Dodaj do ulubionych

Bagaż - enter air

IP: *.dynamic.mm.pl 04.09.12, 15:35
Lecę z Gdańska EA do BCN. Czy bagaż podręczny jest mierzony i ważony? Czy przymykają oko na 2-3 kg nadbagażu? Jak w podróży powrotnej z Barcelony to wyglada?

Obserwuj wątek
    • Gość: zapominajka5 Re: Bagaż - enter air IP: *.dynamic.mm.pl 06.09.12, 15:11
      Leciałam z warszawy do barcelony. Bagażu nie ważono, nie mierzono, nie zauważyłam by u kogolwiek do czegoś się przyczepili.
      • pariss1 Re: Bagaż - enter air 07.09.12, 09:09
        Dzięki. Mam nadzieję, że w GD też tak będzie.
        • jaqbek2 Re: Bagaż - enter air 03.10.12, 13:28
          Ja leciałem z Warszawy do Malagi i z powrotem. W drodze tam bagaże były ważone, na powrocie raczej nie. Przede mną facet miał dwie walizy po 35 kilo każda i bez problemu przeszły
    • marianoromano Re: Bagaż - enter air 11.09.12, 09:34
      Leciałem z Wrocławia do BCN.oraz powrót parę dni temu.Bagaż ważono w obydwie strony,natomiast nie mierzono.Niektore osoby miały parasole plażowe ok. 1m (nie było żadnych problemów z zapakowaniem do samolotu) Pozdrawiam i życze udanych wczasów
      • pariss1 Re: Bagaż - enter air 15.09.12, 20:51
        Też właśnie wróciłam. Oczywiście bagaż główny ważyli, ale w BCN z powrotem przymknęli oko na 1 kg więcej. Nie mierzyli podręczych i żałuję ze nie wzięłam mojej małej walizeczki - więcej by weszło ;)
        Leciałam boeingiem 737-400 w obydwie strony piloci mowili gdzie się znajdujemy co jakis czas, jaka jest pogoda itd. Stewardessy bardzo miłe. Na pokłądzie można płacić w euro, dolarach i złotówkach. Kanapka 6-10 zł. Napoje zimne i gorące oraz batoniki po 6 zł.
        Gazetkę duty free z kosmetykami można oglądnąć na stronie EA.

• Gość: mechan Re: Bagaż - enter air IP: *.subscribers.sferia.net 03.10.12, 16:40
      Leciałem do Barcelony liniami WizzAir w sierpniu.
      Procedura była taka, że przy punkcie nadawania bagażu rejestrowanego należało okazać bagaż podręczny, a konkretnie jeśli był duży włożyć go w taką metalową ramkę o wymiarach maksymalnego bagażu podręcznego, w efekcie czego otrzymywało sie naklejkę, że bagaż był sprawdzany.
      Jeśli ktoś np. leciał tylko z podręcznym, czyli przy boardingu nie miał naklejki, to jeśli bagaż był duży i budził podejrzenia znowu obsługa kazała włozyć go w tą samą metalowa ramkę.
      Ważenia bagażu podręcznego nie widziałem nigdzie, natomiast w kwestii mierzenia, to zdziwiłem się bardzo, bo kobieta, której kazano włożyć bagaż w ramkę ledwo go tam wepchnęła i ledwo wyjęła, na moje oko przekraczał najmniejszy wymiar (20 cm) o jakieś 5-7 cm, a jestem inżynierem, więc oko mam wyrobione ;-)
      NIe jest więc aż tak źle, aczkolwiek słyszałem o przypadkach, że ludziom kazano bagaż podręczny nadawać, bo przekraczał dopuszczalne wymiary, słyszałem takze o przupadkach, że ludzie przez to nie zdażali na samolot. Więc nie wiem, czy jest sens ryzykować i przeżywać dodatkowy stres.
      Ja mam torby prawie idealne na wymiar, aczkolwiek też się bałem, bo jak je napchać na maksa, to też nieznacznie wystają poza dopuszczalne wymiary.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka