Dodaj do ulubionych

Paryż, Disneyland, Beauvais

18.11.10, 13:47
Witam wszystkich
Wybieram się do Paryża w związku z tym mam kilka pytań, dla tych którzy byli lub mieszkają :)
Czy dam radę w 4 dni wykonać ten plan? :)
1 dzień od około 14 zaczynamy: Grande Arche i dzielnica La Defense, Łuk Triumfalny, Polami Elizejskimi do Pałacu Elizejskiego, Grand Palais, Petit Palais, następnie Place de la Concorde, Plac Vendome, kościół de la Madelaine.
2. dzień Luwr,Tuileries, Muzeym Orsay, Les Invalides, Pola Marsowe, Wieża Eiffla, Palais de Challiot, Plac Trocadero, Statue de la Liberte, nocny wjazd na wieżę Eiffla.
3. dzień Wersal, Conciergerie, Eglise Sainte- Chapelle, Nottre Dame, Eglise St-Severin, Pantheon, Sorbona, Eglise Saint-Etienne- du-Mont, Eglise Saint Sulpice, Musee National de Cluny
4 dzień Pere Lechaise, Sacre Coeur, Place des Abbesses, Moulin Rouge, Eglise St-Eustache, Centre Georges Pompidou, Eglise St-Meri Hotel de Ville, Musee Carnavalet, Place des Vosges, Plac Bastylii
5 dzień Disneyland
Czego nie warto oglądać a co polecacie szczególnie?
Wylatuję z lotniska Beauvais, dlatego też mam pytanie czy jest jakieś połączenie Disneylandu z tym właśnie lotniskiem, autobus, pociąg czy trzeba wrócić do Paryża i tam szukać połączenia?
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Paryż, Disneyland, Beauvais 18.11.10, 14:00
      Moim zdaniem nie ma szans, żeby zdążyć. Na sam Luwr zarezerwuj sobie cały dzień, a na Grand Palais i Petit Palais drugi (może jeszcze Hotel des Invalides w ten drugi dzień wciśniesz. No chyba, że w pałacach (dużym i małym) nie będzie akurat żadnych wystaw i tylko jako obiekty architektoniczne je będziesz oglądać.

A co wyrzucić? Przede wszystkim Disneyland.

Pozdrawiam
    • imka.allegro Re: Paryż, Disneyland, Beauvais 18.11.10, 15:27
      IMO nie nasz rady. Niestety :(
      Np. dzień trzeci, z Wersalem. Byłam dwa razy. W obu przypadkach powrot do Paryża nastąpił około szesnastej, siedemnastej. Za pierwszym razem pary wystarczyło na katedrę, rejs spod katedry i wieczorny spacer pod Wieżę Eiffla, za drugim Plac Zgody, Tuileries i Luwr.
      Może by dało radę Wersal, Notre Dame, Saint Chapelle, Conciergerie i Panteon - ale to już jest bardzo mocno wyśrubowane. A Ty planujesz do tego dołożyć jeszcze trzy kościoły i jedno muzeum ;->

Co ominąć? Oczywiście Disneyland ;)
      A tak poważniej - wyrzuć połowę punktów z każdego dnia. Serio.

• Gość: e-tam Re: Paryż, Disneyland, Beauvais IP: *.chello.pl 18.11.10, 18:23
      @timu napisał:
      ...Czy dam radę w 4 dni wykonać ten plan? :)...

Majówka 2008 r. < zerknij i zobacz ile nam się udało. Paryż w 5 dni...

Uwaga wolne wczytywanie cierpliwie czekaj to może chwilę potrwać.

Pozdrawiamy,
    • c_x_v Re: Paryż, Disneyland, Beauvais 19.11.10, 10:34
      timu napisał:

> Witam wszystkich

Witaj :)

> Czy dam radę w 4 dni wykonać ten plan? :)

Plan masz ambitny, ale ja też taki miałam gdy pierwszy raz leciałam na taką samodzielną wyprawę ;) Na miejscu zweryfikował się drastycznie pomimo tego że ja byłam tydzień ;)
      Nie wiem jaką masz kondycję, ale myślę że największym twardzielom tak jak i mi nogi zaczynają pod koniec dnia wchodzić do tyłka po takim zwiedzaniu, a z każdym dniem bolą bardziej ;) Jeśli będziesz biegał do zabytku do zabytku to może uda Ci się Twój plan zrealizować ale i to może nie wyjść, bo przecież trzeba czasami zjeść chociaż kanapkę, iść do WC czy chociażby stanąć w kolejce do kasy biletowej lub poczekać na transport ;)
      Poza tym robisz błąd, który ja tez zrobiłam przy swoim pierwszym samodzielnym pobycie w tym mieście. Tzn. odfajkowujesz zabytki i znane obiekty nie dając sobie czasu na nacieszenie się tym miastem. Na prawdę polecam Ci posiedzenie w Tuileries lub nawet miedzy nim i Luwrem i pokarmienie wróbli z reki :) Poobserwowanie ludzi, widoków. Oddychanie tym miastem :)
      Nie piszesz w jakich dniach będziesz i gdzie masz nocleg, a szkoda bo było by nam tez łatwiej Ci doradzić.

> 1 dzień od około 14 zaczynamy: Grande Arche i dzielnica La Defense, Łuk
      > Triumfalny, Polami Elizejskimi do Pałacu Elizejskiego, Grand Palais, Petit Pala
      > is, następnie Place de la Concorde, Plac Vendome, kościół de la Madelaine.
      Ten dzień wygląda mi jeszcze najrozsądniej. Oczywiście jeśli mówimy o zwiedzaniu zewnętrznym. Bo ze zwiedzaniem od środka możesz już nie zdążyć.
      Obok Madleine masz zabytek sztuki "art-deco", toalety publiczne na rogu Bulwaru de la Madelaine. Oczywiście zobaczysz go tylko wtedy jeśli będą otwarte. Byłam i warto, chociaż to oczywiście tylko mała toaleta :)

> 2. dzień Luwr,Tuileries, Muzeym Orsay, Les Invalides, Pola Marsowe, Wież
      > a Eiffla, Palais de Challiot, Plac Trocadero, Statue de la Liberte, nocny wjazd
      > na wieżę Eiffla.

Ze zwiedzaniem w środku czy bez? Bo jeśli ze zwiedzaniem to siły nie ma ;)
      Mam propozycję, z której i ja korzystałam.... Zarówno Luwr jak i Orsay ma w określone dni tzw. zwiedznie nocne zaczynajace sie od 18 do 21-22. Bilety są wówczas tańsze.
      Będziesz miał prawie cały dzień na zwiedzanie miasta a pod wieczór zwiedzisz muzeum. Oczywiście Luwr lub Orsay do wyboru a nie razem tego samego dnia ;) Luwru nie zwiedzisz całego nawet jakbyś w nim cały dzień chodził więc i tak musisz sobie coś wybrać, a na Orsay to zwiedzanie nocne IMHO wystarczy. Przynajmniej mnie by wystarczyło gdyby nie to że zrobiliśmy sobie przerwę na pyszna kawę w tamtejszej restauracji (kawa z likierem jakieś 5 E) i zabrakło nam trochę czasu na zobaczenie pół parteru (zwiedzałam od góry) :)

Chodzenie do wieży dwa razy jest IMHO stratą czasu. Zaplanuj to tak żeby zwiedzać przy okazji wjazdu.

> 3. dzień Wersal, Conciergerie, Eglise Sainte- Chapelle, Nottre Dame, Egl
      > ise St-Severin, Pantheon, Sorbona, Eglise Saint-Etienne- du-Mont, Eglise Saint
      > Sulpice, Musee National de Cluny

Poleciałeś po całości ;)
      Wersal jak najbardziej wart zwiedzania i zejdzie Ci na niego większość dnia. Przy czuym pisząc Wersal mam na myśli Pałac+Grand Trianon+Petit Trianon+ wioska Marii Antoniny. Do małych pałaców i wioski idzie się od Pałacu głównego jakieś 20 min przez park. Warto :)
      www.paryz.pl/index.php?n=50&p=00
      Sprawdź o której zamykają, bo jak Cie zamkną w parku to będziesz musiał potem lecieć przez pół parku żeby dostać się do głównej bramy i dworca ;) (Przetestowałam ;))

> 4 dzień Pere Lechaise, Sacre Coeur, Place des Abbesses, Moulin Rouge, Eg
      > lise St-Eustache, Centre Georges Pompidou, Eglise St-Meri Hotel de Ville, Musee
      > Carnavalet, Place des Vosges, Plac Bastylii

Tutaj nie wiem. Może i sie uda.

> Wylatuję z lotniska Beauvais, dlatego też mam pytanie czy jest jakieś połączeni
      > e Disneylandu z tym właśnie lotniskiem, autobus, pociąg czy trzeba wrócić do Paryża i tam szukać połączenia?

Będziesz chodził po Disnaylandzie z walizkami?

Mój ostatni weekend w Paryżu opisałam w tym temacie forum.gazeta.pl/forum/w,20573,116508174,116508174,Veni_i_Vidi_2010.html Znajdziesz tam też informacje praktyczne o zwiedzaniu wieży i Saint Chapelle

• timu Re: Paryż, Disneyland, Beauvais 19.11.10, 16:40
        Dziękuje Wam wszystkim za porady :) Będę musiał ograniczyć ilość zwiedzanych obiektów i rzeczywiście zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie poczuję przy takim bieganiu klimatu miejsca :) Konkretnie w Paryżu, będę we wrześniu 2011 roku od 8 września tj. czwartek wylot około 6 z Katowic do 13 października tj. wtorek wylot o 9 z lotniska. Hostel mamy zarezerwowany do 12, z racji tego, ze mamy poranny samolot i baliśmy się, że możemy nie zdążyć i dlatego po wykorzystaniu maksymalnie poniedziałku chcieliśmy się późnym wieczorem udać na autobus lotniskowy :) Hostel to Hotel Jarry Confort, zlokalizowany przy stacji metra Cheteau d'Eau (na planie metra jest to fioletowa linia numer 4). Co do bagażu, to mamy zamiar wziąć tylko plecaki z jakimiś ubraniami, małymi buteleczkami z szamponem, żelem itp. :) Bierzemy ze sobą tylko bagaż podręczny do 10 kg, dlatego myślę, że nie byłoby to uciążliwe z Disneylandem. Zacząłem się zastanawiać czy warto się tam, w ogóle wybierać, czy nie lepiej poświęcić ten dodatkowy dzień na pobycie w Paryżu. c_x_v Jutro poświęcę, więcej czasu na dokładne przeczytanie Twojego wątku, jeszcze raz wam dziękuje za porady :)
        pozdrawiam
        • jorn Re: Paryż, Disneyland, Beauvais 21.11.10, 18:41
          Jako że Paryż nie znajduje się na drugim końcu świata i masz zapewne sporą szansę do tego miasta wrócić, proponuje ci nie rezygnować z niczego (no chyba, że z tego Disneylandu) i realizować plan w takim tempie, w jakim ci będzie wygodnie. Pewnie nie zrealizujesz nawet połowy, ale resztę możesz sobie zostawić na następny raz.

Pozdrawiam
          • Gość: Wiola Re: Paryż, Disneyland, Beauvais IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 13:07
            Witam,
            Wybieram się na koniec lutego do Paryża, i niestety tylko na trzy dni, i że jest to wycieczka z dzieckiem Disneyland trzeba zobaczyć. Czy jest bezpośredni autobus z lotniska Beauvais do Disnelandu, czy pozostaje nam taksówka? (wiem, że to spory kawałek, ale może ktoś się orientuje ile trzeba na to przeznaczyć). Słyszałam, też o busach, ale są podobno strasznie drogie.

Z góry dziękuje za każdą wskazówkę.
            • Gość: Theosia Re: Paryż, Disneyland, Beauvais IP: *.228.69-86.rev.gaoland.net 13.02.11, 09:37
              Wiem, ze z lotnisk do Disneya jezdza autobusy , ale nie wiem czy na twoje lotnisko rowniez . Taksowka
            • Gość: Ania Re: Paryż, Disneyland, Beauvais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 16:40
              Poczytaj trochę na forum, potem zadawaj pytania.Jezeli piszesz ze bus jest strasznie drogi to pomyśl ile kosztuje taxi. Taxi z lotniska do Disneya bez sensu. Chcesz zaoszczędzic a wydasz sporo kasy. Mozna coś podpowiedzieć ale napisz kiedy przylecisz i odlecisz. Paryz jest drogim jak dla nas miastem i niestety wszystko trzeba dobrze zaplanować.
              • Gość: Wiola Re: Paryż, Disneyland, Beauvais IP: *.play-internet.pl 14.02.11, 18:01
                Z tego co czytałam to busy są drogie, w porównaniu do wynajęcia samochodu, i dlatego zastanawiałam się ile kosztuje taksówka. Zresztą lot powrotny mamy o 8.55 i boję sie że nie uda nam sie dotrzeć autobusem na tą godzina na lotnisko.
                Właśnie zdążyłam się zorientować,ze ceny w Paryżu są sporo większe niż u nas :(
              • c_x_v Re: Paryż, Disneyland, Beauvais 15.02.11, 09:14
                Jeśli mówisz, że Paryz jest drgoi to chyba nigdy w Barcelonie nie byłaś...
    • Gość: Facet Re: Paryż, Disneyland, Beauvais IP: *.w83-112.abo.wanadoo.fr 13.02.11, 19:13
      Twoj plan jest niezmiernie ambitny, ale niestety niewykonalny.
      Omin Disneyland, chyba ,ze koniecznie chcesz pokazac dziecku.
      Nie lacz zwiedzania Wersalu z niczym innym: nie dasz rady.
      Wiadomo, ze Paryz zachwyca i przyciaga; czuje sie tutaj dobrze.
      Lecz nie "warto" zaliczac wszystkiego, bo niczego nie przezyjesz.
      Mniej, duzo mniej a z sensem i z korzyscia.
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka