Gość: Małgosia IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 22.07.01, 21:55 czy wymieniać w Polsce czy też brać tylko DEM - jeżeli tak jak i gdzie je wymieniać na miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bartek Re: Chorwacja - waluta IP: 195.205.73.* 23.07.01, 08:14 W Polsce raczej trudno dostać HRK. Ja proponuję wziąć DEM, chociaż niektórzy twierdzą, że można wziąć PLN. Marki najlepiej wymieniać w kantorach, ale w tych, który nie pobierają prowizji. W miejscowościach wypoczynkowych nie jest trudno zlokalizować kantor. Warto zachować potwierdzenie transakci, ponieważ dokument ten pozwoli wymienić z powrotem na marki niewykorzystane kuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Chorwacja - waluta IP: *.rzesa.rzeszow.pl 23.07.01, 08:36 Cześć ! Właśnie wróciłem z Chorwacji i co do waluty to mogę Ci powiedzieć że najlepiej jest mieć ze sobą marki, euro i złotówki.... można mieć i dolary Wymienisz pieniądze wszędzie: w hotelu (pobierają jakąś śmiesznie małą prowizję), w bankach (na każdym kroku w miastach), kantorach (bardzo ich dużo w miastach).... Na granicy też możesz pozbyć się naszej gotówki gdyż kantor jest czynny całą dobę .....ja wymieniałem ok. 3 rano, dostaniesz jeszcze mapę.... po Polsku i informator o zabytkach na terenie Chorwacji. Baw się dobrze.... i pozdrów ode mnie Chorwację...pa,pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz.k Re: Chorwacja - waluta IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.07.01, 08:44 Zabrać należy DEM i karty płatnicze. W większości miejsc można płacić kartami, a wymiana DEM na kuny nie stanowi problemu. Osobiście polecam wymianę mniejszych kwot DEM /kantory są zlokalizowane na każdej ulicy/, za to częściej - zwłaszcza pod koniec pobytu - nie zostaniesz z kunami w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś