Dodaj do ulubionych

Cypr - lato 2015

02.12.14, 22:54
Proszę o pomoc i radę osoby, które były na Cyprze. Do tej pory spędzałam wakacje na wyspach greckich. W przyszłym roku chciałabym poznać Cypr. Będę wdzięczna za wszelkie rady, informacje, także preferencje wyboru miejsca na pobyt. Może znacie jakiś dobry hotel w ciekawym miejscu?
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Cypr - lato 2015 03.12.14, 18:53
      Paphos i może hotel Aloe. Ale nie jest wart ****. To najlepszy hotel *** i najgorszy **** jednoczesnie.
      Cóż - z tym Cyprem jest tak, że sam wyjazd już jest znacznie droższy od wysp greckich, na miejscu też wszystko droższe z 20%, a jakość lepsza może z 5%.
      Mniej klimatycznie niż na wyspach greckich, drożej, niewiele czyściej i niewiele lepszy standard. Opis zaczyna się nieźle? :) Drożej trochę tez nawet niz na Kanarach.
      No ale są zalety - na maj czy październik Cypr jest w Europie praktycznie bezkonkurencyjny pogodowo (podobny klimat jak Alanya). Lato od czerwca do września - gorąco, duszno, drogo.
      Cenowo - nasuwają mi się porównania z Sycylią, Costa del Sol i Bodrum.
      Ale mimo wszytsko jest trochę tego greckiego klimatu, w Paphos są w miarę plaze, wprawdzie małe i wąskie, ale czyste, komunikacja dobrze rozwiązana. Mozna tez plazowac w Geroskopiou (5 km na wschód od hotelu Aloe) bądź 15 km na pn.-zach. - Coral Bay - bezpośredni autobus. Co jeszcze? Dobre jedzenie - kuchnia grecka, trochę z wpływami orientalnymi. Dla aktywnych - ścieżki rowerowe, z wycieczek - Kyrenia bardzo ładna (przypomina Chanię na Krecie), Blue Lagoon - naprawdę pięknie.
      Owszem, z Cyprem i Kretą jest trochę tak - Cypr to taki "vw polo" z kosztem najmu 140 zł, a Kreta to taki "vw golf" za 120 zł. Oczywiście nie chodzi mi o ceny najmu aut o wyspach ale pewne odczucie - drożej i gorzej. Ale jeśli ktoś był na Krecie 3 razy (czytaj - jeździł golfem przez 3 dni) to może dla odmiany warto wybrac Cypr (czytaj - pojeździć jeden dzień vw polo, ale drożej) :)

• grekan Re: Cypr - lato 2015 04.12.14, 00:43
        A moze warto samodzielnie przez internet?
        np; 24.06 -8.07.14 Hotel Daphne Aprt,/ 1bed/ w Paphos z HB dla dwoch osob ok. 3050 zl. plus przelot Ryanair z Krakowa w tym terminie 1330 zl. za dwie osoby.Wychodzi ok. 2200zl. /os., nigdzie w sezonie nie kupisz w tej cenie wczasow. Rezerwacja hotelu z cypryjskiej strony: bookcyprus.com, teraz ten hotel ma obnizona cene o poad 2 tys. zl. , oddalony od lotniska o piec minut jazdy. Jest wiele innych hoteli w podobej cenie lub drozszych. Polecam
        • dodekanezowiec Re: Cypr - lato 2015 04.12.14, 10:03
          Grekan ma rację, że z biur wychodzi bardzo drogo. Na przykład Aloe w czerwcu 3.500/os. za 2 tygodnie. Ale weźmy tak - do Krakowa trzeba dojechać (np. z Poznania), zapłacić za parking, zapłacić za taxi z lotniska (x2), w Ryanairze zabulić za bagaż 20 kg jak za zboże, bez biura - dokupić samemu ubezpieczenie. Poza tym Daphne - z mapy widać że ma do dobrej plaży (koło Aloe właśnie) jakiś kilometr.
          Natomiast oczywiście - wszystko kwestia indywidualną, np. ktoś z Krakowa ma Ryanaira (a z Itaki musi do Katowic), Rynair lata 2 x w tyg., przez ostatnie 2 lata chyba w pt. i pon. (zatem "turnus" pt. - pon. 10 dniowy przy wylocie popołudniu) może sprawić, że wystarczy 6 dni urlopu. Również szczerze zaznaczam - na Cypr te 10 dni wystarczy, na Krecie to i 3 tygodnie nie będą nudne.
          Ale jak ktoś chce lecieć np. w październiku, to Cypr ma 9 godzin słońca, Kreta 7 (na 11-godzinny dzień, więc w uproszczeniu na 11 dni na Cyprze będzie 9 dni pogody, na Krecie 7).
          Wiosną z kolei woda w morzu w maju ma taka temp. jak na wyspach greckich w czerwcu, z kolei jesienią (nawet jeśli temp. podobna) to na Rodos, Kos czy pn. Krecie jest wiaterek obniżający temp. odczuwalną morza.
          Na Cyprze w listopadzie jest średnio 23 st. w dzień, morze 22 (czyli tyle ile w sierpniu na Costa del Sol), a słońca - 75% (Hel latem - 50% słońca).

• sarana Re: Cypr - lato 2015 08.12.14, 22:43
            Bardzo dziękuję za ciekawe informacje. Jestem uzależniona od Grecji, szczególnie wysp i dlatego pomyślałam o odmianie. Cypr jest jakąś alternatywą, ale jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji. Ogranicza mnie termin: początek lipca, ciepło lubię no i obowiązkowo ciekawa okolica, widoki, plaża, morze itp. Szukam dalej ;-)
      • Gość: ala Re: Cypr - lato 2015 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.15, 13:42
        Wybieram się pod koniec czerwca na Cypr do Pafos (rodzinka 2 +2) bez biura podróży. Mam już kupione bilety w Ryanair i zabukowany hotel, jedynie z czym mam teraz problem to wypożyczenie auta. Na razie tylko raz w życiu wypożyczałam auto na Krecie na 2 dni w hotelu, ale teraz chcę na cały pobyt z odbiorem i zwrotem na lotnisku. No i największy problem mam z tym, że nie do końca jasne są dla mnie dodatkowe opłaty, czy warto wykupować dodatkowe ubezpieczenia, jak jest faktycznie z fotelikami dla dzieci, bo mają jakieś ceny z kosmosu (5€ za 1 fotelik za 1 dzień, to musiałabym zapłacić 100€ za cały pobyt!!!! - na Krecie dostałam za darmo), no i czy lepiej rezerwować przez internet już w Polsce, czy nie będzie problemu żeby na lotnisku "od ręki" dostać auto? Kolejna sprawa to jest kaucja, czy wszędzie jest pobierana z karty kredytowej - słyszałam, że nawet 1000€ niektóre firmy blokują?
        Proszę o informacje i pomoc od osób, które już korzystały z wypożyczenia auta w Pafos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka