Gość: pariss1 IP: *.dynamic.mm.pl 04.09.12, 15:35 Lecę z Gdańska EA do BCN. Czy bagaż podręczny jest mierzony i ważony? Czy przymykają oko na 2-3 kg nadbagażu? Jak w podróży powrotnej z Barcelony to wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zapominajka5 Re: Bagaż - enter air IP: *.dynamic.mm.pl 06.09.12, 15:11 Leciałam z warszawy do barcelony. Bagażu nie ważono, nie mierzono, nie zauważyłam by u kogolwiek do czegoś się przyczepili. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Bagaż - enter air 07.09.12, 09:09 Dzięki. Mam nadzieję, że w GD też tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: Bagaż - enter air 03.10.12, 13:28 Ja leciałem z Warszawy do Malagi i z powrotem. W drodze tam bagaże były ważone, na powrocie raczej nie. Przede mną facet miał dwie walizy po 35 kilo każda i bez problemu przeszły Odpowiedz Link Zgłoś
marianoromano Re: Bagaż - enter air 11.09.12, 09:34 Leciałem z Wrocławia do BCN.oraz powrót parę dni temu.Bagaż ważono w obydwie strony,natomiast nie mierzono.Niektore osoby miały parasole plażowe ok. 1m (nie było żadnych problemów z zapakowaniem do samolotu) Pozdrawiam i życze udanych wczasów Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Bagaż - enter air 15.09.12, 20:51 Też właśnie wróciłam. Oczywiście bagaż główny ważyli, ale w BCN z powrotem przymknęli oko na 1 kg więcej. Nie mierzyli podręczych i żałuję ze nie wzięłam mojej małej walizeczki - więcej by weszło ;) Leciałam boeingiem 737-400 w obydwie strony piloci mowili gdzie się znajdujemy co jakis czas, jaka jest pogoda itd. Stewardessy bardzo miłe. Na pokłądzie można płacić w euro, dolarach i złotówkach. Kanapka 6-10 zł. Napoje zimne i gorące oraz batoniki po 6 zł. Gazetkę duty free z kosmetykami można oglądnąć na stronie EA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechan Re: Bagaż - enter air IP: *.subscribers.sferia.net 03.10.12, 16:40 Leciałem do Barcelony liniami WizzAir w sierpniu. Procedura była taka, że przy punkcie nadawania bagażu rejestrowanego należało okazać bagaż podręczny, a konkretnie jeśli był duży włożyć go w taką metalową ramkę o wymiarach maksymalnego bagażu podręcznego, w efekcie czego otrzymywało sie naklejkę, że bagaż był sprawdzany. Jeśli ktoś np. leciał tylko z podręcznym, czyli przy boardingu nie miał naklejki, to jeśli bagaż był duży i budził podejrzenia znowu obsługa kazała włozyć go w tą samą metalowa ramkę. Ważenia bagażu podręcznego nie widziałem nigdzie, natomiast w kwestii mierzenia, to zdziwiłem się bardzo, bo kobieta, której kazano włożyć bagaż w ramkę ledwo go tam wepchnęła i ledwo wyjęła, na moje oko przekraczał najmniejszy wymiar (20 cm) o jakieś 5-7 cm, a jestem inżynierem, więc oko mam wyrobione ;-) NIe jest więc aż tak źle, aczkolwiek słyszałem o przypadkach, że ludziom kazano bagaż podręczny nadawać, bo przekraczał dopuszczalne wymiary, słyszałem takze o przupadkach, że ludzie przez to nie zdażali na samolot. Więc nie wiem, czy jest sens ryzykować i przeżywać dodatkowy stres. Ja mam torby prawie idealne na wymiar, aczkolwiek też się bałem, bo jak je napchać na maksa, to też nieznacznie wystają poza dopuszczalne wymiary. Odpowiedz Link Zgłoś