Dodaj do ulubionych

Z Rzymu do Neapolu

06.09.15, 21:09
Wybieram się do Neapolu,ale nie wiedziałam,że sa bezpośrednie loty z Katowic.Lecę z warszawy do Rzymu ,a z Rzymu zamierzam pojechać pociągiem do Neapolu.
Proszę o radę
1.Czy można pojechać bezpośrednio pociągiem z lotniska Fiumicino do Neapolu?
2.Jaki pociąg wybrać do Neapolu?
3.Czy ktoś zna ceny biletów? Gdzie się je kupuje-czy na dworcu czy w automatach i gdzie trzeba je skasować? U konduktora czy w żółtych"skrzyneczkach"
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Ala
Obserwuj wątek
    • bary_182 Re: Z Rzymu do Neapolu 07.09.15, 10:03
      Pociągi sprawdź na Trenitalia - ceny biletów będą widoczne tylko w przypadku pociągów w ciągu kilku kolejnych dni - jeśli jedziesz później ustaw datę wcześniejszą by znać cenę. Bilet najłatwiej kupić w automacie i należy samemu skasować na peronie - inaczej będzie nieważny.
      Autobusem - korzystałem z Megabusa - bilety na 2 miesiące wcześniej kupowałem po 1 funcie, autobusy punktualne, w większości polscy kierowcy. Nie działa wi-fi.
      Blablacar - popularne we Włoszech, przez co trzeba zamawiać miejsce zaraz jak się pojawi, bo oferty szybko są nieaktualne.
    • zete Re: Z Rzymu do Neapolu 07.09.15, 11:21
      Z Fiumicino samolot do Neapolu koło godz. 17.00.
    • shilaa Re: Z Rzymu do Neapolu 07.09.15, 12:05
      > 1.Czy można pojechać bezpośrednio pociągiem z lotniska Fiumicino do Neapolu?

nie

> 2.Jaki pociąg wybrać do Neapolu?

Frecciarossa lub Italo. Kupujac bilety na stronie trenitalia.com lub italotreno.it znajdziesz je w ofercie juz za kilkanascie euro.

> 3.Czy ktoś zna ceny biletów? Gdzie się je kupuje-czy na dworcu czy w automatach
      > i gdzie trzeba je skasować? U konduktora czy w żółtych"skrzyneczkach"

Pociag regionalny 10,50 €, Intercity 19 € (w ofercie od 9 €), Frecciarossa i Italo 43 € (w ofercie Supereconomy od 19 €). Bilety kupuje sie w internecie, w automatach lub w kasie. Internetowych sie nie kasuje (wystarczy pokazac konduktorowi wydruk lub bilet elektroniczny w smartfonie), te z kasy lub z automatu musisz skasowac na peronie.
      • stasiekzwarszawy Re: Z Rzymu do Neapolu 09.09.15, 00:16
        Kupiłem przed kilkoma minutami bilet na stronie Trenitalia i nie mam potwierdzenia mailem ;( nie zapisałem sobie numeru rezrewaji,nic.Mam pytanie,czy czekać spokojnie,przyslą rezerwację na pocztę? Czy trzeba jutro interweniować-czyli dzwonić tam do Włoch :( ?
        • shilaa Re: Z Rzymu do Neapolu 09.09.15, 10:14
          Musza przyslac maila z biletem w zalaczniku. Zwykle dociera zaraz po rezerwacji na stronie, czasem po kilku minutach. Jesli jestes zalogowany na stronie to mozesz w kazdej chwili sprawdzic swoje rezerwacje, jesli kupiles bilet bez logowania i mail nie przyjdzie przez kilka godzin to skontaktuj sie z obsluga klienta - www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=adeebd6bc1abf310VgnVCM1000008916f90aRCRD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka