Dodaj do ulubionych

Florencja, Werona czy Bolonia?

23.02.17, 20:46
Które z tych miast wybralibyście na JEDEN dzień zwiedzania w sierpniu? We Florencji byłam 2x w wakacje i kojarzy mi się źle, upał i dzikie tłumy, ale wtedy nie miałam dzieci i nie miałam wyboru. Każde z tych miast leży na trasie, mamy 1 dzień do zagospodarowania.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 23.02.17, 22:27
      Myślisz, że w Weronie lub w Bolonii cudownym trafem nie będzie upału i dzikich tłumów, kiedy w tym samym czasie będą te rzeczy we Florencji ????
      Skoro ciebie coś takiego męczy, to po jaką ciężką cho... się w to pchać ???

Co na to dzieci ?
      Może niech dzieci zdecydują ?

Nie lepiej wybrać coś mniejszego ?

Może dzień na plaży ?

• grzalka Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 24.02.17, 04:51
        wislok1 napisał:

> Myślisz, że w Weronie lub w Bolonii cudownym trafem nie będzie upału i dzikich
        > tłumów, kiedy w tym samym czasie będą te rzeczy we Florencji ????

Nie, wcale tak nie myślę, skąd ten pomysł?

> Skoro ciebie coś takiego męczy, to po jaką ciężką cho... się w to pchać ???

Bo będziemy przejeżdżać obok i mamy akurat czas? Bo nie planuję robić tam osobnej wyprawy? Bo to piękne miasta? Ja poza tym w ogóle nie lubię upału w żadnej postaci, ale dzieciom i mężowi nie przeszkadza, a nawet lubią 😞
        >
        > Co na to dzieci ?

Chciałyby, w zeszłym roku byliśmy na przykład 1 dzień w Wenecji i podobało im się.

> Może niech dzieci zdecydują ?

No właśnie nie potrafią, Florencja najbardziej znana, Bolonia ma związki z Percy Jacksonem, a Werona to Romeo i Julia
        >
        > Nie lepiej wybrać coś mniejszego ?

Jedtem otwarta na propozycje, byle na trasie ☺
        >
        > Może dzień na plaży ?

A nie, nie, plaża to będzie wcześniej.
        >

>
        >
        • wislok1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 24.02.17, 07:27
          "Ja poza tym w ogóle nie lubię upału w żadnej postaci, ale dzieciom i mężowi nie przeszkadza, a nawet lubią"

No, nie wiem...
          Dziwna sytuacja
          Myślę, że najlepszy pomysł to rodzinna burza mózgów i wspólne ustalenie, co robicie...
          Taki program, żeby wszyscy go polubili

• grzalka Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 24.02.17, 08:46
            Ale co konkretnie w tym dziwnego?

Ja Twoje komentarze odbieram jako dziwne, pytam się na forum Włochy (czyli ludzi, którzy Włochy znają, byli i potrafią doradzić) które z tych 3 miast by wybrali, a Ty mi robisz wyrzuty, że nie lubię upałów. No nie lubię, ale trudno przeprowadzać rodzinę do kraju wiecznej zimy. Rodzinna burza mózgów to nie jest rada której oczekuję.
    • aseretka Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 24.02.17, 09:20
      Jeżeli do zagospodarowania macie cały dzień (ok. 6-8 h), to osobiście wybrałabym Weronę. I niekoniecznie ze względu na Romea i Julię. :) Oprócz areny rzymskiej warto tam zobaczyć kościół Santa Maria Antica, przed którym stoją grobowce Scaligierich, XII-wieczną katedrę, kościół św. Anastazji, teatr rzymski z I w. p.n.e (nie mylić z areną), XIV-wieczny most Scaligerów na Adydze, główne place miasta Piazza delle Erbe i Piazza dei Signori, pałac Scalligierich i wiele innych ciekawych miejsc. Według mnie jest to te 6-8 h to dobry czas na spokojne zwiedzanie zwłaszcza w upalny dzień.
      Jeżeli jednak miałby to być krótszy przystanek po drodze, to polecam małe, urocze miasteczko Castelvetro di Modena, położone ok. 10 km przed Modeną. Jego główną atrakcją jest zamek Levizzano Rangone, będący częścią fortyfikacji obronnej zbudowanej jako bastion przeciwko Węgrom przez biskupa Modeny markiza Bonifacio. Wewnątrz murów znajduje się XII-wieczna wieża obronna Torre Matylda, niewielka kaplica oraz feudalny pałac. Przystanek w sam raz na niemęczący w upalny dzień spacer.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,159109803,159329775.html
      • Gość: darek.59.pl Re: Florencja, Werona czy Bolonia? IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.17, 10:29
        To absolutna racja. Verona na jeden dzień spokojnego spędzenia czasu to "bdb" pomysł. Romeo i Julia to taki trochę "goździk do kożucha", ale drepcząc w tę stronę można toto zobaczyć. Zawsze tam stoją tłumy, pędzą wszelakie wycieczki, itp. My pozerkaliśmy nieco z daleka i poszliśmy dalej, w kierunku mostu na Adydze i na drugą stronę. Przynajmniej powiało lekkim wiaterkiem.
    • anthonyb Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 24.02.17, 11:35
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,52559915.html

Bolonia tez jest pieknym miastem. Na pewno bedzie mniej tlocznie niz we Florencji czy Weronie.
      Jesli przejezdzacie kolo Padwy to polecam tam sie zatrzymac.
    • ongoing Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 27.02.17, 20:25
      Zdecydowanie Florencja! ale ja nie rozumiem, jak ona może się komuś źle kojarzyć:) przepiękne, przebogate miasto
    • grzalka Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 28.02.17, 19:25
      Dzięki za sugestie :)
      To nie tak, że Florencja nie jest piękna, po prostu byłam tam w nieodpowiednim czasie, poza tym wtedy byłam tam z grupą dzieciaków, zupełnie inna perspektywa po prostu.
      Wybór chyba padnie na Weronę, Padwa nie leży na trasie.
      • ongoing Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 28.02.17, 19:34
        rozumiem, ja mam tak z Bolonią;)

skoro stawiasz na Weronę i będziesz tam w sierpniu, to bardzo, bardzo polecam wieczór w operze www.arena.it/arena/en
        myślę, ze nawet dla kogoś, kto nie jest miłośnikiem opery to może być niezapomniane przeżycie - piękne widowisko, niezwykła atmosfera (i nie trzeba się napinać na elegancki strój, obowiązuje tylko w sektorach przy scenie, na kamiennych schodkach pełny luz, z podjadaniem pizzy z pudełka włącznie)
        • aseretka Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 28.02.17, 20:17
          Ongoing, nikt chyba nie kwestionuje tego, ze Florencja, to cudne miasto. Ale, jak napisała Grzałka, ma to byś zwiedzenie jakiegoś miasta po drodze.
          > Jedtem otwarta na propozycje, byle na trasie :)
          Czyli skądś do dokąd, (choć nie jest napisane dokładnie skąd wyjeżdżają i gdzie mają kolejny nocleg). Mimo wszystko, jednak czas przystanku podczas podróży jest zawsze ograniczony. Florencja nie jest miastem do szybkiego zwiedzania. Nią trzeba się delektować, a nie ganiać kilka godzin w upale i jeszcze uprzednio stracić trochę czasu na znalezienie miejsca do zaparkowania. Werona też nie jest moim zdaniem miejscem na 3-4 godzinny przystanek w podróży, a już na pewno podążając do celu nie wybiorą się na wieczór w operze. :)
          • ongoing Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 28.02.17, 21:04
            Aseretka, nie wiem jaki cel ma twój post, ale pobrzmiewa w nim wyższość wszystkowiedzącej nauczycielki:) Założycielka wątku pyta o miejsca na jeden dzień. Czy ja gdzieś napisałam, że ktoś tu kwestionuje piękno Florencji? albo że Grzałka MUSI pójść do opery? albo że nie rozumiem co to znaczy "na trasie"? za to ciekawa jestem skąd u Ciebie pewność, że "a już na pewno podążając do celu nie wybiorą się na wieczór w operze". Jeśli wyjaśnisz mi tę pewność w swoim stylu - jak krowie na rowie - to chętnie przeczytam:)
            • aseretka Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 28.02.17, 21:42
              Absolutnie nie chcę się wywyższać, ale osobiście mam zwyczaj ze zrozumieniem czytać wszystkie posty w danym wątku. Autorka pisze o jakimś miejscu do zwiedzenia na trasie podróży. (przytoczyłam już wcześniej wypowiedź Grzałki, a i sama się zapytałam A jeśli na trasie, to niestety siła rzeczy nie może być na to przeznaczony cały jeden dzień, czyli w mojej ocenie ok. 10-12 h. Sama nie mam pojęcia skąd i dokąd podróżować będzie tego dnia Grzałka, bo nic na ten temat nie napisała, ale z doświadczenia podczas podróżowania wiem, że nawet pokonując pomiędzy jednym miejscem noclegu a kolejnym ok. 400 km drogi (nawet jadąc autostradą) na "przystanek" w podróży i zwiedzanie mogę poświęcić zaledwie 6-8 h. Florencja, moim zdaniem, nie jest miejscem na tak krótki przystanek. Również wieczór w operze na trasie podróży zdecydowanie odpada. Chyba, że na miejsce noclegu dotrzemy około północy, albo w zależności od drogi, jaka będziemy mieli do pokonania, nawet i nad ranem. :)
              Oczywiście nie napisałaś nigdzie, że ktoś MUSI iść na wieczór do opery, ale napisałaś, że bardzo polecasz. A to moim zdaniem jest niemożliwe do zrealizowania przy podróży tranzytem. Oczywiście, polecenie godne uwagi, przy noclegu w Weronie lub okolicach miasta.
              Napisałaś również:
              > Zdecydowanie Florencja! ale ja nie rozumiem, jak ona może się komuś źle kojarzyć :)
              > przepiękne, przebogate miasto
              I masz 100 % racji. Miasto przepiękne i przebogate. Ale, żeby w pełni je poznać, posmakować, to naprawdę jeden dzień nie wystarczy, a tym bardziej zaledwie 6-8 h).
              Dlatego też sama się zapytałam, ile czasu chcą poświęcić na zwiedzanie podczas tranzytu.
              forum.gazeta.pl/forum/w,206,163450667,163450667,Florencja_Werona_czy_Bolonia_.html
              Przeczytaj uważnie cały watek i nie obrażaj się. :)
              • ongoing Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 28.02.17, 21:45
                Dzieki:) absolutnie nie jestem obrażona:)
                • aseretka Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 28.02.17, 21:47
                  To się cieszę, żeśmy sobie wszystko wyjaśniły. :)
                  • rzdrozny1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.07.18, 14:43
                    Odświeżam i zapytuję:
                    - który pociąg wybrać między Bolonią a Florencją? Czytam, że są trzy - niektóre szybkie, ale w tunelu (bez szans na zobaczenie trochę świata), niektóre wolne (ale czy rzeczywiście zobaczymy trochę tego świata?), a jeszcze inne nie dojeżdżają do głównej stacji;
                    - gdzie pomieszkiwać we Florencji (bardziej chodzi mi o dzielnicę, niż konkretnego miejsce - 3 noce)?
                    • ongoing Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.07.18, 20:35
                      pociąg - zleży od tego ile czasu i pieniędzy chcesz/możesz przeznaczyć na podróż - szybko to drogo (chyba, że kupisz bilety wcześniej w promocji na trenitalia.com), jeśli pojedziesz wolniej, pojedziesz też taniej. Widoki na pewno będą ładne, ale są bardziej widokowe trasy we Włoszech, więc bez IMHO większego żalu można jechać szybciej, tym bardziej, że chodzi o dojazd do Florencji, gdzie do zobaczenia jest wiele.

pomieszkiwanie - oczywiscie najlepiej w ścisłym centrum, czyli w centro storico, warto też po drugiej stronie Arno - Oltrarno
                      • rzdrozny1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 17.07.18, 13:02
                        Podziękował. Możesz polecić jakieś punkty widokowe we Florencji? Na Bolonię przeznaczyć więcej czasu, czy tylko liznąć?:) 5 dni mam na obydwa miasta.
                        • tess1956 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 17.07.18, 15:36
                          Fajnym punktem widokowym na Florencję jest położone na wzgórzu Fiasole oddalone o ok. 5 km od Florencji. Widok jest wspaniały, a w panoramie dominuje florencka katedra.
                          • tess1956 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 17.07.18, 15:37
                            Errata. Fiesole a nie Fiasole :)
                        • miriam_73 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 20.07.18, 10:54
                          W samej Florencji najbardziej znanym punktem widokowym jest Plac Michała Anioła (Piazzale Michelangelo) na drugim (w stosunku do głównego Starego Miasta) brzegu Arno. Spod samego Dworca kolejowego Santa Maria Novella masz autobus bodaj nr 12 albo 13, jedzie się ok 15-20 minut. Tam możesz sobie obejrzeć panoramę miasta i potem kontynuować zwiedzanie - zaraz niedaleko jest piękny stary kościółek San Miniato Al Monte, a potem zjechać dalej na dół i wysiąść obok Ogrodu d Boboli (Giardino di Boboli) i Palazzo Pitti. Stamtąd można dalej przez Ponte Vecchio przejść na ścisłe Stare Miasto. Jeśli zamierzać obejrzeć dokładnie Katedrę z przyległościami to w sezonie warto wcześniej kupić bilet przez internet. Oszczędzisz dużo czasu na staniu w długaśniej kolejce.
                          • rzdrozny1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 20.07.18, 12:09
                            Dziękować:)
                            • ametystowa.pani Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 20.07.18, 14:12
                              Mi się Bolonia niezbyt podobała, liznęłabym tylko jeżeli już. Florencja na pewno wymaga więcej czasu. Jest to piękne miasto ale ponieważ sama byłam tam krótko mam masakryczne odczucia....Jakoś te tłumy miałam wrażenie,że wyjątkowe były w tym mieście właśnie, może przez tą drogę do mostu złotników. Było gorąco i tak tiptopkami. Na pewno jakby tak dłużej pobyć to bym miała inne wrażenia ale byłam z wycieczką objazdową to rozumiecie- takie popędzanie niewolników;). Bolonia na pewno dużo luźniejsza pod tym względem. Ale sama wybrałabym coś innego w okolicy, w Pizie byłeś?
                              • rzdrozny1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 23.07.18, 10:43
                                W Pizie nie byłem. Nastawiam się na Florencję i Bolonię, z naciskiem właśnie na Flo. Nie chcę z tego robić azjatyckiego wyścigu: 5 dni, 5 miast. Nie uznaję również objazdówek/biur podróży przy takich eskapadach:)

Z tłumami w takich miastach trzeba się liczyć, nawet we wrześniu, ale mam nadzieję, że przynajmniej już upał tak nie będzie doskwierał.

Szukam miejsc nieoczywistych, mało znanych (fajnych do fotografowania, urokliwych uliczek, itp.). Gdyby ktoś-coś, proszę o info:)
                                • miriam_73 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 23.07.18, 14:07
                                  Piazza Santo Spirito we Florencji, po drugiej stronie Arno. Urocze miejsce, gdzie kręci się sporo lokalesów, jest trochę miłych knajpek, polecam Borgo Antico, no i całe Giardino Boboli - mnóstwo zakamarków, miejsca z pięknymi widokami :)
                                  Warto wejść na dzwonnicę katedralną (campanilla Giotta) - piękne widoki, można zobaczyć miasto z ciekawej perspektywy.
                                  z ciekawych i nieoczywistych miejsc polecam też zajrzeć do najstarszej perfumerii w mieście - założonej przez zakonników jako farmacia w XVI wieku :-): www.smnovella.com/ blisko dworca i kościoła Santa Maria Novella. Koniecznie też spędzić trochę czasu na Mercato Centrale, wtedy gdy miejscowi przychodzą po zakupy, dać sobie czas na coś dobrego, prostego do jedzenia (np. świeżą bruschettę na niesolonym florenckim chlebie), pochodzić, posmakować, powęszyć :)
                                  • rzdrozny1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 24.07.18, 11:00
                                    miriam_73, o takie właśnie smaczki mi chodzi:) Dzięki.

Mercato już wpisane na listę must see i must eat:) Piazza Santo Spirito i resztę dopisuję... Tego żarełka nie mogę się już doczekać.
                                    • Gość: i tu i tu Re: Florencja, Werona czy Bolonia? IP: *.cust.vodafonedsl.it 24.07.18, 18:26
                                      Na Mercato teraz jest całe piętro "jedzeniowe" z doskonałymi przysmakami, nie tylko toskańskimi, dla każdego coś dobrego, czynne na okrągło, bez przerwy między obiadem a kolacją. Super miejscem, z kawiarenką na panoramę Florencji, jest mniejsze Giardino Bardini. Także Fortezza Belvedere daje fantastyczne widoki na Florencję, do tego często jest tam okazja do zrobienia ciekawych zdjęć, gdy na łąkach wokół twierdzy są wystawione jakieś rzeźby. Innym świetnym widokowo punktem (oprócz Dzwonnicy Giotta, czy samej Kopuły Brunelleschiego) jest wieża Palazzo Vecchio. Ostatnio otworzono też do zwiedzania Wieżę San Niccolo po drugiej stronie rzeki. Warto wdepnąć na któryś z anglikańskich cmentarzy, ciekawe rzeźby nagrobne, a ten bardziej w centrum jest niczym wyspa, wśród miejskiego zgiełku. Bolonia też ma wiele do zaoferowania, łącznie z wieżami, teatrem anatomicznym, czy muzeum anatomicznych figur woskowych, podcieniami, czy całym kompleksem Santo Stefano.
                                      • rzdrozny1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 25.07.18, 11:01
                                        Moja lista się powiększa:) Dzięki wielkie..
                                • jeepwdyzlu Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 10:58
                                  Świetny, nieco z boku jest jest rejon Piazza Santo Spirito, zwłaszcza wieczorem - z niesamowitą niedrogą i kultową knajpą Borgo Antico (wspólne stoły), sam plac pełen całych rodzin, gwaru, turyści są w mniejszości....
                                  • jeepwdyzlu Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 10:59
                                    Piazza Santo Spirito we Florencji, po drugiej stronie Arno. Urocze miejsce, gdzie kręci się sporo lokalesów, jest trochę miłych knajpek, polecam Borgo Antico
                                    ---------
                                    ojej, nie doczytałem
                                    :-)
                                    mam dokłądnie te same wrażenia :-)
                                    • dodekanezowiec Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 15:34
                                      A czemu nie pytanie - Palermo, Katania czy Messyna? Dlaczego jesteście wszyscy tacy propolnocnowloscy i antypoludniowi?
                                      • jeepwdyzlu Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 16:01
                                        Czemu anty?
                                        Rzadziej bywamy. Ja do Włoch jeżdzę głownie autem, ze względu na przywożone wina, sery, mortadele... Dlatego albo góry albo ta czesć połwyspu gdzieś do Florencji.
                                        Rzym, Neapol, Sycylia - taczek samolot
                                        Ale Sycylia jest piękna, zwłaszcza Palermo.
                                        J.
                                        • dodekanezowiec Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 16:40
                                          Przepraszam ze swoim zgorzknieniem. Zawsze wtracam niepotrzebnie.
                                          • jeepwdyzlu Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 17:52
                                            Zaraz niepotrzebnie...
                                            Łyknij schłodzone prosecco, zjedz pyszny makaron, pokochaj się z ukochaną/nym po włosku.. i zgorzknienie zniknie jak tiramisu....
                                            • dodekanezowiec Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 20:10
                                              Bo wg forumowiczów to jest tak - Grecja to samolotem, wyspy i plaże. Włochy to północne, autem i zabytki. Tak jak większość aut musi być srebrnych i czarnych. Ale wracając do sedna sprawy - zawsze powtarzałem że Polak to na Kretę i do Toskanii. Ale czegoś łączącego elementy tych dwóch czyli Sycylii nie wybierze. Wiecznie samoloty do Katanii z Krakowa i Katowic odwoływano. Bo z południa Polski wolał taki nad polskie morze autem 10 godzin kilka lat temu.
                                              • jeepwdyzlu Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 16.08.18, 21:31
                                                Nie rzucę kamieniem, bo w pplnocnych Włoszech jestem 3 razy w roku, a na Sycylii był raz.
                                                • rzdrozny1 Re: Florencja, Werona czy Bolonia? 01.10.18, 15:55
                                                  Florencja, Bolonia, Piza i ...Cinque Terre. Dużo tego, ale i zdarzało się leniuchować przy espresso:) Parę słów skrobnięte: jadziemlecim.wordpress.com/2018/09/26/florencja-i-duzo-wiecej/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka