Dodaj do ulubionych

Biograd - camping Soline??

05.11.08, 13:12
Witam
Na przełomie sierpnia i września wybieramy się na wakacje do Słoweni
i Chorwacji. Planujemy wynajmować namoity Vacansolei i Selectcampu.
Jedym z camopingów jakie bierzemy pod uwagę jest własnie camping
Soline w Biogradzie. W związku z tym mam pare pytań:
- czy jest duży? (nie lubimy campingów-molochów)
- czy jest głośny? czy są dyskoteki? (mamy dwoje dzieci i wolimy
raczej spokojne miejsca)
- czy na początku września będzie jeszcze dużo ludzi? (widziałam
zdjęcia zrobione w wakacje (lipec/sierpień) i plaża i jej okolice
były baardzo zatłoczone)
Pozatym wszystkie uwagi na temat campingu i okolic mile widziane :)
Pozdrawiam Joanna.

Obserwuj wątek
    • Gość: agg Re: Biograd - camping Soline?? IP: *.retsat1.com.pl 05.11.08, 18:50
      witam. byłam w tym roku na campingu Soline z Vacansoleil. sam
      camping bardzo przyjemny, niezbyt duży, wokół namiotów sporo miejsca
      na wypoczynek , sanitariaty ok, camping na ogół cichy i kameralny -
      chyba że w sąsiedztwie trafisz na Czechów - my niestety mieliśmy
      tego pecha - byli wyjątkowo hałaśliwi i uciążliwi - szczególnie w
      nocy- ale po interwencji obsługi uciszyli się. namioty ok, gorzej z
      rezydentkami - z jedną z nich nie można się było dogadać w żadnym
      języku, nawet w chorwackim - nic nie rozumiała, nic nie mówiła i
      nawet na migi nie potrafiła nic przekazać. plaża zatłoczona tylko w
      części miejskiej ( piaszczysta - powiedzmy)ale wzdłuż campingu
      mnóstwo miejsca wsród drzew -a tu to już tylko kamienie. samo
      miasteczko bardzo przyjemne, dużo rozrywek, port, zjeżdzalnia, super
      lody i przemili ludzie. doskonałe miejsce na zwiedzanie Dalmacji.od
      wyspy Pag do Splitu. pozdrawiam.
      • Gość: tom Re: Biograd - camping Soline?? IP: *.stella.net.pl 06.11.08, 11:01
        nie wiem, jaki rodzaj wypoczynku preferujecie, czy bardziej wam odpowiada pobyt
        w miasteczkach z "atrakcjami", czy raczej w mniejszych, spokojniejszych
        miejscowościach. Mnie osobiście Biograd nie odpowiada jako miejsce pobytowe z
        kilku powodów. Jest w sezonie dość tłoczny i hałaśliwy, w dużej mierze za sprawą
        Włochów,ceny są dość wysokie (także za sprawą dość luksusowej, potężnej mariny,
        ściągającej tutaj sporo forsiastych turystów), morze nie za czyste za sprawą
        dość dużego jak na tej wielkości miasteczko portu. Zaletą jest dostępność
        knajpek, kafejek, lodziarni, dość dobrze zaopatrzony bazarek, otoczony licznymi
        piekarniami ze świeżym pieczywem z burkami na czele,a także duży Konzum z
        przytomnymi cenami.
        Kempingi, wcale nie gorsze niż w Biogradzie, znajdziesz w okolicy, choćby w
        pobliskim sv. Filip i Jakov. Zarówno w tej wiosce, jak i w sąsiednich Turanj i
        sv. Petar dość popularne są kameralne kempingi przy domach - mieszkasz w
        namiocie lub dużej przyczepie, ale masz możliwość korzystania z infrastruktury,
        np. sanitarnej lub kuchennej, domów, w których są apartmany. Sv. Filip i Jakov
        ma też duży camp położony na skraju miejscowości. Stąd można spacerkiem chodzić
        do Biogradu - albo wzdłuż wybrzeża, albo drogą prowadzącą nieco powyżej, między
        winnicami i polami. Tą drogą można też jeździć autem np. na zakupy (jest to coś
        ok. 4-6 km). Sv. Filip i Jakov ma też sporo knajpek, konoby, bank, pocztę,
        kantory itp. Morze w tych wioseczkach jest czystsze niż w Biogradzie, a plaże
        raczej mniej zatłoczone. Dominują drobnożwirkowe, niektóre mają za mało cienia,
        ale wiele ma np. natryski. Mnie się ten typ miejscowości bardziej podoba niż sam
        Bi9ograd, w którym ponadto na dobrą sprawę nie ma nic ciekawego do zwiedzania,
        choć jest to miasto koronacyjne chorwackich królów. Poza kościołem św. Anastazji
        cudów tu nie ma, a klimaty bałkańskiego miasteczka wyczuwa się tu z pewnym
        trudem. Do zwiedzania macie w okolicy wyspy Kornati (większość rejsów - z
        Biogradu, gdzie jest multum firm turystycznych), Zadar (ok. 20 km), wielkie
        słodkowodne Jez. Vransko będące m.in. rezeratem ptactwa wodnego, ale też
        Szybenik, wodospady Krka, Skradin. Wyprawa np. do Splitu czy Trogiru wiąże się
        raczej z korzystaniem - na dojazd i powrót - z autostrady, jako że dojazd
        Jadranką, choć widokowo superatrakcyjny, zabiera sporo czasu.
        • lafenda Re: Biograd - camping Soline?? 06.11.08, 12:30
          Problem w tym, że jak już wcześniej napisałam mamy zamiar wynajmować
          namioty z Selectcampu lub Vacansolei i przez to jesteśmy ograniczeni
          jeśli chodzi o camping. Dlatego Sv. Filip i Jakov odpada.
          My przede wszystkim dużo jeździmy po okolicy i sam Biograd mnie aż
          tak bardzo nie ineteresuje, pewnie się tam wybierzemy ale na pewno
          nie będziemy tam codziennie.
          Inetersuje mnie przede wszystkim camping i morze.
          No i jeszcze raz zaznacze, że będziemy już raczej po sezonie
          (początek września).
          Pozdrawiam Asia.
          • Gość: tom Re: Biograd - camping Soline?? IP: *.stella.net.pl 06.11.08, 16:56
            rozumiem, życzę miłego pobytu. jeśli, jak piszesz, będziecie dużo jeździć po
            okolicy, wpadnijcie do Crvenej Luki. Tam jest jedna z nielicznych w tej okolicy
            piaszczysta plaża - w zatoczce przy ośrodku hotelowym. Słonaczka życzę ;-)))
          • lesio5 Re: Biograd - camping Soline?? 07.11.08, 09:23
            Byłem w Soline właśnie we wrześniu. Jest ok. Sanitariaty czyste, dużo cienia. Rozrywki na plazy cichna w porze noclegu. polecam ten kamping.
            Najslabszy na tym kampingu jest sklep. MAły i wczesnie zamykany. NA zakupy radze chodzic do sklepu na tym osiedlu skocz.pl/sklep_biograd - odleglym nie dalej niz 500 m od bramy campingu w kierunku poludniowym

Le5zek
            • lafenda Re: Biograd - camping Soline?? 07.11.08, 09:42
              Dzięki :) z mojego doświadczenia wynika, że nawet jak na campingu
              jest fajny sklep to i tak zazwyczaj większe zakupy lepiej robić
              gdzie indziej ;)
    • rothman Re: Biograd - camping Soline?? 06.12.08, 16:44
      Hej,
      byłem na Soline w tym roku, na samym początku września. Kemping bardzo fajny - wprawdzie nie mam zbyt dużego porównania z innymi kempingami popularnych firm, ale z tego jestem bardzo zadowolony. Nie jest ogromny, ale też nie bardzo kameralny. Bezpośredni dostęp do morza i bardzo fajne, łagodne zejście w zatoczce przy kempingu (fajnie to widać na zdjęciach, np. www.autocampdiana.com/foto/strand_biograd.jpg- kemping jest zaraz na prawo, w tym lasku ;)) - dla dzieci super. Sanitariaty i namioty ok. Z pilotami właściwie nie mieliśmy zbyt częstego kontaktu, ale żadnych problemów też nie było.

Sam Biograd ma trochę dyskotek, ale po sezonie jest już raczej spokojnie. Kemping jest trochę oddalony od centrum, więc nawet odgłosy dyskoteki na basenie, która w niektóre dni jeszczę funkcjonuje, nie powinny przeszkadzać.

Same miasto dość ładne, chociaż jak ktoś już to napisał - klimat bałkańskiego miasta nie jest jakoś specjalnie widoczny. Blisko do Krka, Szybienika.
      W zeszłym roku na początku września z Vacansoleil było sporo Polaków - miłe towarzystwo. A abstrahując od Vacansoleil - na kempingu i w całym mieście dużo Czechów :D

Pozdrawiam
      Michał
      • Gość: reni67 Re: Biograd - camping Soline?? IP: *.chello.pl 09.12.08, 14:29
        Witam.Czy w okolicy Soline Camping są jakieś fajne miejsca dla trochę lepiej pływajacych. Mam na myśli jakieś nurkowania na bezdechu, pływanie z fajką. Szczerze - właśnie nie szukamy piaszczystych plaż, tylko takich trochę gorzej dostepnych, z jakąś skałką.
        Jak jest na Pasmanie pod tm względem? Jaki jest koszt promu na Pasman?
        A może ktoś był tam na początku czerwca? Wtedy się wybieramy. Chetnie skorzystam z porad i sugestii. Dzieki.
      • sonatina7 Re: Biograd - camping Soline?? 20.12.08, 11:04
        Mam pytanko czy jest na tym campingu basen i brodzik dla dzieci ???
        Bardzo dziekuję za odpowiedz.I jeszcze jedno czy na plaży jest
        drobny żwirek czy kamienie ???Dziekuję i pozdrawiam.
        • lafenda Re: Biograd - camping Soline?? 20.12.08, 23:48
          Nie ma basenu.
    • Gość: magmat Re: Biograd - camping Soline?? IP: *.eranet.pl 05.01.09, 00:53
      Witam - też zastanawiam się nad Soliną w czerwcu - nie mogę się
      zdecydowac co wybrac czy właśnie tę częśc chorwacji czy może Istrię.
      Jedziemy z małymi dziecmi-może coś ktoś doradzi?
      • lafenda Re: Biograd - camping Soline?? 09.01.09, 12:29
        Magmat jedźcie tu i tu ;)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
        Ja właśnie zarezerwowałam na 7dni namiot Vacansoleil na camingu
        Soline w Biogradzie :)) ale będzie to nasz trzeci camping, wcześniej
        spędzimy 7dni na Słoweniu koło Bledu a później 5dni na Istrii koło
        Puli (camping Bivillage).
        • Gość: Ewew Re: Biograd - camping Soline?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 22:07
          Może ktoś jeszcze był na tym campingu?? Też biorę go pod uwagę i
          chętnie poczytam opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka