Dodaj do ulubionych

vancouver czy toronto

12.02.06, 15:24
jestem w czwartym miesiacu ciazy. planujemy z mezem porod w Kanadzie, aby
dzieciaczek od razu mogl dostac obywatelstwo, co nam oszczedzi dlugiego
oczekiwania w Polsce na papiery, no i rozlaki, bo podobno gdy sie sponsoruje
dziecko z Polski to jeden z rodzicow musi byc w Kanadzie. najwiekszy dylemat
dot. miasta emigracji. gdzie urodzic dziecko i gdzie osiasc w Kanadzie? w
Toronto czy w Vancouver? czy ktos ma podobne doswiadczenia? jak zyje sie w
Toronto a jak w Vancouver? pomocy.. musimy wyjechac za trzy miesiace.
Obserwuj wątek
    • sajjitarius Re: vancouver czy toronto 12.02.06, 19:05
      Czegos tutaj nie rozumiem...a do tej Kanady wjedziecie na jakiej wizie, jesli
      mozna wiedziec ?
    • Gość: kiwikinga Re: vancouver czy toronto IP: *.chomiczowka.waw.pl 12.02.06, 21:03
      to jest bez znaczenia, my chcielibysmy zdecydowac, ktore z tych miast jest
      lepsze do osiedlenia sie i zalozenia rodziny na podstawie doswiadczen innych
      mlodych malzenstw z dziecmi. a ty gdzie mieszkasz/
      • Gość: john Re: vancouver czy toronto IP: *.server.ntli.net 12.02.06, 21:44
        Ty chyba nie rozumiesz tego ze urodzenie dziecka w Kanadzie nie daje ci tam
        automatycznie prawa stalego pobytu.
        Dziecko ewentualnie bedzie moglo cie sponsorowac ale dopiero za jakies 20 lat.
        • Gość: kiwikinga Re: vancouver czy toronto IP: *.chomiczowka.waw.pl 12.02.06, 23:12
          ja prosze o kontakt osoby, ktore zamieszkaly w toronto lub w vancouver, i
          doradza mi i mojemu mezowi gdzie i dlaczego jest lepiej zyc. tematem nie sa
          kwestie wizowe.
          • Gość: :)) oczywiście Toronto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 23:51
            to centrum Kanady - pod każdym względem

nieporównywalnie bardziej bezpieczne od Vancouver - no i o niebo lepszy klimat
            (w Vancouver ciągle leje)

nie jestem pewien - ale wydaje mi się że opieka (zdrowotna, szkoły, programy dla
            dzieci) też chyba jest lepsza w Ontario niż w B.C.

wiele informacji (turystycznych i praktycznych) znajdziesz na forum:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25252
            tam jest index do postów o konkretach (bo trudno je wyłuskać), także wiele
            linków do odpowiednich stron
          • miga5 Na dwoje babka wrozyla. 12.02.06, 23:54
            Kinga, snujesz niewiarygodny watek i domagasz sie :).
            Z takim nastawieniem bedzie wam goowniano wszedzie.
            I w Toronto i w Vancouver.
    • Gość: nihil novi Re: vancouver czy toronto IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.06, 06:40
      kiwikinga napisała:
      ..jak zyje sie w
      > Toronto a jak w Vancouver? pomocy.. musimy wyjechac za trzy miesiace.

Z postawy jaka prezentujesz wynika, ze jedynym miejscem dla Ciebie jest nie
      Vancouver, nie Toronto a Praga.... ta prawobrzezna czesc aglomeracji pepka
      swiata.
      • Gość: kiwikinga Re: vancouver czy toronto IP: *.msz.gov.pl 13.02.06, 10:38
        wcale mi nie pomagacie. czy jest wsrod was ktos kto mieszkal jakis czas w
        Toronto i postanowil wyjechac do Vancouver? lub vice versa?
        • Gość: :)) wybacz ale podałem link (wyżej) do info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 11:09
          natomiast nie będe się tu zbytnio rozwodzić, bo mieszkałem w Toronto - ale jakiś
          czas temu, tudzież bez dzieci (choć znajomi mieli)

natomiast wątpię by obiektywnie wypowiadali się tu na temat Vancouver vs. Toronto

raczej opieraj się na faktach (Vancouver jest do tyłu we wszystkim, w stosunku
          do Toronto) - chyba że lubisz góry, które są w Vancouver obecne
        • matylda26 Re: vancouver czy toronto 19.02.06, 18:20
          hej

od pol roq mieszkamy w Ontario 60 km od Toronto miasteczko Oshawa i powiem
          szczerze ze jest tutaj straszna kiszka, polonia tragiczna przynajmniej ta ktora
          ja poznalam no i klimat tez do bani latem max wilgotno i cieplo a zima pizdzi
          jak za cara, najgorsze sa dla mnie zimne wiatry :)
          ale juz nie dlugo mam nadzieje wyjezdzamy do Vancouver
          moj maz byla tam teraz tydzien i jest zachwycony a zima tam to -3 :)

pozdro
    • ontarian a moze Iqaluit? 13.02.06, 13:09
      www.explorenorth.com/library/communities/canada/bl-iqaluit.htm
      • Gość: kiwikinga Re: a moze Iqaluit? IP: *.msz.gov.pl 13.02.06, 14:16
        no, to ostatnie bylo dobre. jak sa tam starbucksy to czemu nie.
        • rhubarb do czego to doszlo: Exodus w MSZ 13.02.06, 14:36
          a skad klikasz kwinga?
          msz.gov.pl, czy to ma cos wspolnego z ministerstwem spraw zagranicznych w PL?
          jak ty tam masz dostep do komputera to musisz byc niezla szyszka,
          mam na mysli oczywiscie uklady, bo piszesz jak przedszkolak bo duzej coli

anyway, zlap za telefon i zadzwon do
          konsulatu w Vancouver, wszystkiego sie dowiesz w 5 min,
          Konsulowie z reguly "rozrabiaja" jak wszyscy polacy na saksach, tak wiec rotacja
          jest duza, ci w Vancouver pewno byli w Toronto i kilku innych miastach
          Jedno co ich laczy to bardzo "polski" sposob zachowywania sie, nie musza nawet
          zakladac strojow ludowych...
          • Gość: ?? to w Vancouver jest konsulat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:07
            • Gość: john Re: to w Vancouver jest konsulat? IP: *.server.ntli.net 13.02.06, 19:01
              Oczywiscie ze jest i to w bardzo drogim budynku w przeciwienstwie do konsulatu
              Niemiec ktory miesci sie w starym nieciekawie wygladajacym budynku no ale
              Niemcy to biedny kraj i pewnie ich nie stac na nic innego
              • Gość: - Re: to w Vancouver jest konsulat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:09
                Konsulat Generalny RP w Vancouver
                1177 West Hastings Street suite 1600 Vancouver BC V6E 2K3
                tel. (604)6883530 fax. (604) 6883537

• Gość: kulfon Re: vancouver czy toronto IP: *.vc.shawcable.net 13.02.06, 21:08
      mieszkalem 5 lat w toronto i ostatnie 10 w vancouver
      vancouver bez porownania lepszym miejscem do zycia zreszta to nie tylko moja
      opinia news.bbc.co.uk/2/hi/business/4306936.stm
      • rozwolnienie2 Tylko Toronto. 13.02.06, 21:32
        A ja uwazam, ze jest odwrotnie. W Vancouver mam zawsze
        rozwolnienie. Link podam pozniej :).
        • Gość: sylw Re: Tylko Toronto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:01
          ja depresję... ale to pewnie z powodu deszczu - no może jeszcze dlatego, że to
          taka prowincja... :))
    • Gość: niebezpieczne vancouver jest dużo droższe i bardziej niebezpiecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:03
    • Gość: Turniej miast Re: vancouver czy toronto IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.02.06, 02:40
      Najlepsze bedzie to miasto, ktore rozwinie najokazalszy czerwony dywan na czesc
      pani Kiwikingi. Pozwolmy Vancouver wspolzawodniczyc z Toronto... Czy MZS (z
      ktorego serwera pisze kandydatka na mamusie Kanadyjczyka) wystosowalo juz do
      odpowiednich burmistrzow oficjalne zapotrzebowanie na komitet powitalny?
    • starypierdola Kiwinkingo, ja Ci radze .... 14.02.06, 04:47
      ... jedz do Tuktoyaktuk i tam urodz dizecko.

Nie tylko ze bedzie Cie moglo "sponsorowac" na pobyt staly w Kanadzie ale od
      kolyski do grobu bedzie mialo zapewniona pomoc i opieke panstwa, niezaleznie od
      tego czy bedzie madre, czy glupie, czy bedzie pracowac czy nie, itd, itp.

W rzeczy samej ta pomoc bedzie tak wysoka ze stac Was bedzie na staly pobyt na
      Florydzie, w Kalifornii czy Arizone, bez koniecznosci pokazywania sie
      Tuktoyaktuk (zapomoge przelewaja na konto bankowe elektronicznie!!). No i pobyt
      w tych stanach jest duzo tanszy niz w Tuktoyaktuk :))

Powodzenia
      SP
      • Gość: john Re: Kiwinkingo, ja Ci radze .... IP: *.server.ntli.net 14.02.06, 08:23
        Miejmy nadzieje ze to dziecko nie wrodzi sie w swoja wyjatkowo chamska mamusie
        • ciota3 Chamskie nasienie? 14.02.06, 08:37
          Moze w tatusia? Biedne to MSZ :(((.
    • Gość: gosc Re: vancouver czy toronto IP: *.ssss.gouv.qc.ca 14.02.06, 18:17
      jezeli lubisz nature to bc,bo tam psy dupami szczekaja,lepsze jest toronto
      • abdoollah Podobno w marcu... 14.02.06, 18:44
        ... maja zaorac Vancoucer. Wlasnie CNN podalo wiadomosc
        za rzadem kanadyjskim. Wszystkich mieszkancow ma sie przesiedlic
        do Toronto.
      • Gość: stasia Re: vancouver czy toronto IP: *.ab.hsia.telus.net 14.02.06, 19:56
        Vancouver to najpiekniejsze miasto na swiecie, natomiast Toronto jest blizej
        Polski i Europy.Polecam Toronto tak ze wzgledow ekonomicznych jak i w
        znalezieniu pracy.Znam oba miasta ,w Vancuover bywalam dosc czesto 3-4 razy
        rocznie, w Toronto duzo mniej.Cokolwiek planujecie zycze powodzenia.Zapomnialam
        dodac ze,
        1 dzien pobytu w szpitalu bez ubezpieczenia kosztuje okolo 9 tys dollarow.
        • Gość: snowman Re: vancouver czy toronto IP: *.vc.shawcable.net 14.02.06, 21:50
          co masz na mysli ze toronto jest lepsze ze wzgledow ekonomonicznych??
          podatki sa wyzsze,ceny nieruchomosci mniej wiecej te same(czyli raczej nie
          bedzie ciebie stac na wlasny dom),ubezpieczenie na auto i benzyna wyzsze a z
          praca to statystyki mowia same za siebie w vancouver zawsze bylo nizsze
          bezrobocie niz w toronto to chyba wystarczajacy dowod?
          www.stats.gov.sk.ca/lfs/lfst6hist.pdf
          toronto jest blizej polski i europy o mniej wiecej 3 godziny lotu samolotem
          • Gość: stasia Re: vancouver czy toronto IP: *.ab.hsia.telus.net 15.02.06, 00:15
            Tu gdzie mieszkam kazdy marzy o Vancouver,ale wiesz ze satystycznie najwieksza
            ilosc antydepresantow zazywaja mieszkancy Vancouver. Ja akurat mieszkam
            posrodku, gdzie zimy sa okropne, ale nie zamienilabym albertanskiej zimy na Bc.A
            moze wiec nie Toronto nie Vancouver ale Ford Mcmurry ,Edmonton czy Calgary gdzie
            obecnie jest boom .
            • Gość: john Re: vancouver czy toronto IP: *.server.ntli.net 15.02.06, 00:48
              Nie da rady . Czy nie rozumiesz ze ona jest z nadania partyjnego a konsulaty sa
              tylko w Toronto i Vancouver wiec nie ma wielkiego wyboru
              • Gość: :)) do snowman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:26
                vancouver jest droższe - jak lubicie się chwalić tam są najdroższe domy w
                Kanadzie :))

w niechlubnych statystykach drogich i niebezpiecznych miast Vancouver wyprzedza
                Toronto o kilkadziesiąt miejsc

pewnie to ktoś miał na myśli
                • Gość: Toronto Re: do snowman IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.02.06, 02:50
                  NA poczatek polecalbym Toronto.Latwiej o prace ...zarobki tez troche
                  lepsze...domy tansze ...No ale Vancouver jest piekne... ach ...te gory :)
    • Gość: myszka Re: vancouver czy toronto IP: *.166-130-66.mc.videotron.ca 17.02.06, 03:31
      mieszkalam po kolei w vancouver,toronto teraz montreal,dla mnie najlepszym
      miejscem jest montreal
    • Gość: xxx TORONTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 09:36
      • cat-lover Re: zdecydowanie Vancouver! 18.02.06, 18:30
        to taka kanadyjska Kalifornia!
    • Gość: hawaii Re: vancouver czy toronto IP: 216.228.240.* 18.02.06, 20:00
      Jedz do USA urodzic dziecko, a pozniej mozesz jechac do Kanady jezeli taki
      macie cel.
    • Gość: tjjp Re: vancouver czy toronto IP: *.sympatico.ca 19.02.06, 00:27
      HAMILTON,ONTARIO!!!!
      • dre6 Ani Vancouver ani Toronto. 19.02.06, 21:15
        Mnie osobiscie podoba sie Kutno.
    • Gość: kluska Re: vancouver czy toronto IP: *.vc.shawcable.net 20.02.06, 06:52
      od tygodnia krokusy w vancouver kwitna w toronto tego nie zobaczysz jade z rana
      do whistler hwy 99 piekna sprawa w toronto pomazyc mozna o tym pogoda bajer
      udezamy mafia na brandywine (okolo 1 godziny jazdy)snowmobile sie grzeja i za
      okolo 15 min jestesmy na 2 tys metrow (w toronto tego nie ma) po 3 godzinach
      jazdy jazdy spadamy na do yaletown brewning company i pijemy piwko - toronto
      jezeli chodzi o tego typu rozrywki i letnie campingi jest
      daaaaaaaaaaaaaaaaaaleko
    • tomsenior Re: vancouver czy toronto 20.02.06, 08:13
      British Columbia jest jedna z prowincji o najslabszej ekonomi w Kanadzie.Jezeli
      jest to nie istotne dla was i tylko piekne widoki sie licza to jedzcie do
      Vancouver.Jezeli natomiast macie w planach dojsc do czegos zawodowo i finansowo
      w zyciu to polecam Toronto i okolice.Duzo Polonii,polskich biznesow,silna
      ekonomia...to wszystko jest bardzo wazne w zyciu nowego emigranta.W Vancouver
      jest minimalna ilosc Polonii,slabe swiadczenia socjalne.Jadac tam mozesz poczuc
      sie bardzo odcieta od swiata i od ludzi,nie ma nic gorszego dla nowego
      emigranta jak podlamana psychika.Powodzenia.
      • Gość: :)) Re: vancouver czy toronto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 09:54
        w samym Vancouver mogą sobie i być piękne widoki, szkoda tylko że ta
        'Kalifornia' tonie w deszczu i chłodzie (Vancouver Island, Victoria, to co
        innego) - ale jak się coś takiego lubi

co do zróżnicowania okolic bliskich Toronto, to nie ma innego takiego miejsca,
        są góry także, choć oczywiście nie ma wysokich gór, gdy tymczasem okolice
        Vancouver to tylko góry

lubisz Szkocję, jeź do Vancouver - lubisz Francję - jedź do Toronto

no i Vancouver jest BARDZO niebezpieczne i DROGIE... mało osób zdaje sobie z
        tego sprawę

:))
    • ertes Dziwne pytanie 20.02.06, 16:56
      Oczywiscie ze Vancouver.
    • ertes Dziwne pytanie 20.02.06, 16:57
      Oczywiscie ze Vancouver.
      Tyle ze to numer z dzieckiem to wam na niewiele sie przyda.
      • Gość: ertes Re: Dziwne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 09:11
        oczywiście że Toronto
    • Gość: usa_rulez Re: vancouver czy toronto IP: *.tm.net.my 21.02.06, 14:51
      tylko USA !!!!!!!!
      • Gość: john Re: vancouver czy toronto IP: *.server.ntli.net 21.02.06, 17:06
        USA tylko dopuki nie zachorujesz
        • Gość: he he john ten dupek z USA jak zwykle nie wie gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 17:54
          jest Kanada i że to inny kraj (pytanie było o Vancouver lub Toronto - miasta w
          Kanadzie oczywiście...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka