupnie "zdrowych". Oczywiscie nie mówię o sprawdzonych "podróbach" np z Biedronki. Pozdrawiam, i życzę milego czasu przedświątecznego. Odpowiedz Link
pati3 Re: Swięta:))))))))) 13.12.06, 18:00 hm przyznam się iż bardziej mi chodzi o inspiracje Swiąteczna, a tu tyle pomyslowych kobietekHn u mnie tradycyjnie:pierogi;grzybami,grzybami i kapustą oraz z makiem i bakaliami(napewno się dziwicie Babcia pochodzi zWilna i stad tenprzysmak).Pierogi sa smażone,kapuśniak grzybami ,ryba w pomidorach,kompotz suszonych owoców,śledzie pojapońsku ,sałatka śledziowa ,jarzynowa(na 2 dzień z wedliną kukurydzą pyszna)pstrąg na gorąco.na 2 dzięń bigos ,flaczki ,schab ze śliwkam i morelami,kalmary w cieście z sezamem i dalej pustka w głowie.Mam nadzieję ,ze dopiszecie coś ciekawego.Pozdrawiam Odpowiedz Link
akacjax Re: Swięta:))))))))) 15.12.06, 22:05 Moja rodzina od zawsze ma skromniejsze menu. Ale zaciekwiły mnie pierogi smażone-u mnie uszka się gotuje do barszczu. A smażone? podasz jak? Wigilia -część rodziny wczesniej juz zaliczy jedną...będzie barszcz z uszkami, karp smażony(+chałka), kapusta z grochem, kompot z suszonych śliw. W Boże Narodzenie-obiad wymyśla mama-nie wiem jeszcze co zrobi( ja mogłabym jeść barsz z uszkami-non stop-dla miłosników rosół zwany przez mojego syna-zupą wiejską .....nie powiem drugiej nazwy....bo szokująca....a ja w drugi dzień już u siebie podam kaczkę nadziewną. A może zrobię coś w cieście francuskim? polędwiczki? Odpowiedz Link
pati3 Re: Swięta:))))))))) 17.12.06, 15:53 pierogi sa pyszne na ciepło i na zimno objadam się nimi cale Swięta (szczegolnie tymi z makiem)u mnie zamiast barszczu podaję kapuśniak z grzybami Odpowiedz Link