kamfora 11.11.04, 11:13 Co aktualnie czytacie? Pomyślałam sobie, że moża warto by pociągnąć taki wątek W temacie: Autor i tytuł. A w treści - kilka słów o tej książce. Zacznę od mojego wczorajszego odkrycia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamfora E.- E. Schmitt - "Oskar i Pani Róża" 11.11.04, 11:34 Kiedy przeczytałam na okładce: "Wydarzenie literackie na miarę "Małego Księcia" pomyślałam, że to już przesada... Po przeczytaniu - zgadzam się z tymi, według których książka Schmitta jest nawet lepsza niż ta Exupery'ego. Nie mogę sobie darować, że dopiero wczoraj trafiłam na książki Schmitta, przecież wydano je na początku roku?!? (Z drugiej strony - lepiej póżno, niż wcale Odpowiedz Link
ernest.wampir Re: E.- E. Schmitt - "Oskar i Pani Róża" 11.11.04, 19:22 trochę mi wstyd, ale dopiero teraz "wziąłem się" za książki Remarquea. Miałem zamiar chociaż trochę odetchnąć od stresu związanego z pracą, jednak przy tego rodzaju literaturze jest to chyba niemożliwe E. M. Remarque "Noc w Lizbonie" Odpowiedz Link
witekjs Polactwo,Silva rerum historicarum,Wielka ksiega mą 12.11.04, 12:35 drości.Aforyzmy i przysłowia. Dzisiaj rano przyniesiono mi ją pocztą, jako prezent od żony. ) Oczywiście bardzo ciekawa i ślicznie wydana przez Videograf II, w październiku 04. Niedawno zacząłem z dużym zainteresowaniem Głowackiego, "Z głowy" i musiałem przerwać i dać w prezencie. Niedługo sobie kupię ponownie. Polactwo R.A.Ziemkiewicz - ciekawa i niewesoła, Silva rerum...J.Tazbir, bardzo ciekawa. Podczytuję powoli jeszcze inne. Witek Odpowiedz Link
malvvina Re: Polactwo,Silva rerum historicarum,Wielka ksie 12.11.04, 19:47 ponownie : milosc w czasach zarazy (po polsku) marquez'a Odpowiedz Link
scand Re: Nasze lektury 22.11.04, 10:52 Czytałem niedawno "Błony umysłu" pani Jolanty Brach-Czainy. Niestety są słabsze niż rewelacyjne kiedyś jej "Szczeliny istnienia". Nawiasem mówiąc Kamforo jesteś chyba uczennicą prof. Jolanty.. Odpowiedz Link
kamfora Re: Nasze lektury 22.11.04, 20:23 scand napisał: > Nawiasem mówiąc Kamforo jesteś chyba uczennicą prof. Jolanty.. Nie jestem pewna, czy to miał być komplement, ale na wszelki wypadek od razu zaprzeczę, jakobym miała jakikolwiek kontakt z panią profesor. (Nawet osławionej "biblii feminizmu" nie miałam w ręce ) A tak nawiasem: widzisz, Malvvina? To ja wyglądam na feministkę, nie Ty Odpowiedz Link
scand Re: Nasze lektury 23.11.04, 09:29 Tak , to jest komplement Szczerze mówiąc kiedy czytałem kiedyś "Szczeliny istnienia" na myśl mi nie przyszło że jest to manifest feminizmu, raczej traktowałbym to jako manifest egzystencjalizmu. Spojrzenie pani Jolanty rzeczywiscie jakby przenikało przez szczeliny które się tworzą w naszej rzeczywistosci - szczeliny przez które możemy spojrzeć w inny wymiar. Szczegół zawiera klucz do świata - mięso w wodzie w garnku jest symbolem "mięsności" ludzkiej egzystencji a ziemia którą nanosimy razem z butami do mieszkania symbolem jak inny świat powoli próbuje powoli zawojować miejsce, w którym szukamy spokoju. Gdyby nie nasz aktywny opór z pewnością bylibysmy pokonani ! Pozdr Skand Odpowiedz Link