Dodaj do ulubionych

cinque terra

31.05.04, 13:14
Witam wszystkich!
Szukam wiadomosci o rejonie Cinque Terra. Czy ktos tam byl? Jakie wrazenia?
Pozdr
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: cinque terra 31.05.04, 14:26
      Ten temat byl juz tu kilka razy.
      Ja wröcilam stamtad 2 tygodnie temu. Bardzo mi sie podobalo, ale nie wiem co
      Ciebie interesuje. Zadaj pytania - odpowiem na wszystkie.
      Mamy tez forumowiczke, ktöra w samym Cinque Terre, a raczej w jednej z tych
      wiosek pracuje, ale jest jeszcze 3 dni na urlopie.
      • Gość: Ana Re: cinque terra IP: *.net26.pl / *.net26.pl 31.05.04, 14:43
        Witaj. Ja tez jestem zainteresowana Cinque Terre. Wybieram sie do Włoch i
        szukam jakiejs spokojnej i pozbawionej turystycznego tłoku miejsowosci. Mam
        zamiar sie zatrzymac gdzies na dłuzej, a zeby tam mieszkac musze pracowac. Wiec
        jeslibys napisala mi jak tam z praca (bez zezwolenia), bylabym Ci bardzo
        wdzieczna.
      • anake2 Re: cinque terra 01.06.04, 11:17
        Witam Basiu!
        Bardzo chcialabym w zwiedzic ten rejon, niestety nocleg mam w okolicy Genui,
        wiec na zobaczenie tego rejonu chemy poswiecic caly dzien... i stad moje
        pytanie, jak zorganizowac trase (gdzie zostawic samochod?), ktore z miasteczek
        polecacie? jak ewentualnie wrocic po przejsciu 2-3 miesteczek? podobno jest
        pociag, niestety nie udalo mi sie dowiedziec dokladnie. Posze o pomoc
        forumowiczow.
        • vojager29 Re: cinque terra 01.06.04, 11:49
          anake2 napisała:

> Witam Basiu!
          > Bardzo chcialabym w zwiedzic ten rejon, niestety nocleg mam w okolicy Genui,
          > wiec na zobaczenie tego rejonu chemy poswiecic caly dzien... i stad moje
          > pytanie, jak zorganizowac trase (gdzie zostawic samochod?), ktore z
          miasteczek
          > polecacie? jak ewentualnie wrocic po przejsciu 2-3 miesteczek? podobno jest
          > pociag, niestety nie udalo mi sie dowiedziec dokladnie. Posze o pomoc
          > forumowiczow.

co prawda ja nie basia ale ci odpowiem
          sa stateczki kursujace z wioski do wioski i jest pociag zatrzymujacy sie w
          kazdej z pieciu wiosek, pociag jest wygodniejszy ale widoki ladniejsze ze
          stateczku

• anake2 Re: cinque terra 01.06.04, 12:05
            Dzieki Vojager!
            Czy moge proscic o wiecej danych o pociagu lub stateczku? Skad jada/plyna i
            jakie sa przyblizone ceny?
            • vojager29 Re: cinque terra 01.06.04, 12:52
              anake2 napisała:

> Dzieki Vojager!
              > Czy moge proscic o wiecej danych o pociagu lub stateczku? Skad jada/plyna i
              > jakie sa przyblizone ceny?

pociagi jezdza z genui do la spezia (pewnie tez dalej) ale zatrzymuja sie w
              kazdej z pieciu wiosek (cen nie znam ale chyba niezbyt drogo, 10 euro ?)
              statki odchodza z riomagiore (to ta najblizej la zpezia) lub z monteroso
              bilet powrotny kosztuje okolo 20 euro
              jesli jedziesz z genui do wysiadz w riomagiore i z powrotem piechotka do
              monteroso, to tylko okolo 11 km, dla niewprawnych okolo 6 godzin marszu

• jot.be Re: cinque terra 01.06.04, 12:55

> pociagi jezdza z genui do la spezia (pewnie tez dalej) ale zatrzymuja sie w
                > kazdej z pieciu wiosek (cen nie znam ale chyba niezbyt drogo, 10 euro ?)

Jednodniowa karta , o której pisałem w poście poniżej kosztuje ok 5 eur.

Pozdr
        • jot.be Re: cinque terra 01.06.04, 12:12
          Też nie jestem Basią, ale może pomogę :-))
          IMHO jedyne sensowne rozwiązanie to:
          Dojechać samochodem do Levanto (pierwsza miejscowość za Cinque w stronę Genui).
          Samochód zostawić na parkingu przy dworcu (zresztą jedyne mijesce gdzie da się
          zaparkować).
          Kupić kartę 24h Cinque Terre, która upoważnia do dowolnej ilości przejazdów
          pociągiem pomiędzy Levanto i La Spezia, do bezpłatnego wejścia na ścieżkę
          wzdłuż wybrzeża (normalnie płatną) i do przejazdów lokalnym autobusem.
          Pociąg jeździ co ok. godzinę w każdą stronę i zatrzymuje się we wszystkich 5
          miejscowościach.Nie jeździ w godzinach lunchu tj 12-15.
          Pod żadnym pozorem nie próbujcie wjeżdżać samochodem do samego Cinque.
          Właściwie warto przejść Riomaggiore-Manarola-Corniglia.Potem ścieżka odchodzi
          w góry i robi się bardziej trekkingowo a widoków mniej.
          Do Vernazzy jeszcze warto podjechać.Monterosso od biedy można odpuścić -
          ładniejsze jest chyba Levanto.

Pozdrawiam

• vojager29 Re: cinque terra 01.06.04, 13:42
            jot.be napisał:

> Też nie jestem Basią, ale może pomogę :-))
            > IMHO jedyne sensowne rozwiązanie to:
            > Dojechać samochodem do Levanto (pierwsza miejscowość za Cinque w stronę
            Genui).
            > Samochód zostawić na parkingu przy dworcu (zresztą jedyne mijesce gdzie da
            się
            > zaparkować).
            > Kupić kartę 24h Cinque Terre, która upoważnia do dowolnej ilości przejazdów
            > pociągiem pomiędzy Levanto i La Spezia, do bezpłatnego wejścia na ścieżkę
            > wzdłuż wybrzeża (normalnie płatną) i do przejazdów lokalnym autobusem.
            > Pociąg jeździ co ok. godzinę w każdą stronę i zatrzymuje się we wszystkich 5
            > miejscowościach.Nie jeździ w godzinach lunchu tj 12-15.
            > Pod żadnym pozorem nie próbujcie wjeżdżać samochodem do samego Cinque.
            > Właściwie warto przejść Riomaggiore-Manarola-Corniglia.Potem ścieżka odchodzi
            > w góry i robi się bardziej trekkingowo a widoków mniej.
            > Do Vernazzy jeszcze warto podjechać.Monterosso od biedy można odpuścić -
            > ładniejsze jest chyba Levanto.
            >
            > Pozdrawiam

tak tylko, ze Levanto to jeszcze nie 5 terre a co ladniejsze Levanto czy
            Monterosso, thia, tu trudno dyskutowac, co kto lubi
            mnie osobiscie podobaja sie oba ale bardziej Monterosso - polozenie i charakter
            wioski -
            no i maz babo placek
            wszystkie sa sliczne a kazde w swoim rodzaju, zwiedz je wszystkie jak wam
            starczy czasu
            co do samochodu - Levanto to nie jedyne miejsce z parkingiem, parkingi sa w
            kazdej wiosce choc troszke oddalone ale nie wiecej jak 500-600 metrow z tym, ze
            drogi dojazdowe nie dla majacych zawroty glowy i nie z campingiem, tylko solo
            co do reszty nie mam zastrzezen
            >
    • basia553 cinque terre 31.05.04, 15:19
      Ana, ja bylam na wakacjach, wiec pojecia nie mam o pracy, mieszkaniu itd.
      Wydaje mi sie jednak dziwne, ze chcac sie zatrzymac na stale i znalezc prace,
      szukasz malej, cichej, miejscowosci? Mnie by sie wydawalo, ze w takiej zaspanej
      wiosce trudniej chyba znalezc prace?
      Cinque Terre sa zreszta zaprzeczeniem cichej, sennej wioski. Ruch niesamowity.
      Turystöw pelno. O tej porze gdy ja bylam, to jeszcze na nieszczescie
      zatrzesienie wycieczek szkolnych, nie tylko wloskich (ale te najglosniejsze).
      • vojager29 Re: cinque terre 01.06.04, 08:39
        jest cudownie, nawet jezdzac samochodem
        bylem tam miesiac temu

halo basia: osobiscie wole, krzyczace wloskie dzieci niz pijana polska
        wycieczke (doroslych)
    • basia553 Re: cinque terra 01.06.04, 13:40
      Masz racje z tymi pijanymi, ale na szczescie nie bywam z nimi konfrontowana.
      Wlasnie przeczytalam wszystkie posty i duzo madrych rad jest, Pociag faktycznie
      bardzo tani i staje w kazdej wiosne. Monterosso faktycznie najmniej ciekawe.
      Jedz jak Ci radza do Levante autem i stamtad pociagiem do Corniglia. Ladna,
      malutka. Na nogach sciezka wykuta w skalach brzegiem morza do Manarola a z niej
      platna (2,50) drözka (wychodzi za dworcem, do ktörego skolei z miasteczka
      przechodzi sie tunelem) do Riomaggiore. Obejrzycie wiec 3 ladne
      wioski/miasteczka. A stamtad wröcilabym stateczkiem do Monterosso - bo od morza
      to tez przesliczny widok - skad powröt do Levante pociagiem.
      Druga wersja, wlasciwie chyba lepsza, to od Levante pociagiem do Corniglia, na
      nogach do Manarola, a nastapnie stamtad stateczkiem do Zatoki Poetöw, do
      miejscowosci Porto Venere. Po drodze piekne widoki od morza, na miejscu piekna
      miejscowosc, choc nie nalezaca juz do Cinque terre. Stamtad mozesz albo za duzy
      pieniadz wröcic stateczkiem, ale ja pojechalam za grosze autobusem miejscowym
      do La Spezia (przy okazji zobaczysz troche miasto), skad masz bezposredni
      pociag przez wszystkie 5 wiosek do Levante. Nie zapomnij w autobusie z Porto
      Venere powiedziec kierowcy lub ludziom, ze chesz wysiasc przy Stazione Centrale,
      bo autobus jedzie duzo dalej.
      Ta druga wersje moge Ci z wlasnego doswiadczenia goraco polecic.
      • vojager29 Re: cinque terra 01.06.04, 14:02
        to byla tylko osobista refleksja, ja tez to omijam ale czasami sie nie da

cale wybrzeze jest ladne tzn. od La Spezia poprzez Porto Venere do Genui
        (mowimy w tej chwili o tej czesci Italii) i odpuszczanie czego kolwiek nie ma
        sensu, w sumie po to tam jedziemy a jesli czegos nie zaliczymy to bedzie okazja
        na nastepny raz
        ps: jesli powiem, ze odpuszczam sobie zwiedzanie cegiel czy kamieni to zaraz
        skrzykna sie milosnicy zabytkow i okresla mnie ignorantem, niedoucznikiem lub
        czyms w tym rodzaju a wiec nie odpuszczaj tylko zaliczaj bo nie ma dwu-
        jednakowych miejsc

• qropka Re: cinque terra 01.06.04, 14:40
          Powiem Ci, ze "zaliczanie" zle mi sie kojarzy. To bycie gdzies chocby na
          chwilke aby möc powiedziec: Rzym? Jaaaasne, widzialam, bylam.,
          Kiedys na innym watku facet möwil, ze byl w Pisie ale tylko 20 mionut, bo nie
          znalazl parkingu. O, on zaliczyl Pise. Zdazyl pstryknac pare zdjec i juz tam
          nie musi jechac.
          Mysmy w mlodosci zaliczaly kawiarnie w moim miescie. Do kazdej wpadalysmy na
          10-15 minut, sprawdzalysmy kto jest, co jest i potem mozna bylo cool powieziec:
          sportowa? bylam, nudy na pudy itd. Orbis? to samo, nic sie nie dzieje.
          Bardzo to powierzchowne i glupie i mozna mi tylko wybaczyc bo mloda bylam i
          taki durny trend byl. Ale zaliczanie na tej zasadzie turystyczne - protestuje
          energicznie.
          przy czym jesli chodzi o Cinque terre to trzeba przyznac, ze w zadnej z tych
          miejscowosci nie ma wiele do zwiedzania, licza sie raczej przepiekne widoki np.
          z görych uliczek (Manarola) czy z Fortezza (Rio Maggiore). A wiec mozna
          spokojnie w jednym dniu obejrzec wszystko. Ja cieszylam sie tym, ze bedac tam
          pare dni nie tylko robilam wedröwki po görkach, ale jeszcze mialam czas
          posiedziec tu czy tam i kultywowac dolce far niente:)))))
          • vojager29 Re: cinque terra 01.06.04, 15:18
            a wiec na swoja watpliwosc co do zaliczania sama sobie odpowiedzialas
            brawo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka